От днешното каране: св. Константин - яз. Батак - кр. Цепина

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

От днешното каране: св. Константин - яз. Батак - кр. Цепина

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Нед Юли 06, 2008 10:32 pm

Изображение
Възнамерявах да карам днешното маршрутче сам, но в крайна сметка тръгнах с двама приятели -- Живко (Kaizersoze) и Светльо, авер от Севлиево, комуто това щеше да бъде първото истинско планинско каране :)

Изображение
Това, което обещах на компанията беше "супер лежерно XC с панорамни гледки и бира/кебабчета". В крайна сметка се получи каране с елементи на даунхил и солидна порция бутане и носене на гръб на байковете, при това през коприва до кръста :D

Ако някой все пак иска да мине по маршрута и не му се бъхти по стръмни пътеки - първо нагоре, а после надолу - нека м/у язовира и Дорково просто последва пунктирната линия (покрай стария пионерски лагер).

Маршрутът в детайли (жълтата линия, самата карта е на BikeArea и показва и други маршрути): св. Константин -> Елиджика -> Превала -> по десния бряг на язовира към дъното -> обяд в Журналиста (там винаги е пълно и има защо) -> каране през билото към Дорково - катерене посока крепостта Цепина -> катерене към ловна хижа Ракитово -> каране по билото през Ечименище и Везир тепе -> обратно в св. Константин. Общо км: 50.

Изображение
Спускането от Еледжика в началото на маршрута. С тази гледка пред нас беше прелест да прашиш надолу през поляните.

Изображение
На язовирната стена (Дъното). Оттук до бирата и манджата ни деляха само още 5 минути :popcorn:

Изображение
В началото на изкачването към билото, което дели село Дорково от язовира. След мощния обяд и бирата възобновихме карането, макар и тегаво и с прекъсвания заради диуретичните ефекти на пивото :D

Изображение
По обяд в рядката борова гора напичаше жестоко

Изображение
Медитация по време на бясното спускане към Костандово. Светльо тук се справи блестящо, въпреки че караше стоманен беър боунз байк с 0 mm съспеншън :bowdown:

Изображение
Светльо праши с 50км/ч през поляните, ние гледаме и се чудим. В покрайните на Костандово крос-кънтрито премина в крос-зеленчукови-ниви. Малко преди това по време на спускането строших с глава един сух клон - фул фейс рулз :D

Изображение
Към края на деня, някъде около Везир тепе, под нас се вижда язовира.
Кротко планинско колоездене :: Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Рейтинг: 2000

Мнениеот nikste » Пон Юли 07, 2008 12:03 am

Страхотни снимки. Явно имаш добър фотоапарат. На такива пътешествия съм готов с удоволствия да карам, само че ще гледам първо да си купя новото колело. Щото с моя Драг фрийборн не искам да бутам половината път. А аз обичам да въртя педалите (на колелото :) )
Аватар
nikste

Рейтинг: 1110

Мнениеот KaizerSoze » Пон Юли 07, 2008 8:00 am

Беше много яко каране... супер си изкарахме. Особено бирата,картофтките,кебабчетата и принцеските на язовира :) :popcorn: . Е имаше и някои моменти за който не бяхме подготвени (дълаг панталон за газене в коприва :rofl: ) и спускане с наклон 45% :) с камани , корени и коловози :) но се справихме.

Владо ще качваш ли всички снимки ... ако да прати линка къде са .. ако не прати ми ги на пощата.
Аватар
KaizerSoze

Рейтинг: 1200

Мнениеот outfaced » Пон Юли 07, 2008 8:11 am

за спускането - трябваше да хванете пътя който си е на Байкария, той си е екстра

макар че оня район е пълен с пътеки надолу и общо взето всичките те спускат до Костандово

а къде викаш сте бутали нагоре ?

иначе аз мисля да се разхождам из него край малко по обстойно през август :) :agree:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пон Юли 07, 2008 8:42 am

@outfaced: Умишлено не избрах маршрута на Bikearea към Костандово: в Костандовския залив по обяд напича ужасно, заблатено е и има рояци гадни мухи. Затова скоро след Дъното тръгнахме нагоре през боровата горичка.

Иначе бутане никъде не би трябвало да има - ако се следва главния път. На един разклон, където започна да става видно че се отделяме от главния път предложих на останалите да корегираме грешката, но те предпочетоха да продължим да караме по това, което за момента изглеждаше "по-лесното". В крайна сметка се забихме в кален улей за сваляне на трупи, където колегите останаха да ме чакат с колелата, а аз тръгнах на пешеходно разузнаване. Отрих начин да се върнем на пътя, но той беше с носене пряко нагоре през гората и после през трънаци и коприви. Изводът: като навигатор трябва да съм по-строг и настоятелен :smash:

@KaizerSoze: вечерта открихме, че щангичките все още лежат на паркинга на Лукойл :D

Тук отделих още 7 снимки:

http://www.valan.net/photos/Tour-Cepina-7422.1.jpg
http://www.valan.net/photos/Tour-Cepina-7429.1.jpg
http://www.valan.net/photos/Tour-Cepina-7436.1.jpg
http://www.valan.net/photos/Tour-Cepina-7443.1.jpg
http://www.valan.net/photos/Tour-Cepina-7461.2.jpg
http://www.valan.net/photos/Tour-Cepina-7477.3.jpg
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот nikste » Пон Юли 07, 2008 9:25 am

outfaced написа:иначе аз мисля да се разхождам из него край малко по обстойно през август :) :agree:

При обстойното разхождане там ме викни и мен ако може :) От снимките видях, че наистина е било много хубаво и си заслужава.
Аватар
nikste

Рейтинг: 1110

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пон Авг 18, 2008 11:01 am

Вчера с приятел направихме отново каране в района.

