За скърцането на дисковите спирачки...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

За скърцането на дисковите спирачки...

Мнениеот taurus13 » Пет Сеп 26, 2008 8:53 am

Значи от много време се опитвам да си отговоря на въпроса Защо скърцат тия гадини. Очевидно е поради някаква вибрация, която се появява поради различни причини които може би са...
1. Замърсяване
2. Механични - изкривяване или надиране на диска
3. Съставът на феродото за накладките - те не са съвсем хомогенни и затова в различен стадий на износване имат различна повърхностна структура
4. Специфично позициониране на спирачния апарат спряма диска.
5. Големина и дебелина на диска - очевидно по-големите дискове са по звучни

Сигурно някои предположения са верни, други не. Аз лично толкова пъти съм се опитвал да отстраня някое скърцане без успех, а то изчезва само след известно каране. Други пък не изчезват никога. Последните спирачки които карам са Шимано Сейнт и са ми относително нови. Спират много добре с едно такова сухо стържене, характерно за металните накладки. Преди поредната смяна на задните накладки обаче спирачката здраво се разсвири - е, казах си - така и така са за смяна. Да ама не - новите накладки си свирят съвсем като старите, което ме навежда на мисълта, че причината далеч не е само в накладките. Диска си го чистя редовно, но пък ми се е случвало и с мръсен да тръгна и той да се самопочисти след няколко натискания. Та проблема някак е толкова разностранен, че не мога да измисля адекватно решение. Ясно ми е, че не само моите спирачки скърцат. Интересно ми е какво правят производителите по въпроса или кога ще има "Първата Нескърцаща Спирачка, която спира". Възможно ли е да се направи някакъв механичен успокоител на диска, за да не изпада в резонанс. Електропроводите например имат едни специални виброуспокоители на инерционен принцип, за да не изпадат в подобни резонансни трептения.
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Сеп 26, 2008 9:22 am

Мисля, че по въпроса е писано достатъчно. Виж ЧЗВ. ;) Hint: Как да сложим успокоител на накладките :)
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот kotka12 » Пет Сеп 26, 2008 9:25 am

наистина има доста написано
основна причина - вибрация на накладките в гнездата им
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот taurus13 » Пет Сеп 26, 2008 9:50 pm

Ами извинявам се ако има писано, но аз в ЧЗВ не намерих нищо нищичко, дори на търсенето излизат разни теми за всевъзможни скръцни, но нищо кой знае какво конструктивно по въпроса. С тая тема не исках да се оплача от скърцашите си спирачки, а по-скоро да споделим кой какви наблюдения има и как се бори с туй явление.
Аватар
taurus13

Мнениеот Sp0nG » Пет Сеп 26, 2008 10:19 pm

Ще споделя личния си опит, щом ти е интересно :) Карал/настройвал съм лично 5-6 модела от по-масовите спирачки и нито една от тях не е скърцала както описваш. В най-лошия случай е имало леко 'звън' от време на време заради кривнат ротор, но при спиране не се наблюдава никакво скърцане. Говоря за сухи условия, при дъжд доста модели накладки си скърцат по принцип. Сега се сетих нещо важно, което ми се случи като инсталирах сегашните си спирачки - а именно, че предната скърцаше много кофти при каране с 10-15км/ч, т.е. тогава скърцането от не идеално правия ротор резонираше по време на свободно въртене. Явно апарата не беше добре разположен спрямо диска. Веднага разхлабих болтовете между апарата и преходника, стиснах лостчето и така затегнах отново апарата (стандартния подход). Скръцнята изчезна моментално. Това е за хидравлична спирачка, за механична може да се наложи лека корекция на неподвижната накладка с 1-2 цъквания на врътката. Според мен скърцането идва от неуспоредни на диска накладки, съответно криво разположен апарат, макар и минимално. Това е и съветът ми - да настроиш отново спирачката, пък дано се оправи. Просто някой път не може да се оцели от раз настройката и е нужно малко да се покара, за да се види дали са улегнали добре компонентите един с друг и после да се настрои отново. Това е в сила и за други компоненти, напр. курбели. :) Дано съм бил полезен.
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот nicky bike » Пет Сеп 26, 2008 10:39 pm

Аз карам година и полвина с 525 отпред с органични накладки и с нея не е проблем.
Обаче с металните отзад (535) като я загрея стърженето е отвратително до ... другия ден. иначе цяла седмица из града нямам проблеми. :)
...едното бутало остава навътре за сметка на другото по навън или овратно.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот taurus13 » Съб Сеп 27, 2008 9:25 am

Те буталата винаги се изместват различно, но не мисля че има отношение към скърцането, пък и ето сега съм с нови накладки и буталата са центрирани, но пак свири. Органичните накладки слагам на XC колелото ми - там съм с BR M535 и наистина са по тихи като спиране, но просто не стават за спускане, защото ще ги сменям за 2 карания. А металните че издават един особено стържещ звук не ме дразни - проблема е като засвирят като стар Икарус на градския транспорт. В такива случаи свалям накладките, удрям им една шкурка, почиствам диска, сглобявам и регулирам спирачката.....и пак свири. Та затова вече съм се замислил как да направя един успокоител на диска, защото според мен той е основния резонатор - нали е от една хубава звучна закалена стомана.
Интересното е че никога не съм имал 2 чифта накладки, които да са се държали еднакво - постоянно има разни случайни промени - ту спират, ту скърцат, ту изобщо не спират и после пак се оправят....и най-малко се влияят от моята намеса...а да му се невиди инженер съм по образование...не е да съм някой 14 годишен младеж без никаква идея от техника. А интересното е че като решат да спират и не можеш ги възпреш - тръгвал съм с омазнена с масло спирачка и за няколко натискания, изгори маслото и заспира пак като змей....
Аватар
taurus13

Мнениеот Voiso » Съб Сеп 27, 2008 9:26 am

ako e tolko golqm problem prereji naklatkite prez sredata s nojovka i nqma da ima i skryc

Пишете на кирилица!
Изображение
Аx ти Black Metal ,прееееб*х си цигулката ....
Аватар
Voiso

Рейтинг: 1250

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 27, 2008 9:51 am

Охо, имаме нова звезда...

@taurus13: скърцането идва, когато диска не е успореден на накладките поради една или друга причина. Това поражда вибрациите, за които говори kotka12. Те са основния източник на звука. А причините за тях са много. Една от тях е разцентровани бутала, както nicky_bike каза. Има и други причини, например сучене на задницата, при което апарата мърда с части от милиметъра спрямо диска, или пък накриво износени накладки, които при центроване на спирачката са под ъгъл спрямо диска и прочие и прочие.

Стария ми Хейс щом се задръстеше с нагар и буталата започнеха малко да заяждат се разцентроваше моментално и започваше да свири. Профилактика на апарата в тоя случай помагаше много иначе само центровка на място. При други спирачки причините са други, така че не може да се махне с ръка и да се даде един-единствен отговор. Зависи каква е спирачката, с какви накладки е, как е карана, къде е карана и още един милион неща, които всеки механик в сервиз може да ги прецени моментално с един поглед, но тук във форума е доста трудно да се преценят "виртуално".
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик