Религии

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот EmZo » Съб Юли 14, 2007 11:31 pm

PtD написа:Нима? А тези дето не изповядват религии, по-щастливи ли са?

Нищо не съм споменал, относно щастието. Щастлив може да бъде, както един вярващ, така и един атеист. Въпрос на съзнание е според мен.

PtD написа:Ъъъ, и какво значи "сеят манипулативност"? :confused:

Добре де. Наистина не се изразих правилно! Те (Държа да подчертая, че не обощавам всички религии) просто манипулират дадени маси.

PtD написа:И как пък го измисли за овчедушието, просто изтрепа рибата... като се има предвид, че историята познава голям брой войни, водени от религиозни фанатици. Пък дори и в наше време е достатъчно да се озърнеш на югоизток, за да усетиш каква глупост изтърси.

Да благодаря, че точно този пример посочи, той според мен потвърждава казаното от мен.

Какво са войните - различни маси се подчиняват на определени решения от единици хора, от това по-голямо овчедушие - здраве му кажи.

За мен:
"фанатизъм" (бил то религиозен или не) ="овчедушие", защото в случая вярата, води до подчинение на нещо сляпо - манипулиране на съзнанието.

Изобщо, според мен повечето религии, ограничават свободата - от там влияе и на мирогледа. И да, отричането на религиите, също го ограничава, но по-малко.

P.S. Съжалявам, но в момента наистина нямам време да чета всичките 4 страници.
Изображение
Аватар
EmZo

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Нед Юли 15, 2007 9:40 am

EmZo написа:Какво са войните - различни маси се подчиняват на определени решения от единици хора, от това по-голямо овчедушие - здраве му кажи.

Не съм съгласен. Никой не тръгва на война от сляпо подчинение. Всеки тръгва с някаква мотивация - Родината, семейството, отплата към феодала и.т.н. Виж обаче тръгнал на война да не се подчиниш на началник е равносилно на смърт - за теб и за всички които разчитат на теб. Не е въпрос на овчедушие, а на дисциплина и потискане на гордостта в отговорни моменти.
Войната винаги е била и ще бъде колективен бизнес, поне докато не се появят Терминаторите :)
Не знам защо поставяш на колективизма категорично отрицателен знак - все пак и той е помогнал на човешката цивилизация да стигне дотук, до индивидуализацията. Така, че не мисля, че можеш да наречеш военната дисциплина овчедушие. Не и ако не си пробвал ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот atanas2d » Нед Юли 15, 2007 9:10 pm

@bikerider,

Може и да си прав че много хора "биха ме определили...", но това според мен биха били хора, които не са запознати с това за което говоря. Все пак аз защитавам определна идеология и нападан друга, а не определен етнос.

Аза това че "съм лицемерен" като обвинявам национализма на Израел (или пък на Турция например) и в същото време възхвалявам този в България си прав. От една страна аз ги давам за пример какво правят някои "демократични" държави, като по този начин контрастирам мекушавото и кухо отношение на хората в България към българските интереси. От друга страна обаче тези държави за които говоря сами нарушават правилата за които те ни натискат да спазваме. Например ДПС и отношението на Турция към спазването на правата им остро контрстира с отношението на Турция към правата на кюрдите.

Или отношеието на евреите към втората световна война и тяхната болезнена чувствителност към антисемитизма остро контрастират с тяхното отношение към палестинците. Отношението на САЩ към спазването на правата на човека контрастира остро с подкрепата на САЩ за Израел и т.н.

И освен това думата "лицемерие" предполага различно отношение към даден обект в еднакви обстоятелства. Това е ПРАВИЛНОТО отношение, когато става дума за родината ти и друга страна, която не те интересува или пряко засяга твоята по опасен начин (напр. Турция). Все едно да ти кажа, че си лицемерен, когато говориш с твоята майка и с някоя друга чужда жена, която иска да ти вземе чантата на пазара. (нормално е след като обичаш майка си да си "лицемерен" с тази, която се опитва да те обере)

Поздрави и благодаря че се включи в спора който повдигнах, като подчертавам че не съм някакъв краен човек а просто обичам да разсъжавам по тези въпроси...

:)
България е много красива страна, дано винаги да е така красива и винаги да се казва България!

http://vvs.vnbg.net
atanas2d

Рейтинг: 1200

Мнениеот PtD » Нед Юли 15, 2007 9:40 pm

EmZo, ако овчедушие е да пожертваш живота си в името на дадена идея... Ми тогава силно искам да имам волята да съм овчедушен!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Нед Юли 15, 2007 11:52 pm

То това с воля не става - става с липса на воля :)

@atanas2d: :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Юли 16, 2007 12:53 am

@bikerider, чеки сега де, дай на EmZo да се изкаже! Аз мислим, че да влезем у банката и да се гръмнем, май няма да е по липса на воля.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Юли 16, 2007 10:22 am

PtD написа:Аз мислим, че да влезем у банката и да се гръмнем, май няма да е по липса на воля.

Баш по липса на воля ще е ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp3c7r3 » Пон Юли 16, 2007 10:26 am

bikerider написа:
PtD написа:Аз мислим, че да влезем у банката и да се гръмнем, май няма да е по липса на воля.

Баш по липса на воля ще е ;)

Въпрос на гледна точка. Липса на воля ще е за някои, който мисли, че "гръмналият" се е направил това защото няма воля да продължи. Но самата постъпка да сложиш край на живота и да не видиш всичко което те очаква занапред в името на нещо, което смяташ за важно и в което вярваш, говори за желязна воля. Всеки човек има силни страни, слаби страни, различен начин на мислене и т.н. ... жалко че всички виждаме света различно. И за някои, които виждат в предпазливостта овчедушие, винаги ще има такива, които имат обратната гледна точка. Така че всичко е относително. :popcorn:

@EmZo:
Какво са войните - различни маси се подчиняват на определени решения от единици хора, от това по-голямо овчедушие - здраве му кажи.

Определените решения от хора... ако някой с дебел врат реши че трябва да се "възползва" от твоята анална неприкосновеност какво ще направиш, че да го спреш? Ако ей така дойдат 5ма, хванат те, и 6тия те ..... ? А какво ще направят хората, като ги мобилизират в армията? Всички знаем как са мобилизирали хората НКВД в някои случай (далеч не всички!!!!), така че повярвай ми, не винаги хората се подчиняват "от овчедушие".
Войната не е това което ти каза, войната е тоталното усилие на 1 нация (икономическо, физическо, политическо, морално) да постигне това, което тя смята за правилно, с цената на най-малко жертви, били те и човешки. И къде с героизъм, къде с принуда, а защо не и в една минимална част с овчедушие, страната се бори за това нещо. Не давай такива плоски оценки на военното изкуство. Защото по ефективен начин да контролираш милионни маси в името на обща цел въпреки разликата на единиците от които тези маси са съставени, просто няма. И няма да има. И затова много често религията и войната вървят ръка за ръка. Защото пропуските в единия начин се допълват от истините в другия. Айде стига фермани. :popcorn:
Последна промяна Sp3c7r3 на Пон Юли 16, 2007 10:35 am, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот bikerider » Пон Юли 16, 2007 10:32 am

Ох-ох, забихме в друга посока. Виждам, че си ме разбрал. Смятам такива изказвания за подмяна на смисъла на "воля". Всеки може да се гръмне, ако е отчаян, а колко хора имат волята да продължат въпреки несгодите? Това е воля, това е хуманизъм - вярата в живота и ближния. Другото е култ към смъртта и няма значение дали по убеждение или от отчужденост плюеш на хуманизма/теглиш си куршума - резултата е един и същ.

Sp3c7r3 написа:всички виждаме света различно

Така и трябва да бъде, иначе ще изчезнем доста бързо в нечии обятия.
А другия проблем (за който може би говориш е), че сме прекалено различни и това ни дърпа еко-чергата изпод краката.
Кво да правиш - човешка природа - черно и бяло. Махало наляво, махало надясно...
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp3c7r3 » Пон Юли 16, 2007 10:38 am

bikerider написа:А другия проблем е, за който може би говориш е, че сме прекалено различни и това ни дърпа еко-чергата изпод краката.
Кво да правиш - човешка природа - черно и бяло. Махало наляво, махало надясно...

:agree: :agree: :agree: :agree: :bowdown:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот bikerider » Пон Юли 16, 2007 1:28 pm

Аватар
bikerider

Мнениеот halcor » Пон Юли 16, 2007 1:50 pm

Дано си пази касовите бележки от църквата :rofl:
Аватар
halcor

Мнениеот shaggy86 » Вто Юли 17, 2007 1:25 pm

Пишем се атеист,за да не плащам църковен данък:bigeyes: ,но по-принцип вярвам ,че там има нещо голямо:beer:
което е начало и край на всичко .
Но от друга гледна точка е доста тъпо как чрез религия се налагат решения над групи хора или подобни глупости като >
http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1070443 .
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот bikerider » Вто Юли 17, 2007 1:38 pm

Хе, че то това е почти 1000-годишна схизма... какво очакваш от Ватикана? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пон Сеп 10, 2007 4:34 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Presize » Пон Сеп 10, 2007 4:52 pm

За мен религията е само едно добро средство за манипулация на хората ;)
Comfortably stupid...
Аватар
Presize

Рейтинг: 1091

Мнениеот kikon » Пет Сеп 12, 2008 8:00 pm

Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот Antares » Съб Сеп 13, 2008 9:03 am

kikon-ска яко е разровила форумното бунище. Интересно, голяма уста като мен не се е включила в тази тема...

Според популярните схващания аз съм 100% атеист, защото отричам Бог, както и 90% от вярванията на всяка една религия, може би с изключение на будизма (с него съм по-слабо запознат). Тоест - не мога да повярвам, че друг човек може да застане между мен и т.нар. бог. Тоест вярвам, че съществува някакво обяснение за всичко, заобикалящо ни, но не смятам, че това е личност, че това е някакъв старец на небето, както и не вярвам в Рая и Ада, както ги описват по-полулярните религии. Или в ангелите. Или в демоните, или в дявола. Това са егрегори, създадени от светлината или мрака в самите нас... Ама нали овцете трябва да вярват в нещо...

Вярвам, че е имало личност Исус, но не вярвам, че е бил полу-божество. Все едно след хиляда години да обявят, че Левски е бил син божи, да опорочат и изопачат всичко направено от него и хоп - честита нова религия!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Alpina » Съб Сеп 13, 2008 10:51 am

Antares, колкото повече познания има човек за света, толкова по-трудно му е да вярва в бог.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Сеп 13, 2008 11:12 am

Alpina написа:Antares, колкото повече познания има човек за света, толкова по-трудно му е да вярва в бог.
Всъщност много от големите учени към края на живота си стават религиозни.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Antares » Съб Сеп 13, 2008 11:15 am

Айнщайн, например :]
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Alpina » Съб Сеп 13, 2008 1:07 pm

Защото към края на живота си хората почват да изглупяват.
А и какво друго им остава?

:offtopic:
П.С. аз те правя '81, ама все някой те бута от там :(!:

А за мен няма кой да се сети, добре бяха почнали по едно време
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Сеп 13, 2008 1:10 pm

Alpina написа:Защото към края на живота си хората почват да изглупяват.
А и какво друго им остава?
По-скоро мисля, че рано или късно стигат до изводи, че природата по пътя на естествения подбор и пък по чисто физичен/химичен труд много трудно би достигнала от сегашното състояние. Аз също съм атеист, но смятам, че твърде малко неща знам, за да мога категорично да отричам или приемам теории. Освен това не е лошо да имаш "вяра". Дали ще е християнство, ислям, шинто или будизъм не е толкова важно. По-скоро е важно как ти си изградил ценностната си система. И ако тя се доближава до ценностите на някоя религия не виждам проблем да бъдеш вярващ. От особено значение обаче е да правиш разлика между осъзната вяра и фундаментализъм.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Съб Сеп 13, 2008 1:30 pm

Оу, аз не съм напълно не вярващ, но за мен религийте и най-вече християнството са просто измислени с цел да обединяват групи хора, независимо от народноста им с цел да кротуват или обратното.
Просто начин да използваш вродения страх от непознатото и да го впрегнеш в целите си, били те добри или не.

За мен света си има съвсем простичка логика и няма глупости като живот след смъртта и т.н. а когато отивам на гроба на някого и съм на погребението му, аз не го правя за друго, а само за да покажа уважението си към този човек, не защото си мисля, че ще ме вижда от някъде или такива глупости.

Да има нещо, но то определено не е някакъв бог... още повече едноличен...

И най-основното - смятам за глупаво да влизам в сграда, за да показвам отношението си към нещо, което виждаш ли е на небето.
Да се свързвам с него, чрез трети лица, които са най-обикновенни хора, можещи да бъдат какви ли не и обратното също.
Някак си ми е абсурдно когато тези лица се возят в лимузини...

Всеки сам за себе си, трябва да открие вярата, като тя не може да бъде универсална за всички.

Просто религийте са едно много добро средство за манипулация на хората, нищо повече.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот gofren » Съб Сеп 13, 2008 3:37 pm

не вЕрвам
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот agent_Jekov » Съб Сеп 13, 2008 5:20 pm

Alpina написа:За мен света си има съвсем простичка логика и няма глупости като живот след смъртта и т.н.
Въобще ли не вярваш в прераждането?Ами в запазването на съзнанието след физическата смърт, т.е. превръщането на "АЗ"-а в чиста енергия и свободното му придвижване в пространството?Или викаш тези неща са твърде далеч от цената на бензина, задръстванията и проблемите по пътищата, че да ги мислиш? ;)

ПС:На мен самият също ми е трудно да приема на 100% някоя религия или теория.По скоро бих казал, че i want to believe, но е трудно.Според мен важното е, човек да държи съзнанието си отворено към различните неща и другите гледни точки и рано или късно той ще намери истината за себе си, това, което го прави щастлив.Пък дали е правилното е друг въпрос вече...
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот kikon » Съб Сеп 13, 2008 7:06 pm

Ейджънт, това не са ли вече китайски "чи"-та, квантови теории и други такива енергийни неща?

agent_Jekov написа:Според мен важното е, човек да държи съзнанието си отворено към различните неща и другите гледни точки и рано или късно той ще намери истината за себе си, това, което го прави щастлив.

Съгласна :agree:

Аватар
kikon

Мнениеот did » Съб Сеп 13, 2008 7:09 pm

kikon написа:китайски "чи"-та, квантови теории и други такива енергийни неща?
хм...
това трябва да го препратя на колегите в CERN.

може би трябва вместо квантови физици, да наемат за анализ на резултатите и някой китаец-йога, спец по "чи"-та.

щото току виж, накрая в протонния ускорител, са пресъздали вместо първите моменти на вселената, парче от крайчето на пръстчето на Бог.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Съб Сеп 13, 2008 7:25 pm

agent_Jekov написа:ПС:На мен самият също ми е трудно да приема на 100% някоя религия или теория.По скоро бих казал, че i want to believe, но е трудно.Според мен важното е, човек да държи съзнанието си отворено към различните неща и другите гледни точки и рано или късно той ще намери истината за себе си, това, което го прави щастлив.Пък дали е правилното е друг въпрос вече...

Аз съзнанието си го отворих преди няколко години, след голяма загуба за мен и точно тогава спрях да вярвам ;)
За мен съм намерил истината и точно такава, че ме кара да не я проповядвам и даже тя е причината да смятам, религийте за това, което описах по-горе.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kikon » Съб Сеп 13, 2008 8:09 pm

did написа:...не чета какво пишеш, а се заяждам безпричинно или защото не виждам друг начин да ти покажа неприязъна си към невежеството...

Окултизмът (от латински occultus - „покрит“) е общо наименование на група разнородни мистични течения. Постулират съществуването на скрита реалност, която не се подчинява на физичните закони, което, в научните среди, се приема с голям скептицизъм.

Взето от http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0% ... 1%8A%D0%BC

Което ще рече:
Да, did, на едно мнение сме за недоказаните от науката човешки измислици, а именно, че са измислици.

Аватар
kikon

ПредишнаСледваща

Назад към Други