всяка фирма има посочена дейност. Тя трябва да бъде допълнена
Няма проблем тъгровско дружество да извършва всяка дейност, позволена от закона, дори да не е посочена в устава му. Така че никакво допълване няма да е необходимо, освен ако не се окаже, че за въпросната дейност се изисква специално разрешение - в тези случаи наистина трябва да е записана и в устава.
В тази връзка е добре да проучите дали има някакви специални правила относно спортните площадки, тъй като въпросният парк най-много ще се доближава до подобно нещо.
Не съм убеден, че е необходимо да има осигурени на място медицински екипи, предполагам, че с попълване на необходимите декларации, че каращите осъзнават и поемат сами рисковете от карането на подобно място, изключвайки търсене на отговорност от стопаните му, ще свършат работа. НО стопаните от своя страна трябва да направят всичко необходимо за обезопасяване на трасето, за осигуряване на бърз достъп до площадката в случай на нужда, за информационно обезпечаване относно рисковете за здравето при каране по такива препятствия. Карането с каска трябва да е задължително. Карането с допълнителна протекция трябва да се насърчава. И т.н., и т.н. С други думи, трябва всичко да е направено така, че ако стане инцидент, да не сте виновни вие за него. Тогава ще можете чрез въпросните декларации да изключите отговорността си за вреди. Но ако се случи нещо, за което и вие имате вина - тогава няма какво да ви спаси.
Всичко това го пиша от гл.т. на най-обикновен човек, не съм ровил из законодателството, за да проверявам какъв точно е правния режим на подобни съоръжения, но ако решите да го правите, трябва оттам да започнете и то много сериозно. Това трябва да е първата ви инвестиция (на време и/или пари).
толкова са високи данъците, че ще си умреш от глад ако очакваш да спечелиш нещо
Това не е вярно! Данъците, особено за търговските дружества, пък и за личните доходи, въобще не са високи. Тъкмо обратното. Единственият все още висок налог са социалните осигуровки.
Както и да е, дали ще мре от глад, или не, зависи най-вече от това дали начинанието ще е успешно и печелившо.
В случая не е важно само това дали и колко хора ще дойдат и ще платят еднократно. Колоездачите в България не са толкова много, а пък тези, които ще се заинтересуват от въпросното съоръжение, са още по-малко. Голяма част от тях може би ще го посетят... веднъж.
Важният въпрос е колко от тях ще искат да го посетят много пъти. За целта според мен паркчето трябва да е направено така, че да осигурява забавление за максимално широк кръг хора и да позволява човек да започне от най-ниското стъпало и да развива уменията си. С други думи, трябва да има както учебна част, така и част за напреднали и между двете да има преход. Това ще стимулира хората да идват и да усъвършенстват уменията си постепенно. Поне аз за такова нещо бих плащал. Иначе ще дойда веднъж, ще видя че ми е много трудно (по-вероятно) или пък че ми е твърде лесно и скучно (по-малко вероятно) и толкоз.
Не ви познавам, така че нямам никаква представа що за хора сте тези, които искате да го правите, затова ще го кажа само принципно - изграждането дори на малко паркче е доста сериозна работа, ако целта е да се ползва срещу заплащане. Направиш ли го като стопанска дейност, фокусът моментално се променя - ти предоставяш услуга, която трябва да е с определено качество, а в случая в известен смисъл е свързана и с рискове, така че отговорността е още по-сериозна. С други думи, ако искате просто да имате някакви скокчета и рампи, по-добре се съберете с приятели и ги направете. Но ако искате да градите байк-парк, ще трябва да се отнесете много сериозно към начинанието и да планирате всичко внимателно, а не просто да изкопаете поляната и да събирате левчета.
Каквото и да решите да правите, желая ви успех!