Разглабяне на вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Разглабяне на вилка

Мнениеот bacarkata » Пон Юли 14, 2008 7:23 pm

Видях тема в саита как става,разбирасе при по-висок клас вилки.Аз искам да попитам как да извадя "ботушите",защото отдолу нямам винтчета,които да се отвиват :dunno:
Аватар
bacarkata

Рейтинг: 1176

Мнениеот axelmax » Пон Юли 14, 2008 7:40 pm

марка/модел/разновидност на модела?

виждам ,че имаш 32 мнения
досега трябва да си разбрал ,че бързината и възможно най правилният оттговор от наша страна се базира на добре зададения въпрос и максимално инфо около компонента за ,който питаш
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bacarkata » Пон Юли 14, 2008 8:04 pm

Ами още не съм ги научил всичките термини добре и не съм много точен,извинявам се,за което.
Вилката е ZOOM,точният модел не го знам,но е най-ниският клас,за 30-35лв.Дали изобщо може да се разглоби,почисти и смаже,защото вече е на 3-4 години.
Аватар
bacarkata

Мнениеот Foxy_FR » Пон Юли 14, 2008 8:55 pm

Не се занимавай,това е моят съвет. :agree: :)
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Foxy_FR

Рейтинг: 2000

Мнениеот axelmax » Вто Юли 15, 2008 1:41 am

смени вилката,че е крайно време да те предаде :)

ианче се разглабят и смазват ,или с болтовете отдолу или болтовете са вътре в тръбите

не се занимавай,безнадежни са тея продукти
едно РСТ или сунтоур ,ще ти е достатачно като първи ъпгрейд

вилките се делят най общо на меки и твърди,меките на еднокоронни и дву коронни,normalsize и oversize,за 10 мм ос на главината за 20мм ос на главината и най новият 15мм ос на главината
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bacarkata » Вто Юли 15, 2008 7:35 am

Ами сега в момента нямам финанси,но ако може да ми препоръчате някаква normal size до 100лв.
Аватар
bacarkata

Мнениеот nikitoMTB » Вто Юли 15, 2008 9:01 am

Аватар
nikitoMTB

Рейтинг: 1804

Мнениеот cRazzY_Y » Вто Юли 15, 2008 9:10 am

Ето и XCM за Normal Size - http://dimibike.com/product_info.php?cP ... ac3163ab6a Доколкото знам, е по-добра от XCT.
cRazzY_Y

Рейтинг: 1220

Мнениеот bacarkata » Вто Юли 15, 2008 10:02 am

Да ви попитам още нещо,четох по ЧЗВ,но немога да намеря точно.
Значи стержена е това на рамката,в което влиза вилката.Чашките са неща,които влизат в стержена и върху тях се слагат лагерчета ? Ако е така,как да извадя чашките ? :)
Аватар
bacarkata

Мнениеот Admin » Вто Юли 15, 2008 2:39 pm

Стерженът е кормилната тръба на вилката, т.е. тази, която влиза в рамката. А тръбата на рамката се нарича челна тръба. Чашките в тесен смисъл са металните части, в които се помещават лагерите на кормилната уредба, но в широк и по-често използван смисъл чашки е целия комплект от елементи, барабар с лагери, конуси и т.н.
Горещо те съветвам да прочетеш повечето статии в сайта, особено тези за устройство на велосипеди, както и техническите, за да си изясниш поне някои основни неща и да не си говорим на развален телефон.

Щом вилката ти няма болтове отдолу, твърде е вероятно те да са в долната част на ботушите, но от вътрешната страна. В такъв случай ще ти е необходим доста дълъг шестогран, с който да ги развиеш, след като предварително си махнал тапите от горната страна на тръбите.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bacarkata » Вто Юли 15, 2008 2:50 pm

Благодаря за изчерпателният отговор!
Непременно ще прочета статийте,a първо ще събера пари за нова вилка,пък после ще си експериментирам с тази. :)
И неразбрах само как да махна чашките от старата челна тръба,за да ги поставя на новата ? :)
Последна промяна bacarkata на Вто Юли 15, 2008 3:03 pm, променена общо 1 път
Аватар
bacarkata

Мнениеот dagger » Вто Юли 15, 2008 2:56 pm

nikitoMTB написа:http://www.eshop-gorgona.com/catalog/product_info.php?cPath=31_27_60&products_id=1334&language=bg

А тази вилка дали ще стане за начинащ в байкър./имам ограничени финанси/
Последна промяна dagger на Вто Юли 15, 2008 3:37 pm, променена общо 1 път
dagger

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Вто Юли 15, 2008 3:07 pm

bacarkata написа:Благодаря за изчерпателният отговор!
Непременно ще прочета статийте,a първо ще събера пари за нова вилка,пък после ще си експериментирам с тази. :)
И неразбрах само как да махна чашките от старата челна тръба,за да ги поставя на новата ? :)

Извинявай, забравих за този ти въпрос. Отново е най-добре да отидеш в сервиз, където имат подходящите инструменти, най-вече за набиване на чашките в новата рамка. Многократно е казвано, че тази операция трябва да се извършва с винтова преса. Що се отнася до избиването, и за него има специални инструменти, но би могло да се мине и с по-обикновени (чук и отвертка например), стига да знаеш какво правиш. Но в твоя случай май е по-добре да прибегнеш до услугите на сервиз.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bacarkata » Вто Юли 15, 2008 3:22 pm

То в моя град един сервиз....не го обичам.Невярвам дали ще може и да ги направи.Ще пробвам да ги изкарам леко с отверка и видях в един саит един болт с големи шайби,с които се вкарват в новата рамка,ако не стане пък ще взимам нови :D Попринцип много обичам сам да си бърникам,може би си останал с впечатление,че немога,защото незнам термините.Аз си ги наричам с мои имена,а с тях невярвам много хора да ме разберат :)
И благодаря ти много,че се занимаваш с моите малоумни въпроси,защото като гледам попринцип тук хората не им обръщат внимание,а все пак никой не е роден научен. :agree:
Аватар
bacarkata

Мнениеот Admin » Вто Юли 15, 2008 4:13 pm

Рискът при набиване на чашките с неподходящи средства не е за чашките, а за рамката. Ако нямаш читав сервиз наоколо, положението ти настина не е розово. Единият вариант е да си направиш самоделно подобие на винтова преса. Има и друг начин, ако искаш драсни ми ЛС за него. Но в тези случаи рискът от неправилен монтаж си е за теб.
Аватар
Admin

Назад към Веломеханик