Пет дни до о. Тасос

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Пет дни до о. Тасос

Мнениеот nikste » Пон Авг 11, 2008 3:05 pm

Идеята ми се върти още откакто изпуснах мероприятието до о. Тасос организирано от Байкария. Като прочетох днес минали теми и мнения видях, че има още желаещи, които биха отишли на такова страхотно каране. Програмата, която съм замислил и подлежи на промени е следната:

Дата на тръгване: 02.09.2008 г.
Място на тръгване: жп гара София, пътуване с влак до Сандански
Ден 1: преспиване в Сандански. Може да уредя до 6 легла още, по 7 лв. на човек
Ден 2: тръгване много рано сутрин до Кулата-Солун-Каварна (тук искам вече някакви предложения, защото разстоянието от Сандански до Кавала е поне 130 км. и може би ще се наложи по средата на пътя да се преспива)
Ден 3: от Каварна до Тасос с ферибота. Обиколка на Тасос
Ден 4: къпане, почивки, каране до красиви места за снимки и др.
Ден 5: тръгване от о. Тасос за Кулата (от там с автобус или ако има влак до София)

За Ден 2, 3 и 4 може да се спи в спални чували или да се търсят евтини варианти за преспиване в хотели (около 15-20 евро на човек за нощувка).

Нека някой, който вече е ходил по този маршрут с колело да сподели опита си и да даде идеи къде може да се спи. Аз лично предлагам да е в спални чували, но ще видиме.

До тук сме двама човека, което за мен е напълно достатъчно, защото няма да съм сам, а това направо ми е мечта да отида до о. Тасос с колело.
Аватар
nikste

Рейтинг: 1110

Мнениеот mindevent. » Пон Авг 11, 2008 3:11 pm

Аз бях на море на ост. Тасос и да ти кажа евтини места за спане няма, отделното което е, че и няма много места за каране. Ферибота за кола и 4 човека ни излезна около 60 евро отиване и връщане от Кавала до острова който не е и много голям. Незнам сам си прецени но за парите които ще похарчиш там можеш да си организираш много по-добро маршрутче в БГ, а колкото до морето не е като нашето искам да ти споделя, че нямаше един нормален плаж насякъде имаше камъни в БГ има къде къде по-добри плажове и морето там е по-солено и като излезнеш и изсъхнеш малко почва да щипе и остава сол по тебе, е вярно, че водата и плажовете са несръвнимо чисти, но пак ти казвам да си прецениш сам и да се допиташ до още някой който е ходил там. Успех и приятно прекарване ако имаш въпроси ще се радвам да помогна :) :agree:
mindevent.

Рейтинг: 863

Re: Пет дни до о. Тасос

Мнениеот Quiz » Пон Авг 11, 2008 3:34 pm

nikste написа:...Ден 2: тръгване много рано сутрин до Кулата-Солун-Каварна ...
Ден 3: от Каварна до Тасос с ферибота.

Кавала? ;)
Предполагам, че е грешка при писането, но го посочвам за всеки случай, да не стане грешка.
Ето нА, на mindevent. му било много солено морето, пък не му било достатъчно просторно и равно за каране, пък нямало и къде да се спи евтино...абе лоша работа. Та затова, да не вземат набързо да се откажат хората ако видят, че на всичкото отгоре ще въртат и до Каварна. :D
Аватар
Quiz

Рейтинг: 2000

Мнениеот mindevent. » Пон Авг 11, 2008 3:36 pm

Местата не са много пък и няма какво да те качи нагоре по-планината, че да се спуснеш :dunno:
mindevent.

Мнениеот Stuny » Пон Авг 11, 2008 4:39 pm

Наистина помисли добре , за толкова пари можеш 100пъти да се качиш с лифта до Алеко , оферта си е!
Stuny

Мнениеот nikste » Пон Авг 11, 2008 5:12 pm

Сега случайно забелязах, че Байкария организират мероприятие до остров Тасос между 13-16 септември, 4 дни - цена 497 лв. при минимален брой участници 20. За съжаление не пише повече нищо по въпроса и ще трябва да им пиша, за да ми кажат повече подробности.

Quiz, прав си, имах предвид Кавала, Каварна е малко по-далече :)

По отношение на плажовете явно съм надценил обстановката: очаквам да видя нещо като тези плажове по уолпейпърите, но пък за вътрешността на острова вече съм сигурен, че има кво да се види.

Понеже явно хотилети са скъпи най-евтиният вариант е в спални чували. Все още е много топло и мисля че няма да е никакъв проблем.

Единственият по-голям проблем, който виждам е, че може би наистина няма много пътища до там удобни за колела. Не знам как са техните магистрали, ако са широки и има аварийна лента отстрани идеално.
Аватар
nikste

Мнениеот outfaced » Пон Авг 11, 2008 6:08 pm

Отиваш на Тасос за да караш само 1 ден там !?!?!?! :dunno:
Нищо няма да видиш за един ден. За да се обходят основните маршрути във вътрешността са нужни поне 4-5 дни серизоно каране (по 40+ км).
Да не споменаваме, че също толкова са нужни и за да се потопиш малко или много в атмосферата на едно място.

Иначе го има и момента, че за тея пари в БГ може да караш повече и по по красиви места, но лично според мен Тасос си струва. Но не за 1 ден ... така само ще си останеш с яда колко си пропуснал.
Аватар
outfaced

Мнениеот bojidar » Пон Авг 11, 2008 7:58 pm

Вчера се върнах от почивка от този регион, но искам да уточня някой неща, ферибота за остров Тасос тръгава от село на име Керамоти, за колело на ферибота трябва да закупиш билет за човек, който струва 4 евро, плюс билета за тебе, трябва да приготвиш 8 евро в едната посока за теб и за колелото, но добрата новина е: ферибот има на всеки час, по простата причина, че са седем ( последния ферибот THASSOS VII е най- луксозен, в случей, че търсиш лукс, но това с кой ферибот да пътуваш не си го избираш ти, който се случи ), карането на острова си струва и то много, но трябва да си наясно, че средната цена на апартамент в хотел там е около 70 евро за четерима души без закуска, седнеш ли на заведение, трябва да си подготвен добре финансово, ще ти струва поне двойно от стойността на същото консумирани, но в България ( поне така беше при мен ), но това е разбираемо, за тях цените са нормални, давам ти конкретен пример гръцка салата ( подобна на наща шопска) е 5 евро, бирата е две евро, свинската паржола е 6- 7 евро ме съм сигурен, но има места на острова из селата, на които цените на някой неща са по- нормални, а иначе плажовете си заслужават на 100%, шофьорите са коренно различни от тук, ще спре, но ще те изчака да минеш, единственният шофьо, който ни притисна в една тясна уличка и демонстрираше простотията си и липсата на възпитание чрез просташкото си натискане на клаксона ( типично за средностатистически български шофьор, но и не случайно си беше чист българин ), като обобщение мога да кажа че си заслужава, Гърция е прекрасна държава, хората са много гостоприемни и въобще струва си да идеш до там, но преди това прецени възможностите си и физически и финансови.
Последна промяна bojidar на Пон Авг 11, 2008 8:07 pm, променена общо 1 път
bojidar

Рейтинг: 988

Мнениеот nikste » Пон Авг 11, 2008 8:06 pm

bojidar, информацията ти ми е полезна, особено като казваш, че шофьорите там са разбрани, макар че както съм чувал поне за Солун карат като луди, но това може и да не е съвсем така. По отношение на храната ще гледаме да си носиме и да се ограничаваме там. Ако в селата на острова има и нормални цени значи няма никакъв проблем. С колелата може да отидеме до където си поискаме.
Аватар
nikste

Мнениеот bojidar » Пон Авг 11, 2008 8:11 pm

Щом ще се предвижваш по магистралите на Гъция с колело ще ти е полезно да знаеш, че шофьорите са доста човечни и разбрани, поне за това може да си спокоен, че ще пътуваш спокойно, що се отнася до отношението на местните.
bojidar

Рейтинг: 988

Мнениеот georgi_kirilov » Пон Авг 11, 2008 11:12 pm

outfaced написа:Отиваш на Тасос за да караш само 1 ден там !?!?!?! :dunno:
Нищо няма да видиш за един ден. За да се обходят основните маршрути във вътрешността са нужни поне 4-5 дни серизоно каране (по 40+ км).
Да не споменаваме, че също толкова са нужни и за да се потопиш малко или много в атмосферата на едно място.

Иначе го има и момента, че за тея пари в БГ може да караш повече и по по красиви места, но лично според мен Тасос си струва. Но не за 1 ден ... така само ще си останеш с яда колко си пропуснал.

Братле той е прав , ако имаш 16 години щото за влаковете е до Гърция е така земи си 1 билет 60 лева е май до там и карай 5 дена ;) по на оферта е и излиза 5 пъти по-евтино.Замисли се ;)
:uzi: :jump: :qright: :guiter: Jump Mother Fucker
Skype freeridewest08
Аватар
georgi_kirilov

Рейтинг: 1064

Мнениеот nikste » Пон Авг 11, 2008 11:52 pm

georgi_kirilov написа:
outfaced написа:Отиваш на Тасос за да караш само 1 ден там !?!?!?! :dunno:

Братле той е прав , ако имаш 16 години щото за влаковете е до Гърция е така земи си 1 билет 60 лева е май до там и карай 5 дена ;) по на оферта е и излиза 5 пъти по-евтино.Замисли се ;)

Ще премисля много добре и това предложение. Много ми се кара по принцип и в самата Гърция, щото е мина през Солун, а до там и през други градове, както и села.
Аватар
nikste

Мнениеот Quiz » Вто Авг 12, 2008 8:23 am

nikste написа:Quiz, правА си, имах предвид Кавала...

:)
По отношение на плажовете явно съм надценил обстановката: очаквам да видя нещо като тези плажове по уолпейпърите

Има много на брой чудни малки плажчета, които са си точно като по уолпейпърите. Разликата е, че не всички са с пясък като по черноморието, а с малки камъчета.

Понеже явно хотилети са скъпи най-евтиният вариант е в спални чували. Все още е много топло и мисля че няма да е никакъв проблем.

Най-често срещаният начин за преспиване (освен в големите градове) всъщност са стаи под наем или малки къщички с бокс наречени студио-има ги навсякъде на най-разнообразни цени. На острова има и 6 къмпинга с доста добри условия-постоянна топла вода и други мънички екстри. ;) Освен това в Гърция дивото къмпиране е разрешено навсякъде, освен на изрично упоменатите с табелка места (обикновено големите и по-населени плажове).
Виждам, че се гласите за септември, имайте предвид, че активният сезон е от 1.07 до 31.08, т.е. през септември цените са по-ниски от описаните по-горе от колегите завърнали се тия дни от там. А и има много места, на които да хапнеш на съвсем приемливи цени.
Като цяло си заслужава ходенето и карането, но както каза outfaced, не и за 1 ден. :)
Аватар
Quiz

Мнениеот abs » Вто Авг 12, 2008 12:17 pm

mindevent. написа:...и няма много места за каране ... а колкото до морето не е като нашето искам да ти споделя, че нямаше един нормален плаж насякъде имаше камъни в БГ има къде къде по-добри плажове и морето там е по-солено и като излезнеш и изсъхнеш малко почва да щипе и остава сол по тебе...

Ти май си открил новия о. Тассо. Особено пък за местата за каране си в голяма грешка!
Аватар
abs

Рейтинг: 1840

Мнениеот nikste » Вто Авг 12, 2008 6:30 pm

Quiz, даваш ми изключително голяма надежда, че на острова мога да остана вместо два, четри дни. Има логика в това дето казваш, че цените падат - нормално след като хората масово намаляват, а леглата все пак трябва да са запълнени. Явно като отидеме първият ден там ще потърсиме доста някое евтино местенце с преспиване за три нощи. Ако намериме във вътрешността на острова и по-евтина храна значи всичко ще е на 6.
Аватар
nikste

Мнениеот mindevent. » Вто Авг 12, 2008 10:27 pm

abs написа:
mindevent. написа:...и няма много места за каране ... а колкото до морето не е като нашето искам да ти споделя, че нямаше един нормален плаж насякъде имаше камъни в БГ има къде къде по-добри плажове и морето там е по-солено и като излезнеш и изсъхнеш малко почва да щипе и остава сол по тебе...

Ти май си открил новия о. Тассо. Особено пък за местата за каране си в голяма грешка!
Едва ли съм в голяма грешка и едва ли си седял и обикалял повече острова от мене така, че по-добре не спори и намери по-нормален начин да изразяваш нискоинтелектоалното си мнение :agree:
mindevent.

Мнениеот outfaced » Вто Авг 12, 2008 11:48 pm

брех бе ... добре че е mindevent, да ни каже че нямало какво да се кара там, че ние заблудените ходим там пак и пак и караме ли караме и ей така непровсветени ще си умрем.
:rofl:
Аватар
outfaced

Мнениеот sto100jan » Сря Авг 13, 2008 12:43 am

mindevent. написа:Местата не са много пък и няма какво да те качи нагоре по-планината, че да се спуснеш :dunno:

Е , все пак се предполага , че с велосипед може и да се качваш по планини , а не само да се спускаш.... ;)

Никсте , ако искаш да стигнеш до Кавала с колело , или се спусни от границата под гр.Г.Делчев , или след Серес хвани към устието на Струма , и оттам на изток . Аз миналата седмица въртях около устието - много е красиво :agree: Има един асвалтов път (не магистралата) който следва крайбрежието , не е много натоварен , достатъчно широк е , с ленти за мотопеди отстрани , няма да имаш никакви проблеми . За бивакуването извън къмпинг - абсолютно е забранено в Гърция , но никой не си прави труда да гони къмпингарите-авантаджии ,така че - смело си разпъвайте палатките по плажовете , особено привечер . Без палатки , ако завали , ще станете особено мокри , а и ще ви изядат комарите .
Друго важно нещо - избягвайте да излизате от асвалта , ако сте на черен път - бутайте си колелата внимателно . Има едни трънчета - тривольа им викат , забиват се зверски и по много . На мен за 200 метра черен път около 20 в предната гума , и около 10 в задната ми се бяха забили - дет' вика БатБойко - напрао е страшно .
Велобалкантурист
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот mindevent. » Сря Авг 13, 2008 8:20 am

outfaced написа:брех бе ... добре че е mindevent, да ни каже че нямало какво да се кара там, че ние заблудените ходим там пак и пак и караме ли караме и ей така непровсветени ще си умрем.
:rofl:
Всеки с личното си мнение бе, за тебе може и да има къде да се кара за мене може и да няма, лошо ли ти е?
mindevent.

Мнениеот abs » Сря Авг 13, 2008 8:24 am

mindevent. написа:
abs написа:

Едва ли съм в голяма грешка и едва ли си седял и обикалял повече острова от мене така, че по-добре не спори и намери по-нормален начин да изразяваш нискоинтелектоалното си мнение :agree:

Така сме ние нискоинтелигентните - не сме открили чудото на техниката - лифта - и будалите въртим ли въртим нагоре. То ако се изхитрим още повече може да открием начин да пуснем колелата сами да си се търкалят, а ние да си седим и да си пием биричка от 1 левче, че то повече идва скъпо... ама тъпото си е тъпо - ще си въртим и т'ва е...
Аватар
abs

Мнениеот mindevent. » Сря Авг 13, 2008 8:29 am

@abs не успамвай темата въобще не ме интересува какво правиш ти нали се сещаш? човека пита аз си изказвам мнението а подлизурковци като тебе се мислят за много оригинални и пишат закачливо зад монитора неща които на живо няма и да си помислят да кажат затова заглъхни моля :agree:
mindevent.

Мнениеот nikste » Сря Авг 13, 2008 10:06 am

sto100jan написа:
mindevent. написа:Местата не са много пък и няма какво да те качи нагоре по-планината, че да се спуснеш :dunno:

Е , все пак се предполага , че с велосипед може и да се качваш по планини , а не само да се спускаш.... ;)

Никсте , ако искаш да стигнеш до Кавала с колело , или се спусни от границата под гр.Г.Делчев , или след Серес хвани към устието на Струма , и оттам на изток . Аз миналата седмица въртях около устието - много е красиво :agree: Има един асвалтов път (не магистралата) който следва крайбрежието , не е много натоварен , достатъчно широк е , с ленти за мотопеди отстрани , няма да имаш никакви проблеми . За бивакуването извън къмпинг - абсолютно е забранено в Гърция , но никой не си прави труда да гони къмпингарите-авантаджии ,така че - смело си разпъвайте палатките по плажовете , особено привечер . Без палатки , ако завали , ще станете особено мокри , а и ще ви изядат комарите .
Друго важно нещо - избягвайте да излизате от асвалта , ако сте на черен път - бутайте си колелата внимателно . Има едни трънчета - тривольа им викат , забиват се зверски и по много . На мен за 200 метра черен път около 20 в предната гума , и около 10 в задната ми се бяха забили - дет' вика БатБойко - напрао е страшно .

sto100jan, като намеря карта на Гърция на всяка цена ще се опитам да очертая твоя маршрут и ще преценя дали наистина е добър. На нас, само че ние е по-удобно да тръгнем от Кулата. Виждам, че продължава магистралата Е79 и в Гърция и много се надявам по нея да може да минем. Ще търся до тогава, само че и второкласни пътища, където трафика не е толкова голям. Аз един път да науча хубав път до Тасос, а всяка година ще ходя там :)
Аватар
nikste

Тасос

Мнениеот Сашо » Сря Авг 13, 2008 1:26 pm

Карал съм от България до Тасос и ти препоръчвам да отделиш повече време за самия остров, защото това е най-хубавата част от пътешествието. По крайбрежието на Тасос има магазини за храна на нормални цени. Можеш да си завържеш спален чувал за кормилото и като мръкне да си изкопаеш на плажа с каската дупка за спане, за да не ти духа от към морето...
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот abs » Сря Авг 13, 2008 5:12 pm

mindevent. написа:@abs не успамвай темата въобще не ме интересува какво правиш ти нали се сещаш? човека пита аз си изказвам мнението а подлизурковци като тебе се мислят за много оригинални и пишат закачливо зад монитора неща които на живо няма и да си помислят да кажат затова заглъхни моля :agree:

Не знам кой спамва след като хората са си избрали едно прекрасно местенце, очевидно за XC каране, а ти твърдиш че не ставало... за DH... Е, ще ме извиняваш, но мнението ти като че ли не е на място, не мислиш ли?
Аватар
abs

Мнениеот sto100jan » Сря Авг 13, 2008 9:49 pm

sto100jan, като намеря карта на Гърция на всяка цена ще се опитам да очертая твоя маршрут и ще преценя дали наистина е добър. На нас, само че ние е по-удобно да тръгнем от Кулата. Виждам, че продължава магистралата Е79 и в Гърция и много се надявам по нея да може да минем. Ще търся до тогава, само че и второкласни пътища, където трафика не е толкова голям. Аз един път да науча хубав път до Тасос, а всяка година ще ходя там icon_smile.gif

От Кулата до Серес е магистрала в процес на изграждане ,и ограничението на скоростта е 50км/ч , така че няма да имате проблеми . След това хващате пътя за Драма , и на отбивката за Неа Зихни свивате вдясно ( на юг) или продължавате за Драма . Ако свиете на юг излизате на крайбрежието , и ще намерите начин да не се качвате на магистралата , а да си карате по крайбрежния път , за който писах в по-горния пост , в източна посока . Пътя следва морето , и няма големи катерения и спускания .
А Тасос е много хубаво място за всичко - за велосипедизъм , за каяк , за обикновена почивка с лежане на плажа , и просто за екскурзия , но е едно от многото , които предлага Гърция .Не е нужно човек да обикаля само едно и също място , след като може да се разнообразява . Колкото повече обикаля човек , толкова повече неща вижда , научава , и изпитва , а от това по-хубаво - здраве му кажи :)
Велобалкантурист
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Назад към Мероприятия - архив