Цъкане

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Цъкане

Мнениеот DoCD » Пет Сеп 05, 2008 2:30 pm

Днеска ми се появи един проблем. Когато карам прав се чува цъкане от средното движение. Когато седна цъкането изчезва. Според мен идва от средното (някаква касета от тия по 20-30 лева).. Не мисля, че е от седалката. За педалите/курбелите не знам.. Дайте си и вие мнението :dunno:
Аватар
DoCD

Рейтинг: 1213

Re: Цъкане

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Сеп 05, 2008 2:36 pm

DoCD написа:Днеска ми се появи един проблем. Когато карам прав се чува цъкане от средното движение. Когато седна цъкането изчезва. Според мен идва от средното (някаква касета от тия по 20-30 лева).. Не мисля, че е от седалката. За педалите/курбелите не знам.. Дайте си и вие мнението :dunno:
Има хиляди теми за цъкания.Прочети ги и започни да елиминираш възможностите една по една и рано или късно ще го откриеш.
Последна промяна NovemberCharlie на Пет Сеп 05, 2008 3:04 pm, променена общо 1 път
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот XTR » Пет Сеп 05, 2008 2:46 pm

Пробвай да си затегнеш средното, обикновенно при мен се отхлабва леко и от там идва проблема :agree:
Изображение
Аватар
XTR

Рейтинг: 1395

Re: Цъкане

Мнениеот evilll » Пет Сеп 05, 2008 3:01 pm

DoCD написа:Днеска ми се появи един проблем. Когато карам прав се чува цъкане от средното движение. Когато седна цъкането изчезва. Според мен идва от средното (някаква касета от тия по 20-30 лева).. Не мисля, че е от седалката. За педалите/курбелите не знам.. Дайте си и вие мнението :dunno:

Наистина има много теми по въпросите с шумове, идващи от средното движение. Ползвай търсачката. :agree: Най-вероятно се нуждае от малко профилактика(смазване с грес).
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Мнениеот DoCD » Съб Сеп 06, 2008 8:03 pm

XTR написа:Пробвай да си затегнеш средното, обикновенно при мен се отхлабва леко и от там идва проблема :agree:

Оказа се, че проблема бяха педалите. Затегнах ги и всичко си е ОК :agree:
Аватар
DoCD

Мнениеот grebo » Нед Сеп 14, 2008 3:13 pm

Ем и при мене има подобен проблем, не е от спиците, не е от педалите, движението е стегнато , ама цъка, скрибуца, и вътрешната плоча опира в рамката, какво да го правя?
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Admin » Пон Сеп 15, 2008 10:28 am

Отиди в сервиз! Имам чувството, че всичко, което може да се напише за скърцания по тези части от велосипеда, вече е написано. И въпреки това най-добре е да се посети сервиз, защото тия шумове трудно се диагностицират виртуално.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот bored » Пон Сеп 15, 2008 10:18 pm

DoCD написа:
XTR написа:Пробвай да си затегнеш средното, обикновенно при мен се отхлабва леко и от там идва проблема :agree:

Дано да е от там, но имай впредвид, че ако не са ти затегнати добре курбелите към оста на на средното има голяма вероятност да ги изхвърлиш в най-скоро време. Ако не си 100% че е било от педалите посети сервиз, за да нямаш по-глеми ядове след време!
.. големи ядове = нови курбели.
Аватар
bored

Рейтинг: 1399

Мнениеот DoCD » Вто Сеп 16, 2008 1:25 pm

bored написа:
DoCD написа:

Дано да е от там, но имай впредвид, че ако не са ти затегнати добре курбелите към оста на на средното има голяма вероятност да ги изхвърлиш в най-скоро време. Ако не си 100% че е било от педалите посети сервиз, за да нямаш по-глеми ядове след време!
.. големи ядове = нови курбели.

Ами.. като сметнеш, че вече 9 дена карам без абсолютно никакви проблеми.. Да, сигурен съм, че проблема бяха педалите :)
Аватар
DoCD

Мнениеот TheChef » Вто Сеп 16, 2008 2:48 pm

@DoCD Понеже аз не съм от слаботелесните "карачи/карачки" доста по-често сменям педали от по-леките хорица, защото като се изправя силата която действа на педалите е главозамайваща и от там идват, деформираните лагери и изкривените оси, затова като чуя "пук" 1-та работа е да видя дали има някакъв луфт в курбелите или дали са им затегнати полтовете, ако всичко е точно след като се прибера проверявам педалите, а ето и как го правя:
Обръщам колелото с "дупето" нагоре, слагам ръка на педала(от моята страна след това от другата за другият педал) и натискам силно надолу като посицията на курбелите са крайно долу, ако нищо не усетиш правиш 1/4 оборот с курбелите и натискаш пак, ако проблемът ти е в педалите с ръка ще усетиш пукането.
TheChef

Рейтинг: 1160

Мнениеот DoCD » Вто Сеп 16, 2008 4:14 pm

Мерси за съвета :agree:
Аватар
DoCD

Назад към Веломеханик