Сноуборд

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот freeland.fm » Сря Сеп 17, 2008 2:58 pm

Изчетох темата и разгледах линковете които сте дали.
Миналата зима карах сноуборд за пръви път и тази мисля за купуване на дъска/автомати/обувки. Тъй като едва ли ще карам повече от 15 дни в годината, не ми се дават 1000+ лева за това. Накой има ли идея къде може да се намери нещо като за начинаещ на старо, колко пари да си приготвя и какво мога и какво не мога да очаквам за малко пари от стара екипировка. Сколен съм да си купя нови обувки само, но не е задължително.
Бихте ли ми препоръчали какво да търся - начинаещ съм, ще карам по твърда писта само. Висок съм 184см, тежа 71кг. Просто нямам никаква идея от къде да започна търсенето ще съм благодарарен за някакви конкретни идеи тук или на ЛС/скайп. Благодаря.
на 29 години от Стара Загора, с RAM HT2.1 Skype:pacypenev http://pacyphotos.blogspot.com
Аватар
freeland.fm

Рейтинг: 1250

Мнениеот skiman » Сря Сеп 17, 2008 3:07 pm

Я тая тема е още жива. Понеже се върнах назад малко по страниците и имаше едно мнение, че скиорите избягвали пудрата и дълбокият сняг, та
вижте какво си имам и пак да си поприказваме.
п.с. Има и сноубордисти, да не кажете, че не е по темата :D
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот gdude » Пон Сеп 22, 2008 11:03 pm

позачетох се във темата и най общото което видях е,че всяка една предполагаема екипировка ( дъска,автомати и обувки) излиза поне 900-1000 лв :dunno: което според мен не е така.Карам вече четвърта година и до сега съм си купил две екипировки начинаещата ми излезе около 300-400 лв дори с некво мизерно яке :) ,следващата ми за напреднали ми излезе 500-600 лв ( може и малко отгоре ) и съм много доволен и от двете.Само да спомена става дума за rossignol :) .
Като и двете ми дъски бяха комбинирани за писта и за пътеки .
Без да се отклонявам много много моя съвет е ако не държиш на някаква супер маркова екипировка ( forum,burton,ride..... ) rossignol е достатъчно добър избор особено ако някъде по това или малко по късно (октомвпи или най-късно ноември) си вземеш екипировката от там ;) ще си хем на оферта,хем няма да съжаляваш :) .
успех с избора и карането :beer: :)

п.с. дано се засечем някъде ;) :)
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот ko3er » Вто Сеп 23, 2008 12:32 am

nikitzo написа:
skiman написа:
chill написа:Не е от значение какво караш, а това колко мозък и възпитание имаш.

:agree:

:agree: :agree:

:agree: :agree: :agree:
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот gurga4a » Вто Сеп 23, 2008 10:56 am

Я сега ще поразпитам малко скиорите във форума. Искам да си взема някакви ски сега за зимата но това ше ми бъде първото сериозно каране като за сезон. Преди съм си взимал ски под наем и такива пиниси ама не си е работа. Сега съм решил да си купя ски и екипировка и по-добре е да са нови. Интересува ме за 500лв какво мога да си взема като ски обувки автомати и щеки. Ако някой помогне при избора ше го черпа много. :)
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот Вилката » Вто Сеп 23, 2008 11:53 am

След доста години на ски и доста сменени екипировки мога да посъветвам едно - вземи си хубави обувки за начало!
Тръгваш по магазините и търсиш миналогодишни или от преди 2 години модели от висок клас. Те стартират първия си сезон с цени над 600 на чифт, но след година-две отиват под 350. Мой приятел взе Росиньол за някъде толкова, но наистина много добра обувка. Нордика (на бул."Черни връх") също имат хубави оферти за стари модели висок клас. Аз карам състезателни Нордики, които купих за 350, когато бяха на 2 години и съм предоволен.
Гледай материята на чорапа! Трябва да е от някакви термооформящи се материали (често са някакви гелове, силикони и не знам какво си още). Всяка марка си лицензира някакви системи там...
Не се хвърляй на високи твърдости щом си нов, но това пък зависи от теглото и стила ти...
За ски по-добре пробвай различни по sidecut и flex модели под наем, докато намериш своите мерки. После пак ще поразпиташ :beer:

P.S. То идва малко като при колелата. Има долна граница, под която по добре не пазарувай! 500 за цяла екипировка за ски е доста под долната граница. Тук поне може да пазаруваш на етапи и да взимаш остатъка под наем, за разлика от колелата. Възползвай се!
Аватар
Вилката

Мнениеот skiman » Вто Сеп 23, 2008 12:06 pm

За 500 лв можеш да си вземеш хубави обувки! А това е най-важната част от екипировката. Защото и най-хубавите ски да си вземеш, ако обувките са калпави, ще ти развалят целия кеф, а и може да се травмираш. Иначе за 500-600лв, може да си вземеш хубави ски, но не можеш в тази цена да се вместиш в пълен комплект.
Аватар
skiman

Мнениеот gurga4a » Вто Сеп 23, 2008 10:34 pm

За тези пари ме интересуват ски автомати и обувки.. Разбирам ще гледам за хубави обувки. Ще последвам съвета на Вилката и ще потърся висок клас обувки от предишни години. Като за автомати какво ще ми препоръчате и ски? Щеките са лесна работа за по-натам но мисля че те са най-маловажни...
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот matiosoft » Сря Сеп 24, 2008 3:55 am

freeland.fm написа: Просто нямам никаква идея от къде да започна търсенето ще съм благодарарен за някакви конкретни идеи тук

Здрасти. Можеш да се информираш оттук http://whiteroom.info/ и от форума на този сайт.
Поразпитай там и подкарвай някаква машинка....важното е да се кара :beer:
:fire: no adrenaline no fun :fire:
matiosoft

Рейтинг: 1280

Мнениеот skiman » Сря Сеп 24, 2008 8:17 am

gurga4a написа:За тези пари ме интересуват ски автомати и обувки..

Ще ти задам стандартен въпрос, като за колело ;)
Къде ще ги караш? Как ще ги караш? Ще излизаш ли от отъпканите писти?
Аватар
skiman

Мнениеот Вилката » Сря Сеп 24, 2008 8:39 am

gurga4a написа:За тези пари ме интересуват ски автомати и обувки.. Разбирам ще гледам за хубави обувки. Ще последвам съвета на Вилката и ще потърся висок клас обувки от предишни години. Като за автомати какво ще ми препоръчате и ски? Щеките са лесна работа за по-натам но мисля че те са най-маловажни...

За толкова пари единствено Росиньол ще ти дадат всичко ново(имат винаги специални оферти за пълен комплект). Но в техния комплелт обувката ще е за 200 лв, дунапрен и плюш, с ниска и мека черупка. След 5 карания вече ще ти е голяма и неудобна, а контролът в-у ските ще е близо до 0 :crap:
Събери поне 600 лв! Както казах, с повече търсене ще намериш обувки за около 350-380 лв. За 200 ще намериш ски+автомати втора ръка на пазара до стадион Юнак. За 20 ще намериш щеки пак там.
Ако искаш като харесаш обувки първо покажи тук модела, за да кажем дали са читави. Ските ще са криво-лево добре, но скоро така или иначе ще искаш други ;) Но все пак кажи какво ти е нивото в момента и какви са ти намеренията за каране - място, стил, скорост...
Аватар
Вилката

Мнениеот gurga4a » Сря Сеп 24, 2008 8:51 am

Такам проблема е такъв че аз преди съм карал ски обаче съм си взимал ски под наем от пистите тъй че не може да се каже че съм съвсем начинаещ. Проблемът е че не разбирам от целия хардуеър по ските... За обувките ще проверя на този магазин на Черни връх дето каза и ще се посъветвам с вас тук. Да предположим че си намеря обувки до 400 (нека ги закръглим) за още 200 си намеря някакви втора ръка.. Можеж ли да ме ориентираш какво да гледам при покупката на ски и автомати втора ръка? Смисъл по какво да позная че не са прецакани като ги купувам и както за марка и модел... А за стил на каране първо ще започна по писти да си припомня техники на спиране и т.н. пък после искам да започна да карам freeride :)
Последна промяна gurga4a на Сря Сеп 24, 2008 9:26 am, променена общо 1 път
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот skiman » Сря Сеп 24, 2008 9:00 am

Като за начало прочети това.
В СЛС(магазина на Черни връх) има в момента 50% намаление. Може да си намериш хубави обувки от миналата година на прилични пари. Явно ще караш предимно по пистата. В момента там ските са на смешни пари. Проблема на този магазин, е че продавачите са пълни дебили и нищо не разбират. Гледат да ти продадат най-скъпите възможни ски, без значение дали ще ти свършат работа. Разгледай, харесай си нещо и питай после тука или на ЛС, за да видим какво да ти препоръчам, че не знам при тези цени, какво е останало. Разгледай също и магазина на Саломон на Вапцаров(до Семинарията) . Там също има намаления.
Между другото сега е момента за пазаруване на ски екипировка, докато не са дошли новите колекции, защото иначе цената после отхвърча в небесата.
Аватар
skiman

Мнениеот Вилката » Сря Сеп 24, 2008 9:52 am

Хм...
Търси ски, които са с 10 см по къси от теб(до носа). Радиус на завоя да е към 10-12м. Те ще са за ученето обаче. Фрирайда се кара с двойно по-големи като площ ски.
Ако зимаш стари трябва да гледаш най-вече дали кантът е цял и неповреден по цялата дължина. Гледай и дебелината на канта каква е(гледа се ската в профил). Ако е по-малко от 3 мм не го взимай. На ските втора ръка, за да докарат хубава повърхност отдолу, им свалят един слой от цялата долна повърхнина на нещо като абрихт за ски. Това обаче им съкращава живота. По дебелината на канта в профил личи колко пъти са минавани така.
М-у другото, в магазина на Саломон, който ти каза Skiman, имаше страхотна оферта за Streetracer Demo 8, добра ска на много хубава цена! Питай за тях. Но вече ще трябва да отделиш около 400 лв за ски+автомат. И обувките на Саломон са много добри!
Относно най-добрия момент за пазар на нови ски - не е сега! Ако съм на твое място ще изчакам април. Тогава всичко вече е намалено, а още не са изчерпани много размери и модели.
Аватар
Вилката

Мнениеот gurga4a » Сря Сеп 24, 2008 8:56 pm

Хора какво ше кажете за Саломон Х-уинг торнадо автомати и ски? Наистина надвишават ценовия клас ама това е най-евтниното в Соломон в момента... В Росиньол ме заболя главата като ми заговориха за фрийрайд ски... :V:
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот Вилката » Сря Сеп 24, 2008 9:45 pm

Ми добре изглеждат. Аз карам с подобна геометрия в момента. Нямам обаче никакво инфо за тоя модел.
Ама к'во зяпаш ските, нали се разбрахме вече ;) Взимай обувки! Хубави ски и лоши обувки ще е нещо като ферари с трансмисия и окачване на москвич!
Ето ти нещо добро:
http://www.alpinsport-bg.com/product_info.php?cPath=1_10&products_id=544 (ако си до 70 кила ще са ти твърди)
Иди в магазина им до стадион Академик, там може да ти обявят и друга цена. Склонни са и на пазарлък при покупка на пълна екипировка.
Ето ти и стрийтрейсъра, за който говорех:
http://www.esport.bg/rw/items/785696-streetracer-8-ski.html

Не купувай среден клас ска, преди да знаеш какво искаш. Ако се запалиш скоро ще искаш това:
http://www.esport.bg/rw/items/316106-i-xrc-1400-chip-alpiiski-ski.html ...както мен :8D:
Последна промяна Вилката на Сря Сеп 24, 2008 9:55 pm, променена общо 1 път
Аватар
Вилката

Мнениеот gurga4a » Сря Сеп 24, 2008 9:48 pm

Обувки ще взема по-натам че сега се стичат обстоятелствата. Обувки ще взема чак като дойде време за каране... Сложно е за обяснение но просто тези соломон х-уинг торнадо в момента ги намерих от 900 на 610 и затова питам дали са оферта иначе мисля че обувки и по-натам ше мога да си намеря като послушам съвета ти...

А и от една страна е по-добре ако направя така шото хем ше имам време да събера пари за хубави обувки хем ше имам хубави ски и автомати. Твоят съвет за обувките изобщо не ми излиза от главата и дори утре да падне снега няма да си взема кофти обувки ше изчакам и ше направя както ми каза благодаря много все пак :)
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот Вилката » Сря Сеп 24, 2008 9:54 pm

Чакай, че ми стана интересно. Кой x-wing по-точно ще вземеш за тия пари?
Аватар
Вилката

Мнениеот gurga4a » Сря Сеп 24, 2008 10:13 pm

http://www.salomonsports.com/others/#/s ... cane---z12

Ето тези .. Казаха ми че имат и размери. Като за начало мисля да си взема в талия 85мм и ше ги карам 2-3 сезона и така. А до 2-3 седмици ще си взема и обувки... и се надявам да има още оферти кфо ше кажеш?
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот Вилката » Сря Сеп 24, 2008 10:53 pm

Офертата е хубава. Гледам, че и в америка струват толкова. Имат малко по-дебела талийка и голям радиус, което ще те прави по-тромав на писта, но по-универсален, ще можеш да излизаш е в пудрата по малко. Ските имат и други параметри, за които обаче нищо не пише в сайта. Ще разкашеш като ги покараш.
Аватар
Вилката

Мнениеот gurga4a » Сря Сеп 24, 2008 11:06 pm

Ще разкажа... А дали тази оферта дето ми я пусна за обувките на Нордика ще важи още 2-3 седмици понеже утре ще отида да взема ските евентуално и до толкова време ще си купя обувките и евентуално в кой магазин ги има тези обувки където мога да отида и да ги пробвам... :)
www.veterinar-bg.com
Аватар
gurga4a

Мнениеот Вилката » Сря Сеп 24, 2008 11:20 pm

Линкът е от "Алпин спорт", виж в сайта има адрес. До Фестивална и Академик в нещо като трафпост.
На бул.Черни връх има магазин на Нордика, от който аз взех моите. Поогледай и там. Моделът, който ти показах, беше просто като пример какво да търсиш. Там ще ти предложат и други. И не забравяй - мен ме кефи нордика и саломон, но това зависи от ходилото. Обувките са много индивидуални! Ако си с по-широко ходило може би Ланге ще ти дойдат по-добре. И те са на Черни връх, в един магазин, в който има и МТБ. Там е и Росиньола. Отсреща в завод Витоша е Хед. Обуй колкото може обувки повече, слушай продавачите как се мери и ходи с двете обувки по магазина поне 10 минути. За намаленията пак питай. Всяка фирма ги маха по различно време.
Аватар
Вилката

Мнениеот skiman » Чет Сеп 25, 2008 8:26 am

Аз само да попитам. Като купиш ските, преди обувките, как ще монтираш автоматите? :popcorn:
Аватар
skiman

Мнениеот Вилката » Чет Сеп 25, 2008 9:45 am

Аз по други причини бих взел първо обувки. но явно си има причини за обратното... Автоматите няма да бъдат проблем по няколко причини. Първо - орентировъчна дължина може да се намери винаги, а после да се коригира с фината настройка която си е поне +/- 1 см. Второ - автоматите днешно време се монтират без пробиване (ако не е някоя ска за 120 лв. де) и без много инструменти всеки може да ги мести. Трето - в магазините са много сговорчиви ако първо пазаруваш, а след време идеш да монтират автоматите. Моят съвет е да се възползва от "трето" :) Купува, без да монтира и се договаря за монтаж след купуване на обувките. Така няма опасност да загуби гаранцията.
Аватар
Вилката

Мнениеот kikon » Чет Сеп 25, 2008 9:57 am

Темата доста се отклони от първоначалната, добре ще е да се раздели като две отделни теми :)
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот skiman » Чет Сеп 25, 2008 9:57 am

Вилката написа:Второ - автоматите днешно време се монтират без пробиване (ако не е някоя ска за 120 лв. де) и без много инструменти всеки може да ги мести.

Това изобщо не е вярно. На всички фрирайд ски се монтират директно в/у ската с пробиване, за да е по-здраво. А те струват доста над 120 лв. Там не се използват пластини ;)
Аватар
skiman

Мнениеот Вилката » Чет Сеп 25, 2008 1:55 pm

@skiman :agree:
Малко се заплеснах по ската, която ще си купи той. Тя е с платформи и плуваща задница на автомата. Предницата ще има отношение само към центъра на тежестта, а с орентировъчна дължина на обувката това ще се догоди почти точно...

П.П. Верно пооспамихме темата на бордистите, ама ще траят ;) Ние как ги траем по пистите!?! :D
Шегичка, да не се засягат! :beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот skiman » Чет Сеп 25, 2008 2:20 pm

Приема се. :beer:
Обаче. Има един съществен момент. Разлика в подметката при един номер обувка няма. Примерно за 28 и 28.5 подметката е все 325мм. Обаче, ако се колебае м/у 28 и 27.5 тогава вече разликата е 325 към 316, което си е бая. Обаче, при ските с монтирана пластина това не е проблем, защото си преместваш предницата на автомата на другите фабрични дупки и си решаваш проблема.
И все пак смятам, че е по-добре да се купят на първо време обувките и после да се търсят ски. Още повече, че сега може да има изостанали номера от минали колекции докато после, когато дойдат новите обувки и цените ще скочат, а и ще изчезнат номерата.
Един съвет при избора на обувки. Проба, проба и пак проба на различни модели обувки и различни класове. Пробвай поне 5-6 модела обувки от различи производители, за да уцелиш твоята. При обувките за ски е малко, като при велосипедната седалка. :D Не се подлъгвай да взимаш първите, които ти харесат. Пробвай поне още 3-4 модела и марки и тогава решавай. И друго. Ако пробваш номер, който според теб ще ти е добре, задължително пробвай и половин номер по-малки. Чорапите се отпускат и нагласят по крака ти с различни технологии и може да се стигне до един момент да ти хлопат. Ако не ти убиват, си вземи половин номер по-малките!
Успех. И повече сняг тази година :beer:
Аватар
skiman

Мнениеот yavka » Чет Сеп 25, 2008 2:43 pm

Искам само да поправя един пост на "Вилката" от вчера.
Най хубавия радиус за учене не е 10-11. Най-добре се започва с 19-21 като ските трябва да са леки. След което като се мине на ски с радиус 16-17 с пластина и малко по-тежки удоволствието е много по-голямо. Казвам го от личен опит: карах ски с радиус 21 в продължение на 2 години. После си взех ски с радиус 16.5 + 5мм подложка и 2 пъти по-тежки и се получи един голям КЕФ :) .
Въпроса е, че сега ги продавам, защото ще си купувам ски, които са 50/50 (писта/фриЙрайд) пък по-натам ще си преценя дали да се върна към пистата или да продължа с дебелите ски :)
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот Вилката » Чет Сеп 25, 2008 4:41 pm

Ми то аз се учих на ски с радиус някъде около безкрайността (тип "талпи") и после като минах на извити ски, за 2 години напреднах колкото за 10 преди това... и ми стана едно хубаво :^:
Всъщност не знам, само си мисля, че хуабвата дъга в комбинация с мека дъска ще помогнат много за старта.
Аватар
Вилката

ПредишнаСледваща

Назад към Други