Гума за спускане

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Гума за спускане

Мнениеот Jabsco » Вто Авг 19, 2008 10:05 pm

Искам да си взема гуми, които да държат на сухо и прашно, каквото е в момента, и се колебая между Кенда Невегал и Мимиън или Хай Ролер, но по-мек къмпаунд.За предна мисля да е Невегал, но за задна се чудя повече, защото не съм карал Невегала като задна.И все пак гумата да не е прекалено мека или лепкава и да е много трудно търкаляща се, когато почвате се оправи все пак.С две думи питам коя задна гума ще е с по-голямо сцепление, най-вече при спиране.
Аватар
Jabsco

Рейтинг: 1925

Re: Гума за спускане

Мнениеот GECKO » Вто Авг 19, 2008 10:36 pm

Jabsco написа:Искам да си взема гуми, които да държат на сухо и прашно, каквото е в момента...

Малко интересни решения. Nevegal, High roller... това не са най-сухите гуми. Minion-а по-става. Nevegal отзад е доста приятна гума, но много бързо умира (един сезон и е тотално щета). Ако ще караш гумите само на сухо и прашно или заложи на сигурно с Minion-а или може да експериментираш с Kenda Blue Groove или Maxxis Mobster (това са по-"сухи" гуми за разлика от твоите идеи). Моето мнение е че Mobster-а би бил една отлична гума за твоята апликация (преден 42А и заден 60А) Ако не си сигурен, че ще ги ползуваш само в тези условия, тогава може да заложиш на по-универсални гуми, като Roller/Nevegal за да можеш да си ги ползваш успешно и с кеф дори и в кал и гняс :)

Имай в предвид, че висок мек бутон на твърдо и сухо не е най-стабилната структура.

Edit: Nevegal отзад спира доста добре, но наистина се усеща мъка при търкаляне. Ако ще караш с хубаво спираща универсална гума отзад по-скоро High Roller 50A.
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Сря Авг 20, 2008 8:31 am

High Roller за кал и гняс? Нещо не ми се връзва... ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Сря Авг 20, 2008 9:46 am

На сухо и скали не съм имал проблем с High Roller, дори по-твърда от 50а.
За кал също не е лоша, стига да са изолирани участъци.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот LorD » Сря Авг 20, 2008 9:55 am

Аз и отпред и отзад съм с Nevegal,карам ги вече 4 месеца и в летните жеги на сухи и твърди пътеки и преди седмица-две когато валя голям дъжд също карах и нямам проблеми с тях.
Не са ми хлъзвали нито един път през тези 4 месеца,а аз ги карам на всякакви терени...

Успех с покупката... :)
LorD

Рейтинг: 1211

Мнениеот sdfghjkl » Сря Авг 20, 2008 9:59 am

Не знам дали не съм в грешка, но мисля, че Minion R е с шарка предвидена точно за максимално сцепление при спиране... :dunno:

Имах възможността да карам няколко дни с такава гума отзад, и действително сцеплението при спиране е по- добро от колкото при моята редовна конфигурация (2 F-а)
[SS]
Аватар
sdfghjkl

Рейтинг: 1412

Мнениеот luditemu6ici » Сря Авг 20, 2008 10:31 am

по добре не си зимай high roller много поднасят
I climb to the top just to ride to the bottom
Аватар
luditemu6ici

Рейтинг: 1118

Мнениеот GECKO » Сря Авг 20, 2008 12:00 pm

Admin написа:High Roller за кал и гняс? Нещо не ми се връзва... ;)

ХИХИ казвам, че става, не че е най-добрия избор за ситуацията. Разбира се, че ако имаш 3-4 комплекта гуми за всякакви условия, все ще имаш най-доброто за ситуацията, но Roller-a и Nevegal-a са по-скоро универсални от колкото сухи гуми, каквито търси човека.
Аватар
GECKO

Мнениеот gurga4a » Сря Авг 20, 2008 12:54 pm

luditemu6ici написа:по добре не си зимай high roller много поднасят

И кой ти го каза това? Или сам прецени? Аз отзад съм с хай ролер 50 и съм адски доволен но свършва много бързо дори да не биеш контри имай предвид...
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот caspar » Сря Авг 20, 2008 3:11 pm

Невегала е по-зле от миниона. А повечето изказвания в тази тема, ще ме расмиват поне още 2 дена.
по добре не си зимай high roller много поднасят

Не са ми хлъзвали нито един път

Roller/Nevegal за да можеш да си ги ползваш успешно и с кеф дори и в кал и гняс

Не знам защо решихте, че high roller-а е универсална гума!

