Бихте ли носили/носите ли...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот mulltex » Пет Юли 11, 2008 3:25 pm

Спорни въпроси

Има дългогодишен спор за ползата от използването и препоръчването и задължителността на велосипедните каски. Основно различията се основават на несъответствието между обявяваните предпазвания от наранявания в изследванията на ограничени групи и опита от реалната обстановка. Например използването на каски в Нова Зеландия е нараснало от 43% до над 95% за период, по-малък от три години, но не е отбелязана промяна в процента на нараняванията на главата.

Макар нараняванията на главата в САЩ да са нарастнали от 18% до 50%, това не означава задължително, че каските увеличават риска. Съществуват различни хипотези за обясняване на това несъответствие, като например:

* Компенсиране на риска: велосипедистите с каски може да карат по-непредпазливо; това намира подкрепа от наблюденията на ефекта на други средства за защита, като предпазни колани и анти-блокиращи спирачни механизми.
* Неправилно поставяне: 96% от каските не се носят правилно и тези неправилно поставяни каски е установено, че увеличават риска до три пъти.
* Пристрастност в изследванията: доброволците с каски в изследванията може да са по-малко склонни да рискуват и по този начин да влияят на резултатите.

Досега не е публикувано изследване, което адекватно да разглежда причините за тези несъответствия, затова, макар самото несъответствие да е факт, основан на конкретни данни, събрани и публикувани от официални органи, гореизложените причини са спекулативни и определено не са пълни и изчерпателни.

Скорошните изследвания на мозъчните травми затрудняват още повече решението дали каските помагат или не, разкривайки че повечето причини за трайни мозъчни увреждания и смърт могат да бъдат силите на усукване. Те причиняват дифузни травми, които каските не могат да предотвратят.

Има доказателства, че каските предпазват от много, дори почти всички леки удари. Но няма доказателство, че предотвратяват сериозни или смъртоносни травми. Крайна проява на непредпазливост е да се поемат рискове, като се разчита на велосипедната каска да предпази ездача от сериозно нараняване.

Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот parapiteka » Пет Юли 11, 2008 5:31 pm

mulltex написа:
Спорни въпроси

Има дългогодишен спор за ползата от използването и препоръчването и задължителността на велосипедните каски. Основно различията се основават на несъответствието между обявяваните предпазвания от наранявания в изследванията на ограничени групи и опита от реалната обстановка. Например използването на каски в Нова Зеландия е нараснало от 43% до над 95% за период, по-малък от три години, но не е отбелязана промяна в процента на нараняванията на главата.

Макар нараняванията на главата в САЩ да са нарастнали от 18% до 50%, това не означава задължително, че каските увеличават риска. Съществуват различни хипотези за обясняване на това несъответствие, като например:

* Компенсиране на риска: велосипедистите с каски може да карат по-непредпазливо; това намира подкрепа от наблюденията на ефекта на други средства за защита, като предпазни колани и анти-блокиращи спирачни механизми.
* Неправилно поставяне: 96% от каските не се носят правилно и тези неправилно поставяни каски е установено, че увеличават риска до три пъти.
* Пристрастност в изследванията: доброволците с каски в изследванията може да са по-малко склонни да рискуват и по този начин да влияят на резултатите.

Досега не е публикувано изследване, което адекватно да разглежда причините за тези несъответствия, затова, макар самото несъответствие да е факт, основан на конкретни данни, събрани и публикувани от официални органи, гореизложените причини са спекулативни и определено не са пълни и изчерпателни.

Скорошните изследвания на мозъчните травми затрудняват още повече решението дали каските помагат или не, разкривайки че повечето причини за трайни мозъчни увреждания и смърт могат да бъдат силите на усукване. Те причиняват дифузни травми, които каските не могат да предотвратят.

Има доказателства, че каските предпазват от много, дори почти всички леки удари. Но няма доказателство, че предотвратяват сериозни или смъртоносни травми. Крайна проява на непредпазливост е да се поемат рискове, като се разчита на велосипедната каска да предпази ездача от сериозно нараняване.

Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0

Ще влезем в умопомрачителни спорове тип:
не яжте месо щото ще си вдигнете холестерола
не карайте колите си щото ше ви нарисува Майор Костов
па за самолети да не говорим дебне ни Ал Кайда

Ако се сурнеш с колелото вместо парапланер сигурно няма да те спаси каската................защото иначе излиза; че сме изпитатели на каски а не велосипедисти
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот jd » Пет Юли 11, 2008 5:52 pm

parapiteka написа:Ще влезем в умопомрачителни спорове тип:
не яжте месо щото ще си вдигнете холестерола
не карайте колите си щото ше ви нарисува Майор Костов
па за самолети да не говорим дебне ни Ал Кайда

:bowdown: :beer:
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот foxrider » Пон Юли 14, 2008 12:53 am

codename47 написа:когато нося каската в града имам чувството че всички ме гледат все едно падам от небето , което много ме дразни.

:agree: и мене ме гледат така,понякога ми става много неодобно :D
Изображение
Аватар
foxrider

Рейтинг: 1442

Мнениеот bobiracing059 » Пон Юли 14, 2008 1:39 am

foxrider написа:
codename47 написа:когато нося каската в града имам чувството че всички ме гледат все едно падам от небето , което много ме дразни.

:agree: и мене ме гледат така,понякога ми става много неодобно :D

От такъв срам веднъж не си взех каската и в последствие отидох уш да пробвам новоизкопания вираж и след това помня че 2 седмици не можех да си движа главата и ми заминаха спестяванията за зъбки,тъй че въобще да не ви пука какво си мислят хората за това че карате колело и сте с каска ;) :beer:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот ivailo91 » Пон Юли 14, 2008 10:45 am

Хммм... освен ако не си с фул фейс, не знам как ще си опазиш зъбките. А в града с фул... :bowdown:
ivailo91

Рейтинг: 1085

Мнениеот Mazoratti » Пет Юли 18, 2008 12:07 pm

jd написа:
...винаги карам с каска. Въпрос на навик ми е, както когато шофирам да си сложа колана...

като карам кола и аз си слагам колана, ама там глобяват. в града, без каска, с каска - все тая. ама вие сте много наплашени бе, може би, понеже съм от провинцията, при нас нещата не са толкова натоварени, както у Голямото село, та карам без каска.
все пак се замислям да си взема една де, то се знае, че номерът става веднъж и после последствията са кофти. ама, иначе, докато не се случи, човек не му обръща внимание. то това различава умните от глупавите хора (все пак ми е кеф да карам без каска, дори и мотор -косата ми се вее, разни бръмбари ме перат по челото...).
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
Аватар
Mazoratti

Рейтинг: 1195

Мнениеот Manol_DRAG-vr » Вто Юли 22, 2008 8:24 pm

винаги с каската за XC даже напоследък ми се случа и с фулфейса да си карам пък на всички които ме гледат странно съм им таковал майката,да си гледат работата ;) сигурен съм че гледата така заради това че сигуно си мислят че колоезденето е безопасен спорт независимо кои стил DH,FR,XC,STREET и така на татък. И отново подчертавам НОСЕТЕ КАСКИ НА ВСЯКАДЕ
Manol_DRAG-vr

Рейтинг: 906

Мнениеот ImprezaSTI » Сря Юли 23, 2008 9:49 am

По въпроса на темата: Нося каска, защото където и да ходя, на връщане може да се изкуша за някой скок. Ако някой бесен с купена книжка ми налети ми е пределно ясно, че нищо няма да остане от мен, но...все пак

Относно това дали половинките каски не пазят:
Бях скептичен относно защитата, която ми предоставя моя DURT LID, но преди няколко дни един храст реши, че няма да ме пусне да мина през него и ме "метна". След моето приземяване, усетих колелото върху себе си, мисля че десния педал се приземи на каската ми, единственото което усеих беше нещо като погалване. Отделно, че забрах доста почва с дясната си част на главата. Ако не беше каската в най-добрия случай щях да съм с огромна цицина и охлузна рана отдясно на лицето.
Та в тоя ред на мисли: Каските се проектират от достатъчно кадърни хора, те си разбират от работата, разбира се нещастни случаи за жалост винаги стават...

@foxrider мен пък като ме видят с каска ме гледат с одобрителен поглед тип "научиха се тия деца да се пазят" :D
'06 SCOTT VOLTAGE YZ1
...Защото животът не се измерва с броя на вдишванията,
а с моментите които спират дъха!!!
Аватар
ImprezaSTI

Рейтинг: 1262

Мнениеот HellBurn » Сря Юли 23, 2008 11:09 am

Абе носи си каска и да ти е мирно на главата!
и в двата смисъла
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Рейтинг: 1141

Мнениеот Antares » Сря Юли 23, 2008 5:51 pm

Уф... гледали ги странно. Мен ме гледат много по-странно, като кажа колко съм дал за колелото си. Дайте да караме Cross-ове и Leader-и...
К'во, след кално каране не ви гледат странно? Или си миете дрехите по ручеи и канали за да не ви гледат странно? Много суетни хора...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот ivailo91 » Сря Юли 23, 2008 9:22 pm

Мен ме гледат странно мокър и кален, гледат ме странно с колелото в рейса, гледат ме странно с лаптопа на даскало (с лаптоп, с колело и кален...)... свиква се (даже е готино )... :rofl:
ivailo91

Рейтинг: 1085

Мнениеот Antediluvian » Сря Юли 23, 2008 10:42 pm

ОО зимата с фулфейса и маска под него - супер е! Много по-добре от шапка :) За съжаление фулфейса ми ограничава периферното зрение, а това често може да е фатално, тъй като постоянно разчитам на това.

каска тип "половинка" нямам и не ползвам. Много е опасно карането в София, и мисля да се "опитам" да почна да нося...но вече така съм свикнал, че винаги очаквам най-лошото.

Апелирам да почнете да носите каски, най-малкото защото по закон е задължително :)

само ми е интересно как ще ме спрат от КАТ за проверка :D Интересно - то не е осигурено "къде " да карам /моя си работа как се оправям.../ пък и изисквания имат... Но с подобен начин на мислене до никъде няма да я докараме ...
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот lsforce » Пон Юли 28, 2008 12:43 am

Каска е второто нещо, което си купих след колелото. Вярно еФтина е и уеко смотана, но ще препази от един удар... Досега съм имал две катастрофи с колата и коланът ме е спасявал да съм жив и здрав и почти невредим. Защо пък да карам без каска?!

П.С. Добрече наскоро паднах леко и останах много очараван как ми падна каската, за разлика от слънчевите цаиси на носа ми. Оказа се важно и как се слага точно :D
lsforce

Рейтинг: 1220

Мнениеот Ozzie » Пон Юли 28, 2008 8:15 am

ImprezaSTI написа:Бях скептичен относно защитата, която ми предоставя моя DURT LID....

От DIRTLID до обикновена каска за ХС (челадинки както им казват) разликата е огромна. Ако беше с челадинка сигурно щеше да отнесеш някоя контузия.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот ANABOL » Вто Юли 29, 2008 9:23 am

Ами имам само фулфейс и к'во праим ... освен и аз в града да я слагам па к'вото искат да говорят :^:
Graphic & WEB desigN
Аватар
ANABOL

Рейтинг: 1243

Мнениеот _rhcz_ » Сря Авг 06, 2008 2:27 pm

в момента обмислям каква каска да си взема
от една страна стоят обикновенните ефтини градски каски
от друга най-ефтиния фулфейс - Драг
карам предимно ХС често по-агресивно
дилемата е дали да дам малко пари и да си пазя главата
или да дам 100лв за протекция и на зъбите и брадичката и да ме гледат като извънземно в града

има ли някой забележки към DRAG Skeleton :confused:
_rhcz_

Рейтинг: 1200

Мнениеот DarKFate » Сря Авг 06, 2008 4:47 pm

_rhcz_ написа:в момента обмислям каква каска да си взема
от една страна стоят обикновенните ефтини градски каски
от друга най-ефтиния фулфейс - Драг
карам предимно ХС често по-агресивно
дилемата е дали да дам малко пари и да си пазя главата
или да дам 100лв за протекция и на зъбите и брадичката и да ме гледат като извънземно в града

има ли някой забележки към DRAG Skeleton :confused:

Дано този път някой не ме захапе... :rofl:
Според мен каските на Драг не са хубави, по-добре си вземи хубава каска за из града, а не тоя фул-фейс дето си го намислил. И имай впредвид, никога не жали пари в екипировката. Това се отнася за твоето здраве.
От месец и нещо вече без каска не тръгвам. По-спокойно си ми е на главата. :beer:
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот _rhcz_ » Сря Авг 06, 2008 9:52 pm

защо според теб не са хубави
има нещо конкретно иил като цяло не ти харесват
_rhcz_

Рейтинг: 1200

Мнениеот Kolileitara » Сря Авг 06, 2008 10:13 pm

ХХккммммм..... винаги карайте с каски хора !! повечето хора които съм засичал без каски са ми обяснявали :
1- аз не падам на глава бе човек
2- ми аз си имам фул-фейс ама за града като не карам агресивно не ми трябва каска
3- мани тая каска б*** грозната работа
4- абеее на мен ми е здрава главата знаеш ли как съм се удрял и нищо ми е нямало
5- е какво ти сега като си с челадинка ако паднеш няма ли да си потрошиш зъбите а?

и куп други философски разсъждения ,за които мисля ,че са глупости,пък и "ЧОВЕК ПАЗИ ТОВА,КОЕТО МУ Е СКЪПО" :D
Kolileitara

Рейтинг: 1177

Мнениеот foxrider » Сря Авг 06, 2008 10:21 pm

Според мен каските на Драг не са хубави, по-добре си вземи хубава

Абе колкото и да са скапани и всеки да казва че не пазат се пак са каски и преди 1 месец моита каска която също е драг ме спаси доста на място...Ако не беше тя едва ли щях да мога да пиша в форума сега. :shake:
Изображение
Аватар
foxrider

Рейтинг: 1442

Мнениеот Mercedes&Maniak » Сря Авг 06, 2008 10:28 pm

Ами аз съм за подобна наредба но за жалост челадинката не пази много много , както и да паднеш все ще си издереш брадата , бузите и т.н. независимо колко е голяма козирката
skaype: emil_a626
Аватар
Mercedes&Maniak

Рейтинг: 1047

Мнениеот DarKFate » Сря Авг 06, 2008 10:40 pm

foxrider написа:
Според мен каските на Драг не са хубави, по-добре си вземи хубава

Абе колкото и да са скапани и всеки да казва че не пазат се пак са каски и преди 1 месец моита каска която също е драг ме спаси доста на място...Ако не беше тя едва ли щях да мога да пиша в форума сега. :shake:

Съгласен съм, че в някои случаи може да спаси. Но все пак помисли трезво, Драг правят колела по дяволите, не екипировка. :D
Друго е да си купиш 661 или нещо друго доказано. :)
Едно е да си вземеш фул-фейс на Драг за 50лв, друго е да си вземеш за 200лв 661 и да ти е сигурно на кратуната. Веднага щом имаш финанси недей да ги пестиш що се отнася за екипировка и сигурност.
Аватар
DarKFate

Мнениеот тучо чучо » Чет Авг 07, 2008 12:35 pm

@ DarKFate
Проучи по-внимателно кой произвежда протекторите на DRAG и тогава се изцепвай така смело.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот DarKFate » Чет Авг 07, 2008 12:37 pm

тучо чучо написа:@ DarKFate
Проучи по-внимателно кой произвежда протекторите на DRAG и тогава се изцепвай така смело.

Кой? Опитах се но намерих нищо? ;)
Аватар
DarKFate

Мнениеот stem » Чет Авг 07, 2008 1:59 pm

Личното мое мнение е твърдо ЗА каската в града!
Като си пеша шофиорите те нямат за нищо или по скоро трябва да профучат покрай теб (или през теб) за да видиш ти ква музика имат или колкое бърза колата им,а когато си с колело работата е същата,дори по лоша ако не им се мръднеш може и да си до там.
Не казвам че каската може да те спаси винаги,но риска е много по малък въпреки че пак има такъв,така че нека да ме гледат като извънземех здравето ми не струва една присмешка и защо ме гледат,защото съм различен.Така че предпочитам да съм гледан и да ми се присмиват,но да се върна у дома цял!
Аватар
stem

Рейтинг: 1153

Мнениеот Bizarre » Чет Авг 07, 2008 2:17 pm

Изображение

Нещо средно между челадинката и дирт лид

TLD d2 open face
Аватар
Bizarre

Рейтинг: 1180

Мнениеот skiman » Чет Авг 07, 2008 3:25 pm

Това повече ми прилича на каска за ски :dunno:
Аватар
skiman

Мнениеот bacarkata » Чет Авг 07, 2008 3:33 pm

Какво ви пука как ви гледат ? Не е ли по-важно вие да сте добре.Аз съм за фул-фейс,защото с челадинката можеш да си разбиеш брадата,зъби,да счупиш долна челюст(все пак тя е единствената движеща се кост в черепа).

Alpine: да прав си,аз непомислих,защото примерно при мен в малкия град няма толкова голямо движение.
Последна промяна bacarkata на Чет Авг 07, 2008 4:19 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bacarkata

Рейтинг: 1176

Мнениеот Alpina » Чет Авг 07, 2008 3:42 pm

Aбе на мнение съм, че FF каска в града е overkill и по-скоро да пострадаш в следствие от нея, защото пречи не малко.

Ако имате възможност, отделете малко пари за 661 Mullet или нещо от сорта. Не е задължително всяко падане да завършва със удар в брадичката или зъбите.
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум