Предаване относно кражбите на велосипеди, утре по bTV

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот bikerider » Пон Авг 18, 2008 2:48 pm

andr написа:Пък и въпроса опира до това, че няма специално законодателство за колелетата, както има за колите например.

:agree::agree::agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот andr » Пон Авг 18, 2008 2:52 pm

Най-лесното е полицията да пусне уеб страница за справка за откраднати колелета, както има такава за лични карти, и във веломагазините да пишат номерата като се занесе някое колело на сервиз.

Има и по-сигурни и високо-технологични начини (например RFID чип в рамката - струва няколко лв и скенер в магазините), но са по-скъпи.
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот Quiz » Пон Авг 18, 2008 2:56 pm

andr написа:Ако е легално препродадено колелото а гаранцията е поименна няма да има гаранционна карта.

Самият факт, че имаш и можеш да покажеш гаранционна карта (даже и на друго име), би трябвало да е достатъчен, за да докажеш, че колелото е твое. Защото ако е крадено няма как да имаш такава... Все пак не мисля, че има някой, който си държи гаранционната карта залепена на рамката...
Аватар
Quiz

Мнениеот Alpina » Пон Авг 18, 2008 2:59 pm

Не, но може би не би било голяма трудност да носиш нейно копие, докато караш.
Факт е обаче, че на този етап това е безсмислено.

Всъщност навсякъде по света се крадат колела, не сме никакво изключение в тази област, но и там като че ли нямат особено голям успех с борбата с/у крадците.

Заложили са на това да карат евтини колела, което не е гаранция за проблеми или липсата на комфорт :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот andr » Пон Авг 18, 2008 3:02 pm

Звучи логично, но няма законово основание. Само фактура или касова бележка е доказателсво за притежание в случая. Не знам какви точно се издават, но мога да си представя касова бележка на която пише "КОЛЕЛО 499.00 лв.", тъй че и това не помага много.

И Alpina е прав, но на някои места в чужбина ти продават застраховка заедно с колелото - това е почти единствения начин магазина да те навие да си купиш скъпо колело за каране в Ню Йорк например.
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот Quiz » Пон Авг 18, 2008 3:07 pm

andr написа:Звучи логично, но няма законово основание. Само фактура или касова бележка е доказателсво за притежание в случая. Не знам какви точно се издават, но мога да си представя касова бележка на която пише "КОЛЕЛО 499.00 лв.", тъй че и това не помага много.

Така е, но все пак в гаранцията пише серийния номер на рамката и може да се сравни.
Аватар
Quiz

Мнениеот Cu0 » Пон Авг 18, 2008 3:07 pm

това предаване беше някакъв опит на БТВ да си запълнят с около 5 минути опразнените летни новинарски емисии ... темата и разиграния сценарии е нещо, което се снима и случва навсякъде по света с един и същ ефект, ако ще и флекс да закараш, никой не обръща внимание. Ако е кражба, после си има полиция, камери, закони ... я си представете, че вие си загубите ключа, и свръх будните граждани ви набият докато си намерите документите на колелото, ако изобщо ги имате ... :popcorn:
Аватар
Cu0

Рейтинг: 1777

Мнениеот Sp0nG » Пон Авг 18, 2008 3:27 pm

Полицаят наистина не може да направи кой знае какво на момента, но ако бях на негово място, записвам си номера на рамката и данните на този, който реже/краде. Ако в близките 1-2 седмици никой не се оплаче, че му е откраднато същото колело, информацията може да се затрие ако му тежи в тефтера. Обаче ако се окаже, че е крадено, ще има кой да търсят минцифайките. Ама толко им е акъла. Или по-скоро толкова им се занимава (на 90% от тях), ясно е положението :(!:
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот Brave » Пон Авг 18, 2008 4:23 pm

Гледайте, гаранционната карта не е никакъв документ, доказваш собственост, нищо, че там пише серииния номер и името на купувача. Докато няма регистрационен режим при закупуване на велосипеди, подобен на този при автомобилите, проблема ще си седи. Обяснявам защо. Да приемем хипотетично, че МВР иззема велосипеди по гаранционна карта. Значи, примерно аз, отивам в BAS, купувам набързо един DHX.1 za 5000+лв. Още на същия ден, го пускам за продажба тук с нов ник от интернет клуб за примерно 3000 лв и разбира се, го продавам за минути, защото е чисто ново, а цената е много добра. Виждаме се с човека, брои ми три бона, казаваме си чао и всичко е ОК. Обаче, аз отивам в 5 РПУ с гаранционанта си карта и заявявам, че чисто новото ми колело е откраднато и че съм успял да проследя крадеца. Полицаите отиват на място, изземват колелото, връщат ми го, а купувача, отнася куп проблеми, безуспешно доказвайки, че ми е дал 3000 лв на ръка. А, пък аз съм си хем с DHX.1 и 3000 лв. Та стига с казуса - просто документите за собственост са си документи за собственост, а гранцията е съвсем друго нещо.
Brave

Мнениеот DarKFate » Пон Авг 18, 2008 7:56 pm

Абе сега се замислих... Преди виреме когато се бяха надигнали мангалите на протест полицаите не смееха да ги пипнат, че Евро Рома щели да ги осъдят и т.н. А ние тука сме седнали и разискваме какви права имат полицаите да ти видят колелото?! :bawling:
Какво да ви кажа, може да е друга тема ама България заприлича на циганска държава, те имат повече права от българите.
П.П.: Съжалявам за вулгарния език и ако съм обидил някого. Лично мнение!
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот Alpina » Пон Авг 18, 2008 8:01 pm

Мнението ти е... абсолютно несвързано със ситуацията, да не го коментирам по-обстойно като такова...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jivkonik » Вто Авг 19, 2008 8:06 am

:(!: :(!: :(!:
Абе тия от БТВ са баси Шмульовците!!!
В новините преди смешното си филмче с кражбата на колелото обявиха, че " Жалби за откраднати колела много рядко се подават в полицията, това показа справка В НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯ САЙТ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ В БЪЛГАРИЯ"

Е къде правиха тази справка и от къде стана ясно това, че не разбрах?! :dunno: :dunno: :dunno:

Баси ефтините журналитически чикии.... :(!: :(!: :(!:
Последна промяна jivkonik на Вто Авг 19, 2008 8:13 am, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Мнениеот Alpina » Вто Авг 19, 2008 8:12 am

Ами в не малко от постовете има само описание на колелото и мястото от където е откраднато. Не съм видял във всички, (поне да са много малък % ) обяви - съобщено е в полицията.

Иначе си и прав де - видяли са само темата, погледнали са първите две и последните две страници и стига толкова :) Но кой журналист ще дълбае повече, ако не е бил посетител от преди това във форума :idea:
Поне дадоха лека гласност и на този вид грабежи, дано повече хора се усетят, че вързано за стълб, независимо къде - не е абсолютно никаква гаранция.

Аз отдавна нямам ключалка - просто сегашното не го оставям така, всъщност и предишното - връзвах го през гумите главно с цел, докато излезна, някой да не се е качил и духнал на някъде и вонаги ми е било пред очите, заключвах го дори да съм ня 10 метра от него.
Последна промяна Alpina на Вто Авг 19, 2008 8:16 am, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jivkonik » Вто Авг 19, 2008 8:15 am

Alpina написа:Ами в не малко от постовете има само описание на колелото и мястото от където е откраднато. Не съм видял във всички, (поне да са много малък % ) обяви - съобщено е в полицията.

И като видя на tailor постовете, че е съобщено в полицията и първата реакция от там е "Абеее ти що толко скъпо колело си купуваш Беееее?!?" и втората реакция - ще си го откупуват за 300 лв!!!
Яко!
:(!:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Alpina » Вто Авг 19, 2008 8:22 am

Първата реакция (на полицията) - къде не сме я виждали, дори за колела малко над 1000 лв.

А втората - съвсем не я смятам за правилна, независимо какво са му казали в полицията. Да вдигнем ръце и да се примирим с положението ли? :nono:
Защо в Пловдив са си свършили работата по този начин???

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=40118

Хайде да съпоставим случките ;)

Защото там освен, че е имало по-свестни и явно съвестни служители, е имало и малко участие от страна на потърпевшия.

