ПОМОЩ! ИМАМ МНОГО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ С ГУМИТЕ

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ПОМОЩ! ИМАМ МНОГО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ С ГУМИТЕ

Мнениеот mladenn » Чет Сеп 25, 2008 9:21 pm

Проблемът е следния . Средата на Август си купих RAM HT 1 . И така първия месец си карам без проблеми . В началото на Септември си карам на НДК минах случайно през една дупка и изведнъж ми се спука задната вътрешна гумата , както и да е на близо имаше веломания и я смених . Два дни по късно случката се повтаря . До сега съм сменил 5 гуми .

Дайте ми съвет за някаква по здрава гума
mladenn

Рейтинг: 1180

Мнениеот Sasho88 » Чет Сеп 25, 2008 9:32 pm

Най-вероятно се прещипва, каква е шината и с какви гуми(вътрешна външна) караш.Плъзна ли ръка под външната гума да видиш дали няма някой трън или стъкалце което да се е забило и останало?
The bitch is hungry, she needs to tell So give her inches and feed her well
Аватар
Sasho88

Рейтинг: 1352

Мнениеот kaliopo » Пет Сеп 26, 2008 12:18 am

Вероятно има нещо във външната ти гума (трън, тел или друго). Свали я и внимателно я опипай с пръсти от вътрешната страна. Натискай и не пропускай нито сантиметър докато я завъртиш цялата поне веднъж. Предварително може да я огледаш и отвън (особено ако е мръсна). Когато го намериш го извади без нищо да остава в гумата. Често не е само един - злото не идвало само !
Ако вече си го направил и не е това :dunno: . Друго което може да е е лоша шина. Провери и нея за нараняване (остри ръбове след удар или на дупката за винтила). Или да не ги слагаш добре но щом са я сменяли в магазин не може да е това. Ползваш ли талк за гумите ? предполагам RAM-а е с MAXXIS те обичат да залепват.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот mladenn » Пет Сеп 26, 2008 9:58 am

На пръв поглед външната гума е чиста . А като огледах и вътрешните видях , че спукванията са на различни места и все едно са пробити с пирон . Ето 2 от гумите , които пазя

това е 2-рата гума
http://img.data.bg/i.php?id=1170735

и 3-тата
http://img.data.bg/i.php?id=1170739[/url]
mladenn

Мнениеот mladenn » Пет Сеп 26, 2008 10:03 am

Другуто което е съм още начинаещ в ХС, а колелото е още ново и само веднъж напръсках венците и веригата с ВД-40 . Още не съм запознат с талковете и другите подобни мазила . Посъветвайте ме нещо
mladenn

Мнениеот borislav » Пет Сеп 26, 2008 10:27 am

Като гледам май си я прещипвал гумата.
Помпай я повече, на 3 - 3,5 атмодфери
Аватар
borislav

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Сеп 26, 2008 10:30 am

mladenn написа:Другуто което е съм още начинаещ в ХС, а колелото е още ново и само веднъж напръсках венците и веригата с ВД-40 . Още не съм запознат с талковете и другите подобни мазила . Посъветвайте ме нещо
Аз лично напудрям вътрешната страна на външната гума с талк преди да я монтирам. Веригата, след като я на пръскаш с ВД-40, я изчеткай хубаво (всяко звено) със стара четка за зъби. После я обърши добре с парцал. След това ВНИМАТЕЛНО напръскай с тефлонов спрей на Валволин (пак всяко звено по отделно) или я намажи с друга смазка подходяща за вериги (не я оливай!). Повърти я малко и я обърши, после пак повърти и пак обърши. ВНИМАВАЙ да не напръскаш спирачките или шината със смазка!!!

Edit: ако напръскаш шината със смазка я почисти с обезмаслител и я измий с вода.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот kaliopo » Пет Сеп 26, 2008 12:13 pm

Като гледам май си я прещипвал гумата.
Помпай я повече, на 3 - 3,5 атмодфери

:agree:
Когато караш в града (на асфалт), можеш да достигаш максималното налягане написано на външните гуми и дори ще въртиш по-лесно. А за смазването WD 40 е повече за почистване, спрея който ти препоръчва NovemberCharlie е много добър. Пръскай веригата докато преминава през венците при средното движение за да запазиш гумата и диска чисти, а за шината да не ти пука ако си с дискове. Другото вече са ти го казали по-горе.
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти