Как се сваля ос на DC32

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как се сваля ос на DC32

Мнениеот XeDoX » Съб Окт 11, 2008 6:51 pm

Търсачката ми показва бял екран като търся,в ЧЗВ не намерих нищо,а в тази статия не видях нищо за главини с машинни лагери.Днес си взех динамометричен ключ и реших да си направя профилактика на главините,като започнах от задната.Свалих си венците,махнах греста под капачката на венците,развих си капачките и ботовете.От страната на диска се видя лагера,но от тази на свободното движение остана болта,защото нямаше с какво да си застопоря оста да го развия.Има и някакво уплътнение(така ми се стори,защото не беше твърдо на допир).Помислих,че ще мога да я извадя от страната на свободното движение,както при старата главина на конуси,но не стана.Видимо нямаше пречки да се извади оста,но само видимо...неможах да я махна,дори и с леко почукване.Някой може ли да ми обясни къде изпускам нещо,защото manual не намерих в сайта на формула.Благодаря предварително.
Изображение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот nicky bike » Съб Окт 11, 2008 9:49 pm

Капачката на касетата е лява резба. Това което държи трисчотката. Внимавай с съчмичките. По добре ги смени до колкото разбирам главината ти е Формула. Внимавай да не загубиш някоя подложка под капачката има едни шайбички с различна дебелина не ги губи! ще видиш зор с нареждането на съчмичките на главината. Изплзвай грес и не слагай на кученцата. Малко масълце на кученцата. Всичко останало е по обратния ред.
Ако нямаш необходиния инструмент или познания по добре иди при човек който разбира от тия работи и това е неговата работа.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Рейтинг: 2000

Мнениеот XeDoX » Съб Окт 11, 2008 11:12 pm

Аха...благодаря за отговора,утре ще видя още по-точно как са нещата и дано да няма усложнения :) Ако не забравя може и да нацъкам снимки евентуално биха били полезни на някой друг.

Edit: За капачката на касетата ли ми говориш или тази капачка за която писах,че ми прилича на уплътнение ? Защото с касетата проблеми нямах.А тази капачка/уплътнение вътре беше със малки вдлъбнатинки като за специален ключ.Утре преди да започна с разглобяването,ще видя пак темата,че сега съм адски изморен и много бавно загрявам.

Edit2: Ясно ми стана за какво говориш,привидяли са ми се една-две думи и...време е да лягам,да не прочета някоя друга глупост.
Изображение
Аватар
XeDoX

Мнениеот XeDoX » Нед Окт 12, 2008 7:28 pm

Ето малко снимки,по които може да се види как се отваря главината и как са наредени частите.Единствено което не може да се види,е че лагерите се избиват чрез почукване по другия край на оста.Набиването на лагерите направих като избрах подходящ камък от гедорията,пасващ на външния диаметър на лагера и внимателно(по-скоро точно) почукване.Относно лагерите - съвсем малък луфт и съвсем малко грес.Реално там където вървят съчмите беше сухо,грес имаше само по сепараторите.Не знам дали съм и направил профилактиката "като по учебник" ,но в крайна сметка всичко си върви без проблеми :) Утре остава да взема обезмаслител за ротора,че малко го оплесках и ще съм 100% готов.
Изображение
Аватар
XeDoX

Мнениеот nicky bike » Нед Окт 12, 2008 7:55 pm

Приятелю така като гледам май само си смъкнал оста и си я върнал обратно. Говоря за капачката която се вижда много добре на тази снимка. Там са "кученцата" там зса и съчмичките които ти казах евнтуално да смениш.
Това според мен е профилактика. :beer:
По добре иди при човек който разбира. Ако имаш проблем с главината разбира се. :agree:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Рейтинг: 2000

Мнениеот XeDoX » Нед Окт 12, 2008 8:00 pm

Аз исках да видя лагерите и да ги смажа евентуално(в случая имаше нужда).До кученцата не искам да стигам,работят си повече от прекрасно,а и без това за там нямам ключ.А самата капачка,вчера я обърках с оплътнението над лагера,защото не я бях изчистил добре от греста и липсваше достатъчно светлина.И освен,че съм смъкнал оста и смазах лагерите натрупах малко опит,така че не е било напразно.
Изображение
Аватар
XeDoX

Назад към Веломеханик