Или ние все трябва на готово да чакаме, някой друг да се занимава със нещата, които трябва да свършиме. Намерил го, ще си плати и ония - "ни лук яли, ни мирисали"

Мислиш ли, че след като е толкова лесно - взимаш колело и след 3 дена - на ти 300лв тоя ще се откаже? И разбере, че собственика чинно си плаща....
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот subritual » Вто Авг 19, 2008 9:31 am

Brave написа: Виждаме се с човека, брои ми три бона, казаваме си чао и всичко е ОК.

Да,обаче ако дойде човека и те помоли да си кажеш Името и ЕГН-то и му декларираш на едно листче че му го продаваш или няма да го купи кво става?Казваш му-Сори батка, ама за това колело чакат на опашка
Аватар
subritual

Мнениеот Cu0 » Вто Авг 19, 2008 9:53 am

subritual написа:
Brave написа: Виждаме се с човека, брои ми три бона, казаваме си чао и всичко е ОК.

Да,обаче ако дойде човека и те помоли да си кажеш Името и ЕГН-то и му декларираш на едно листче че му го продаваш или няма да го купи кво става?Казваш му-Сори батка, ама за това колело чакат на опашка

да, да ... и нотариално заверено пълномощно, а ако нямаш документи за колелото какво ще му гарантираш на листче ? или ако продадеш САМО рамката, която може да е и 10% от стойността. Не става :crap:

както казаха вече, за да има контрол трябва регистър, което обаче е доста несериозно упражнение само заради няколкото по-скъпи колела на фона на доста повечето мотопедчета например, които уж са регистрирани и пак се крадът.

истината е, че който иска скъпо колело, трябва да го пази. Тук отговорност има и полицията индиректно, но както знаем на нея не може да се разчита
Аватар
Cu0

Рейтинг: 1777

Мнениеот SpoileR » Вто Авг 19, 2008 10:10 am

Хуу де...а ако примерно (ПАК КАЗВАМ ПРИМЕРНО) си си взел цялото колело част по част и всяка една от тях е втора ръка? Тогава к'ви документи к'ви пет лева?

Откраднат ти го, обявяваш го за откраднато (ако ще и номер на рамка да дадеш) и какво става?
Евентуално го намират и к'во?

Взимат го във КАТ и после нито ти можеш да докажеш, че е твое нито ТЕ, че НЕ Е.... и в КАТ и ще си остане докато изгние или някой ВИСОК служител на реда, някой ден, не реши да направи подарък на сина си...

едит:
Обикновено като купуваш по главните части (рамка вилка и тн..) се подписва на лист хартия човека, че еди кво си еди що си, продава на еди кой си....

И Какво правим ако цялото ти колело е 2ра ръка и го откраднат на куп? Рамка и вилка иди дойди... а останалото? Ще ти върнат рамката и вилката (евентуално), а другите части?
Нито ти нито той може да докаже чии са...и къде отиват?

ИЛИ може би за всяка част която си закупил втора ръка ще искаш от конкретния човек на хартия да ти пише от кой си я взел, някви негови данни и да се подпише, пък после по това нещо писано на хартия, полицаите ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТ да търсят от ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХ и да доказват, че наистина си ги взел от еди кой си тия неща и на всичкото от горе да не те ИЗНУДАТ ФИНАНСОВО, само защото разбираш ли "това им е работата"?

Пълни глупости!
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот bikerider » Вто Авг 19, 2008 10:37 am

@SpoileR: същия въпрос стои и с автомобилите. Там както вече се спомена е уреден лесно и ясно. Ако щеш цялата кола да си си сглобявал се регистрират номерата на шасито и двигателя (и каквото още там има, не съм чак толкова сведущ). Въпроса е, че има регистър.

А защо няма регистър за колела CuO вече е казал. Оттам нататък се въртим в кръг и няма смисъл да се дълбае повече.

Всеки да си пази колелото и това е.
Аватар
bikerider

Мнениеот SpoileR » Вто Авг 19, 2008 11:05 am

bikerider написа:Всеки да си пази колелото и това е.

