Значи от много време се опитвам да си отговоря на въпроса Защо скърцат тия гадини. Очевидно е поради някаква вибрация, която се появява поради различни причини които може би са...
1. Замърсяване
2. Механични - изкривяване или надиране на диска
3. Съставът на феродото за накладките - те не са съвсем хомогенни и затова в различен стадий на износване имат различна повърхностна структура
4. Специфично позициониране на спирачния апарат спряма диска.
5. Големина и дебелина на диска - очевидно по-големите дискове са по звучни
Сигурно някои предположения са верни, други не. Аз лично толкова пъти съм се опитвал да отстраня някое скърцане без успех, а то изчезва само след известно каране. Други пък не изчезват никога. Последните спирачки които карам са Шимано Сейнт и са ми относително нови. Спират много добре с едно такова сухо стържене, характерно за металните накладки. Преди поредната смяна на задните накладки обаче спирачката здраво се разсвири - е, казах си - така и така са за смяна. Да ама не - новите накладки си свирят съвсем като старите, което ме навежда на мисълта, че причината далеч не е само в накладките. Диска си го чистя редовно, но пък ми се е случвало и с мръсен да тръгна и той да се самопочисти след няколко натискания. Та проблема някак е толкова разностранен, че не мога да измисля адекватно решение. Ясно ми е, че не само моите спирачки скърцат. Интересно ми е какво правят производителите по въпроса или кога ще има "Първата Нескърцаща Спирачка, която спира". Възможно ли е да се направи някакъв механичен успокоител на диска, за да не изпада в резонанс. Електропроводите например имат едни специални виброуспокоители на инерционен принцип, за да не изпадат в подобни резонансни трептения.