Въпрос Относно ширината на шината и рамера на гумата

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос Относно ширината на шината и рамера на гумата

Мнениеот Disorder » Чет Юли 24, 2008 7:51 pm

Търсих в FAQ- а четох доста теми, но не ми стана ясно каква точно е връзката между ширината на шината и ширината на гумата. Трябва ли за гуми 2.5 инча да слагам определен вид шина. Извинявам се предварително ако е писано по тази тема във форума. Аз не успях да намеря. Благодаря предварително.
Аватар
Disorder

Рейтинг: 1255

Мнениеот GECKO » Чет Юли 24, 2008 8:18 pm

Ами то май и няма точно определена схема по която да се напасват. Хубаво е за по-широки гуми да ползуваш по-широки шини и обратното, но това не изключва тотално другото положение - тясна шина с шрока гума и широка шина с тясна гума. Бих имал интерес ако се намеря някакви guidelines по темата, но май нещата са субективни. Аз лично съм карал на шина 21С с 2.5 гума (и към момента съм така отпред) Преди това бях с 25С шина и сякаш ми беше по-добре и... някак по-стабилно. Не мога да намеря конкретна зависимост, но май си е и субективно до известна степен. ХС ползвателите биха предпочели по-тесни шини, защото могат да постигнат по-малко съпротивление при търкаляне заради по-прибраната гума, но все пак да имат сцеплението като се наклонят в завой (това е само предположение) По-тясната пина е и по-лека и това може да допринесе доста, предвид факта, че е въртящо се тегло. Има и други такива моменти... например по-трудния "снейк-байт" с по-широка шина - нямам идея дали е така, но източник-а ми е достоверен та съм склонен да му вярвам.... :dunno:

Хехе здраве :agree:
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Пет Юли 25, 2008 12:35 am

Доколкото съм чел разни неща по темата, в главата ми са останали следните изводи:

По-широката капла помага на гумата да "изпълни" по-добре размера си, т.е. "раздува" я повече.

По-широката капла увеличава стабилността на гумата.

За мен лично обяснението на второто се крие във формата, която добива широката гума върху тясна капла. Тя става прибрана при каплата и широка към терена, което я прави по-нестабилна, включително и в завой - един вид по-лесно е да се огъне гумата като цяло. Докато при широка капла основата на гумата (бортовете) е достатъчно голяма. Пак казвам, това си е мое обяснение на нещата, не знам дали е съвсем вярно. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Isidor » Пет Юли 25, 2008 2:31 am

GECKO, би ли обяснил какво означават тези 21C и 25С, че нещо не те разбрах? Както и какво представлява "снейк-байт", че сефте го чувам т'ва? Мерси предварително.
А за постовете и на теб, и на Админ - :beer:
Подкрепям ви мненията :).
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот marsa » Пет Юли 25, 2008 5:06 am

Мисля че това, което каза админа е вярно, но има още един съществен момент - при по- широка шина протектора ще стои по- плосък към земята, когато при по- тясна шина ще има по- извита форма (говорим за грайферни гуми, а не сликове, и то с достатъчно налягане, за да не менят форма само от теглото на ездача).
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот rarekin » Пет Юли 25, 2008 5:21 am

@Isidor

Погледни стандарта ISO 5775

Размерите, за които питаш (21C, 25C), представляват ширината на шината, мерена от борд до борд от вътрешната и страна (inner rim width).

Изображение

Тук можеш да видиш (таблицата с готините картинки :^: ) каква ширина на гумите е препоръчителна ( в милиметри ), в зависимост от въпросната вътрешна ширина на шината (също дадена в милиметри). Има и доста други полезни неща от най-общ характер.

Т.нар. snake bite е прещипване на вътрешната гума между горния външен край на двата борда на шината и външната гума вследствие от удар в остър ръб и обикновено се получава при недобре/недостатъчно напомпана гума. Вследствие вътрешната гума се перфорира симетрично от двете страни (там където бордовете на шинатата са застъпили вътрешната гума) наподобявайки симетричната "марка" от змийско ухапване. Оттам и термина snake bite :)
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Disorder » Пет Юли 25, 2008 3:22 pm

благодаря на всички за помоща :) :thanks:
Аватар
Disorder

Рейтинг: 1255

Мнениеот x3m_ » Пет Юли 25, 2008 4:49 pm

Isidor написа:Както и какво представлява "снейк-байт", че сефте го чувам т'ва? .

това ще рече змийска захапка или прещипана гума ;) поне така съм го разбрал аз ;)
Аватар
x3m_

Рейтинг: 1282

Мнениеот bikerider » Съб Юли 26, 2008 12:16 am

@Disorder: в общия случай няма връзка, а най-просто е да си изясниш каква ширина на грайфера гониш и оттам да си харесаш балон и капла, понеже и двете влияят.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Isidor » Съб Юли 26, 2008 8:56 am

rarekin написа:@Isidor
...

:offtopic: Жив и здрав да си! :beer: :offtopic:
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533