:agree: :beer:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот triple G » Вто Авг 19, 2008 11:26 am

Този репортаж ми заприлича повече на урок за крадците - показва, че няма от какво да се страхуват на практика :crazy:
triple G

Рейтинг: 1235

Мнениеот Newone » Вто Авг 19, 2008 12:42 pm

bikerider написа:....Всеки да си пази колелото и това е....

Aбсолютно съгласен! И все пак и малко гражданска бдителност! :agree:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот Alpina » Вто Авг 19, 2008 12:46 pm

Newone написа:И все пак и малко гражданска бдителност! :agree:

Не малко, ама е пълно с оФце :(!:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jd » Вто Авг 19, 2008 12:48 pm

Като се разчетох в цялата тая тема... направо на моменти ми става смешно.

Аз лично - не си оставям колелото почти никога, няма значение вързано-невързано. На принципа съм, че ако човек разчитай някой друг да му пази нещата, особено пък нашата мила татковина, то по-добра да ходи и да си извади сертификат "наивник на века". Да, прави сте за гражданската бдителност, но и от друга страна това не трябва да ни топли.

Ако някой (а повечето от хората тук мисля са така) кара колело за 1500+, ами много ясно, че няма да го остави на улицата. Все едно да си оставиш колата отключена - същата работа. Тъпо звучи, но всеки се спасява поединично и се пази по същия начин.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Brave » Вто Авг 19, 2008 1:11 pm

subritual написа:

Гледай сега - нека не задълбаваме много в юридическата теория, но ако не продаваш на длъжностно лице, упълномощено по ЗЗЛД, което е много малко вероятно, купувача няма право да изиска нито ЕГН, нито лична карта, защото формално там има лични данни и въобще не е негово право да ги получава. Да не говорим, подписа, поне в България, какво доказателство е, след като 90% от графологичните експертизи, завършват с констатация "по-скоро да, отколкото не" или обратното. Както и да е, примера ми беше умишлено спекулативен, така че няма особен смисъл да го чепкаме - идеята ми е, да предизивкам дискутиращите да се замислят, за каква част от имуществото си имат някакъв актуален документ за собственост и че реално, закона е измислил по-специален статут за съвсем ограничен брой продукти, сред които не са велосипедите, дори да струват колкото 5 леки коли на старо. Просто не е въпрос на цена - има и доста по-скъпи предмети, чиято собственост не се регистрира, а по-скоро е въпрос на обществен интерес. А, както каза някой по-горе, интереса при стотина скъпи колела за цяла София е всякакъв, но не и обществен. Така че си пазете велосипедите. Моята идея за защита от кражби е да си сглобя по-евтино колело за града, за да минимизирам евентуалните щети, при кражба, до по-приемливи за бюджета ми нива.
Brave

Мнениеот Openeye » Вто Авг 19, 2008 1:28 pm

Аз видях и нещо положително в този репортаж. Показаха все пак как НЕ трябва да НЕ обръщат внимание хората ако някой се опитва да среже катинара на заключено колело посред бял ден. Не беше най-добрия репортаж но все пак цели нещо положително.

P.S. Естествено покрай всичко това лъснаха и други дребни проблеми на нашето общество...... :devil: :devil: :devil:
Ride Out Of The Ordinary
Аватар
Openeye

Рейтинг: 1200

Мнениеот hellstorm » Сря Авг 20, 2008 9:15 am

ГОСПОДИ ПОМИЛУЙ

Мале мила!@# Толкова ли е станало банално да се крадат колелета,че на хората да им е все тая? :confused:
Изображение
Аватар
hellstorm

Рейтинг: 1331

Мнениеот bikerider » Сря Авг 20, 2008 9:44 am

Господ няма нищо общо с тая работа.
Аватар
bikerider

Мнениеот hellstorm » Сря Авг 20, 2008 10:24 am

Прав си! Но чичко полицай май си има вземане-даване с кражбите на велосипеди.Я гледай как знае къде да кръцне.
Изображение
Аватар
hellstorm

Рейтинг: 1331

Мнениеот Alpina » Сря Авг 20, 2008 10:43 am

bikerider написа:Господ няма нищо общо с тая работа.

То с коя ли има...
C'est la vie
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум