Пазете се

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Пазете се

Мнениеот AdIoSsSs_AmIg0 » Пон Окт 13, 2008 8:27 pm

Днес в 17:00 излязох да карам велосипед.Отидох в градския парк и с един приятел си оговорихме среща да караме.Отидох до Shell да си напомпя гумите.Поех обратно по пътя си.Щях да ходя до вкъщи да се преоблека.На илизане от парка на пешеходна пътека аз се оглеждам от всички възможни страни и след като видях че нямаше никой тръгнах да пресичам със велосипеда си.Карах бавно.На 2 метра от пътеката имаше спрян автомобил Opel Kaddet червен на цвят.Шофьора гледаше на някъде и колата беше спряна.Аз бях точно пред него на 1 метър когато той тръгна без да се огледа напред и да види дали някой пешеходец пресича.Аз веднага потеглих и се опитах колкото се може повече да се отдалеча,за да не ме блъсне,но уви.Автомобила блъсна задната гума на велосипеда ми,при което аз паднах на земята.Минувачите дойдоха и ми помогнаха и ме успокоиха.Шофиора беше със съпругата си и двамата излязоха чак след 30 секунди.Попитаха ме едно такова без да се заинтересовани как съм.Отговорих им как да съм.Блъснла ме е кола как мога да се чувствам.След това 10 метра спокойно тръгна и след това мръсна газ и отпраши.Майката на моя приятел му записа номера и се обади на полицията.След обяснения на място аз се прибрах вкъщи и отидох с родителите ми в РПУ гр.Ямбол.След дълго писане и разпити се оказа че водачът е нарушил правивилникът за движение по пътищата.Той най-нагло ми заяви че съм бил малък и не било хубаво да лъжа.
Пазете се много.Изчаквайте олигофрените като тях да минат нищо че на пешеходната пътека трябва вие да сте с предимство

Искрено благодаря на полицай Веселин Цоклинов младши автоконтльолор в пътна полиция град Ямбол и колегата му за професионалното им съдействие,докато отидохме с родителите ми до полицията,водача беше издирен и заловен и чакаше пред РПУ-то
Аватар
AdIoSsSs_AmIg0

Рейтинг: 1002

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Пон Окт 13, 2008 10:29 pm

Няма оправия с тези олигофрени, имам в предвид заспалите дето си пред тях ,а те все едно че те няма. Аз лично оправям нещата на момента на място. Нокаут, без много приказки. Последния път преди месец. Виждам един опел на 6- 7 метра преди светофара, спрял плътно в дясно до бордюра. В този момент от него излиза някаква лелка от страната до шофъора. Вече наближавайки се изнасям в ляво от колата за да заобиколя. Лелката вече е излязла, и в този момент поглеждам в страничното огледало на шофъора, при което си срещаме погледите.Без каквото и да е притеснение ,газ и пълен ЛЯВ, опела потегля. Точно в този момент аз се намирам до задния ляв калник, и моментално забивам авидите. Спрях на място , а и се движих с не повече от 8 в час. Опелчето най невъзмутимо се изнася в лявата лента и спира на светофара който в този момент е червено. Колата спряла е на не повече от 2м от мен, при което аз поглеждам назад, и потеглям изнасяйки се в дясното платно. Заобикаляйки го му извиквам ,,КЪДЕ ГЛЕДАШ БЕ ОХЛЮВ,, , и познайте какво става, чичкото ми вика ,,КАКВО БЕ ПЕДЕРАС,, . Честно казано бях готов да не се занимавам, но след тази му реплика, авида се задеиства, ляв завой, заобиколих опелчето и спирам от към джигита. Стъпвам на земята , и държейки кормилото с дясната ръка му вкарвам един ляв прав.Главицата му артистино заметна назад, и от синусите му потече кръв. В следващия момент го питам кой е педерас, той мълчи. Пак го питам кой е педерас, той пак мълчи. На края му казах че той е педерас, и че мълчи като бит такъв.Заобиколих опелчето отзад, и втози момент светва зелено. Продължих към къщи и се обръщам, и чак сега в този момент идваше зад него кола. Та най сетне се замислих, за къде се е забързал толкова селянина, та е готов да ме смачка, само и само да е на първа позиция на червен светофар, при положение че няма други коли на близо. Сигурното в лучая е, че винаги от тук на сетне, вуйчото ще се оглежда много внимателно за колоездачи, защото знае ли.Можеби съм бил малко краен, но предния ден пък един автобус ме затвори, спирайки на спирката. Е много ми се събра за два дена.Да ме извините че съм подробен, но само си представете ситуацията, и предполагам че ще проявите разбиране.Не се ли пазим ние, те няма да ни пазят.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот THEZOGGO » Пон Окт 13, 2008 10:37 pm

