PtD написа:Нима? А тези дето не изповядват религии, по-щастливи ли са?
Нищо не съм споменал, относно щастието. Щастлив може да бъде, както един вярващ, така и един атеист. Въпрос на съзнание е според мен.
PtD написа:Ъъъ, и какво значи "сеят манипулативност"?![]()
Добре де. Наистина не се изразих правилно! Те (Държа да подчертая, че не обощавам всички религии) просто манипулират дадени маси.
PtD написа:И как пък го измисли за овчедушието, просто изтрепа рибата... като се има предвид, че историята познава голям брой войни, водени от религиозни фанатици. Пък дори и в наше време е достатъчно да се озърнеш на югоизток, за да усетиш каква глупост изтърси.
Да благодаря, че точно този пример посочи, той според мен потвърждава казаното от мен.
Какво са войните - различни маси се подчиняват на определени решения от единици хора, от това по-голямо овчедушие - здраве му кажи.
За мен:
"фанатизъм" (бил то религиозен или не) ="овчедушие", защото в случая вярата, води до подчинение на нещо сляпо - манипулиране на съзнанието.
Изобщо, според мен повечето религии, ограничават свободата - от там влияе и на мирогледа. И да, отричането на религиите, също го ограничава, но по-малко.
P.S. Съжалявам, но в момента наистина нямам време да чета всичките 4 страници.