спален чувал

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

спален чувал

Мнениеот JK » Нед Юли 27, 2008 5:49 pm

някой от четящите тук да е използвал спален чувал на чешкия производител HUSKY?
харесал съм си модела Espace
Изображение
като най-лекичък - 990гр, но ме притеснява това че няма качулка като на другите чували а според снимката се затваря някак си над темето което при студено време ще рефлектира в невъзможност да си изкарам носа на вън за дишане без да си отвивам цялата глава, освен ако не искам да си изкривя врата :crap:
основателни ли са предположенията ми? :confused:
"Той трябва да отива непрекъснато все по-далече, там е единствената му страна"
Аватар
JK

Рейтинг: 1614

Мнениеот arsenalek » Нед Юли 27, 2008 6:34 pm

Щом е чешко вярвам, че е качествено :)
Все пак ако търсиш лекота, виж това -

http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1417

http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1489
Аватар
arsenalek

Рейтинг: 1230

Мнениеот JK » Нед Юли 27, 2008 6:43 pm

температурите на тези двата не ме удовлетворяват
миналата седмица на Вихрен приятелят ми зъзна 3 часа с единият от тези които си посочил
Аватар
JK

Мнениеот Stuny » Нед Юли 27, 2008 6:50 pm

Качулката си е нормална и се затваря пред устата. Comfort: 0°C е леко изхвърляне , то и на чувала си пише комфорт 0-6 , по-скоро е към 6. При 8°C и доста влага , ми беше леко хладно облечен с термо бельо и чорапи. На сухо съм спал и на по-студено , последно на 3°C , но м/у 2ма човека и ми беше доста топло по слипове и тениска.

В линка който си дал пише че пълнежа е 2*120гр , на други места пише , че е 1*120гр , аз залагам на второто.

От наблюдението ми в/у друга чешка фирма , малко ме притеснява колко време ще си запази характеристиките чувала , но засега съм много довелен от него!
Stuny

Рейтинг: 2000

Мнениеот Nightbringer » Нед Юли 27, 2008 8:20 pm

Според мен може да хвърлиш едно око и на Ferrino Nadir 300 lite. Давам го като алтернатива на избрания от теб, по лични впечатления доста добър за теглото и цената си (79лв в алпи).
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот JK » Нед Юли 27, 2008 9:41 pm

@Stuny благодаря ти за изчерпателната информация :beer:
Аватар
JK

Мнениеот pocket-rocket » Пон Юли 28, 2008 4:34 pm

В никакъв случай не гледай екстремната температура, тя е само при оцеляване.
Stuny написа:Comfort: 0°C е леко изхвърляне , то и на чувала си пише комфорт 0-6 , по-скоро е към 6. При 8°C и доста влага , ми беше леко хладно облечен с термо бельо и чорапи. На сухо съм спал и на по-студено , последно на 3°C , но м/у 2ма човека и ми беше доста топло по слипове и тениска.

:agree: По-скоро комфортната зона е около 8 градуса и се има в предвид за жена. Посочената комфортна температура от 0 градуса, се отнася за долната граница на комфорт (за мъж).
pocket-rocket

Рейтинг: 1210

Мнениеот JK » Пон Юли 28, 2008 6:24 pm

@pocket-rocket :agree:
Аватар
JK

Мнениеот Yeti » Вто Юли 29, 2008 10:02 am

Защо не се насочиш към някоя по-доказала се марка? Цените им не са кой знае колко по-различни, да не говорим, че чувал с изкуствен пълнеж за толкова ниска температура и с тегло под 1 кг ми изглежда леко пресилено. Виж този например. 1250 грама при 180 cm височина. Струва точно 119 лв в ето този магазин, т.е. по-евтин е от хъскито. А Мамута си е мамут все пак... Аз съм им фен и поради една друга причина, а именно, че имат различни дължини, т.е. ако си 170 см висок не е необходимо да вземаш 220 см чувал. Това естествена пести тегло.

Ако все пак теглото ти е водещо, търси пухен. Ето този е български и хич не е лош - 800 грама при комфорт 5 градуса. Мисля че около 200 лв струваше, но ми е доста стара информацията. Имат магазин във Варна, а доколкото знам ги шият някъде в Търговище. Както може би знаеш обаче пухените не се перат :nono:

П.С. Ето тук между другото има много полезна статия за спалните чували, прочети я, предполагам ще ти е от полза http://www.mammut.ch/mammut/uploadedFil ... _Pt1_E.pdf
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот JK » Вто Юли 29, 2008 7:59 pm

чувал с изкуствен пълнеж за толкова ниска температура и с тегло под 1 кг ми изглежда леко пресилено

абе честно казано и на мен това ми се струва леко пресилено за това и потърсих отзиви на някой който вече го е използвал + това си давам ясно сметка че няма как комфортната му да е 0 градуса при това тегло и синтетика, пустите му маркетолози :D
по скоро тая нула е малко под реалната долната граница на температурата за нормален сън с умерено количество дрехи в/у тялото
но след като разгледах доста от онлайн магазините които предлагат спални чували се спрях именно на този като най-доброто съотношение тегло/температурен диапазон
иначе за мамута съм абсолютно съгласен с теб, само тея 250-300гр отгоре :crap: ....... по принцип като изляза на няколко дневни преходи ходя/карам по много часове на денонощие и за това гледам да не правя копромиси с теглото на екипировката, то даже тез 990 гр ми идват множко ама се примирих заради температурите :) .... ама да ти кажа честно още мисля по варианта за Мамута ;) благодаря ти за което :agree:
колкото до Мило-то, около 15 пъти съм спал с този чувал, и съм много доволен от него НО с една много съществена забележка, всяка сутрин съм се събуждал с куп пера по себе си и още толкова пробили плата на половина и готови вече да излязат :( и кво...след една година употреба пълнежа му да намалее с 1/3та...не мерси :nono: а имайки и в предвид че спя в 90% от случаите на открито (без палатка) а влагата е враг номер 1 на пуха, това вече тотално ме отказва от варианта пух, иначе като параметри пуха е най-добрия избор, но нали знаеш....всичко си има + и - ....и приоритети :)

btw пиша всичко това не с цел да се "обяснявам" а защото някой четейки може да открие интересна или ценна информация покрай моите чуденки :D
Аватар
JK

Мнениеот Yeti » Сря Юли 30, 2008 4:30 pm

Обръщам ти внимание, че този модел на Мамут, който си дал е абсолютно същия както този, който аз съм посочил в линка. И двата са модел Kontiki. Единствената разлика е в цвета. Просто в БГ сайта явно е объркано теглото и затова си се заблудил. За справка виж сайта на Мамут:
http://www.mammut.ch/mammut/katalog.asp?view=detail&did=31&dart=3&tid=54854&sid=2
http://www.mammut.ch/mammut/katalog.asp?view=detail&did=31&dart=3&tid=54857&sid=2
Ако ходиш пеш 200-300 грама едва ли са от значение, пък ако си с колело едва ли ще се качваш чак толкова високо, че да ти трябва чувал с комфорт 0 градуса ;) Но при всички положения ако вземеш Хъскито или няма това да е теглото или няма да е за тази температура. Честно казано не мисля, че съществува чувал с параметрите, с които търсиш - просто с едно от нещата май ще трябва да направиш компромис.
Аватар
Yeti

Мнениеот JK » Сря Юли 30, 2008 6:00 pm

Обръщам ти внимание, че този модел на Мамут, който си дал е абсолютно същия както този, който аз съм посочил в линка.

да да точно него ти показвах
инак доста верни неща си написал :agree:
а виж кво си намерих на сайта на мамут
това за 180 ръст
или пък това ;) интересно ми е колко ще струва
туй ще е прекалено топло пък
Аватар
JK

Мнениеот Yeti » Сря Юли 30, 2008 9:52 pm

Ето горе-долу колко струва http://www.amazon.de/s/ref=nb_ss_w?__mk_de_DE=%C5M%C5Z%D5%D1&url=search-alias%3Daps&field-keywords=Ajungilak+Ascent+Spring&x=8&y=10
И в магазина ако звъннеш предполагам ще могат да ти кажат. Но този е пухен, пък ти не щеш такъв. Е, предполагам, че ще е по-качествен от Милото, но за съжаление не мога да говоря от личен опит. И на мен пухения ми е Мило (зимен), освен него имам и трисезонен Мамут Тундра.

П.С. Още едно предимство на Мамут - имат компресиращ сак, което си е доста полезно, докато много от другите, в т.ч. и доста реномирани марки нямат.
П.С.2 Ако вносителите на гореспоменатата марка случайно четат това, да си помислят каква отстъпка ще имам за безплатната реклама :) :) :beer: :)
Аватар
Yeti

Назад към Общ форум