защо шикалкавим и бягаме от точните науки?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

защо шикалкавим и бягаме от точните науки?

Мнениеот did » Сря Авг 27, 2008 10:25 pm

http://dnevnik.bg/show/?storyid=543029

от тук започва трагедията, която води до големите продажби на шарените и неработещи колела и липсата на интерес към добре сметнатите, но скучни решения.

води и до много други неща.

стана ми тъпо, като го почетох. много тъпо.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Сря Авг 27, 2008 10:29 pm

Нали ефекта ще е след години, когато измрат "динозаврите"
Важното е, сега да имаме привидни резилтати, какво ще става след 10-20-30 години - никой не мисли.

Добре познат пример ми е как преди години, когато се заговори за земеразделяне се набутаха да учат толкова геодезисти, ама никой, никой не правеше сметка, че ще избълват готовите кадри, не месеци, ами 2-3 години след като всичко е приключило...
Последна промяна Alpina на Сря Авг 27, 2008 10:32 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот TOYAGA » Сря Авг 27, 2008 10:31 pm

did, задаваш отговори.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот did » Сря Авг 27, 2008 10:36 pm

Alpina написа:Нали ефекта ще е след години, когато измрат "динозаврите"

динозаврите в областта на истинските науки вече са измрели на доста места по света. доскоро тук имаше малко останали, но скоро и ние ще внасяме динозавърски яйца от азия. а какво жълто крокодилче ще се излюпи от тях... никой не знае.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Сря Авг 27, 2008 10:39 pm

... и бъркаш точните с истинските науки...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот did » Сря Авг 27, 2008 10:41 pm

TOYAGA написа:... и бъркаш точните с истинските науки...

приемам критиката и отивам да се самобичувам...
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Сря Авг 27, 2008 10:59 pm

Мен ми се струва, че в България образованието е прекалено евтино, за да струва нещо. И това няма общо с качестото на образованието...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Re: защо шикалкавим и бягаме от точните науки?

Мнениеот rarekin » Сря Авг 27, 2008 11:38 pm

did написа:....от тук започва трагедията, която води до големите продажби на шарените и неработещи колела и липсата на интерес към добре сметнатите, но скучни решения.

Това учудва ли някого вече? А иначе на мен ми ставаше много тъпо още преди 5 години, когато лично бях свидетел на свинщините, които се случваха във ФМИ на СУ и то по отношение на хора, които се бяха обрекли на науката, и търпяха лишения (абе направо си мизерстваха), за да може да има утре. Положението и сега не е по-различно. Мдаааа. Невинни няма.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот PtD » Чет Авг 28, 2008 1:20 am

Q: ${topic}
A: Защото трябва все нещо да се яде...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Авг 28, 2008 3:54 am

@did: Финанси, право, мениджмънт, тва се класира днес. По-престижно е - кой мечтае да е бачкатор?

Май скоро ще трябва да изстрелваме кораба със замразените фризьори и телефонни хигиенисти... :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Atari » Чет Авг 28, 2008 10:00 am

Важното е, сега да имаме привидни резилтати, какво ще става след 10-20-30 години - никой не мисли.

Добре познат пример ми е как преди години, когато се заговори за земеразделяне се набутаха да учат толкова геодезисти, ама никой, никой не правеше сметка, че ще избълват готовите кадри, не месеци, ами 2-3 години след като всичко е приключило...

Съжалявам за оффтопика, но примерът ти е доста неточен. Геодезистите не се занимават само със земеразделяне и не съм чул за геодезист без работа или такъв, който не работи по професията си. Дори смея да твърдя, че читави (понякога и каквито и да е) кадри не достигат, естествено не в София.
I ain't got nothing to be scared of...
Аватар
Atari

Рейтинг: 1205

Мнениеот Antares » Чет Авг 28, 2008 11:48 am

Митак, кажи ми какъв шанс за реализация имам с моята физика? Да приемем, че успея да я завърша. От една страна - мога да се блъскам с купища други хора за оскъдните преподавателски места (заплатите не коментирам), или да се надявам да се уредя на работа в БАН, или може би в някоя лаборатория? Или обсерватория? Които са колко на брой? В чужбина не изгарям от желание да ходя. Тогава?
От самото си кандидатстване бях наясно, че с тази специалност няма да мога да си вадя хляба, за това още от сега съм се преориентирал. Стимула, благодарение на който все още не съм си изтеглил документите от СУ е, че харесвам самата наука. Но колко са откачалките като мен?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот outfaced » Чет Авг 28, 2008 12:28 pm

did написа:http://dnevnik.bg/show/?storyid=543029

от тук започва трагедията, която води до големите продажби на шарените и неработещи колела и липсата на интерес към добре сметнатите, но скучни решения.

тенденцията не е само в БГ ... мисля знаеш и в немско колко горят от желание да стават инжинери (добре че са чужденците да им пълнят уни-тата)

тенденцията е такава ... икономистите и политиците превземат света ... вече нищо не е точно, всичко може да се извърти и нагласи. Никой не търси работещи решения ... всеки търси добре продаващи се решения.
Доста демотивиращо е за един инжинер да работи в такава среда.
Аватар
outfaced

Мнениеот jd » Чет Авг 28, 2008 1:05 pm

точните науки - с точните мерки - 50гр., 100гр. .... и т.н :D
:beer:
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот ddevil » Чет Авг 28, 2008 1:58 pm

Човек, летящ на въздушен балон, установил, че се е загубил. Той се спуснал по-ниско и забелязал на земята човек. Спуснал се още и се обърнал към него:
- Простете, можете ли да ми помогнете? Аз се разбрах с един приятел да се срещнем още преди час, но не знам къде се намирам сега.
- Вие се намирате на въздушен балон на 3 метра от повърхността, между 40 и 42 градуса северна ширина и между 59 и 60 градуса западна дължина.
- Вие сигурно сте програмист?
- Да, как се досетихте?
- Вие ми дадохте абсолютно точен отговор, но аз нямам никаква представа какво да правя с тази информация и все още съм се загубил. Откровено казано, вие с нищо не ми помогнахте.
- А вие навярно сте мениджър?
- Да, и как се досетихте?
- Ами не знаете къде се намирате и накъде отивате. Издигнали сте се дотук благодарение на въздух под налягане. Дали сте обещание, което нямате представа как да изпълните, и очаквате хората, стоящи по-ниско от вас, да решат вашите проблеми. И накрая, намирате се в същото положение, в което бяхте преди да ме срещнете, но неизвестно защо, за него се оказах виновен аз.
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот bikerider » Чет Авг 28, 2008 2:23 pm

outfaced написа:Доста демотивиращо е за един инжинер да работи в такава среда.

А какво мотивира един инжИнер според теб?
Аватар
bikerider

Мнениеот Kpoko » Чет Авг 28, 2008 3:20 pm

Така, за развиване на научна дейност трябват пари. Тези пари идват от производството на дадени продукти, независимо от какво естество, най-общо казано. В нашата китна родина производство почти няма, всеки предлага услуги. Произвдодството се нуждае от нови технологии - влага пари в наука. Услугите нямат толкова големи нужди от наука. Никой не иска да работи в производството - тежко е. Ако може всеки да е шеф, най-добре ще е.
Общо взето не е толкова просто, но така си го представям :) . Нещо в края на работния ден не мога да си формулирам тезата, но какво да се прави.
Аватар
Kpoko

Мнениеот outfaced » Чет Авг 28, 2008 4:03 pm

bikerider написа:
outfaced написа:Доста демотивиращо е за един инжинер да работи в такава среда.

А какво мотивира един инжИнер според теб?

Маркетинг и клиенти склонни да плащат за мислени работи ... примерно.
Цел от сорта "направето го горе долу да мяса, да хващо око и да не се чупи венднага и на възможно най ниска цена" мен поне не ме мотивира.

Що, ти как ги виждаш нещата ? .. хм
Аватар
outfaced

Мнениеот DarKFate » Чет Авг 28, 2008 7:27 pm

Atari написа:

Съжалявам за оффтопика, но примерът ти е доста неточен. Геодезистите не се занимават само със земеразделяне и не съм чул за геодезист без работа или такъв, който не работи по професията си. Дори смея да твърдя, че читави (понякога и каквито и да е) кадри не достигат, естествено не в София.

Жестоко си прав. Баща ми е инженер-геодезист и съм ходил на обекти с него и съм му помагал неведнъж и мога да кажа, че много малко общо има със замеразделяне. А и знаете ли колко са тези геодезисти в България? Приблизително 2000 да не кажа и по-малко. Така, че наистина примера не е уместен.
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот PtD » Чет Авг 28, 2008 7:56 pm

outfaced написа:
bikerider написа:А какво мотивира един инжИнер според теб?

Маркетинг и клиенти склонни да плащат за мислени работи ... примерно.

:lolup:

Май трябва да се приземиш :emlaugh:
Аватар
PtD

Мнениеот outfaced » Чет Авг 28, 2008 8:44 pm

Май трябва да се приземиш

случва се и това ... напоследък ме приземяват предимно :D
Аватар
outfaced

Мнениеот bluskanie » Чет Авг 28, 2008 8:52 pm

Пък в Америка - глад за инженери. Био, химио, физико и всякакви други технологии търсят своите пчелички под дърво и камък.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Чет Авг 28, 2008 9:17 pm

outfaced написа:
Май трябва да се приземиш

случва се и това ... напоследък ме приземяват предимно

Welcome to the *real* world :D
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Чет Авг 28, 2008 9:44 pm

DarKFate, Atari, жестоко не сте прави, но хайде да не спориме.
Може би защото наблюдението ми е именно пряко върху този момент и половината от "геодезистите" даваха грешки не от 2мм на 200м дължина ами 37,85м, което да не ти казвам че е невъзможен отчет.
Или 5см разлика в нивелация с обиколка 1000метра в една и съща точка (затворен полигон).
Та тия хора идея си нямаха какво и защо, бяха вътре само за да имат работа, че някой им казал, ще има земеразделяне...
В същото време решавах докато съм 10-ти клас решавах задачите на "геодезистите" във УАСГ, докато бяхме на кафе, защото идея си намаха за какво става въпрос.
Така че аз не знам...
Колкото и нескромно да звучи повече от пределно ясно ми е с какво се занимава геодезията като цяло и че не е само земеразделяне, ама вие не разбрахте, че когато се заговори за него - веднага вкараха яко народ за да има кадри за тази цел, като никой не правеше сметка, че ще излезнат готови, след като всичко е приключило.
Същите тези като видяха това не изкараха последната година, да си вземат тапията, ами минаха към други специалности с "бъдеще".
Да геодезист без работа няма, защото тия дето се втурнаха да го учат така и не станаха такива, макар 4-те години...
Та така и сега - някои области остават сухи от към учащи се, не за друго, ами защото всички си мислят, че това е бъдещето и всеки ще ми е мениджър или банкер, ама всеки и икономиката ще се крепи само на 4 до 8 професии.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Чет Авг 28, 2008 10:00 pm

outfaced написа:Цел от сорта "направето го горе долу да мяса, да хващо око и да не се чупи венднага и на възможно най ниска цена" мен поне не ме мотивира.

Теб може да не те мотивира, само че точно това движи икономиката.
Аватар
bikerider

Мнениеот DarKFate » Чет Авг 28, 2008 11:35 pm

Alpina написа:Същите тези като видяха това не изкараха последната година, да си вземат тапията, ами минаха към други специалности с "бъдеще".
Да геодезист без работа няма, защото тия дето се втурнаха да го учат така и не станаха такива, макар 4-те години...

А е това вече е друго нещо... :) :agree:
И все пак до някъде си прав. В София примерно има 4-5 инженер-геодезисти, които знаят какво правят. От тези 2000 ако си кадърен съвсем спокойно можеш да си изкарваш хляба. И колкото и нескромно да звучи баща ми е един от тези. И все пак сестра ми като искаше да кандидатства геодезия баща ми я спря на време и й каза да запише нещо с икономика. И не сгреши. До ден днешен сестра ми е доволна!
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот Atari » Пет Авг 29, 2008 8:21 am

Alpina написа:DarKFate, Atari, жестоко не сте прави, но хайде да не спориме.
Може би защото наблюдението ми е именно пряко върху този момент и половината от "геодезистите" даваха грешки не от 2мм на 200м дължина ами 37,85м, което да не ти казвам че е невъзможен отчет.
Или 5см разлика в нивелация с обиколка 1000метра в една и съща точка (затворен полигон).
Та тия хора идея си нямаха какво и защо, бяха вътре само за да имат работа, че някой им казал, ще има земеразделяне...
В същото време решавах докато съм 10-ти клас решавах задачите на "геодезистите" във УАСГ, докато бяхме на кафе, защото идея си намаха за какво става въпрос.
Така че аз не знам...
Колкото и нескромно да звучи повече от пределно ясно ми е с какво се занимава геодезията като цяло и че не е само земеразделяне, ама вие не разбрахте, че когато се заговори за него - веднага вкараха яко народ за да има кадри за тази цел, като никой не правеше сметка, че ще излезнат готови, след като всичко е приключило.
Същите тези като видяха това не изкараха последната година, да си вземат тапията, ами минаха към други специалности с "бъдеще".
Та така и сега - някои области остават сухи от към учащи се, не за друго, ами защото всички си мислят, че това е бъдещето и всеки ще ми е мениджър или банкер, ама всеки и икономиката ще се крепи само на 4 до 8 професии.

Alpina, в първата част бъркаш учещите се геодезисти с тези, които са се изучили и работят по професията си. Във всяка професия има некадърници, а докато се учиш, подобни грешки са нормални. Това, че доста хора отпадат се дължи именно на непопулярността на тези професии. Там се влиза от зор да сме студенти или защото не сме влезли нещо по-престижно, и липсва всякаква мотивация. Пък и не е никак лесно да завършиш каквото и да е инженерно образование, така и нещо от чистите науки. Това е и причината повечето хора да избират "по-модерни" специалности.

И за последно - земеразделянето може да е свършило, но тепърва започва да се изработва и поддържа кадастър. Така, че винаги ще има нужда кадри, пък било и некадърни такива. Те рано или късно се научават, а е по-добре да има някакви, от колкото да липсват.

А това за можещите хора в София - ами доста повече са DarkFate, недей да обиждаш така колегите.
I ain't got nothing to be scared of...
Аватар
Atari

Рейтинг: 1205

Мнениеот outfaced » Пет Авг 29, 2008 8:32 am

Теб може да не те мотивира, само че точно това движи икономиката.

и преди да се измисли тоя лозунг икономиката се е движела ... не мисля, че и сега това е единствения възможен път на развитие
Аватар
outfaced

Мнениеот Alpina » Пет Авг 29, 2008 8:43 am

И преди да се измисли колелото света се е движил ;)

Времената се менят, нравите също.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот outfaced » Пет Авг 29, 2008 10:03 am

Alpina написа:И преди да се измисли колелото света се е движил ;)

.

aaaa.... амаха ... е зарад такива кат вас Китайците ще ни изядат ушите

Изображение
Аватар
outfaced

Следваща

Назад към Други