Silvestroff Gabrovo написа:Не се ли пазим ние, те няма да ни пазят.

:agree:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Re: Пазете се

Мнениеот nicky bike » Вто Окт 14, 2008 12:28 am

AdIoSsSs_AmIg0 написа:...На илизане от парка на пешеходна пътека аз се оглеждам от всички възможни страни и след като видях че нямаше никой тръгнах да пресичам със велосипеда си...

По правилник ти на пешеходната пътека нямаш право да караш колело. Причината е проста. Велосоипеда се движи доста по бързо от пешеходеца. Така , че правилника е ясен в това отношение.
И мен са ме засичали доста. Жена ми миналата година я засече един и тя вече не изка да кара ,но това е друга тема.
Ако ти сам не се пазиш няма кой да ти помогне.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Рейтинг: 2000

Мнениеот freerider » Вто Окт 14, 2008 10:15 am

Silvestroff Gabrovo написа:.....

За такива педераси (невнимателните шофйори ) това е най-правилното решение :agree: :agree: Да чукам на дърво аз внимавам и до сега кола не ме е удряла ( да се молим и да не ме удря ) ,но ми се е случвало на вело алея да ми се пънат хора кат им кажа мръднете ,тук е за колелета.Веднъж даже 2-ма се напраиха на гъзари и аз бях с един приятел и след 10м. решихме да спрем , извадихме коловете на седалките и ги изчакахме съвсем културно да ни кажат нещо , че да им начупим канчетата ;) Това е единствената оправия според мене ..
Аватар
freerider

Рейтинг: 1067

Мнениеот skiman » Вто Окт 14, 2008 10:19 am

freerider написа: извадихме коловете на седалките и ги изчакахме

Кога ли ще се прибере някой от кололюбителите ей така с наврян кол отзад, дето слънце не огрява :dunno:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Alpina » Вто Окт 14, 2008 12:17 pm

Кога ли някой изобщо ще се опита да погледне света от друг ъгъл, а не само от неговия собствен. Просто така хората се ограничават ужасно много.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот SpoileR » Вто Окт 14, 2008 12:25 pm

Alpina написа:Кога ли някой изобщо ще се опита да погледне света от друг ъгъл, а не само от неговия собствен.

ооо... има време...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот nemo_awp » Вто Окт 14, 2008 1:10 pm

Не се ли пазим ние, те няма да ни пазят.

Вярно е,но и те трябва да се съобразяват малко,а не да карат като на рали!
п.п.така е,но като няма и велосипедни алей като във другите държави. :agree:
Аватар
nemo_awp

Рейтинг: 962

Мнениеот Quiz » Вто Окт 14, 2008 1:48 pm

Стига с тези велосипедни алеИ, стига с това пазене!
Човек не знае ли правилата за движение по пътищата и не ги ли спазва, няма НИКАКВА работа на колело! Да не говорим, че трябва да има бързи и адекватни реакции, да умее да ползва периферното си зрение, а не да разчита, че светът е само това, което вижда пред себе си и всеки ще гледа бавно и внимателно да попада в полезрението му! Това важи с пълна сила и за парковете, които толкова усилено намесвате с повод и без повод като идеално място за хора, които нямат адекватно поведение в уличната обстановка. Там няма коли, но има пешеходци и малки деца, чиито реакции и посока на движение често са непредвидими. Също както по улиците не можеш да си сигурен, че даден шофьор няма да завие рязко без да даде мигач. Всеки колоездач ТРЯБВА да се съобрази с това преди да се качи на колело и да потегли било в парка, по улиците или планината.

P.S. Мда, bikerider ме е изпреварил в една друга тема.
Аватар
Quiz

Мнениеот Alpina » Вто Окт 14, 2008 1:58 pm

Quiz написа:P.S. Мда, bikerider ме е изпреварил в една друга тема.

Абсолютно и тази е поредното подтвърждение на думите му!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Re: Пазете се

Мнениеот Dravceto » Вто Окт 14, 2008 4:00 pm

nicky bike написа:По правилник ти на пешеходната пътека нямаш право да караш колело

Ако е слезнал от колелото и го бута има право :thumbu:
Изяж бобър, спаси дърво !
Аватар
Dravceto

Рейтинг: 1960

Мнениеот Alpina » Вто Окт 14, 2008 4:19 pm

Но е бил на колелото, така че не филосовстваЙ....
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот vlassadar » Вто Окт 14, 2008 4:56 pm

истината е, че очите трябва да са на 16, един се паркира внезапно, друг излиза с газ отнякъде, без да ни е видял, трети си отваря вратата внезапно, зад някой бус в спрялата колона си пресича човек, който ние не сме видели и му налитаме и т.н и т.н
Просто трябва да се предвидят всякакви ситуации и пак не е гаранция, но процента на възможни произшествия спада достатъчно. Отдавна вече гледам да избягвам улиците и предпочитам тротоарите, парковете, малките улички, нека е по-бавно, но като усещане е като за по-бързо, само заради липсата на нервно напрежение и ситуации. Шосейката си седи паркирана, байкът рулира!
Пича от Ямбол ме кефи че е победил в тази ситуация и трябва по-често да "топим" шофьорите с абсурдни нарушения ако искаме някога да започнат да ни уважават.
Аватар
vlassadar

Мнениеот did » Вто Окт 14, 2008 4:56 pm

Проблемите, които обсъждате тук, макар че ги има и в големите градове, са най-неприятни в селцата и градчетата, където жигулоуправляващите са свикнали да са сами на пътя.

В София има трафик, да, но там има и шофьори, които са свикнали да гледат, иначе скоро ще ги отнесе някой.

В Пловдив е по-зле.

В малките градове около Пловдив и София е още по-зле, щот там все още не се е дочуло, че колоездачите са равноправни участници в движението.

В родопските села... добре че няма коли, щото, когато има... :D

Кога ли вероеволюционерите ще поработят малко върху пропагандата на нещо лесно смилаемо и осъществимо, като "Велосипедистите са РАВНОПРАВНИ участници в движението! Уважавайте правата им!", вместо да се опитват да копат велоалеи?

Ако го направят, веднага ТВЪРДО ЗАСТАВАМ ЗАД ТЯХ :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот nemo_awp » Вто Окт 14, 2008 7:56 pm

Просто трябва да се предвидят всякакви ситуации

трябва,но не сме ясновидци да знам точно в колко часа,кой,откаде и със какво ще ми излезе.
Аватар
nemo_awp

Рейтинг: 962

Мнениеот IvoG » Вто Окт 14, 2008 8:36 pm

did написа:Проблемите, които обсъждате тук, макар че ги има и в големите градове, са най-неприятни в селцата и градчетата, където жигулоуправляващите са свикнали да са сами на пътя.

В София има трафик, да, но там има и шофьори, които са свикнали да гледат, иначе скоро ще ги отнесе някой.

В Пловдив е по-зле.

В малките градове около Пловдив и София е още по-зле, щот там все още не се е дочуло, че колоездачите са равноправни участници в движението.

В родопските села... добре че няма коли, щото, когато има... :D

Кога ли вероеволюционерите ще поработят малко върху пропагандата на нещо лесно смилаемо и осъществимо, като "Велосипедистите са РАВНОПРАВНИ участници в движението! Уважавайте правата им!", вместо да се опитват да копат велоалеи?

Притежаваш кола, а не пътя ;)
Аватар
IvoG

Рейтинг: 1048

Мнениеот jd » Вто Окт 14, 2008 9:06 pm

did написа:Проблемите, които обсъждате тук, макар че ги има и в големите градове, са най-неприятни в селцата и градчетата, където жигулоуправляващите са свикнали да са сами на пътя.
.................

:agree: :agree: :agree:

did е много прав - наскоро по Z-rock мисля, че чух за някаква инициатива на мотористите за промени в правилника за движение по пътищата, точно за това за мотористи и велосипедисти.

До колкото съм чувал, в държавите по на запад от Калотина мотористи, велосипедисти и пешеходци се водят "уязвими участници" в движението, което по правилник трябва много да се пазят и съответно наказанията за нарушение на това са големи. В БГ правилника общо взето само пешеходците са покрити по тоя параграф. За другите - за момента положението го знаем какво е.

От друга страна (през половината седмица не слизам от колата) честно казано има и такива заспи велосипедисти (като се прибирах преди малко видях поне 3-4, които бяха без каска, без светлоотразителни елементи (казвам елементи, а не жилетки, защото по тях нямаше нищо дето да светка)). Трябва да се вдигне културата както на шофьорите (тоест "Абе там има и хора с колела по пътя"), така и на велосипедистите (тоест "Обозначи се да те виждат, сложи каска да ти е здрава главата и най-вече гледай къде караш").
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот nicky bike » Вто Окт 14, 2008 9:20 pm

Аз също карам кола. Като говорим за колите да продължим. Колко колоездачи вечер карат без светлоотразител дори? Да не говорим за мигалка. :crazy:
Замисляте ли се на какво разтояние се вижда велосипедист без светоотразител вечер.:crap:
Did е прав че в големите градове шофьорите са по свикнали в обстановката. За селата да не говорим.
По важно е всеки един да се замисли къде греши за да не застрашава себе си и околните. ;) :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот SpoileR » Сря Окт 15, 2008 8:01 am

nicky bike написа:Замисляте ли се на какво разтояние се вижда велосипедист без светоотразител вечер.:crap:
:

Аз да не би да не карам кола?
Ако караш с нормална скорост и в трезво състояние, се виждат на не по малко от 50 метра... (по права линия)

Пък да не говорим ако и улицата е осветена...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот jivkonik » Сря Окт 15, 2008 9:30 am

AdIoSsSs_AmIg0
А случайно да беше облякъл зелена светлоотразителна жилетка докато шофьора "не те виждаше"?!
Ако не си - споко, чичко Главен Комисар Красито Костов вчера сутринта по БТВ каза, че в новите поправки в ЗДП (които са в пармалента за приемане вече) носенето на такива жилетки от велосипедистите (в тъмната част на денонощието) става задължително! :agree:
Крайно време беше, само не знам каските дали и те са предвидени да станат задължителни - трябва!
Купувай жилетки народееее .... :D
Аватар
jivkonik

Мнениеот airborneone » Сря Окт 15, 2008 9:46 am

THEZOGGO написа:
Silvestroff Gabrovo написа:Не се ли пазим ние, те няма да ни пазят.

:agree:

Да Внимаваме! : :praying:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

леле

Мнениеот lupi » Сря Окт 15, 2008 8:35 pm

а аз слизам от свети влас към слънчев бряк. но преди да илезеш от селцето на глажният път има леко спускане и аз си карам поинерция и набирам скорост в дясно от мен има бензиностанция и аз виждам от че от бензиностанцията излиза кола на жандармерията и естествено е те да спрат да премина но те нагло продалжават и аз набивам спирачки и намалям скороста.и вече минаваики покрай тях{понеже та се движат като охлуви]ги вийдам и чувам как се смеят слет което аз им набивам средняка и те ми пукат сирени.ПИТАМ КАКВО Е ТОВА НАЛИ СА ЧЕНГЕТА

ЯК СРЕДНЯК ЗА ТАКИВА ЧЕНГЕТА
Аватар
lupi

Рейтинг: 925

Мнениеот bikerider » Сря Окт 15, 2008 10:48 pm

did написа:Кога ли вероеволюционерите ще поработят малко върху пропагандата на нещо лесно смилаемо и осъществимо, като "Велосипедистите са РАВНОПРАВНИ участници в движението! Уважавайте правата им!", вместо да се опитват да копат велоалеи?

Да де ама едва ли ще вържат бюджетчето с пропагандни акции. Друго си е масовката... :spin:

@Quiz: не беше нарочно :):agree::beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

руският "опит"

Мнениеот 307wrc » Сря Окт 15, 2008 11:05 pm

http://velopiter.spb.ru/misc/dtp.htm

тук руските колеги подробно и почти с научна методология анализират различни ситуации за ПТП-та с велосипеди. полезно е да се прочете
Аватар
307wrc

Рейтинг: 1295

Мнениеот Quiz » Сря Окт 15, 2008 11:09 pm

bikerider написа:@Quiz: не беше нарочно :):agree::beer:

Предполагам :)
Умея да се разсейвам с други глупости, докато пиша отговор по дадена тема, та минават 10-15 минутки... :D
:beer:
Аватар
Quiz

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Окт 16, 2008 3:10 pm

Има ситуации и ситуации. Трябва да се гледа по-глобално на нещата. Истината е, че велосипедистите са онеправдани и много уязвими в цялата пътна обстановка и това е така не само в България, защото виж ли в БГ шофьорите били идиоти. Не. Навсякъде е така и за това са измислени велоалеите. В БГ не шофьорите са виновни, а инфраструктурата на градовете. Реалността е такава за това е по-добре да се съобразяваме с нея и да се пазим. Говоря от гледната точка на велосипедист, шофьор и моторист.

За дебилите, които нарочно ни засичат мотористите и велосипедистите - бой. Даже по-добре...нищо. По-добре да не им падаме на нивото. Всичко в този живот се връща и всеки си получава заслуженото.
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот axelmax » Чет Окт 16, 2008 4:40 pm

няма да паднеш на нивото ,докато не паднеш под гумите им
:crap:

какво значи ,ниво?
истината е ,че ако можех при всяка подобна ситуация като днешната ,бих пребил малоумния селяк
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот jivkonik » Пет Окт 17, 2008 10:23 am

axelmax написа:няма да паднеш на нивото ,докато не паднеш под гумите им
:crap:

какво значи ,ниво?
истината е ,че ако можех при всяка подобна ситуация като днешната ,бих пребил малоумния селяк

Не се АБИ баце, утре "селяка" ще излезе така и пред някой 4-осен самосвал пълен с нещо.... и нали се сещаш какво става после?! :crap:
Сещам се за скорошна случка - излизал един от Младост 4 на околовръстното без да се огледа и да пропусне трафика, та минавал един самосвал натоварен и..... едвам изтъргаха всичките от колата после.....
Остави ги на "естествения подбор".... само това ще ти кажа, и не се нерви излишно за такива неща!
Чукай на дърво "и днес минах жив и здрав" и това е! :agree: ;)
Аватар
jivkonik

Re: руският "опит"

Мнениеот mindevent » Пет Окт 17, 2008 10:29 am

307wrc написа:http://velopiter.spb.ru/misc/dtp.htm

тук руските колеги подробно и почти с научна методология анализират различни ситуации за ПТП-та с велосипеди. полезно е да се прочете
Само при мене ли е така

Изображение
mindevent

Рейтинг: 972

Следваща

Назад към Общ форум