Кризата и велосипедите

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Кризата и велосипедите

Мнениеот andr » Чет Окт 09, 2008 8:23 am

Giant Manufacturing, the world’s largest bicycle-maker, sold a record 460,000 units last month and is heading for its best year ever. Such is the demand for bikes that shortages were reported in New York earlier this year. In Taiwan, Giant’s home market, supply is tighter still: for many models, buyers put down deposits months before their bikes come off the assembly line.

(от The Economist)

Определено има силно увеличение в броя на хора на колела в София от миналото лято до сега. Дано остане тенденцията и след като свърши кризата :)
andr

Рейтинг: 1395

Re: Кризата и велосипедите

Мнениеот bikerider » Чет Окт 09, 2008 11:18 am

Ако тенденцията се запази при тази плачевна инфраструктура в София неминуемо ще има жертви.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот rivanov » Чет Окт 09, 2008 11:26 am

bikerider написа:Ако тенденцията се запази при тази плачевна инфраструктура в София неминуемо ще има жертви.

Ако тенденцията се запази при положение, че на 10 души виждам един, който да полага усилия поне за собствената си безопасност... със сигурност ще има жертви!
Jules, if you give that fuckin' nimrod fifteen hundred dollars, I'm gonna shoot him on general principles.
Аватар
rivanov

Рейтинг: 1467

Мнениеот andr » Чет Окт 09, 2008 11:34 am

Вчера обясняваха как светлоотразителните жилетки може да станат задължителни през нощта... Макар че според сегашния правилник всеки велосипед трябва да има фар и звънец. :bowdown:
andr

Мнениеот Alpina » Чет Окт 09, 2008 11:41 am

Поправи ме, но жилетките не са ли задължителни през цялото време?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот andr » Чет Окт 09, 2008 11:43 am

Според правилника не, поне не го намирам.
andr

Мнениеот bobiracing059 » Чет Окт 09, 2008 12:34 pm

andr написа:Според правилника не, поне не го намирам.

То има доста неща,които не са добавени в правилника а трябва да се спазват и изпълняват. ;) :beer:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот PtD » Чет Окт 09, 2008 12:42 pm

bikerider написа:Ако тенденцията се запази при тази плачевна инфраструктура в София неминуемо ще има жертви.

Това ще е чудесен стимул за промяна. Хората имат склонност да реагират след инцидента. :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Sky_Knight » Чет Окт 09, 2008 12:45 pm

:offtopic:

@PtD Нещо много садистично си настроен днес - първо лапетиите да се изпотрепят, сега и горките градски велосипедисти да го отнесат. :D ;)
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот andr » Чет Окт 09, 2008 12:50 pm

@PtD Пътните инциденти отдавна са само статистика, било то с велосипед или кола. Пък и при автомобилите всеки ден намалява контрола - катаджиите вече дори не те спират за минаване на червено. Научна фантастика е някой да го спрат за неправилно изпреварване на велосипедист, което е едно от най-рисковите положения. А да се пише акт на велосипедист, че няма фар пък ги мързи полицаите, защото може да няма пари, да няма документи, и става дебела работата.
andr

Мнениеот outfaced » Чет Окт 09, 2008 12:56 pm

абе от едната икономическа криза вие къде отидахте ... яко :offtopic: :dunno:

andr ... а всъшност какво се опитваш да кажеш с първия си пост :dunno:
и какво общо има въобще София с това в цитата :dunno:
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Чет Окт 09, 2008 1:08 pm

PtD написа:Това ще е чудесен стимул за промяна. Хората имат склонност да реагират след инцидента. :popcorn:

Съгласен. Въпроса е какво точно ще се промени. Сигурно ще е нещо като поредното безумие с новите поправки в ЗДП за младите шофьори - вместо да си чистят бакиите в ДАИ, те щото по-лесно режат всички млади шофьори, което си е жива дискриминация. Модерното мислене само това знае - уравниловка. Да не коментирам поредните безумия дето ги обмислят за левия завой...

@outfaced: Подкрепям PtD - особено тия дето карат срещу движението са си живи мишени :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот angelfish » Чет Окт 09, 2008 3:24 pm

Колкото сме повече,толкова по-голям е шанса нещо по случайност да бъде направено за нас(поне алеи) :crap:
angelfish

Рейтинг: 1190

Мнениеот kaliopo » Чет Окт 09, 2008 3:46 pm

Във Варна като има "вело-алея" каква полза ? Единственото място на което гарантирано не можеш да караш. Започва от никъде и стига до... Паркирани автомобили, пешеходци (най-приятни са групите майки с колички). Специалната настилка "на кмета"(единствената на която няма маркова гума, която да държи).
И по темата, някой има ли представа дали ще поскъпнат или поевтинеят велосипедните компоненти?
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот THEZOGGO » Чет Окт 09, 2008 3:51 pm

Инфраструктурата е проектирана за не повече от 800 хил. души. В София живеят 2 млн. Не е виновна инфраструктурата, защото града просто няма накъде да се разширява повече.
Sasho88 написа:Ооо има, има, но никой не иска да инвенстира да строи жилищна кооперация в нивите м/у София и Банкия или откритите площи след София посока Пловдив, защото съотношението цена/м² не е никак изгодно в сравнение с това да мушнеш блокче м/у два блока на мястото на градинка в Овча Купел...

Да, всъщност може би си малко прав.
Последна промяна THEZOGGO на Чет Окт 09, 2008 4:05 pm, променена общо 1 път
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Sasho88 » Чет Окт 09, 2008 4:00 pm

THEZOGGO написа:

Инфраструктурата е проектирана за не повече от 800 хил. души. В София живеят 2 млн. Не е виновна инфраструктурата, защото града просто няма накъде да се разширява повече.

Ооо има, има, но никой не иска да инвенстира да строи жилищна кооперация в нивите м/у София и Банкия или откритите площи след София посока Пловдив, защото съотношението цена/м² не е никак изгодно в сравнение с това да мушнеш блокче м/у два блока на мястото на градинка в Овча Купел...
The bitch is hungry, she needs to tell So give her inches and feed her well
Аватар
Sasho88

Рейтинг: 1352

Мнениеот axelmax » Чет Окт 09, 2008 8:05 pm

аз решение не въждам докато всяка кола вози един човек,градският транспорт не се ползва(нарочно за да се толерират маршрутните таксита),и не плащат на куките добри заплати(ние ги лъжем ,че им плащаме,те ни лъжат ,че работят)

народа ще си търпи още доста,така е научен и хората все гледат светлите моменти в миналото ,а не гледат каква мизерия газят така е по лесно

не мога да съм горд ,че съм българин като осъзнавам какви овце сме
не ме интерсува какво сме били преди ,всеки народ е имал славни дни,не сме по различни от другите
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Sasho88 » Чет Окт 09, 2008 8:22 pm

axelmax написа:аз решение не въждам докато всяка кола вози един човек,градският транспорт не се ползва(нарочно за да се толерират маршрутните таксита),и не плащат на куките добри заплати(ние ги лъжем ,че им плащаме,те ни лъжат ,че работят)

народа ще си търпи още доста,така е научен и хората все гледат светлите моменти в миналото ,а не гледат каква мизерия газят така е по лесно

не мога да съм горд ,че съм българин като осъзнавам какви овце сме
не ме интерсува какво сме били преди ,всеки народ е имал славни дни,не сме по различни от другите

Каот го чуя това по един човек в колата направо...Какво да не би в Лондон или NY да не се возят по 1 човек? Просто в едната столица са наложили солидна такса, а в другата са инвенстирали в инфраструктура и са мислили като правят нещо...Българина най го удря в джоба, а не в ограничението.
и все пак ACDC в БГ :bowdown:
The bitch is hungry, she needs to tell So give her inches and feed her well
Аватар
Sasho88

Рейтинг: 1352

Мнениеот THEZOGGO » Чет Окт 09, 2008 10:03 pm

axelmax написа:градският транспорт не се ползва(нарочно за да се толерират маршрутните таксита

:nono: Ооо зае*и ти да не се ползва градският траснопорт. :popcorn:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот subritual » Чет Окт 09, 2008 10:54 pm

icon_nono.gif Ооо зае*и ти да не се ползва градският траснопорт. icon_popc1.gif

Абе той се ползва,ама на какво прилича
Аватар
subritual

Мнениеот nicky bike » Чет Окт 09, 2008 11:09 pm

angelfish написа:Колкото сме повече,толкова по-голям е шанса нещо по случайност да бъде направено за нас(поне алеи) :crap:

Добре си го казал. В нашия град "няма такова животно" велоалея.
Бори се за алеята си. Недей да страдаш ,че няма алеи.
П.П. Не изкам да засегна автора. :beer:
Ама то магарето не се сеща докато не го удариш ... ми казваше баба... :)
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот THEZOGGO » Чет Окт 09, 2008 11:50 pm

subritual написа:
icon_nono.gif Ооо зае*и ти да не се ползва градският траснопорт. icon_popc1.gif

Абе той се ползва,ама на какво прилича

Прилича на това на което са го превърнали пътниците.
За потвърждение на тези мой думи, мога да споделя как преди 1 седмица тоест миналата неделя когато беше концерта на радио и ТВ Сити, след като той свърши развилнели се тинейджъри които се качиха от Орлов мост - посока Плиска изкъртиха без причина най задния електронен автомат за отчитане на новите карти. Друг пък си повърна полу смления дюнер. Жалка работа общо взето, а възрастните пътници в тролея стояха като некви нещастници и не се обадиха.. Българска работа е това...
За тва ше се возим в Икарусите от преди 40 години и ше си траем, шото като се появи нещо по така и веднага гледаме да го насерем...
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот bikerider » Пет Окт 10, 2008 8:09 am

THEZOGGO написа:Инфраструктурата е проектирана за не повече от 800 хил. души. В София живеят 2 млн. Не е виновна инфраструктурата, защото града просто няма накъде да се разширява повече.

Инфраструктурата не може да е виновна. Виновни са тия, които дори тази плачевна инфраструктура не поддържат, а само се бият в косматите мъжки гърди колко са свършили и водят медийни войни с премиерчето.

Това й е плачевното - състоянието. За разширение и модернизиране е ясно, че не може и дума да става докато града е в ръчичките на предприемачите.

THEZOGGO написа:миналата неделя когато беше концерта на радио и ТВ Сити, след като той свърши развилнели се тинейджъри които се качиха от Орлов мост - посока Плиска изкъртиха без причина най задния електронен автомат за отчитане на новите карти. Друг пък си повърна полу смления дюнер. Жалка работа общо взето, а възрастните пътници в тролея стояха като некви нещастници и не се обадиха.. Българска работа е това...
За тва ше се возим в Икарусите от преди 40 години и ше си траем, шото като се появи нещо по така и веднага гледаме да го насерем...

Странна позиция е това. Хем си бил там, хем си бил свидетел, хем някакси не си бил там и стоиш отстрани, хвърляйки обвинения. Ти какъв си - тийнейджър или възрастен? Защо ТИ не се обади, а кориш по-възрастните, че са уплашени от безконтролния нихилизъм на лапетата? :)

И да, за едно нещо си прав - точно заради това, за което говориш И практикуваш, заради това ще си се возите в Икарусите още 40 години. Щом ви кефят Икарусите...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Окт 10, 2008 8:01 pm

bikerider написа:И да, за едно нещо си прав - точно заради това, за което говориш И практикуваш, заради това ще си се возите в Икарусите още 40 години. Щом ви кефят Икарусите...

Уви, прав си.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Antediluvian » Пет Окт 10, 2008 8:44 pm

Изглежда човек започва да свиква с мизерията -

ето например на мен не ми трябват велоалеи, защото до такава степен съм свикнал на "предизвикателствата" които предлага софииското каране на колело /особено за запазване на живота/, че нищо не може да ме изненада - в мой интерес е да реагирам по-бързо от шофьорите и пешеходците, както и да предвиждам по-отдалеч възможните варианти да умра :) Даже би ми липсвал екшъна :) - това е до момента в който нещо наистина не ме прегази

Предполагам заради същата причина хората търпят и градския транспорт /по-точна дума би била Театро на Мизерията и Простотията/ - напълно нормално е никой да не иска да се вози с него, друг е въпроса че много хора нямат избор. Дори веднъж на 5 месеца да ми се наложи да го ползвам, съжалявам многократно че не съм предпочел всякакъв друг тип транспорт....

