Kак може да се определи effecitive top tubе разстоянието...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот did » Пон Авг 04, 2008 7:22 pm

Sky_Knight написа:Точно затова рамките масово се оразмеряват по седалковата тръба. Дават обща идея за рамката и от там вече е въпрос на предпочитание и опит (опит с пробвани рамки) за да изберем най-удобната за нас. Пак казвам - прочетете статията по-горе.

оразмеряването на рамките само с едно число е за за тия, които купуват първа рамка и мразят да четат. за другите, производителите пишат много числа. те пък объркват начинаещите...
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sky_Knight » Пон Авг 04, 2008 7:29 pm

Така де. Колкото по-лесно се избира, толкова по-лесно се купува... :)

Мисълта ми беше, че числата точно в началото не са важни. При втора-трета и т.н. рамка вече определено ще има значение... Съдя по себе си всъщност.
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот jivkonik » Пон Авг 04, 2008 7:59 pm

Е и аз минах през 21 инчова, 18 инчова та сега съм на 16-ска, но трябваше да го разбера "по трудния начин".... Мисля, че темата е точно за да спести тези 2-3 "пробни" (и СКЪПИ!!!) рамки на четящите. Точно с рамките избора на принципа "проба-грешка" е най-финансово неоправдан! :nono:
Айде колчета и лапи иди дойди....., преживяват се..... :bawling: :bawling: :bawling:
Последна промяна jivkonik на Пон Авг 04, 2008 8:53 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот Вилката » Пон Авг 04, 2008 8:29 pm

@рицар_та_дрънка: Съжалявам, че нямаш елементарната култура да спориш аргументирано, без да нападаш директно опонента, а думите му! Посочи коя "глупост" от постовете ми не е вярна и ще обсъдим културно нещата. Всеки бърка, всеки има мниние, но някои нямат мнение, а нападат.

@bikerider: Не оспорвам думите ти, само те бъзнах за честотата на каранията със седалката до долу ;) Съгласен съм с нещата, които каза, но и никъде не съм казал противното! Никъде не твърдя, че ЕТТ е единственият фактор при избор на рамка! Изказах мнение, че той е с по-голяма тежест от наложилия се по едни или други причини друг фактор за оразмеряване... и никой не може да ме убеди в противното. Колкото и литератури да приложим като линкове и пестове, всички ще отдадат заслуженото на параметъра reach. Но втората съставка на рийча, дължината на лапата, измества положението на цялото тяло напред, което те прави неустойчив при спускане. Аз лично наскоро мених лапата с по къса заради това.

Иначе седалката много ясно че се мени като положение при ХС карането, и не казвам обратното! Говорех за положение, при което най-ниската точка на седалката ти е прекалено висока!

А за стила АМ - аз съм сред хората, които твърдят, че трябва да се отдели от другите, защото наричам собственото каране АМ. Вчера карах със седалка, спусната до долу. Но на обиколката на витоша никъде не ми се наложи да го правя, а и не видях някой друг да го прави...
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот GECKO » Пон Авг 04, 2008 8:51 pm

Ще ме извинявате, но ми стана любопитно.

Та имаме размер на рамка (взиман от височината на седалковата тръба). Този размер ни интересува до толкова, че да ни е достатъчно удобна една рамка за въртене. Сега спрямо идеята на производителя се променя ЕТТ спрямо стила на рамка. Например 17ка рамка за ХС ще има около 590мм ЕТТ, същия размер рамка за АМ ще има 580 а за DH ще отиде на 570мм. Така... след като изяснихме това остава класическия (стария) Drag Climber (една истинска АМ рамка с размер 15, и ЕТТ около 585мм. И като я видиме ни става ясно защо аджеба се казва Climber - защото е чудесна за катерене а като се обърне наклона винаги можеш да освободиш адски много място между краката си (край с лирическото отклонение, само доказвам, че има и друга гледна точка)

ХС карачите, когато им изнася свалят седалката (състезателите не го правят, защото печелят повече време при катеренето от колкото при спускането) та това не го смятаме за аргумент с 0% от времето.

Има и още една различна гледна точка (особенно характерна при RAM FR новия например) - рамката расте повече от 1 размер напред за по-малко от един размер нагоре (1' напред за 0.5' нагоре) та това е характерно за по-агресивните рамки - те нямат много височина а само дължина за да му е комфортно на ездача.

Изведнъж стана много сложно човек да си избере рамка, и за това производителите слагат на сайтовете си геометрии, а в магазините има "Продавач - КОНСУЛТАНТ"

Конкретно при мен положението е следното:

Карах твърдак подходящ за ХС/АМ с ЕТТ 575мм и височина 17' с лапа 55мм и ми беше доста удобно за дисциплините които беше пригодено. Сега минах на меко колело предвидено за DH със същия размер (17') но ЕТТ 565мм и лапа 45мм. Като се сметне този велосипед е с 2см по-къс, но от друга страна влиза още една мярка - ъгъл на седалковата тръба (който за новата ми рамка е значително по-полегат) , чиято вина е въпреки по-късата лапа и ЕТТ велосипеда да ми е също толкова удобен когато трябва да прекося някакво разстояние с него дори включващо (леки) изкачвания. Промяната в ъгъла на седалковата тръба дава и едно друго удобство - когато се наложи по една или друга причина да се изнесеш назад и надолу със смъкната седалка имаш повече място да го направи. Та ето ви още нещо важно когато сте на велосипеда.

От друга страна в хип-хоп клиповете има страхотни девойки :dunno:

В крайна сметка рамката е нещо много интимно и трябва да се избира с пробване - в повечето случаи отнема дори едно кръгче по асфалт за да разбереш, че една рамка е за теб (в тоя ред на мисли Harka, твоята рамка е идеална за мен - смятам, че трябва да направиме нещо по въпроса :) )
Аватар
GECKO

Мнениеот Sky_Knight » Пон Авг 04, 2008 9:11 pm

:offtopic:

@Вилката Никът ми е Sky_Knight. Ако ти е трудно да го напишеш, казвай ми Гошо. Но не се гаври с ника. И мразя да споря аргументирано. За твоя случай, ще направя изключение:

Есе на тема - как да НЕ се правим на по-умни отколкото всъщност сме:

Из мемоарите на професор "Вилката"

1."Всеки бърка, всеки има мниние, но някои нямат мнение, а нападат." - ИнтелЕгентно звучи, а? Да, ама някак си толкова неадекватно и не на място (да не говорим, колко безсмислено...). Не броим печатната грешка. И на най-добрите им се случва.
2. "Сметката ти е доста далеч от вярната в общият случай. ХС карачите карат със смъкната седалка около 0% от времето, и инчовете на рамката са ограничаващ фактор за тях отново толкова %." Ей тук си велик! Някак си скалъпваш мъдро звучащо изречение с абсолютна глупост. Как да не е ограничаваш фактор дължината на седалковата тръба? Ами удобното педалиране? То да не става само с вдигнат кол? Ако съм 2 м и седна на 16 инча рамка, дали ще съм много добър ХС карач и дали рамката няма да ме ограничава?
3. "Дължината на седалковата тръба има значение за геометрията единствено при максимално смъкната седалка, а нали се сещаш колко често се кара така... По-важно за дължината на долната част на тялото е общата дължина от средното до седалката, а т'ва се мени за 10 секунди без ключ." Съгласен съм, че е важна дължината от средното до седалката, но не и затова, че седалковата тръба имала значение само при максимално смъкната седалка. Колчето може да коригира височината на рамката само до определени граници. Само толкова. Не е панацея. Ако беше така щяха да правят само 16" рамки и сме готови всички. И едни яки колци от по 700 мм и да се кефим здраво... . Нещо едностранчиво мислиш ми се струва.

И малко извън темата:

4. "Относно минусите... май съм се запътил надолу... ама к'во толкова, защо ми е да дискутирам геометрия с мълчаливи малоумници, дет' зяпат и цъкат... " Ни в клин, ни в ръкав вмъкваш вял опит за шега, засягайки дискутираното в една друга тема, от един друг раздел и майтапите пускани там, за да покажеш, че не ти пука за това, че някой ти е дал минус. Обаче ти пука. Затова и се мъчиш да пишеш умно.

Един съвет. Говори си като човек. Говори така, както ще говориш с непознат човек на улицата. Нищо не печелиш от това, което се опитваш да правиш. Казвам опитваш, защото написаните от теб изречения звучат сякаш със запек си ги вадил. Изкуствено. Нищо лично. Просто говори нормално.

@jivkonik Не намесвай финансите в темата. Темата не е за да спестим пари на четящите. Темата е за да обсъдим каква роля има ефективната горна тръба в геометрията на колелото и има ли начин за изчисляването на препоръчителните й размери за да могат да направят по-добър избор бъдещите купувачи на рамки. Но нека не им прави "мечешки" услуги. Всеки има право да сгреши, за да може да оцени качеството, когато го открие. Независимо на каква цена.

И по темата да добавя - вчера измервах именно ефективната горна тръба на колелото ми, защото го усещам късо и не ми е комфортно при въртене по равен път. Обърнах лапата за да падне по-ниско и изнесох кормилото максимално напред, а седалката малко назад - получи се малко по-добре, но някак си усещам, че самата рамка трябва да е по-дълга. Т.е. Лапите коригират в малка степен ефективната горна тръба. Цялата рамка дава съвсем друго усещане. Това мисля, че важи и за колчетата. Една ниска рамка е много по-различна от висока такава, независимо дали седалките са на еднаква височина. Просто е много различно. Така че и колчетата могат да компенсират ниската рамка, но в много малка степен.

@SpoileR Съветвам те да измериш сегашната рамка и да прецениш сам за себе си удобно ли ти е така или не. И ако не, в каква посока според теб трябва да са промените (скъсяване, удължаване и т.н.). Защото, когато става въпрос за твоето колело - няма по-добър специалист от самия теб за да определиш най-добрата дължина, височина и позиция на колелото.

Edit:

@GECKO :agree:
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот Вилката » Пон Авг 04, 2008 9:43 pm

@Sky_Knight: Ти поде лична война с иронични подхвърляния и не се усети навреме. Извинявай за ника! :agree:
1. Наистина не бива да говорим за печатни грешки.
2 и 3 ми идват еднакви. Само ще кажа, че ако си 2 метра и си решил да караш 16" рамка за ХС... явно си я спечелил от лотария ;) Сам се досещаш, че при такъв случай и ЕТТ то ще е безкрайно неподходящо. А за случаите с прекалено дълги колчета пак ще кажа същото - вероятно става въпрос за закърпване на грешка, при купуването на рамката. Е не винаги, но в повечето случаи.
4. :dunno: Не ме разбираш или не ти харесва как говоря... :dunno:

П.П. Както виждаш, отново влизам в нормалния тон, а при теб това още не го виждам :popcorn: :beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот TOYAGA » Пон Авг 04, 2008 10:43 pm

Хо хо хо :rofl:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Вто Авг 05, 2008 8:38 am

@Вилката: Оттеглям си думите относно излишното опростяване и ЕТТ като единствен фактор, извинявай.
Все още обаче ЕТТ е само един компонент от истинското разстояние между гъза и ръцете, което определя дали ще ти е удобно или не. Ъгъла на седалковата тръба също трябва да се вземе под внимание, защото хоризонталното отместване на седалката спрямо върха на седалковата тръба е функция на този ъгъл и на вертикалното й отместване. Точно в това отместване се намесва размера на рамката й затова трябва да се започне от него (размера).

@TOYAGA: кажи нещо :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Вто Авг 05, 2008 9:12 am

доста неща се изпиаха
повечето верни :D
при мен случаят е доста прост /като обекта на случая :D /
аз съм 190 см и то с дългички ръчици
при избора на магаре нямах много опции
но не се и оплаквам
защото ЕТТ на IH 7point 2006 /size L/ е 610 мм при височина
на седалковата тръба 19 инча
при лапа 60 мм се получава обща дължина от приблизително 670 мм
което ми е доста комфортно и в двете посоки
като смея да твърдя, че лапа с около 10-20 мм по-дълга
ще е по-добре за въртене
а лапа, по-къса с 20 мм-по-добре за надоле

сега обаче съм постигнал горе-долу добър компромис и не се оплаквам

:beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Sky_Knight » Вто Авг 05, 2008 9:38 am

@Вилката Мале. :crazy:

По темата:

http://www.cyclemetrics.com/Pages/FitLinks/bike_fit_links.htm

Има по много от всичко - мерки, теория и т.н. Само да ви се чете. Аз вярвам повече на това, което се пише в чуждестранния нет, а не в нашия (особено във форума). Тъпо, но факт.
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот Sky_Knight » Вто Авг 05, 2008 4:21 pm

Публично оттеглям забележките си към Вилката. Както и се извинявам за ироничните подмятания по негов адрес! Човекът е с повече опит от мен и нямам право да му "говоря" по този начин. Още веднъж се извинявам за написаното по-горе!
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот Admin » Вто Авг 05, 2008 5:35 pm

Чак сега се усетих, че темата не беше в правилния форум... ама по-добре късно, отколкото никога! :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Предишна

Назад към Общ форум