V-brake или механична дискова?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

V-brake или механична дискова?

Мнениеот papi007 » Пон Юли 14, 2008 9:16 pm

За първи път ми е.. Да пускам тема във форум, тъй че ако нещо съм оплескал, предварително да ме извините ;)

Цялата ми дилема е следната: определено XCT-то като вилка не ми допада и съм се замислил за нещо новичко, лекичко като за XC, но пък и здраво за доста агресивното ми каране надолу. С твърда рамка съм (даже някой ако ми каже колко тежи рамка на Bianchi Doss , ще съм много благодарен, че неможах да си намеря тази информация), тъй че няма да я "изнасилвам". Проблемът идва от там , че преди време направих едно падане и си строших аливио командите и сложих XT-та , които са за v-brakes, пък всичко ново и леко е за дискове само.. Пък на обиколката на Витоша ми се строши и предния v-brake, та малко се контузих , та имам време да премисля следното.. така и така съм решен да сменям амортесиора, вече е наложително да си сменям и спирачките.. да си взема стар шок на старо с v-brake-ове , да сложа някой XTR, който знам че ще работи отлично, или да си взема нов шок, и да сложа механична дискова спирачка, която нямам ни най-малка идея дали ще работи културно за агресивното ми каране , пък и как ще е поддръжката въобще! За това докато ми отминат травмите от паданията, да получа малко помощ от Вас, за която предварително ви благодаря :)
Аватар
papi007

Рейтинг: 2000

Мнениеот Trip-tfk » Пон Юли 14, 2008 10:24 pm

Тези спирачки http://www.pinkbike.com/photo/2056927/ промениха напълно мнението ми за в-брейковете.Според мен няма смисъл от диск,освен ако не е хидравлика.Един хубав в-брейк с бустер и хубави калодки биха ти свършили перфектна работа,а освен това цялата система ще е по-лека от тази с дисковете. :beer:
Trip-tfk

Рейтинг: 1718

Мнениеот Stancho » Пон Юли 14, 2008 10:40 pm

И аз бих ти препоръчал на Avid Single Digit 7 с калодки Рино(червените) или Куул Стоп. Няма и да помислиш за механична дискова. Иначе една БР-М495 няма да ти е зле.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот THEZOGGO » Вто Юли 15, 2008 12:36 am

Предвид падналите цени на Авид ББ7 160 мм ротор- 89 лв, за справка:
http://www.ridespot.net/product_info.ph ... cts_id=143
Взимаш две такива и заспиваш. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Yavkata » Вто Юли 15, 2008 4:39 am

Ако решиш да сменяш Вбр с дискова ще трябва да инвестираш и в нова главина/капла за диск.... и то става вече една....
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот bluskanie » Вто Юли 15, 2008 5:34 am

V-brake си е класиката. Има много мощни такива спирачки... проблема идва от намокрянето на капла/калодки в планината.

Ако ти е по силите, обнови спирачната система с дискова. Както казаха, AVID BB7 е прекрасно спираща спирачка на добра цена. Но веднъж смениш ли главините... винаги може да сложиш всякаква спирачка.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот THEZOGGO » Вто Юли 15, 2008 8:44 am

Има и вариант да караш отпред с дискова спирачка а отзад с в - брейк :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Re: V-brake или механична дискова?

Мнениеот Дизел » Вто Юли 15, 2008 9:18 am

Бих ти препоръчал да потърсиш и стария модел XT V-спирачки, предполагам, че все още се намират, щото го смениха скоро. Този модел все още е с паралелограма, като XTR-а, но е значително по-евтин. Новият модел е няколко грама по-лек, но иначе си е най-обикновен, като на LX-а и надолу.
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Мнениеот papi007 » Вто Юли 15, 2008 9:28 pm

То аз че и каплите ще ги сменям, че са някакви каруцарски! че ще има шина за V и уши за диск- ще има, но цялата ми дилема е там, че досега съм се возил на механични дискове , верно нисък клас с много екстри- свирехам скърцаха, грееха след незначителна употреба, и най-готиното - неспираха, та се чудех просто дали диск без хидравлика е самоубийствено! Пък и лесно ли биха се поддържали? плюс че другото което ме притеснява е че няма нов , лек шок, с уши за v-ta ... Просто както е тръгнало от оригиналната комплектовка ще останат колчето , седалката , лапата и кормилото... Но командите XT ще седят че си пошарчих детските спестявания за тях,пък не са за хидравлика, тъй че ако може и някое амортесьорче да препоръчате, което да е със макс 100 ход, и да не е по тежко от 1800, което да съответства и на спирачките, които предлагате... като мисля че за парите в случая е нужно да са в разумни граници (Иначе rock shox sid world cup.. и няма кво да го мисля!) .. все пак е инвестиция за нещо здраво, надеждно, и би ми вършило работа :) благодаря ви отново
Аватар
papi007

Назад към Продукти за крос-кънтри