УМОРА

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

УМОРА

Мнениеот Митко Ruse » Чет Юли 10, 2008 10:26 am

Приятели, по това време на лятото като повиша интензивноста на тренировките и нещо ме хваща умора.Не ми се кара, краката ми тежки не е това самочувствието което бих искал да имам.Уж направих пролета обем и планирано тренирам но това е положението.Дали някои би ми помогнал с някои идеи за медикаментозно възтановяване.
Митко Ruse

Рейтинг: 2000

Мнениеот BluE_Magic » Чет Юли 10, 2008 12:34 pm

И аз съм на същото дередже :V: ама мисля че е от жегата споко пии витамини и повече течности и мисля че ще се чустваш по добре ,но само мисля за туи по добре изчакаи да видиш и другите кво ши кажат.
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Re: УМОРА

Мнениеот kikon » Чет Юли 10, 2008 12:51 pm

Митко Ruse написа:Приятели, по това време на лятото като повиша интензивноста на тренировките и нещо ме хваща умора.Не ми се кара, краката ми тежки не е това самочувствието което бих искал да имам.Уж направих пролета обем и планирано тренирам но това е положението.Дали някои би ми помогнал с някои идеи за медикаментозно възтановяване.

Нарича се претоварване. Тялото не е машина и следователно има нужда от възстановяване, което се изразява в почивка (сън) и nutrition (хранене, набавяне на необходимите хранителни вещества). Така че, явно, едно от двете ти куца, ако не и двете. Не разбирам защо въобще трябва да се прибягва до медикаменти, когато решението е толкова просто. Лекарствата трябва да бъдат последната останала опция, не първата.
Планирай всичко наново и този път вземи предвид възстановяването, защото то е от решаващо значение за успеха.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Re: УМОРА

Мнениеот Jah » Чет Юли 10, 2008 1:01 pm

когато чувствам умора не толкова физически колкото психически просто релаксирам и карам само за кеф и разходка , а ако положението е много зле прибягвам до натуралната медицина ( просто пропускам един ден каране и после като ми се кара и глей ко стаа) имаш нужда от почивка приятел почини 1 ако не 2 ако пък не 3 дни докато не почувстваш нуждата от колелото.После като караш и направо получаваш оргазъм ;) :beer: просто се отпусни за малко но да не ти става навик :)
Jah

Рейтинг: 1175

Мнениеот Митко Ruse » Чет Юли 10, 2008 1:35 pm

Аз вече съм писал,че ходя на състезания.Имам вече три този сезон и ми остават още пет шест старта.За храненето как да стане като съм свалил осем килограма и се опитвам да хвърля още малко.Що става въпрос за витамини, соли и микроелементи мисля, че правя необходимото.След това ужасто изкачване в Габрово почивах два дни но има още умора.Пък искам да потренирам още че ужасна конкуренция бе братчета.
Митко Ruse

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Юли 10, 2008 3:50 pm

Баце, като изключим обичайните обяснения, които прескачам, както и факта, че немам идея как се възстановяваш нормално, споделям една легална химия, която видех оня ден в магазина на Дженанов (поне аз така го наричам, преди беше негов, сега немам идея чий е). Некво канадско прахче за след тренировка "IRONADE" за 58 кинта кутията (некъде около 1200грама е вътре). Ако минаваш към София, търсиш първия безистен по Пиротска от левата страна, гледана откъм ЦУМ-а. Само тва се сещам, баце, другото са витаминки, кебапчета и Банички с боза, знаеш. :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот botroid » Чет Юли 10, 2008 6:13 pm

Митко Ruse написа:След това ужасно изкачване в Габрово почивах два дни но има още умора.Пък искам да потренирам още че ужасна конкуренция бе братчета.