Маршрутът в общи линии беше като предишния, този път обаче направихме спускането към Дорково покрай пионерския лагер и по ждрелото на реката (много по-лесно за каране), а до самата крепост Цепина се изкачихме с колелата.

М/у Ечименище и Везир тепе открихме началото на супер обещаваща пътечка за приятно спускане - през рядка дъбова гора, по земята плътен килим от листа без големи клони и камъни под тях :slaphap: За съжаление колелото на колегата получи фатална повреда и се отказахме от изследването на тази пътечка. Некст тайм :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот outfaced » Пон Авг 18, 2008 11:15 am

вие си го харесахте тоя раьон ...
аз нещо обаче не мога да споделя много много радоста ви от маршрута

всъшнсот хубавото са няколкото варината за спускания от Батак към Костандово или като това към Дорково

Има на едно място и един обещаващ разклон, точно там където започва малкото черен път към св. Константин. Там надолу е към Дорково а нагоре не знам накъде беше (имаше табела) но започваше приятно.

Останалото е прекаленно много асфалт ... и то насред гората.
Пътя м/у гара Костандово и кр. Цепина също е приятен.
Около язовира вече е прекалнно цивилизовано се оказа :dunno:

за ентусиастите само да отбележа ... пътеката на Байкария от язовира надолу се намира ужасно трудно дори и с GPS и дори и да си там за 2ри път :D
Просто началото и от към страната на язовира просто липсва и пътеката почва в гората от нищото ... ама това нищо е малко зор докато се намери ;)
Иначе самата пътека е доста стеснена, изровена и каманясъла и приятно предизвикателна.
Аватар
outfaced

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пон Авг 18, 2008 12:57 pm

Адаш, какво ли да ти кажа?

Аз този маршрут го харесвам заради това че предлага добри гледки, лесно каране и не на последно място - кухнята на Журналиста с много приятната и отзивчива девойка дето ни обслужва всеки път :popcorn:

Отн. карането: спусканията са по горски път/пътеки, изкачванията по асфалт.

На мен много ми харесва отсечката от св. Константин по билото до Еледжика и оттам спускането по маркировката за Превала към язовира. Вярно, всеки път ми се иска тази част да е малко по-дългичка, но и кратката радост все пак е радост :)

Колкото до билната част от ловната хижа до св. Константин, тук и на мен ми се ще отсечката с асфалта да е по-къса. Около Везир тепе и Ечименище има пътека, която върви паралелно на пътя в гората (за част от нея писах по-горе). Уви, поради това че туристите предпочитат да ходят по асфалта вместо по пътеката, тя се е позагубила и трудно се вижда.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот outfaced » Пон Авг 18, 2008 2:32 pm

по билото до Еледжика и оттам спускането по маркировката за Превала към язовира

хъм ... това не го знам ... а звучи добре
доста по добре от спускането по асфалта, което аз направих :crazy:
Аватар
outfaced

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пон Авг 18, 2008 7:01 pm

outfaced написа:
по билото до Еледжика и оттам спускането по маркировката за Превала към язовира

хъм ... това не го знам ... а звучи добре
доста по добре от спускането по асфалта, което аз направих :crazy:

Предполагам че си следвал дословно маршрута по картата на Байкария, а той препоръчва спускане от св. Константин до язовира именно по асфалта. Тази част може прекрасно да бъде заменена с горския вариант:

На центъра на курорта, там където се пресичат няколкото пътища (и стои таблото на Байкария) се хваща куротната улица, която тръгва на юг и леко нагоре (покрай "дългата" поляна). Улицата извърта леко надясно и нагоре между вилички докато се стигне до края на курорта и там наляво към гората започва черен път. Началото на този път не е добре обозначено (трябва да има жълта маркировка "Превала"), така че при колебание да се пита за "Еледжика/Превала".

Оттам се кара все по този път, все на юг по билото през горички и поляни; ако има разклонения се следва жълтата маркировка с надпис "Превала". В крайна сметка, след ~30мин, се излиза на поляната с гледка към язовира и Цигов чарк (снимка 1). Оттам се продължава по горския път за същинското спускане към язовира. Когато гората свърши се излиза на заоблено било с ливади (снимка 2) и редки дървета, после се свива леко надясно и се праши надолу право през ливадите :)

Изображение

Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Назад към Мероприятия - архив