Изгубен болт на курбела

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Изгубен болт на курбела

Мнениеот jayblack » Съб Сеп 13, 2008 12:16 pm

Извинявам се за леко глупавата тема,но може ли да си намеря нови болтове за курбелите,а те са труватив Iso FLow,касетата е Power Spline,и ако не къде мога да си направя същите.Намирам се в Пловдив.

П.П Чух,че болтовете на курбелите се лепяли с лепило за болтове,удачно ли е да го правя и има ли някакви проблеми .

Мерси предварително!!! :bowdown:
Аватар
jayblack

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilll » Съб Сеп 13, 2008 12:23 pm

Разгледай онлайн магазините.
Например виж ТУК.
А ако отидеш и в някой по-голям сервиз за колела, може и да ти намерят някой болт. ;)

Не е нужно по принцип да се лепят болтовете, просто трябва да са добре затегнати. :agree:
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Мнениеот jayblack » Съб Сеп 13, 2008 12:40 pm

Мерси за бързия отговор!

Сега остана още едно чудене,power spline-а за м15 или м12 болтове е?
Аватар
jayblack

Мнениеот evilll » Съб Сеп 13, 2008 12:59 pm

Мисля, че М12 ти трябва на теб, но не съм 100% сигурен. Най-добре, ако си изгубил само единия болт премери другия колко е. :agree: :)

:offtopic: А мога ли да попитам какво не е наред с тези ми постове, че ми сложихте това минусче? Или просто някой от големите ми "фенове" случайно е видял, че съм писал?
Ако нещо не е наред го отбележете в темата най-добре, за да помогнете на човека... :offtopic:
Аватар
evilll

Рейтинг: 1864

Re: Изгубен болт на курбела

Мнениеот nicky bike » Съб Сеп 13, 2008 2:18 pm

jayblack написа:Извинявам се за леко глупавата тема,но може ли да си намеря нови болтове за курбелите,а те са труватив Iso FLow,касетата е Power Spline,и ако не къде мога да си направя същите.Намирам се в Пловдив.

П.П Чух,че болтовете на курбелите се лепяли с лепило за болтове,удачно ли е да го правя и има ли някакви проблеми .

Мерси предварително!!! :bowdown:

Утре в неделя ще съм в Пловдив на веломаратона обади ми се с едно черно поло съм. имам в бойната си готовност ще ти дам и резерва да имаш. ;) :beer: Ако изкаш ми се обади (0898439266 Николай) като мина през града мога да те видя някъде за малко.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот bored » Пон Сеп 15, 2008 10:31 pm

jayblack написа:...

Правилно си чул, има доста теми в които е описано как се лепят, но..
Лепят се със специални лепила за резби, специално за резби!
http://www.technotrade-bg.com/Loctite_industry.html

Това е с цел да не ти се разхлаби болта на курбела, дисковите спирачки, ниплите на спиците и др. Примерно ако ти се разхлаби болта, който захваща курбела към средното или педала, и ти не усетиш навреме - вероятно курбела ще си замине.
Аватар
bored

Рейтинг: 1399

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 15, 2008 10:41 pm

bored написа:Примерно ако ти се разхлаби болта, който захваща курбела към средното или педала, и ти не усетиш навреме - вероятно курбела ще си замине.

Ако се разхлаби, значи не е бил смазан и натегнат по спецификация. Локтайта на това място само скрива такъв проблем.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bored » Вто Сеп 16, 2008 3:03 am

bikerider написа:
bored написа:Примерно ако ти се разхлаби болта, който захваща курбела към средното или педала, и ти не усетиш навреме - вероятно курбела ще си замине.

Ако се разхлаби, значи не е бил смазан и натегнат по спецификация. Локтайта на това място само скрива такъв проблем.

Приемам забележката, макар че моята практика е друга. ;)
Аватар
bored

Рейтинг: 1399

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 16, 2008 7:29 am

:offtopic:
Това не беше забележка, а споделяне :)
Аватар
bikerider

Мнениеот V8 » Вто Сеп 16, 2008 12:27 pm

Споделяне, към което някой можем да се присъединим - локтайта има неприятния навик да държи яко до един момент, и после внезапно да пуска. Е, освен червения локтай де, ама той е за едва ли не вечно закопчаване на частите, така че едва ли би искал точно него да ползваш на централното.
Sometimes it's entirely appropriate
Изображение
to kill a fly with a sledge-hammer!
Аватар
V8

Рейтинг: 1800

Мнениеот jayblack » Вто Сеп 16, 2008 1:51 pm

ок,bikerider беше написал ,че трябва да се смаже преди монтажа,аз забравих за гресчицата и сега е завит метал в метал,да го развивам ли ,за да му сложа грес?

П.П Една аномалия,когато погледнах за 2-ри път курбела видях,че болта е скъсан(последното завиване на болта беше преди около месец,така че не може да се е скъсал тогава а сега да падне.)На някой късал ли му се е болта?!!!!
Аватар
jayblack

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 16, 2008 2:36 pm

Става дума, че без смазка трудно се натяга така, че после да не се разхлаби (освен разбира се с някакви зверски рамена, но това не ми се и коментира дори). Важи и за оста на средното.
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик