Прецакана резба на лапа Funn Rippa

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Прецакана резба на лапа Funn Rippa

Мнениеот Attention-rider » Вто Авг 05, 2008 11:20 am

Здравейте! Вчера си затегнах леко лапата и изведнъж се чу едно прищракване. След него се мъчих да затегна лапата, но тя не се затягаше изобщо. Свалих болтовете и видях че са обвити от алуминиева спирала. Погледнах вътре в лапата и видях, че вътре не е останала никаква резба. Та въпросът ми е, как може да се оправи този проблем, и ако се наложи да се прави нова резба, колко горе-долу ще ми струва това? Благодаря предварително! :)

Attention to the ride, Attention to the rider!
Аватар
Attention-rider

Рейтинг: 999

Re: Прецакана резба на лапа Funn Rippa

Мнениеот bikerider » Вто Авг 05, 2008 11:28 am

Има решения за възстановяване на резба (например на Bison - мисля че бяха около десетина лева, ако не е и по-малко), но аз лично не бих ти препоръчал точно на това място особено ако е отскубната цялата резба i особено щом и двете резби са прецакане, защото може да стане много лошо.

Нова лапа е най-безопасното, макар и по-скъпо решение. Който и вариант да избереш си смазвай резбите и спазвай упътването за монтаж.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот blizzard » Вто Авг 05, 2008 1:32 pm

Преди време имах същия проблем като теб, но на лапа Truvativ Hussefelt, който тогава предизвика дискусия във форума - вариантите бяха сведени до два - 1)Нарязване на нова по-широка резба и съответно друг болт. Слабото място при този вариант е, че се изтънява материала на критично място (зад болта). 2) Изрязване на легло за гайка от страната срещуположна на главата на болта, използване на нов по-дълъг болт и затягане с гайка. Тогава по-съвет на bikerider и други хора, изпитали на практика този вариант, избрах вариант 2). Оттогава (може би 2 години беше, не си спомням) допреди 2 седмици, когато си купих нова лапа, проблеми не съм имал. И все пак - това по никакъв начин не гарантира, че ти няма да имаш проблеми - аз тежа 70кг и стилът ми на каране е разнообразен, но в никакъв случай твърде екстремен, така че в крайна сметка нова лапа си остава единственият сигурен вариант.
И все пак, ако решиш да постъпиш като мен - аз захванах лапата на колонна бормашина и с плосък накрайник (не помня как се казваше) и така изрязах легло, където да легне гайката. (За да бъдем честни, процедурата я извърши бащата на един приятел, не аз, но говоря в 1л. за яснота.:))Ако не ти е ясно, мога да кача снимки на лапата, за да видиш как е станало.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот bikerider » Вто Авг 05, 2008 4:03 pm

@blizzard: супер си, забравил съм за гайките :):agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Авг 05, 2008 5:38 pm

И аз подкрепям варианта с гайките, брат ми преди доста години бе принуден да кара така известно време, но и аз искам да наблегна, че това не е нищо друго, освен временно решение, така че по принцип търси нова лапа и следващи път внимавай с натягането ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот blizzard » Вто Авг 05, 2008 6:15 pm

Admin написа: следващия път внимавай с натягането ;)

Този съвет едва ли ще му е нужен, поне на мен вече доста време ми държи влага случая и изпитвам параноичен страх всеки път като завивам стомана в алуминии. :) Тъй че динамометричният ключ е най-добрият приятел на човека.

Нагледен материал, ако не съм обяснил като хората.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Attention-rider » Вто Авг 05, 2008 7:39 pm

Благодаря на всички за изчерпателните отговори. :) :agree: :beer: Реших, че ще е добре да си купя направо нова лапа и ще продам тази, защото просто неми се занимава с всичките тези работи. Насочил съм се към Truvativ Holzfeller. Та ако някой иска да му продам лапата да ми пише на ЛС. Ще се договорим. ;)

Attention to the ride, Attention to the rider!
Аватар
Attention-rider

Рейтинг: 999

Мнениеот bikerider » Сря Авг 06, 2008 7:48 am

blizzard написа:изпитвам параноичен страх всеки път като завивам стомана в алуминии. :)

:D
blizzard написа:Тъй че динамометричният ключ е най-добрият приятел на човека.

Има и бюджетен вариант - шестогран с малко рамо и редовно смазване на резбата :D
Аватар
bikerider

Re: Прецакана резба на лапа Funn Rippa

Мнениеот MacLeod » Нед Сеп 21, 2014 10:59 pm

А защо решението с гайката да е времено ? Може да се развие ли ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Назад към Веломеханик