RAM ALLMTN '09 смяна на шока?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

RAM ALLMTN '09 смяна на шока?

Мнениеот NetMan » Пон Авг 25, 2008 11:53 am

Карам горепосочения модел на RAM с шок Monarch 3.1, но не ми харесва как работи. Бих искал да го сменя с маслен (с пружина). Искам да чувствам задницата по мека по неравностите. Моля, посъветвайте ме подходяща ли е тази замяна, и евентуално с какъв ще е добре?
Благодаря предварително.
NetMan

Рейтинг: 1280

Мнениеот Krismars » Пон Авг 25, 2008 11:57 am

Налягането в шока за твойте килограми ли е? Ако ти е твърдо, може да видиш и да го регулираш. :agree:
Аватар
Krismars

Рейтинг: 2000

Re: RAM ALLMTN '09 смяна на шока?

Мнениеот outfaced » Пон Авг 25, 2008 12:34 pm

NetMan написа:Карам горепосочения модел на RAM с шок Monarch 3.1, но не ми харесва как работи. Бих искал да го сменя с маслен (с пружина). Искам да чувствам задницата по мека по неравностите. Моля, посъветвайте ме подходяща ли е тази замяна, и евентуално с какъв ще е добре?
Благодаря предварително.

ако не е тайна, с какво го сравняваш, че се реши на тая смяна ... и какъв резултат по точно търсиш?
Карал ли си АМ с пружинен шок?
:dunno:
Аватар
outfaced

Мнениеот NetMan » Пон Авг 25, 2008 12:56 pm

Налягането в шока ми го направиха в БАС като за моите килограми. Даже ги помолих да е малко по меко (колкото позволява разбира се).

@outfaced
Ами за мое съжаление не мога да го сравня, защото за пръв път карам рамка от този вид (с кобилици). Последната ми рамка беше Scott G-zero и като "возия" много ми допадаше. Бих искал доколкото е възможно да я наподобя. Аз не въртя на дълги разстояния. По скоро леки разходки и си върша работа в града. Но, на паветата с този шок е все едно без нищо. Според мен си е специализиран за ХС. Просто в БАС нямаха подходящ размер пружинен и за това ми монтираха този.
NetMan

Мнениеот bikerider » Пон Авг 25, 2008 1:17 pm

NetMan написа:Но, на паветата с този шок е все едно без нищо. Според мен си е специализиран за ХС.

Всичко е въпрос на реглаж. Мога ли да попитам с какво налягане в гумите караш по паветата?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот outfaced » Пон Авг 25, 2008 3:22 pm

не бих казал, че рамката и шока се тестват на павета ;)
но както и да е ... аз карам с подобен шок, при това леко скапан и с по малко ход и павета не усещам

мисълта ми е, че тая рамка първо не мисля, че има особенно добре работещо окачване като цяло и второ с пружина бих очаквал по скоро леко влошаване (осбенно при чувствителността към малки неравности).

налягането в гумите също има някакво влияние
рибаунда също трябва да е настроен, а при теб имаш и гейт ... гейта на какво положение е?
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пон Авг 25, 2008 5:15 pm

outfaced написа:второ с пружина бих очаквал по скоро леко влошаване (осбенно при чувствителността към малки неравности).

Силно относително е и зависи от конкретната пружина vs. конкретния обем+налягане.
Аватар
bikerider

Мнениеот vpravov » Пон Авг 25, 2008 5:51 pm

От около 2-3 месеца карам с такава рамка, като в началото я карах с някакво старо манинту с пружина 500 либри (тежа около 80кг.), а в момента с Monarch 4.2 (настоил съм го да е по-мек САГ-30%). Впечатленията ми са, че с пружината рамката работеше "по-мазно" по дребните неравности отколкото с monarch-а, но пък разликата от около 550 грама в теглото не бих я преглътнал заради това.

edit: manitou swinger 3way.
Аватар
vpravov

Мнениеот NetMan » Чет Авг 28, 2008 9:22 am

Благодаря на всички за мненията.
И аз тежа горе долу колкото колегата vpravov.

Точното налягане в гумите не го знам, но съм ги напомпал така, че ако удрям случайно остри ръбове (бордюри) да не кривя шините.

Дадох пример с возенето по паветата, защото 6/7 от времето карам колелото в градски условия и това накланя везните за мен.

САГ-а това червено ластиче ли е? Шока е напомпан така - като седна внимателно на седалката без да се друсам ластичето се качва до края на деленията 30%. А като карам стига до 1.5 см от края на шока. Мисля, че не бива повече да се спада налягането за да не стане нещо (да не излезе... или нещо такова - не му разбирам).

Ако смятате, че може да се направи по-меко, моля споделете. Но мисля, че просто трябва да го сменя този шок с маслено-пружинен.
NetMan

Мнениеот bikerider » Чет Авг 28, 2008 11:23 am

NetMan написа:Точното налягане в гумите не го знам, но съм ги напомпал така, че ако удрям случайно остри ръбове (бордюри) да не кривя шините.

Там е работата, че с такова налягане в гумите никой шок няма да ти даде особено голям комфорт на дребни препятствия като павета. Разликата в отзивчивостта, която ще ти даде метална пружина ще се скрие от налягането в гумите.
Аватар
bikerider

Назад към All Mountain/Ендуро продукти