от bikerider » Сря Ное 24, 2004 5:13 pm
[quote="HepBeH_XaMcTep"]
и в крайна сметка каде може да се лагерова рамка?
и колко ще излезе???
[/quote]
темата беше разисквана преди, но пак ще кажа какво мисля, а мисля че са малко рамките които могат да издържат процедурата.
причини:
1. рамките на втулки обикновено използват втулки с по-малък диаметър от аналогичните рамки с лагери. съответно рамката има малко материал около втулката, който не позволява да се монтира достатъчно голям лагер за да не се сменя през 6 месеца и същевременно да не се счупи леглото на лагера в рамката.
2. лагерите - дори да успееш да монтираш лагери в рамката, обикновено сачмите заемат повече място като дебелина, съответно трябва да закрепваш другата част на рамката към лагера с доста по-малък болт отколкото е била оригиналната втулка. отново изниква проблема здравина и издръжливост. би могло да се намери лагер който да е с вътрешен диаметър колкото този на втулката, но е съмнително дали ще го побереш здраво и читаво в рамката (точка 1). дори да намериш някакъв специален лагер (иглен или подобен) той ще е толкова скъп, че ще се отчаеш. освен това може и да е прекалено широк (дълбок) за профила на рамката.
3. рамките на втулки просто са проектирани да са на втулки, а не на лагери. силно ме съмнява някой инженер да е оставил конструктивен резерв за монтаж на лагери на рамка с втулки - това просто ще бъде съвсем друг клас рамка и ще си дойде направо с лагери. аз лично просто бих сменил втулките с нови и толкова. все пак това са консумативи и излизат евтино.
Edit: но в края на краищата всичко зависи от конкретната рамка, какво ще каже майстор Шублер и какви лагери смяташ да монтираш. иначе магазини за лагери има под път и над път, а и всеки стругар би трябвало да може да ти стругова нови легла в рамката (ако тя позволява) и да ти монтира лагерите със винтова преса. на старата ми рамка лагерите бяха 8/22мм и като ги сменях, взех FAG по 4лв всеки (с пластмасова изолация).
Do or do not. There is no try...