Нужно ли е да носим вода със себе си, когато караме...?

Тук всеки може да пусне анкета по въпрос, свързан с колоезденето, който го интересува, или да отговори по вече зададена тема.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 800 / 600 / 10

Нужно ли е да носим вода със себе си, когато караме колело или може и на фотосинтеза?

Задължително е!
38
67%
Не е проблем, човек издържа 3 дена без вода...
1
2%
Ми ако се сетя си взимам, ако не - може и на фотосинтеза да го карам.
9
16%
Аз пък си нося бира!
3
5%
Не ме занимавай с глупости, ако обичаш!!!
6
11%

Общо гласове : 57

Нужно ли е да носим вода със себе си, когато караме...?

Мнениеот evilll » Пет Авг 29, 2008 12:08 am

Здравейте колеги, не знам дали анкетата е подходяща и е достатъчно интересна, но вие най-добре ще прецените това.
Така, сега по същество. Аз по принцип винаги при по-дълги карания гледам да си нося вода, но ми се е случвало и то не веднъж да забравя да си взема. Резултатът почти винаги е, че по едно време така ожаднявам, че единствено и само се опитвам да намеря някоя чешмичка, или магазинче(ако си нося пари в себе си), за да си взема нещо за пиене и не мисля за нищо друго. А самото усещане на жажда само по себе си не е много приятно. Та аз си мисля, че е едва ли не задължително при едно по-дълготрайно излизане с колелото, особено ако е в планината човек да носи вода със себе си и това да е едно от основните неща, които трябва да вземе със себе си(редом с инструментите).
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Мнениеот Albinosko » Пет Авг 29, 2008 3:38 am

Водата никога не е излишна :) Не вярвам и да натежи до толкова че да ти пречи да си караш нормално, а и не се знае за какво и кога може да ти потрябва :)
Ако не успееш от първия път, явно не си Чък Норис...
Аватар
Albinosko

Рейтинг: 1764

Мнениеот Yavkata » Пет Авг 29, 2008 7:07 am

На дълъг път без вода е ОПАСНО. Не трябва да чакаш да ожаднееш за да пиеш вода. В зависимост от интензитета на каране и околната темперетура аз лично пия вода на всеки 10 км ( понякога и на 5 км).
Поемането на голямо количество течности наведнъж не е най -добрата батерия. по - добре по 100 -200 мл , но по -начесто. Жаждата е признак на вече настъпила дехидратация. Макар и на пръв поглед не толкова опасна, леката дехидратация може да доведе до загуба на концентрация и от там грешни преценки. По -тежка степен на обезводняване е опасна вече за самия организъм. нуждите от вода при мен , например са около 7 литра за 100 км интензивно каране в горещ летен ден.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот hellstorm » Пет Авг 29, 2008 7:52 am

Задължително трябва да се носи вода в планината,независимо от прехода.Никога не знаеш кога ще стане фал,кога ще ожаднееш и т.н. Както казва Yavkata дехидратацията води до загуба на концентрация и е безкрайно прав.
Носете вода винаги,когато излизате в планината и не се лигавете за теглото.Па ако тежи тамън ще заякнете.Мислете за здравето си!

Yavkata :agree:
Изображение
Аватар
hellstorm

Рейтинг: 1331

Мнениеот Alpina » Пет Авг 29, 2008 8:53 am

Дори да знаеш, че по пътя има вода на няколко места и няма да ти се наложи да си носиш, пак задължително трябва да имаш поне .5л

Аз попринцип чиста вода не пия, а течностите, които приемам са не повече от 1.5л на ден (знам че е адски вредно, но какво да правя) и въпреки това не тръгвам без вода, като в зависимост от маршрута нося м/у .5 и 2л като изпивам може би и 4-6.

Това, трябва да ти е като основно правило, защото въпреки познаване на маршрут, не един път ми се случи да установя че 3 последователни чешми са пресъхнали, а 2-та литра вода свършиха доста бързо - търсене на рекичка и пиене на вода с незнайни качества филтрирана единствено през дреха.

P.S. Yavkata :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот HellBurn » Пет Авг 29, 2008 10:10 am

Задължително трябва, особено сега в жегите. Yavkata го каза много правилно!
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Рейтинг: 1141

Мнениеот did » Пет Авг 29, 2008 10:19 am

как може това да го коментирате въобще? :crazy:
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Авг 29, 2008 10:33 am

глупава анкета. изобщо не разбрах за какво каране става дума.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот ilinkolov » Пет Авг 29, 2008 10:35 am

И какво общо има фотосинтезата?
от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov

Рейтинг: 1251

Мнениеот evilll » Пет Авг 29, 2008 1:06 pm

bikerider написа:глупава анкета. изобщо не разбрах за какво каране става дума.

В заглавието на темата не ми стигна мястото да напиша целия въпрос и затова го довърших при самия въпрос на анкетата. А като цяло мисля, че е без значение какво караш като стил, а дори и като превозно средство. Аз лично карам и мотор и също ми се е случвало да изпитвам огромна нужда от вода на моменти, когато съм забравял да си взема такава.
Иначе не споря с теб, наистина анкетата може за едни да е глупава за други не, въпрос на мнение. Просто ми дойде идея за подобна анкета, не намерих подобна да е пускана и затова реших да я публикувам. :)

Newone написа:
Анкетата е толкова уместна, колкото и анкета дали въртим педалите, за да се движи колелото нагоре..... :bigeyes: :crazy:

Очаквам скоро и анкета - "Всеки ден ли ядете и защо?" :confused:

Както вече казах няма да споря с никой, не съм твърдял и за секунда, че анкетата е много уместна, много интересна и е просто задължително да има такава... не мога да разбера защо е тази нужда да се заяждате :dunno: Да кажеш пък, че всички останали анкети са много уместни и имат голямо значение за облагодетелстване на нацията и народа...
В крайна сметка анкетите са, за да може всеки да изразява собствено мнение и да има тема за разговор. Да видиш мнението и интересите на съфорумците. (или пък се лъжа не знам, поправете ме, ако е така :crap: )
Последна промяна evilll на Пет Авг 29, 2008 1:34 pm, променена общо 1 път
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Мнениеот Newone » Пет Авг 29, 2008 1:13 pm

evilll написа:........В заглавието на темата не ми стигна мястото да напиша целия въпрос и затова го довърших при самия въпрос на анкетата. А като цяло мисля, че е без значение какво караш като стил, а дори и като превозно средство. Аз лично карам и мотор и също ми се е случвало да изпитвам огромна нужда от вода на моменти, когато съм забравял да си взема такава.
Иначе не споря с теб, наистина анкетата може за едни да е глупава за други не, въпрос на мнение. Просто ми дойде идея за подобна анкета, не намерих подобна да е пускана и затова реших да я публикувам. :)

Анкетата е толкова уместна, колкото и анкета дали въртим педалите, за да се движи колелото нагоре..... :bigeyes: :crazy:

Очаквам скоро и анкета - "Всеки ден ли ядете и защо?" :confused:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот Kpoko » Пет Авг 29, 2008 1:18 pm

Това последното трябва да е за форума на анорексичките.

П.П. Извинявам се за черния хумор.
Аватар
Kpoko

Мнениеот yahutu » Пет Авг 29, 2008 2:32 pm

или анкета "като ви се припикае в планината спирате ли или стискате чак до вкъщи?" :rofl:
Flesh Bike Team :finger:
Аватар
yahutu

Рейтинг: 1089

Мнениеот did » Пет Авг 29, 2008 2:35 pm

evilll написа:В крайна сметка анкетите са, за да може всеки да изразява собствено мнение и да има тема за разговор.

абе момче, какво собствено мнение??? всеки, карал някога в планината знае, че се изпиват поне 4-5-6-7 литра вода или бира дневно. това не е въпрос на мнение и анкети. това е физиологична необходимост.
Аватар
did

Мнениеот shepo » Пет Авг 29, 2008 3:28 pm

да така е особено за бирата е изключително важно да не се забравя ;)
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Alpina » Пет Авг 29, 2008 3:31 pm

Всъщност искам да видя някой как ще издържи и един ден без вода, докато кара :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jivkonik » Пет Авг 29, 2008 9:48 pm

Нося си 0.5 л шише в чантичката на кръста като карам по града и до работа, въпреки че стигам за 20 минути.... Всичко се случва, даже си я ползвам чат пат.....
За планината няма какво да го коментирам - 2 литра вода в меха, 0.5л в шишето Исостар, презареждат се и двете по някоко пъти за целодневно каране.....
Само да вметна, че преди 3-4 лета бях стигнал до там, че само от градско каране и нередовно приемане на течности бях спрял да пикая!!! Ходих даже на лекар, да ми проверявали бъбреците.... разбира се там от вратата ме почнаха с въпросите и ме освиркаха грубо и от тогава локам яко вода в жегите и си пикая нормално.... :D
Аватар
jivkonik

Мнениеот EmZo » Пет Авг 29, 2008 10:11 pm

did написа:как може това да го коментирате въобще? :crazy:

:agree:

Ебаси анкетата...
:bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:

А аз да питам вие как смятате, нужно ли е да се диша по време на каране, щото аз не съм много сигурен, тъй като когато не дишам докъто карам, никак не е приятно.
:crazy:
Изображение
Аватар
EmZo

Назад към Анкети