God save Rila!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

God save Rila!

Мнениеот flatko » Пет Авг 22, 2008 2:39 pm

Това пишело на прашните капаци на всички коли на Паничище... Едно другарче вчера се върна от Рила и никак не беше щастлив от видяното. А то е... http://simfle.com/story.php?StoryID=1
Maй най-тъпото в цялата история е, че всички знаят за проблема, но никой нищо не прави. А който иска да направи нещо, всъщност не знае какво.
А всъщност какво можем да направим, за да се промени това, което става?
flatko

Рейтинг: 1310

Мнениеот pibsi » Пет Авг 22, 2008 2:56 pm

Не мисля ,че темата е за МТБ форум ,но все пак опазването на непрекъснато рушащата се природа от бизнесмени и псевдоеколози е факт :(!:
Примерно ето това http://www.pinkbike.com/photo/2382709/
Цялата тая помия става на около 150 метра от табелата за национален парк Рила а работниците се правят на ударени и не искат да кажат кой е възложителят на проекта ( от страх ли :dunno: ) само един каза ,че е на БТС. Писал съм и във форума на "Зелена България" ,но ще видим какво ще стане :(!:
И все пак не мисля ,че този форум е мястото за тази тема колкото и тъжна да е картината :V:
П.п. Къса ми се сърцето като гледам как Еба*ат майката на Българската природа :V: :V: :V:
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот flatko » Пет Авг 22, 2008 3:10 pm

Други
За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Съвсем за тука си е темата...
А между другото някои хора се улисаха в спекулации, симулации, блъфове и т.н. Вече не знаеш кое всъщност е проява на природолюбители, кое на някоя зелена партия и кое на бизнеса, целейки да опетни младежите, които поради някаква причина са се разтревожили за това, което може и да не остане за поколението ни.
Имам наблюдението, че колоездачите, били те екстремисти или просто придвижващи се с байк, са все обичащи и уважаващи природата хора... не смяташ ли че е така?
Мисля си, че темата си е за тук, пък и може да накара хората да се замислят малко, ако не друго :dunno:
flatko

Мнениеот Antares » Пет Авг 22, 2008 3:25 pm

Tъжно...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот pibsi » Пет Авг 22, 2008 4:17 pm

http://www.pinkbike.com/photo/2382709
Снимката нещо не ми излезна както и да е за информация правена е преди около месец на последния баир преди Хижа Мусала . В НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК РИЛА ,ЧИЙТО ШЕФ БЕ УВОЛНЕН ЗАРАДИ ЗЛОУПОТРЕБИ . А седмица преди това говорих с едни еколози в паничище ,които казаха ,че шефа на парк-а им помагал в спирането на строежите . Но ето .... :V: Предлагам да се включим в протестните действия както видяхте вече форума е известен с това ,че сме задружни (БТВ - Издирването на крадени колела) . Тъй ,че един за всички всички за един :popcorn: :) Мисля ,че ако се обединим и с еколозите можем и да спасим малкото останало :V:
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот jd » Пет Авг 22, 2008 4:32 pm

Antares написа:Tъжно...

Antares го каза най-точно. Иначе това с "дайте да се съберем" - е както виждате това НЕ РАБОТИ в българските условия. Мен лично ми писна да подписвам подписки (става дума за първата подписка за Иракли), която по-късно е била изгубена (wtf?) С подписки, мрънкания и оплаквания не се бори с хора с много пари, фадроми и планове за курорти. Та в тая връзка не мисля, че МТБ форума като някакъв вид виртуално тяло трябва да застава зад нещо такова. Все пак това е форум с фокус колоезденето, а не екологията.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот bi » Пет Авг 22, 2008 4:54 pm

По-миналата седмица подписваме подписка на Беглика "Да спасим Рила", след 4 дни се качваме на езерата, лифта вече построен, тези подписки са, за да си бърше някой гъза с тях. Извинявам се за израза, ама горе си е вече кочина, това, че няма найлонови боклуци навсякъде, не означава, че природата е същата.
Борбата вече е безсмислена, никой няма да отстрани железните конструкции и да засади дървета отново.
За напред все ще е така, те ще застрояват, ние ще бягаме в по-дивите места... :crap:
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот shepo » Пет Авг 22, 2008 5:27 pm

лошото е че тези по диви места постепенно изчезват :crap:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот did » Пет Авг 22, 2008 6:03 pm

shepo написа:лошото е че тези по диви места постепенно изчезват :crap:

Ами... всъщност, въобще не изчезват в България дивите места, а се множат. В България е пълно с бели петна, където няма хора. Утре отиваме да търсим кози пътеки из едно такова място. Просто трябва да се размърда човек, за да ги намери, а не да се вре между мутрите.

Напоследък все повече места се обезлюдяват, макар че са приказно красиви, но нямат адекватна инфраструктура. Там не съм видял жив еколог. Сигурно, ако и към обезлюдяващите се села и махали, някой тръгне да прави асфалтов път или сечище за прокарване на електричество, ще се намери някой да протестира.

Като искате диво място, не ходете в емблематичните за България места като Рилските Езера, където ходят всички туристи. Там е нормално да има хотели, а не пустош.

Като искате пускош, идете в пустошта.
Аватар
did

Мнениеот kartofa » Пет Авг 22, 2008 6:31 pm

@ did не пиши такива работи чее предприемачите имат очи и уши навсякъде :(!:
а онтопик:
е те тва е българия където лапкането е на първо място :V:
Аватар
kartofa

Рейтинг: 879

Мнениеот nicky bike » Съб Авг 23, 2008 6:54 pm

Did Аз харесвам природата такава каквато е и ме боли като гледам навсякъде каква сеч е и какви пътища орат тия с атевета и мотори.
Иначе съм съгласен с тебе ходя там дет не могат да минат с моторите и това ме радва. :beer: :D ама ми е жал за гората която няма да исрасте и след 100 години.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот flatko » Съб Авг 23, 2008 8:31 pm

did, еколозите няма да пищят за Долно нанагорнище, ако там няма застрашени видове и ако не е в Натура 2000 и не се води национален/природен парк. А Рила е такава. Просто по някаква случайност е и невероятно красиво място, което спокойно бих счел за символ на България... уви, отива си :(

А дали трябва мтб да правят нещо като хора с общи интереси и хоби... ами зависи до колко ги засяга Рила. Като хора дори, не просто колоездачи.

Респект, пибси!
flatko

Мнениеот agent_Jekov » Съб Авг 23, 2008 9:04 pm

did написа:обезлюдяващите се села
Наскоро говорих с последния жител на едно такова село в Родопите.Много тъжно, но реалност...
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Stancho » Съб Авг 23, 2008 9:19 pm

Ми и мен все повече започва да ме дразни факта, че все по-често някакви пътища ми пресичат пътеките на Витоша/др. планини. Мисля, че всеки от нас харесва и уважава природата, но ние няма да успеем да спрем тея хищници, за жалост. Нз колко още може да развиваме темата, но не мисля, че трябва тук да се развива, където всеки е в подкрепа на природата, а там където има кои да бъде убеден, че природата е нещо, което заслужава уважение. :bowdown:

Но нз кой ще ни послуша, то срещу корупцията трудно се върви. :crap:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот flatko » Пон Авг 25, 2008 9:22 am

Идеята ми беше да подхвърля темата и тук, защото не се знае от къде ще изскочи някой зъл гений, който да има достатъчно дълбоко разбиране за обществото ни, пък и за ония гадове, дето съсипват природата ни, че да вкара адската оферта за това как да се борим с вредителите... с други думи не разчитам на всички да скокнат и да бъдат полезни на природата ни. Един да е, ако има точната идея за решение - това ще е достатъчно :) Пък според мен дори е достатъчно да се насажда тая мисъл за уважаването на природата в по-младите байкърчета, които още не са се изградили като личност, за да имат едно по-читава преценка за нещата, когато поотраснат :)
flatko

Мнениеот did » Пон Авг 25, 2008 9:24 am

flatko написа:Идеята ми беше да подхвърля темата и тук, защото не се знае от къде ще изскочи някой зъл гений, който да има достатъчно дълбоко разбиране за обществото ни, пък и за ония гадове, дето съсипват природата ни, че да вкара адската оферта за това как да се борим с вредителите... с други думи не разчитам на всички да скокнат и да бъдат полезни на природата ни. Един да е, ако има точната идея за решение - това ще е достатъчно :) Пък според мен дори е достатъчно да се насажда тая мисъл за уважаването на природата в по-младите байкърчета, които още не са се изградили като личност, за да имат едно по-читава преценка за нещата, когато поотраснат :)

е тва е наистина зряло отношение. :agree:
Аватар
did

Мнениеот axelmax » Пон Авг 25, 2008 9:37 am

всичко е загубено,елате да хапне за 40 лева на Боровец и пак да сте гладни :V:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот bikerider » Пон Авг 25, 2008 12:48 pm

did написа:
flatko написа:Идеята ми беше да подхвърля темата и тук, защото не се знае от къде ще изскочи някой зъл гений, който да има достатъчно дълбоко разбиране за обществото ни, пък и за ония гадове, дето съсипват природата ни, че да вкара адската оферта за това как да се борим с вредителите... с други думи не разчитам на всички да скокнат и да бъдат полезни на природата ни. Един да е, ако има точната идея за решение - това ще е достатъчно :) Пък според мен дори е достатъчно да се насажда тая мисъл за уважаването на природата в по-младите байкърчета, които още не са се изградили като личност, за да имат едно по-читава преценка за нещата, когато поотраснат :)

е тва е наистина зряло отношение. :agree:

Зряло, но безплодно. Защото българина се бори за 500 лева заплата, а възпитанието и отношението към природата отиват на заден план.
Инвеститорите са си инвеститори - такива са по цял свят. Перачите - също. Не е луд тоя дето изяжда зелника!!!

