питанка за палатки ...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот delyo » Пет Май 16, 2008 10:20 pm

Аз си купих Bizam наскоро и сега я тествах на морето в Гърция. Времето беше хубаво та нищо не мога да кажа по тоя въпрос, но бях с моята приятелка и 5 дена не ни беше тясно. Ако не вали, слагаш багажа в предверието и спиш на широко. :) Лесно се разпъва и съм доволен от нея, но не съм я тествал на вятър и дъжд.
delyo

Рейтинг: 1220

Мнениеот spinsession » Съб Май 17, 2008 7:45 am

Хахахаха голям сървайвъл се е получил,vladimir.dzhuvinov. Едва ли е било много забавно да се носиш със спалния чувал надолу по реката... :D Иначе "устройството" за което говориш се нарича Бивак Сак-непромокама торба в която влизаш с чувала. Не са скъпи по принцип,но има лигав,дишащ вариант,който не е евтин :)

@вилката-ами принципно едва ли е голям проблем конденза стоящ само по стените,ако обаче краката са ти опряни в едната стена а главаата в другата,тогава нещата стават мокри...
****LEKSUTAN PO DEFAULT****
Аватар
spinsession

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Съб Май 17, 2008 5:39 pm

аре ... Bizam :) и при тва за 125лв., щот беше последната и беше изложена ... и за капак на примоция с шалте

Yes! :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот mulltex » Съб Май 17, 2008 5:41 pm

outfaced написа:аре ... Bizam :) и при тва за 125лв., щот беше последната и беше изложена ... и за капак на примоция с шалте

Yes! :D

е не... ти си направо късметлия. Честито! :D
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот spinsession » Съб Май 17, 2008 7:56 pm

@outfaced: честито :) щастливо и безбурно ползване :) чакаме да споделиш впечатления!
****LEKSUTAN PO DEFAULT****
Аватар
spinsession

Мнениеот veno » Вто Юли 15, 2008 7:17 pm

Мислим с приятелката ми да присъстваме на събитието в Беглика, та коя от двете бихте ми препоръчали Burton II+ или Bizam
А също кой от двата спални чуавала:
този или този
Екипировката ще се ползва Май-Септември. Като не мисля, че ще се наложи да се спи над 1500-1600м. н.в.
Идеята е екипировката да може да се носи с нас когато е нужно.

П.С. Стената ги бойкотирам затова моля, не ми препоръчвайте екипировка от там.
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот outfaced » Вто Юли 15, 2008 8:00 pm

ей, бях я забравил тая тема ...
бизам-а беше бойно кръстен на перпендикулярната вселена ... екстра си е палатката, оплаквания нямам (не е и като да имам база за сравнение обаче), но в общи линии получих, каквото очаквах.
Burton II+ май е аналогичен, само че е по голям и малко по тежък съответно ... ако имащ нужда от повече място.
Бизам-а на ширина е ОК ... виж на дължина биваше да е още 15-20см.

а чувала ... то лято уж, пък единия ден сигурно беше 3-4 градуса сутринта :cold: и чувстивтелно бях извън комфортната зона. Та имай го предвид ... то в балкана на 1600м. сутрин си е ладничко :D
Аватар
outfaced

Мнениеот veno » Вто Юли 15, 2008 9:48 pm

а ти колко си висок :)

Изображение
Аватар
veno

Мнениеот outfaced » Вто Юли 15, 2008 10:00 pm

veno написа:а ти колко си висок :)

e па не съм много ... няма и 1.80 мисля :dunno:
абе 2.10 си е по дължина уж, ама все пак кат се опъна и стигам от край до край ... но не бих казал, че е болка за умиране де
няма да се опъвам много :D
Аватар
outfaced

Мнениеот veno » Вто Юли 15, 2008 10:32 pm

ем ще помисля, че аз съм 185 и може да взема другата че е 220см. лошото е че е половин кило по-тежка.

Изображение
Аватар
veno

Мнениеот bikezilla » Вто Юли 15, 2008 11:40 pm

По въпроса с чувалите - аз бих взел "musset"

Същата вечер, за която разправя адаша (outfaced) че му било студено аз бях навън в чувал аналогичен на "mini" (high peak - light pack 800) с 1 слой дреха на краката и 2 на горната част на тялото, е по едно време си стана студ и добавих още 1 слой дрехи, след което се спеше нормално. Ама си бяха не малко дрехи за лятно спане.

Другото - ако моделът е "сдвояем" (не намерих инфо по тоя въпрос) гледайте да вземете ляв и десен чувал... :love: ;)
Аватар
bikezilla

Мнениеот pascoff » Сря Юли 16, 2008 10:13 am

veno написа:Мислим с приятелката ми да присъстваме на събитието в Беглика, та коя от двете бихте ми препоръчали Burton II+ или Bizam
А също кой от двата спални чуавала:
този или този
Екипировката ще се ползва Май-Септември. Като не мисля, че ще се наложи да се спи над 1500-1600м. н.в.
Идеята е екипировката да може да се носи с нас когато е нужно.

П.С. Стената ги бойкотирам затова моля, не ми препоръчвайте екипировка от там.

Като общи препоръки бих ти казал няколо неща. В зависимост какви са ти критериите, обърни внимание на дължината на палатката (както казаха по-горе) - ако не може да се опънеш като хората докато спиш, ще ти е много некомфортно да си сгънат постоянно, аз също съм 185 и съм с палатка тип мумия (220 дълга), в която мога да спя нормално; за спалните чУвали е по-добре да имат по-ниска комфортна температура, защото ако стане топло може да се разкопчееш но ако стане по-студено няма къде да ходиш :) + е да могат да се "съвукопляват" моделите ляв+десен (bikezilla :) ) като сте двама души е осезаемо по-топло; недостатъка е че ще са по-тежки но 200-300 грама отгоре не могат да се сравнят с некомфорта при спането ... от моделите които си предложил, аз бих избрал Bizam + Musset
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот veno » Чет Юли 17, 2008 6:28 pm

bizam-a e 210 дълга, burton-а е 220 само това ме дърпа към нея но пък по-тежка с половин килограм.

Изображение
Аватар
veno

Мнениеот EmZo » Съб Авг 16, 2008 9:53 pm

Ето едно отлично решение за нашите цели:

http://www.salewa.de/de/3/258/4833-MICRA_ZELT.html?

Днес се сдобих с такава. Двуместна, безкомпромисно качество, максимално тегло 2,5кг. Специална конструкция осигурява максимална стабилност при силен вятър, 4000 mm воден стълб. Има даже и репарационен коплект със специално лепило и инструкция за употреба. SRS (Salewa Rapid Setup) - система за бързо разпъване.

Може да се поръча от:

http://adventuresport-bg.com/
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Nightbringer » Съб Авг 16, 2008 10:06 pm

И аз бях забравил за темата, а според мен си струва да драсна 2 реда с отзиви за Vango Banshee 200, което беше споменато тук, в случай че някой си търси лека палатка за 2ма. Реших, че е перфектна за моите цели и след няколко дена в нея се стигна до следните изводи:
- много добра изработка, всичко е измислено с цел максимално лесно опъване, стабилност и здравина.
- добра проветривост, при наличие дори на съвсем лек вятър става леко течение между "прозорците"
- 2ма човека спят спокойно вътре(преди да я тествам се притеснявах, че ще е тясно) без раниците. С една 60 литрова също не е тясно, ако се наложи да се вместят 2 такива вече става леко дисконфортно, но пак се спи прилично. Даденото на схемата положение за спане в поза 69 не е задължително да се спазва, през цялото време спахме с глави във високата част без да ни е тясно.
- откъм издръжливост на дъжд не е преживяла сериозен тест, валя леко около 40 минути. На вятър определено носи с ниския си профил май точно за това е измислена.
- съотношението цена/качество/тегло е много добро, заслужава си парите :)
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот veno » Нед Авг 17, 2008 2:02 pm

аз пазарих палатка Bizam, и 2 спални чувала Espace -6. На беглика казаха, че едната нощ температурата е била 4.5 градуса, не усетихме никакъв студ, последната нощ ни пра и як дъжд палатката не пропусна и грам. Момчетата от Макалуспорт бяха много любезни при избора, аз лично бях приятно изненадан, направиха ни също и подобаваща отстъпка за палатка+2 чувала, така че лично съм доволен от избора. Само за едно нещо не ги послушах и съжалявам, че купих обикновени шалтета а не надуваеми...

Изображение
Аватар
veno

Мнениеот outfaced » Нед Авг 17, 2008 2:39 pm

На беглика казаха, че едната нощ температурата е била 4.5 градуса, не усетихме никакъв студ

ми добро ти е чувалчето :agree: ... аз с моя квазер бая трябваше да се поооблека за да не дзъндзърикам :D
Аватар
outfaced

Мнениеот Stuny » Нед Авг 17, 2008 2:51 pm

outfaced написа:
На беглика казаха, че едната нощ температурата е била 4.5 градуса, не усетихме никакъв студ

ми добро ти е чувалчето :agree: ... аз с моя квазер бая трябваше да се поооблека за да не дзъндзърикам :D

В дните на фестивала , на Беглика изобщо не беше студено. Аз си спах в палатката с едно старо и евтино чувалче , освен на 7ми , когато спах навън с hannah biker и ми беше ОК.

Иначе седмица преди това с espace , на открито , се налагаше да си лягам с някакви дрешки , но пак се живееше. Тогава температурите и под тези 4.5 падаха.
Stuny

Мнениеот outfaced » Нед Авг 17, 2008 2:55 pm

бе то явно и аз нещо не трая много на студ ... но е хубаво от всички кандидат начинаещи къмпингари и приключенци да знаят, че не е нищо необичайно над 1500м по нашите планини посред лято температурите да падат до 5 градуса ...

Нещо, над което аз определено не се бях замислил, като си взимах чувала ...
А на 2000 като спахме си беше малко над 0та сутринта в мъглата ... имах малко лед по екипировката :D
Аватар
outfaced

Предишна

Назад към Общ форум