Сигурен ли си, че наистина си направил обем и си тренирал добре през пролетта? Защото това изкачване в Габрово, което така те е уморило е едва 22 км. с около един час продължителност. Не е нормално да си като парцал след него, а освежен, нахъсан и жаден за още. Говоря от личен опит, защото тоя баир почти всяка седмица го качваме и нямаме проблеми след това.
За конкуренцията - ами винаги ще има по-добри от теб, ако ще и 200 км. да караш на ден. А пък и колкото и да тренираш, тялото ти има ограничения и лимит на възможностите. Когато минеш лимита се получава претрениране, което освен че влияе зле на тялото, също така вреди и на психиката и може да се стигне до депресивно състояние с поява на ниско себеоценяване. Като например, че колкото и да блъскаш педалите, няма да станеш забележим и изявен колоездач.
Това че два дена след краткото състезание в Габрово, още си уморен, не ти се кара и имаш проблем със самочувствието, най-вероятно означава че не си трениран така добре както си мислиш. Възможно е и катеренето да не е подходящ тип каране за теб, ако си повечко кила.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Митко Ruse » Пет Юли 11, 2008 10:06 am

Благодаря ти за конструктивните критики.Виждам много правда в тях.Верно е че съм възтежичък/176см. и 83кг./ и за това примерно ми върви спринта за разлика от изкачванията.Това го оценявам и затова не подходих като към състезание с необходимите почивки преди това а даже предния ден направих тежичка тренировка.На състезанието съм се вложил повече от колкото е трябвало и ето резултата.За тренираността имам основа толкова колкото ми позволява работата ми на редовна смяна и сравнително студения град Русе.От нова година до сега имам 4500км. като последния месец доста интензивни/отсечки и часовници/.Но почвам да си мисля,че нещо се тормозя повече от колкото трябва.
Митко Ruse

Мнениеот jivkonik » Пет Юли 11, 2008 3:54 pm

Митко е правиш ли си редовно теста OwnOptimizer с POLAR-а? Той какво показва?
Как тренираш? Теренирвъчната ти програма свързана ли е с тренировка в зоните на пулса ти или просто си въртиш разни разстояния и ползваш ПОЛАРА само като информативно средство да ти записва каранията?
Аватар
jivkonik

Мнениеот Митко Ruse » Пет Юли 11, 2008 4:14 pm

Ползвам Полара доста активно.Пренасям данните на PS то и си правя анализ.Следя зоните на натоварване но явно правя компромис с възтановяването.OWN индекса ми е 53 а твоя колко е?Да се сравня де.Сигурно не използвам всички функции на Полара.Трябва да се постарая повече.
Митко Ruse

Мнениеот jivkonik » Пет Юли 11, 2008 4:42 pm

Е моя е 50, аз не карам много активно обаче (работещ човек, любител колоездач....) ама Own Optimizera е доста важен тест!!! Точно той следи състоянието на пулса ти, а от там си прави изводи за натоварванията които поемаш, дали се претоварваш, дали пък не се натовраваш достатъчно и т.н.
Почети малко повече за трениръвчни системи базирани на работа в определни зони на пулса, това е истината за сървременното терниране! Само с анализ на нещата СЛЕД като вече си карал не става, трябва да си ЗАЛОЖИШ някои неща как искаш да се случват с пулса ти по преме на тренировка, да следиш с помощта на уреда дали ги спазваш докато караш и чак след това да правиш анализа.

Имаш в ръцете си професионален уред, с който в момента кара сигурно половината пелотон от Тура - разучи всичко по него, прочети някой и друга книжка за трениръчния процес базиран на пулса, пък като задълбаеш още ще видиш, че и Powermetera не е "изгъзица" а необходимо средство за съвременния тренировъчен процес. ;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот BluE_Magic » Пет Юли 11, 2008 8:48 pm

Дам и ние на пулс тренираме 150пулс = 30км/ч ... Да ви питам чуствам ужасна болка в краката по точно в бедрата мисля че става така заради тежките обороти ама не съм много сигорен кажете как да премахна тази болка .
Аватар
BluE_Magic

Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот flex » Пет Юли 11, 2008 9:09 pm

Пичове внимавайте като карате в такива жеги, защото не е много препоръително от доста спортни лекари. Умората е знак който би трябвало да се спази.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот did » Пет Юли 11, 2008 9:12 pm

flex написа:Пичове внимавайте като карате в такива жеги, защото не е много препоръително от доста спортни лекари. Умората е знак който би трябвало да се спази.