@flatko: моите уважения, но фактите са, че младите "байкърчета" се интересуват предимно от пари, колела и каране на колела. Закономерно и просто за предвиждане. Искам да ти изтъкна един мъъничък факт - пропагандата (всякаква, дори и положителната) действа на индивидуално ниво. Инвеститорите и предприемачите обаче боравят с мощни колективни мрежи, наречени фирми/лобита/политически протекции, чрез които разполагат с неимоверни ресурси под формата на пари, мощ и легална подкрепа.
Битката е асиметрична и там трябва да е съсредоточена борбата. Другото с призивите, митингите, протестите и мероприятията и прочие левичарски блянове налива влияние и пари в джобовете на едни други хора, които често (съвсем случайно разбира се) са свързани със същите инвеститори и предприемачи. И кръга се затваря, кервана си върви, а обезверените (тоест завинаги победените) индивиди се множат.

За да го кажа ясно - борбата чрез постове по форумите, борбата с цел "ограмотяване" е история с предизвестен край. И не е като да говоря на теория - проверих го сам в последните няколко години. Вече няма една-единствена "правда" и едно-единствено правилно мнение. Да вярно, природата в България (а и не само) си отива така или иначе, независимо какви са мненията, но по пътя, който си поел бива чут само този, който вика най-силно и продължително. Отделен е въпроса какво става след като бъде чут - на "площада" има пределно много викащи, всеки от тях тегли чергата нанякъде. На първо време - можеш ли да издържиш да си най-силно викащия и колко време? ;)
Ако го разбереш отсега, ще можеш да си насочиш усилията към слабите места на системата, да намериш сериозни съмишленици и да се опитате да направите нещо реално, за да парирате безумията на роботите-инвеститори. Или поне да си спестиш загубеното време по форумите.

@did: "писмо в бутилка" e последната надежда на интелектуалния отбор и по всичко изглежда, че е ялова. Неслучайно най-трудното нещо в пустинята е да оставиш следа.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот nicky bike » Вто Авг 26, 2008 12:08 am

Съжелявам но това което правя е ,че си нося захар в раничката и като видя тракторче си му сипвам в резервоарчето и му пожелавам да му се опекат дюзите по-бързо та да не могат да го смъкнат до сервизчето. :D
;) Това е от мен нищо повече не можем да направим по добре да им създадем повече грижи.
При нас (над Габрово) шофьорите са с по бая актове (чух) и не искат да карат камионите по горите ама то до скоро не е валяло и си секат яко на воля. :bawling: на място където съм минавал доста пъти вчера не можах да намеря пътя доста време ... просто няма дърветата... за жалост. :crazy: луда работа не знам дикме кога ще спре???? :bawling:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот Antares » Вто Авг 26, 2008 8:48 am

Убий депесар - спаси гора ;]
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот agent_Jekov » Вто Авг 26, 2008 11:46 am

bikerider написа:...

:agree:

Antares написа:Убий депесар - спаси гора ;]

:D
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот flatko » Чет Авг 28, 2008 11:04 am

@bikerider, съгласен съм с теб, и смятам, че малко или много и аз съм осъзнал това, което и ти казваш. Поглени обаче сега на темата, която започнах. Писали са много хора, всичките с едно мнение горе-долу :) Някои от вас са уважавани членове на форума, които всички ги познават, а малките чавенца им свалят шапка, ако ви познават по от близо... говоря хипотетично разбира се :) Намеквам за това, че наченката на тази тема тук, засягането й от хора, които се водят авторитети за мнозина други, единството на темата и компетентното и смислено изразяване на участниците - всички това малко или много допринася за изграждане на мнение у тия, които го нямат. И при това мнение, което е в полза на природата. Писането, само по себе си, нищо не значи, но аз вярвам, че макар и малко, това би повлияло поне на тези, които имат обич към природата, дори в зародиш...
Наивно, ама все си мисля, че и малките неща могат да променят света :dunno:
flatko

Мнениеот bikerider » Чет Авг 28, 2008 11:10 am

...
Последна промяна bikerider на Чет Авг 28, 2008 11:21 am, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот flatko » Чет Авг 28, 2008 11:13 am

Е аз не съм и тръгнал да я спасявам с мнения - както вече казах, бъзвам, барем се случи нещо в нечия глава ;)
flatko

Мнениеот bikerider » Чет Авг 28, 2008 11:20 am

@flatko: Добрите намерения са хубава настилка... приятен ден.
Аватар
bikerider

Мнениеот axelmax » Чет Авг 28, 2008 11:49 am

думи,думи на 100%
дела към 0%

нищо неможете да спрете,не се заблуждавайте
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот flatko » Чет Авг 28, 2008 11:54 am

@axelmax, анатема! Няма по-лесно от това да кажеш, че нещо е невъзможно и да го отхвърлиш. Не смятам, че съм направил, кой знае какво с тази тема, постигнатото е близо до 0, ако не и точно толкова. Не казвам, че и друго не правя :) Видял съм достатъчно, че да знам, че думите, голички, никаква работа не вършат, ако не се обличат в дела... и делата не са само шум на площада и задръствания за изтормозените работяги.
flatko

Назад към Други