Малко счупени команди и изкривено лостче...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Малко счупени команди и изкривено лостче...

Мнениеот ivailo91 » Вто Сеп 02, 2008 10:33 am

Преди няколко седмици яко се изтърсих, сега съм по-добре и дойде време и колелото да го лекуваме... Очевидно съм паднал върху командите и лостчето на спирачката, не знам как точно, но...
Командите (задни SRAM X-7) останаха без малкото пластмасово лостче за сваляне на предавки... предполагам нова команда, но все пак не ми се ще...
А пък лостчето за спирачките, Сокчета 7, е изкривено доста неприятно, само алуминиевия грип, по останалата част няма поражения... може ли да се купи само грипа към останалата част от лостчето? Ако не, може ли само лостче, без спирачка?
Целта ми е да го оправя напълно с възможно най-малко пари...

Уф... няма да мога да си пиша в темата... рейтинг...
ivailo91

Рейтинг: 1085

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 02, 2008 10:45 am

Не знам как си счупил точно командата, но предполагам че ще можеш да я "побългариш", стига да те устройва крайния резултат. Също така можеш да се разтърсиш в пазара или да разпиташ приятелите си за счупени команди от този тип, при които, обаче въпросната част е здрава. За спирачката - предполагам "грип" наричаш тази част от лостчето, която дърпаш за да спираш. Би трябвало да намериш такава част и да смениш само нея. Ако не-то със сигурност ще можеш да смениш само лостчето, а не цялата спирачка ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Вто Сеп 02, 2008 10:54 am

Командите (задни SRAM X-7) останаха без малкото пластмасово лостче за сваляне на предавки... предполагам нова команда, но все пак не ми се ще...

ще ти са, не ще ти са, това е ... и аз сменях :dunno:
освен ако не намериш ня старо някоя команда, да и свалиш от нея точно това лостче.
По принцип не се води резервна част и не се води да може да се сменя, но на практика става лесно ("виси" на един метален штифт, който може без проблем да се извади)
Аватар
outfaced

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 02, 2008 12:22 pm

от името на ivailo91 (няма рейтинг за отговор)

А колко горе-долу ще ми излязат команди, същите и лостчето за сокчетата? 100лв? 200лв? Нямам идея колко да събирам, за това питам... мерси предварително! icon_bowdown.gif
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот ivailo911 » Вто Сеп 02, 2008 2:07 pm

Пфф... нов акаунт за да си пиша в темата...

В БАС - нямали команди Х7, само Х5... ще ги преживея 50ина лева...
А лостчета за Сокчета, не само че нямат лостчета, не само че искат да ми набутат цяла спирачка, ами не можело без диск.... ПФУ.
Ако ще трябва да купувам спирачка, обмислям един Код 5, ама все пак не ми се купува спирачка... В кой магазин (София) да отида за спирачката???

ПП. Не ми бутайте минуси, че пак няма да мога да си пиша в темата...
ivailo911

Рейтинг: 1315

Мнениеот kikon » Вто Сеп 02, 2008 2:18 pm

Ако така и така смяташ да си купуваш ново лостче, защо поне не пробваш да изправиш старото - ако не стане или се счупи, нищо не губиш, но ако стане, няма да даваш пари за ново :agree: :) Зависи от изкривяването, разбира се, но вчера и моето лостче, макар и не от Джуси, беше изправено с чук и груба сила ;)
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот ivailo911 » Вто Сеп 02, 2008 6:20 pm

Да, ще пробвам да го изправя, но някак си нямам вяра на огъвано и изправяно лостче... особено на спирачката. И то вероятно ще се изправи, не е много твърдо. Ама да беше на командата примерно - много ми дреме, ама спирачката... :crap:

Имам и един въпрос: може ли предното ми сокче, което е здраво, да се сложи отзад и да си купя един нов Код 5 за отпред? Въпроса е, може ли да се смени маркуча на сокчето за по-дълъг такъв?
ivailo911

Мнениеот HellBurn » Вто Сеп 02, 2008 6:45 pm

Да, може да се смени маркуча!
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Рейтинг: 1141

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 03, 2008 12:52 pm

ivailo911 написа:И то вероятно ще се изправи, не е много твърдо.

То точно затова е направено да не е много твърдо - за да не купуваш ново. Само не го изправяй на ръка както е монтирано, защото ще разлуфтиш триещите лагери в корпуса. Послушай kikon, операцията е елементарна.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот ivailo911 » Сря Сеп 03, 2008 1:18 pm

Хора, обичам ви!!! :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Изправих го така: хванах в менгемето частта, която е към спирачката, набутах другата в една тръба за лост и лек натиск - евала... почти като ново е...
ivailo911

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Сеп 03, 2008 2:57 pm

ivailo911 написа:Хора, обичам ви!!! :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Изправих го така: хванах в менгемето частта, която е към спирачката, набутах другата в една тръба за лост и лек натиск - евала... почти като ново е...
Има и още нещо, което мисля, че може да се направи, но аз не съм достатъчно компетентен в обраотката на алуминиеви сплави, за това ако някой е сигурен нека каже. Става въпрос за термична обработка на лостчено с цел премехване на напреженията от огъването.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Назад към Веломеханик