Няма даже да пиша за различните гуми, не знам вече колко такива теми има, доста е изписано - разчети се!

един сезон и е тотално щета

Ти ако караш гума цял сезон, не знам кво правиш, камоли задна :bowdown:
Последна промяна caspar на Сря Авг 20, 2008 3:42 pm, променена общо 1 път
"He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man."
Аватар
caspar

Мнениеот Capoeira » Сря Авг 20, 2008 3:38 pm

Без да давам съвети за гумите, честно не мога да повярвам че има задна гума за спускане която ще изкара цял сезон, е това е невъзможно. Ако караш по 2 пъти месечно и то прекаравш колелото не на самоход до пистата пак няма да изкара толкова. От къде ги ръзите тези не знам както и термини като, "биене на контри", аз контра нямам тва значи ли че не я бия
Аватар
Capoeira

Мнениеот Jabsco » Сря Авг 20, 2008 8:13 pm

А вече на по-кално кое има повече сцепление-миниън или невегал?
Аватар
Jabsco

Мнениеот siriospepi » Сря Авг 20, 2008 8:15 pm

Jabsco написа:А вече на по-кално кое има повече сцепление-миниън или невегал?

На по-кално, гумата с по-добро сцепление е тази с по дълбокия и по твърд крайфер.
Силните намират решения, а слабите оправдания!
siriospepi

Рейтинг: 1077

Мнениеот GECKO » Сря Авг 20, 2008 9:24 pm

Capoeira написа:Без да давам съвети за гумите, честно не мога да повярвам че има задна гума за спускане която ще изкара цял сезон, е това е невъзможно. Ако караш по 2 пъти месечно и то прекаравш колелото не на самоход до пистата пак няма да изкара толкова. От къде ги ръзите тези не знам както и термини като, "биене на контри", аз контра нямам тва значи ли че не я бия

caspar написа:
един сезон и е тотално щета

Ти ако караш гума цял сезон, не знам кво правиш, камоли задна :bowdown:

Понеже се чувствам длъжен (и аз не знам що) да ви се обяснявам ще кажа, че заден Nevegal 2.35 Stick-E (55 ShA) беше свален вчера, а беше сложен в началото на годината. За мен износена гума е тази, която вече няма среден грайфер или е толкова нищожен, че да загуби способностите си да спира в права линия (както моята), а конкретната е карана ежедневно до работа до края на месец Май (4км във всяка посока) и след това почти всяка седмица горе (вкл. от Овча купел до Хладилника). Поправям се, веднага и казвам, че гумата е доста издръжлива след изявлението на наш любим съфорумец, за неговите Maxxis Minion сменяни на всеки 2 месеца - така става като гоните сцепление граничещо с това на танк и мислите с 40А като задължително - състезателчета :D .

caspar написа:
Roller/Nevegal за да можеш да си ги ползваш успешно и с кеф дори и в кал и гняс

Не знам защо решихте, че high roller-а е универсална гума!

Няма даже да пиша за различните гуми, не знам вече колко такива теми има, доста е изписано - разчети се!

Защото имах адски добри впечатления от поведението на своите Roller-и (50A) на плитка кал, заснежено и мокри камъци (да не повярваш, но май за такива работи е направена гумата - HardPack/Loose over HardPack)

И защото когато са я правили хората това са искали да постигнат:

www.maxxis.com написа:Our most popular and versatile mountain bike tire, the High Roller's ramped leading edges roll fast, while the side lugs offer stability at speed and a sharp edge to hold corners. The grooved center knobs provide straight-line control. The High Roller's tread design translates well to all mountain bike disciplines, including downhill, cross country, and freeride.

* Ramped knob design - front or rear
* Hardpack, loose-over-hardpack, medium soil, loose terrain

И понеже чета, ще ти кажа, че ако пак ми кажеш "разчети се!" ще те напикая :)

Jabsco написа:А вече на по-кално кое има повече сцепление-миниън или невегал?

Ето какво ми казваха, когато питах за гуми във автосервиз (и смятам, че важи с пълна сила в случая)

Няма гума която да е добра във всички условия, има специялизирани гуми за сухо, мокро и кално/снежно, а тези, които се опитват да са добри във всичко това обикновенно са еднакво лоши във всяко от тези отношения

Та, ако искаш гума за кал, се насочи към калните гуми на производителите, ако искаш гума за сухо - към сухите, междинните варянти... не могат да са най-добрите във всичко.

Например Nevegal-a има прилично висок грайфер за да се се държи ОК на кално и достатъчно много бутони за да все пак да има стабилност на сухо, но за сметка на това се чисти ужасно бавно та за тежка кал е доста зор. Има 55А дурометър за да има пронизваща сила за кал и мека почва, но не е най-доброто за прах върху твърда повърхност например. гумата е "бавна" и се държи добре откъм сцепление, но ускорението и е под всякаква критика

High Roller-a има по-голяма "настройка", например същите косури ги има на лице при Roller 50A. При него обаче има по-голяма насоченост към мека почва, и има повечко място между бутоните. Той се чисти по-лесно но на сухо има малко по-малко стабилност. но може да се лекува с дурометър... до известна степен

Идеалният варянт е да си вземеш 3 компелкта гуми и да сменяш според сезона. Ако те интересуват подробности има както тук така и по света доста места където можеш да намериш инфомация за характера на определена гума за това не се страхувай да използуваш ГуугълЪ

:) :agree:
Аватар
GECKO

Мнениеот Jabsco » Сря Авг 20, 2008 9:40 pm

Нямам финансовата възможност за 3 комплекта иначе разбира се, че е най-добре.Просто сега трябва да взема само 1 и наистина се колебая много и търся нещо максимално универсално.Лошото е че вече и лятото свършва и вече почвам да се чудя дали ми трявба и гума за сухо толкова много.Мисля да заложа на два Невегала и може би ще взема и някоя гума за кал като напредне годината.А наистина като спирачни взъможности миниъна или невегала превъзхожда?
Аватар
Jabsco

Мнениеот GECKO » Сря Авг 20, 2008 11:03 pm

Jabsco написа:....А наистина като спирачни взъможности миниъна или невегала превъзхожда?

Нямам конкретни наблюдения над Minion-a, но за мен High Roller-а е една от най-добре спиращите гуми, след него бих сложил Nevegal-а. Ако искаш по-скоро универсална комбинация от гуми, бих заложил на предна Nevegal и заден HighRoller 50А (по светлия пример на г-н Цолев), а като загрубее, може да смениш Nevegal-а с един WetScream, но там съвсем съм бос - избягвам шипчестите гуми и условията подходящи за тях :D
Аватар
GECKO

Мнениеот caspar » Чет Авг 21, 2008 7:50 am

GECKO написа:Бля бля...

Пак казваш, че High Roller-a става за кал :crazy: , карал ли си друга гума на кал?

При него обаче има по-голяма насоченост към мека почва

Какви са тия работи?! Знаеш ли как карат в меката почва?! С "мокри писъци" с отрязани на половина грайфери!

По принцип съм преднамерен към High Roller-a, защото въобще не ми хареса като поведение, нито като задна, нито като предна. Но различни хора, различни разбирания.

Някой неща, който каза са верни, а някой не. Но с едно съм напълно съгласен - различни условия, различни гуми.

п.с. За Невегала се загледайте на снимки и вижте какво им липсва ;) .
Аватар
caspar

Мнениеот GECKO » Чет Авг 21, 2008 9:36 am

caspar написа:
GECKO написа:Бля бля...

Пак казваш, че High Roller-a става за кал :crazy: , карал ли си друга гума на кал?

...

Точно това казвам, че "става" не е най-доброто а става. Твоите нужди изискват гумата да е повече от "става" за това е цялата ти история. Roller-а го сравнявам с Nevegal, Digga и Gazza, и от тях Gazza-та беше най-добра за кал но естествено в другите отношения за твърда почва или за прашо куцаше с тоя висок грайфер. Ако се замислиш, малко хора биха дали парите за Wet scream и после да му отрежат грайфера, скъсявайки живота му само за да имат иделната гума за условията, а и конкретно в случая човека си ти го каза, че няма пари за много гуми.
Аватар
GECKO

Мнениеот codename47 » Пет Авг 22, 2008 9:48 pm

днеска пробвах тая http://wtb.com/products/tires/dhfr/dissent/ предна а отзад high roler 2.5(не знам дурометъра, беше към 50лв), на Плато-Боянския водопад-Бояна, държа се много добре на сухото може би защото е нова но ми се струва че държеше по -добре от задната ми(когато беше предна:)).
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот saitov » Нед Авг 24, 2008 9:54 am

За да не създавам нова тема ще си задада въпроса тук. В бас имат ли предни минион-и в наличност в момента и до колко часа бачкат в неделя?
Аватар
saitov

Рейтинг: 1225

Мнениеот pibsi » Нед Авг 24, 2008 11:39 am

Имат ! Цената зависи от размера . Минион ДХФ 2.5 = 54 лева
Минион ДХФ 2.35 = 33 лева .
В неделя не работят . Преди работеха ама сега през лятото няма никой ;)
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот luditemu6ici » Нед Авг 24, 2008 11:46 am

gurga4a написа:
luditemu6ici написа:по добре не си зимай high roller много поднасят

И кой ти го каза това? Или сам прецени? Аз отзад съм с хай ролер 50 и съм адски доволен но свършва много бързо дори да не биеш контри имай предвид...
знам го от личен опит на мен много ми поднасяха
I climb to the top just to ride to the bottom
Аватар
luditemu6ici

Рейтинг: 1118

Мнениеот taurus13 » Нед Авг 24, 2008 1:20 pm

Ще използвам да се включа и аз в темата, тъй като имам сходни терзания. Трябва ми задна гума специално за терена на Сопот който е характерен с много сух каменен трошляк. Това което съм установил за карането на този терен е, че е необходимо много добро сцепление на задницата и твърд грайфер, тъй като гумата заминава много бързо. Смятам че maxxis minion R е подходяща за целта. Сега вие ми кажете дали съм прав. Благодаря ви предварително!
Аватар
taurus13

Мнениеот saitov » Нед Авг 24, 2008 7:28 pm

Е да ама като ни кажеш кво искаш от гумата -да спира или да държи в завой ,съфорумниците щи отговорат :popcorn:
Аватар
saitov

Рейтинг: 1225

Мнениеот taurus13 » Пон Авг 25, 2008 9:23 am

Искам да спира основно, тъй като на големия наклон и ронляка много ми се носи задницата, пък и грайфера заминава. Аз затова си мислех за minion R - тя е с напречен канал и предполагам ще задържа повече.
Аватар
taurus13

Мнениеот Jabsco » Пон Авг 25, 2008 7:21 pm

Аз вече съм с Хай Ролери.Отзад е 2.35 60-ка и определено държи повече от стария Минион, но пък и тя беше заминал вече.Но на твърд терен определено е добро сцеплението.
Аватар
Jabsco

Мнениеот BIk3r^ » Чет Авг 28, 2008 9:22 pm

Абе те и Минионите си държат добре, но хай ролерките държат повече. Приятели имат миниони и ролерки и съм ги питал кои държат и те ми казват че ролерките ;) ;)
BIk3r^

Рейтинг: 1071

Мнениеот taurus13 » Пет Авг 29, 2008 12:49 am

Абе аз взех един minion R, пък да видим колко ще държи....и без това ще му видя сметката за нула време, та ако не става ще пробвам с друга.
...(ей..пак ми нацъкахте минусите бре..)
Аватар
taurus13

Мнениеот caspar » Вто Сеп 02, 2008 8:41 am

BIk3r^ написа:Абе те и Минионите си държат добре, но хай ролерките държат повече. Приятели имат миниони и ролерки и съм ги питал кои държат и те ми казват че ролерките ;) ;)

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
caspar

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 02, 2008 10:21 am

мъка :roll2:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Следваща