Проблем при разглабянето на вилка (среден клас)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем при разглабянето на вилка (среден клас)

Мнениеот WesTBounD » Пет Авг 08, 2008 11:31 pm

Добър Вечер,
Имам Проблем при разглабянето на вилка - SR Suntour XCR-ta
Ето го и проблемът - при опит за демонтиране на ботушите левият болт се върти на празен ход и не се развива - за разлика от десния, които се развива съвсем нормално без никакви усилия.
Въпросът ми е следния - по какъв начин бих могъл да развия този болт. Забравих да спомена, че вилката НЕ Е ГАРАНЦИОННА.
Благодаря предварително за отделеното внимание на всички отзовали се. :bowdown:
WesTBounD

Рейтинг: 1369

Мнениеот gordon8 » Пет Авг 08, 2008 11:53 pm

Здравей.
1. При демонтаж се отхлабват инбусните болтове, но без да се развиват напълно! След това с помощта на гумен чук или нормален чук и дървено трупче се удрят болтовете, за да бъдат освободени върховете на шишовете от леглата си в дъното на ботушите. При въпросното освобождаване можеш да чуеш рязък звук - не се притеснявай, едва ли има нещо счупено.

2. При монтажа, след като нанижеш долните тръби върху горните и шишовете опрат в дъното на ботушите, се налага да сгънеш вилката няколко пъти, докато чуеш рязък шум/щракване, индикиращо наместването на върховете на шишовете в леглата им. Обикновено едва тогава става възможно да завиеш инбусните болтове, тъй като в противен случай резбата (като част от шиша) се намира твърде навътре и не може да бъде достигната.

Надявам се да съм ти бил полезен!

Cheers! :beer:
Аватар
gordon8

Рейтинг: 1187

Мнениеот WesTBounD » Съб Авг 09, 2008 8:23 am

Здравеите отново,
Днес опитвайки се да отстраня проблемът, приложих начина, които @gordon8 каза (за което съм му много благодарен) и така ето какво се получи - единият болт - проблемния изобщо не помръдва главата на болта се върти на празен ход... и имах чувството че и шиша се върти със болта, запрях пружината във единия край (към минуса) и също не помогна болта продължаваше да си се върти на празен ход, следващото нещо, което направих беще това - да развия десният болт
изцяло и след това със помоща на чук да ударя другия болт, ударих го и почнах да го развивам - неуспешно главата му се върти, а другата част с резбата НЕ ПОМРЪДВА не знам как може да се отстрани този проблем :)
Благодаря Ви предварително :bowdown:
@gordon8 Cheers :beer:
WesTBounD

Мнениеот axelmax » Съб Авг 09, 2008 11:11 am

тая вилка не е среден,а нисък клас,такаче това което ти е случва е нормално и не се панирай :beer:

на сайта напроизводителя има ПДФ дето ще ти помогне
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот WesTBounD » Съб Авг 09, 2008 4:08 pm

Благодаря на всички Ви за изчерпателните отоговори и за минусите :beer:
WesTBounD

Мнениеот axelmax » Съб Авг 09, 2008 4:09 pm

eето ти един ПЛЮС да не се сърдиш :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Admin » Нед Авг 10, 2008 8:29 pm

@WesTBounD
Може би е най-добре да отскочиш до сервиз - така, както описваш нещата, може би има някаква повреда от типа на превъртял или скъсан болт...
След като си ударил десния болт, чу ли се звук от освобождаването на ботушите? Ако да, след като си развил болта, пробвай да извадиш ботушите, т.е. дръпни ги и виж дали пък няма да излязат. Ако болтът е скъсан, би трябвало да стане. Ако е нещо друго... не знам, ще трябва да идеш при майстор.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот WesTBounD » Нед Авг 10, 2008 10:34 pm

@Admin като се опитвах да извадя ботушите след развиването на десния болт се оказа, че левия си държи здраво ботушите и заключенито беше, че болта се върти и със шиша :)
Днес със помощта на баща ми решихме проблема, като продипчихме болта със бургия 4.5 милиметра (пробвахме и със по големи сред които : 5.5 мм и 6.2мм) резултатът беше следния : със 4.5 сърцевината на болта започна да се пробива, но със по-големите размери се въртеше самият болт при опит за дупчене... Ето и другите стъпки : след като го разпробихме използвахме секач за да скъсаме главата му след, като извършихме последната спомената процедура и извадихме ботушите развиме остатъка от болта със помощта на триъгълна пила и сега само трябва да си я изчистя и гресирам (вилката)
Още веднъж благодаря на всички отзовали се!
Наздраве и със здраве! :beer:
WesTBounD

Мнениеот bikerider » Пон Авг 11, 2008 8:08 am

По принцип ако превърта болта заедно с шиша (който се явява опора на пружината) трябва да се извади пружината и с нещо съвсем леко да се заклини шиша в тръбата на вилката, за да му се държи контра. Някои вилки дори имат за целта шестогран в горната част на шиша.

Не че скъсването на болта всеки път не е решение, но ми се вижда много играчка за такова просто нещо.

Проблема, който би ме вълнувал мен е защо шиша не се е заклинил в ботушите (обикновено е достатъчно за контра). Може би вече е бил превъртян от опитите ви да го развиете и следващия път няма да се заклини, така че очаквайте повторение на серията при следващата профилактика.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот WesTBounD » Пон Авг 11, 2008 12:31 pm

@bikerider дано не става така отново, че наистина ще се наложи да посетя сервиз... :)
Темата вече е изчерпана и може модераторският екип да я заключва :)
Наздраве и със здраве! :beer:
WesTBounD

Назад към Веломеханик