:agree:

... и сметките на теория с калориите, минералите и т.н. често се оказват без кръчмар.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот botroid » Пет Юли 11, 2008 9:15 pm

BluE_Magic написа:Да ви питам чуствам ужасна болка в краката по точно в бедрата мисля че става така заради тежките обороти ама не съм много сигорен кажете как да премахна тази болка .

Изпитваш ужасна болка и се чудиш как да я премахнеш?! Ми незабавно спри всякакво каране! Дай си почивка една седмица. Може да имаш някакво разтежение, а може и да е силна мускулна треска от претоварване на бедрените мускули.

Митко Ruse написа:не подходих като към състезание с необходимите почивки преди това а даже предния ден направих тежичка тренировка.

Грешно си подходил, в деня преди състезание не трябва да се товариш! Може леко да врътнеш 20-30 км. колкото за тонус на мускулите, но без напрягане. След тежка тренировка, няма как да си 100% възстановен за следващия ден, когато ти трябват всичките сили.

flex написа:Пичове внимавайте като карате в такива жеги, защото не е много препоръително от доста спортни лекари. Умората е знак който би трябвало да се спази.

Вярно, че в жегите умората настъпва значително по-бързо, но ако човек има желание, значи трябва да кара, независимо дали е -10 или +38. В жега опасностите са две - обезводняване и слънчасване. Първата се избягва като се пие през 20 мин. вода, а втората като се кара с каска или шапка на главата.
Последна промяна botroid на Пет Юли 11, 2008 9:41 pm, променена общо 1 път
Аватар
botroid

Мнениеот BluE_Magic » Пет Юли 11, 2008 9:17 pm

Ама аз не мога да си давам така почивки когато си искам имам да наваксвам и почвам вече секи ден яко .
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот did » Пет Юли 11, 2008 9:23 pm

по грешен път си тръгнал.
Аватар
did

Мнениеот botroid » Пет Юли 11, 2008 9:43 pm

BluE_Magic написа:Ама аз не мога да си давам така почивки когато си искам имам да наваксвам и почвам вече секи ден яко .

Щом смяташ, че си като Робокоп давай! Почвай всеки ден яко, без почивки, въпреки "ужасната болка в бедрата". Да видим докъде ще стигнеш. Аз отсега знам - до кривата круша :) Все повече се убеждавам, че вие шосейните, сте по-големи мазохисти от планинарите. Подлагате телата си на всякакви изтезания, само за някакво по-предно класиране.
Аватар
botroid

Мнениеот Jah » Пет Юли 11, 2008 11:30 pm

BluE_Magic написа:Ама аз не мога да си давам така почивки когато си искам имам да наваксвам и почвам вече секи ден яко .
А като остарееш :dunno: не е това начина
Jah

Мнениеот Митко Ruse » Съб Юли 12, 2008 3:09 pm

Да ви дам подробности.Това състезание е било продължително 37мин. карал съм с 94% средно.Баира съм го борил с 97% като това е продължило двадесет минути.Предният ден карах по-яко защото това състезание бях го отписъл.Мислех да карам тренировъчно.И както се каза по-горе нали сме си мазахисти шосейките пък как да обирам праха газ до дупка.Който е карал с такъв процент натоварване толкова продължително тои знае,че в такъв момент духа ти се е отделил от тялото.
Митко Ruse

До Магюсника

Мнениеот Митко Ruse » Съб Юли 12, 2008 3:12 pm

Не прави така в никакъв случаи.Миналата година си провалих сезона по този начин.Повече километри не значи че ще си по-добър.
Митко Ruse

Мнениеот BluE_Magic » Съб Юли 12, 2008 4:28 pm

Ама вие не разбирате аз в момента нямам сезон и тренирам за до година и ако не се стегна сега и не давам всичко от себе си няма да мога да се подготвя за догодина и да мога да тренирам пълноценно без толкоз много напън сега съм старша 1 записах се преди 3 месеца прекалено късно или си давам зор или няма смисал за да може догодина (старша 2 ) да ходя на състезания.
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот jivkonik » Пон Юли 14, 2008 8:42 am

BluE_Magic написа:Дам и ние на пулс тренираме 150пулс = 30км/ч ... Да ви питам чуствам ужасна болка в краката по точно в бедрата мисля че става така заради тежките обороти ама не съм много сигорен кажете как да премахна тази болка .

150пулс = 30км/ч ... - ти сериозно ли го написа това или някаква шегичка беше?! :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:
Аватар
jivkonik

Мнениеот bacarkata » Пон Юли 14, 2008 8:55 am

Трябва повече почивка,за да могат да се възстановяват мускулите,също така и правилен хранителен режим.
Аватар
bacarkata

Рейтинг: 1176

Мнениеот Митко Ruse » Пон Юли 14, 2008 10:26 am

Взеха да се оправят нещата.Миналата седмица се пазих на тренировките без активност и влагане.Возя се отзат след групата и вчера на моменти като се хвърля заминавам като самолет.Така,че няма страшно важното навреме да се усети грешката и да се оправи.Нали за това съм дал толкова пари за този Полар.
Но все пак се надявах да напишете за някоя химия,че мойте се /лизгат, цапат, зобят/като за световно.Все пак не ми се влиза в форумите по бодибилдинг/не че не съм го правил/.
Митко Ruse

Мнениеот jivkonik » Пон Юли 14, 2008 11:26 am

Митко Ruse написа: Но все пак се надявах да напишете за някоя химия.....

Лош подход колега, много лош, :bawling: :bawling: :bawling: тези неща с химията... след годинки дават мнооого лоши отражения върху тялото..... Още повече, че доколкото чета си любител-аматьор? НЕ виждам защо ЩЕ СИ СЪСИПВАШ ЗДРАВЕТО, когато дори не се занимаваш професионално с това?! :dunno: :nono: :nono: :nono:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Jah » Пон Юли 14, 2008 1:26 pm

Митко Ruse написа:Но все пак се надявах да напишете за някоя химия,че мойте се /лизгат, цапат, зобят/като за световно.Все пак не ми се влиза в форумите по бодибилдинг/не че не съм го правил/.

пак ще те питам : А като остарееш ... ??? :crap:
Jah

Мнениеот Митко Ruse » Пон Юли 14, 2008 3:49 pm

Случвало ми се е да се зобна и не е толкова страшно.Да не мислите,че като се напиеш с алкохол и изпавкаш половин кутия цигари на дискотека е по малко кофти от колкото да завъртиш педалите с непозната сила.
Митко Ruse

Мнениеот Jah » Пон Юли 14, 2008 3:55 pm

хаха това ми хареса :agree: :agree:
Jah

Мнениеот Митко Ruse » Пон Юли 14, 2008 4:09 pm

Ади с риск да разсърдя някого но ще дам пример.При един преглед от най-добрия доктор уролог в моя град ми даде следното сравнение.По вредност 50гр. уиски = 30мгр. бианабол /с това което хванаха нашите щангисти/.Верно това е лекарствена доза щото те/щангистите/отиват на 120мгр. примерно.Да поясня,че става въпрос за друг спорт а не за колоездене.Дент се казва не правете това сами в къщи.
Митко Ruse

Следваща

Назад към Други видове колоездене