Нормално е един човек да се вози в 1 кола - тя е негова и той НЕ Е ДЛЪЖЕН да вози още някого, ДОРИ и да имат обща дестинация, а това че инфраструктурата е несъответстваща на количеството коли е друга тема.

по темата - изглежда наистина има повече колоездачи в София - и ми прави впечатление, че постепенно доста от тях са започнали да ползват мигащи фарчета и др. /аз не съм за пример/ - очевидно има и други луди, които да се справят в тая ненормалщина... пък и при тия цени на горивото и задръствания това е логично.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот kikon » Нед Окт 12, 2008 11:44 am

Разглеждах си сайта и попадах на тази статия. Интересно е да видиш промените във времето и е трудно да си представиш, че може и по-зле.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот Gorbachov » Пон Окт 13, 2008 8:10 pm

Sasho88 написа:
THEZOGGO написа:

Ооо има, има, но никой не иска да инвенстира да строи жилищна кооперация в нивите м/у София и Банкия или откритите площи след София посока Пловдив, защото съотношението цена/м² не е никак изгодно в сравнение с това да мушнеш блокче м/у два блока на мястото на градинка в Овча Купел...

Между София и Банкя, турдна работа, първо всичко е завзето второ, да живееш до магистрала не е голям кеф :)
Аз съм от Банкя и съм малко раздвоен за тая магистрала. Нестига ще Банкя вече не е със съвсем "чист" въздух, па са и тая магистрала :)

София е пренаселена защото както казва прованса София не е България и там винаги има работа. И така всичко налита на София живурка на наем 700лв в Люлин плаща повече за транспорт, плаща повече за храна и кафета, а ако тегли чертата бачка за същото което и във Варна.
Като бях в България в компанията в която цъках от 30 души само 3-ма бяхме от София. Но и там нещата са малко с двоен стандарт, евала че са се дигнали от прованса и къртеха много пари, като сме толкоз убави от Софийското Поле да сме били всичките Софета в тая фирма. Не ги съдя, всеки се бута, а няма как да делиш хората на отрепки и не и да ги спираш преди да влезнат в София.
То ако можеше така всичките 240 говеда барабар със служебните и приятелски Мерцедеси от центрото требваше да заминат за прованса.
Тегавко

Що се отнася до градското каране. Това за мен е пълна ужасия. Преди доста щъках с колелцето, то не са били бутания от хора, налитане на бой, колите и камионите се правят че не те виждат, банкетите са като DH трасе, въздуха не се диша (еле па ако някой ЗИЛ или Икарус се пъчи да те изпреварва). После и скутер опитах, няма как да стане. Движа се с кола в София а колелото е скатано в багжника. А сега даже съм в Малта кадето всички разтояния са ми на 5-10 минути :) предимството на малката държава.
eXtube.org >>> eXtreme videos portal
Изображение
Аватар
Gorbachov

Рейтинг: 1467

Мнениеот flatko » Чет Окт 16, 2008 3:25 pm

Относно светлоотразителниет жилетки, мисля че го сложиха в някаква наредва, т.е. задължително е да се носят, просто не е вкарано в самия закон като алинея към задължанията на колоездачите.

Относно движещите се сами в кола, май точно тук някъде във форума бях попаднал на твърдението, че е незаконно, щот се води за "таксиметрова услуга", за която не ти се облага с данък => отива в сивата икономика. Зверска глупост, ама ей - на. В някои държави обаче съм чувал, че си има някакъв ред за легитимен градски стоп. Не знам, може и да са ми разказвали приказки, пък инфантилния ми ум да го е взел за чиста монета :dunno:
flatko

Рейтинг: 1310

Мнениеот Alpina » Чет Окт 16, 2008 4:14 pm

Тука също има един или два сайта, където някой обявява маршрут и се събират хора по него, с цел да ползват пълноценно колата.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот flatko » Чет Окт 16, 2008 4:29 pm

Поне 4 са, като са за междуградски разстояния (не от студентски до Ц.Гара примерно), един от тях искаше плащане за регистрация, а в други два в обявата пишеше и някаква сума за заплащане, което не беше особено привлекателно. Именно цялото това нещо е незаконно. Не казвам, че не се прави, просто не се поощрява от Закона, пък и не допринася кой знае колко за премахване на задръстванията в града :/
flatko

Рейтинг: 1310

Следваща

Назад към Общ форум