[red]ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА!!![/red]

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

[red]ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА!!![/red]

Мнениеот reaper » Нед Дек 05, 2004 12:07 pm

Аман вече! Не разбрахте ли, че има и скрипт за тази цел, като толкова нямате флекс тайп или kbdbg.dll?! Има ги в data.bg, ftlbg.com, free.evro.net, warez.ru (само за абонати на Евроком България) тези лайна! Писна ми да се занимавам по 5-6 минути, за да чета пост, написан на латиница и да се опитвам да разбера смисъла му, игрнорирайки камарата грешки допуснати в него. Освен това, вие да не сте някакви американци или англичани, та да ми пишете на латиница. На к'ви се правите бе, ало-о-о?! Бълагри ли сме или какво?! Сега може би някой ще започнат да руптаят и да се възмущават:"'Ма какво е това отношения към нас?","Ние така сме свикнали", "Ние на вас нищо не сме ви направили, само си пишем на тъпата латиница". Ами крайно време е да отвикнете и да започнете да пишета като нормални хора, мама му стара. Така като ви чета темите, имам чувството, че едвам-едвам сте завършили прогимназията. Верно, и тъпи хора има тука, дето не могат да се изразяват както трябва, и с тях се измъчвам, опитвайки се да вникна в темата и да намеря някакъв смисъл, но те поне се стараят да е удобно на читателя и пишат на кирилица. Вие, освен че потъпквате българщината по този начин ( като гледам какви времена настават и как вие, по-малките се ебавате с държавата ни и как злоупотребявате с името й и традициите й, си давам сметка, че до никъде няма да я докараме и навярно след 20 години ще останат само циганите и пишещите на латиница тука...), освен че забравяте за делото на двама видни (бълагри не мога да кажа, защото не са такива...всъщност са визанийци) и святи...човека, отдадени на делото да ни създадат собствена азбука, а не да пишем с чужди букви, сте и егоисти! Правете го и за наше удобство!!! Вие как бихте се почувствали на наше място, а?! Няма ли да ви дразнят текстове на латиница, изпълнени с правописни грешки.
Тук бих искал да се обърна и към пишещите на кирилица. Забелязъл съм, че някои прескачат по един ред на всяко ново изречение, без да това да е свързано с преминаване към някаква нова мисъл и така нататък, както повеляват правилата за писане на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Моля ви не го правете повече, дразни изключително много. Като искате да преминете към накаква нова мисъл, натиснете клавиша Enter, след това Space, за да преминете малко навътре и започнете да пишете. Благодаря!
Сега да се върна към "американците", които така и не могат да свикнат с нашата азбука. Няма да ви моля, защото до сега ви умолявахме. Заповядвам ви: ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Също така предлагам на администраторите и модераторите (@Admin, @MOD, @Windstream...моля ви, вземете участие и вие) да бъде създадено ново правило: да се пише на кирлица.Повече никаква толерантност! Който не го спазва, му се трият постовете моментално, без никаква прошка. Умолявам ви, задължете писането на българска азбука във форума. Аман!:censored:
Follow the Reaper
пишете на кирилица!
reaper

Рейтинг: 1700

Мнениеот reaper » Нед Дек 05, 2004 12:12 pm

Нарочно публикувах темата в няколко то събфорумите, за да могат колкото се може повече хора да я прочетат, защото навярно има някои, които посещават само част от тях. Извинявам се на администраторите ако това представлява някакъв проблем, просто изразявам възмущението си и яда си.
Follow the Reaper
пишете на кирилица!
reaper

Мнениеот Windstream » Нед Дек 05, 2004 12:30 pm

Абе и мен ме изнервя латиницата, особено когато е използвана тотално неграмотно, обаче няма да е коректно да въвеждаме задължително писане на кирилицата при условие че в момента форума не разполага с кирилизираща функция. Вярно че има една камара програмки и т.н. глупости които съответния потребител може да си свали и инсталира на компютъра, но според мен не е добре да го принуждаваме да си товари машината с ненужни (от негова гледна точка) неща - това би било директно нарушаване на личната му свобода (не знам за теб, обаче аз лично изключително мразя сульо и пульо да ми казва какво да правя със собствените си неща). Така че на този етап съм твърдо против въвеждането на такова правило, в крайна сметка на който не му се чете латиница винаги може да не я чете - никой не ви е опрял пищов в главата, нали?

П.С. това за националното самосъзнание няма да го коментирам изобщо, то си е въпрос на гледна точка :sonar:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот mih » Нед Дек 05, 2004 1:31 pm

Според мен трябва да се напише такъв скрипт, който директно да включва на кирилица при писане във формата за мнение, и да има бутон за латиница за имената на марки, никове и други такива, които изискват да се изписват на латиница.
А да искаме от съфорумците да пишат грамотно е все едно да поискаме да си пооправят начина на обличане, или да вземат малко да се разкрасят - не е етично просто, всеки сам си отговаря за това колко е образован, как изглежда и колко умствен багаж е нарамил.
Но след като официалната ни азбука е само кирилицата не виждам причина да се толерира писането на латиница и затова одобрявам да се трият постове на латиница, за които причината не е чисто техническа (несъвместимост с ползвания Линукс или други такива).
:offtopic:@Windstream, поздрав за аватара и подписа ти :peace:
В този смисъл си мисля, че може и да е "добре", че Украйна е все още под крилото на Русия, че инак не ми се мисли колко бързо щеше да се посипят "миротворчески" бомби по изтормозените им глави...

едит: кривопис
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот gana » Нед Дек 05, 2004 1:59 pm

Аман вече! Не разбрахте ли, че има и скрипт за тази цел, като толкова нямате флекс тайп или kbdbg.dll?! Има ги в data.bg, ftlbg.com, free.evro.net, warez.ru (само за абонати на Евроком България) тези лайна! Писна ми да се занимавам по 5-6 минути, за да чета пост, написан на латиница и да се опитвам да разбера смисъла му, игрнорирайки камарата грешки допуснати в него. Освен това, вие да не сте някакви американци или англичани, та да ми пишете на латиница. На к'ви се правите бе, ало-о-о?! [size=200]Бълагри[/size] ли сме или какво?! Сега може би някой ще започнат да [size=200]руптаят[/size] и да се възмущават:"'Ма какво е това [size=200]отношения[/size] към нас?","Ние така сме свикнали", "Ние на вас нищо не сме ви направили, само си пишем на тъпата латиница". Ами крайно време е да отвикнете и да започнете да [size=200]пишета[/size] като нормални хора, мама му стара. [size=200]Така като[/size] ви чета темите, имам чувството, че едвам-едвам сте завършили прогимназията. Верно, и тъпи хора има тука, дето не могат да се изразяват както трябва, и с тях се измъчвам, опитвайки се да вникна в темата и да намеря някакъв смисъл, но те поне се стараят да е удобно на читателя и пишат на кирилица. Вие, освен че потъпквате българщината по този начин ( като гледам какви времена настават и как вие, по-малките се ебавате с държавата ни и как злоупотребявате с името й и традициите й, си давам сметка, че до никъде няма да я докараме и навярно след 20 години ще останат само циганите и пишещите на латиница тука...), освен че забравяте за делото на двама видни ([size=200]бълагри[/size] не мога да кажа, защото не са такива...всъщност са [size=200]визанийци[/size]) и святи...човека, отдадени на делото да ни създадат собствена азбука, а не да пишем с чужди букви, сте и егоисти! Правете го и за наше удобство!!! Вие как бихте се почувствали на наше място, а?! Няма ли да ви дразнят текстове на латиница, изпълнени с правописни грешки.
Тук бих искал да се обърна и към пишещите на кирилица. [size=200]Забелязъл[/size] съм, че някои прескачат по един ред на всяко ново изречение, без да това да е свързано с преминаване към някаква нова мисъл и така нататък, както повеляват правилата за писане на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Моля ви не го правете повече, дразни изключително много. Като искате да преминете към накаква нова мисъл, натиснете клавиша Enter, след това Space, за да преминете малко навътре и започнете да пишете. Благодаря!
Сега да се върна към "американците", които така и не могат да свикнат с нашата азбука. Няма да ви моля, защото до сега ви умолявахме. Заповядвам ви: ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА! Също така предлагам на администраторите и модераторите (@Admin, @MOD, @Windstream...моля ви, вземете участие и вие) да бъде създадено ново правило: да се пише на кирлица.Повече никаква толерантност! Който не го спазва, му се трият постовете моментално, без никаква прошка. Умолявам ви, задължете писането на българска азбука във форума. Аман!

[size=134]Кво викаж за бългърския?[/size]
gana

Рейтинг: 1200

Мнениеот C_Mo » Нед Дек 05, 2004 2:44 pm

Като почнахте да си проверявате правописа и се сетих за това нещо:

How many forum members does it takes to change a light bulb?

1 to change the light bulb and to post that the light bulb has been changed
14 to share similar experiences of changing light bulbs and how the light bulb could have been changed differently
7 to caution about the dangers of changing light bulbs
1 to move it to the Lighting section
2 to argue then move it to the Electricals section
[b]7 to point out spelling/grammar errors in posts about changing light bulbs
5 to flame the spell checkers
3 to correct spelling/grammar flames [/b]
6 to argue over whether it's "lightbulb" or "light bulb" ... another 6 to condemn those 6 as stupid
2 industry professionals to inform the group that the proper term is "lamp"
15 know-it-alls who claim they were in the industry, and that "light bulb" is perfectly correct
19 to post that this forum is not about light bulbs and to please take this discussion to a lightbulb forum
11 to defend the posting to this forum saying that we all use light bulbs and therefore the posts are relevant to this forum
36 to debate which method of changing light bulbs is superior, where to buy the best light bulbs, what brand of light bulbs work best for this technique and what brands are faulty
7 to post URL's where one can see examples of different light bulbs
4 to post that the URL's were posted incorrectly and then post the corrected URL's
3 to post about links they found from the URL's that are relevant to this group which makes light bulbs relevant to this group
13 to link all posts to date, quote them in their entirety including all headers and signatures, and add "Me too"
5 to post to the group that they will no longer post because they cannot handle the light bulb controversy
4 to say "didn't we go through this already a short time ago?"
13 to say "do a Google search on light bulbs before posting questions about light bulbs"
1 forum lurker to respond to the original post 6 months from now and start it all over again.
Аватар
C_Mo

Рейтинг: 2000

Мнениеот MAN6 » Нед Дек 05, 2004 2:54 pm

[quote="C_Mo"]

Като почнахте да си проверявате правописа и се сетих за това нещо:

How many forum members does it takes to change a light bulb?

1 to change the light bulb and to post that the light bulb has been changed
14 to share similar experiences of changing light bulbs and how the light bulb could have been changed differently
7 to caution about the dangers of changing light bulbs
1 to move it to the Lighting section
2 to argue then move it to the Electricals section
[b]7 to point out spelling/grammar errors in posts about changing light bulbs
5 to flame the spell checkers
3 to correct spelling/grammar flames [/b]
6 to argue over whether it's "lightbulb" or "light bulb" ... another 6 to condemn those 6 as stupid
2 industry professionals to inform the group that the proper term is "lamp"
15 know-it-alls who claim they were in the industry, and that "light bulb" is perfectly correct
19 to post that this forum is not about light bulbs and to please take this discussion to a lightbulb forum
11 to defend the posting to this forum saying that we all use light bulbs and therefore the posts are relevant to this forum
36 to debate which method of changing light bulbs is superior, where to buy the best light bulbs, what brand of light bulbs work best for this technique and what brands are faulty
7 to post URL's where one can see examples of different light bulbs
4 to post that the URL's were posted incorrectly and then post the corrected URL's
3 to post about links they found from the URL's that are relevant to this group which makes light bulbs relevant to this group
13 to link all posts to date, quote them in their entirety including all headers and signatures, and add "Me too"
5 to post to the group that they will no longer post because they cannot handle the light bulb controversy
4 to say "didn't we go through this already a short time ago?"
13 to say "do a Google search on light bulbs before posting questions about light bulbs"
1 forum lurker to respond to the original post 6 months from now and start it all over again.

[/quote]

btw - kazwa(pishe) se "does it TAKE" ... ;)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот reaper » Нед Дек 05, 2004 4:23 pm

Добре, добре! Много добре знаете, че тези грешки не са защото не знам как се пишат думите.Дали сте се пробвали да пишете на лаптоп? Не се оправдавам. От бързане е.
А на теб, gana, от сега започвам да ти броя правописните гршки. Ще те видим и теб.:(!:
Follow the Reaper
пишете на кирилица!
reaper

Мнениеот gana » Нед Дек 05, 2004 5:40 pm

@reaper
майтап бе чоек! :beer::hbang2:
Ама и "аман" е турцизъм!Хайде съвсем на български!:beer:
gana

Мнениеот GOA » Нед Дек 05, 2004 5:42 pm

Наистина вече е крайно време темата във всички подфоруми "Има скрипт за писане на кирилица" да се преименува на "няма скрипт за писане на кирилица". Виждам на мястото на KREDOR нови "опции" (повечето от които заместват натискане на 3 бутона с няколко секундно галене на мишка). Написах shvanah shemata и си избрах команда [color=blue]На кирилица[/color]. Ето резултата: шжанах шемата (ако ще му стане по-добре на автора - до сега съм виждал само една програма която не прави подобни "грешки", т.е. измислена е ;) ). Това е само едно от доказателствата, че подобни алгоритми са голяма простотия.
А да кажа ли нещо и за spell checker-a ? Ми май е достатъчно да се спомене че речника е само за английски език и вместо текст на кирилица се вижда армия от питанки. Но и той има своя принос в anti post филтъра.
За мераклиите за пореден път давам линка към сайта на инжинера, на кйто подробно е описано как да се ползва кирилицата на windows пезпроблемно
http://injinera.bgplus.com/na4alo.htm
архив с най-важното:
http://free.bol.bg/kyxo/software/kirilica.rar
reaper, кво се пениш бе, младеж ?
Като погледнеш форума не ти ли се струва неуместно писането на език различен от английски?

Та като съм го ударил на критика...
"Потърсихте ли в нашия FAQ? Отговорът може да е" Кво е тва FAQ? И защо има граматическа грешка?
Insert a File
По идея - това е точно копие на free сървърите. На почти никой от тях няма upload, само че навсякъде са показани различни причини.
Аватари, Message Icons... или накратко: anti read filter. Не лоша идеята, ама по принцип. Колко хора ще се похвалят с бърз download от сървър извън България ?
Като споменах аватари, защо в настройките на профила няма червена звездичка на avatar size?
И за чата нещо: къде му е избягала въпросната кирилица ? Иначе е удобен, докато refresh-не мога да изям една две банички. Иначе нямам време :) . Но не беше достатъчно хубав за да изчезне линка към него.
Има и един куп недомислици, които за разлика от xtr (C_Mо) и MOD (в момента само за тях се сещам) няма да раздувам, сигурен съм че все още малко хора са се сетили (и дано капитана е един от тях). После да не пеят пак модераторите и сайт администратора и разни възмУтени батковци.
Разните дреболийки също са в изобилие, но няма да губя време за тях.
A да, има и чудесна възможност за скриване на линковете (по-трудна различимост).
Това май трябваше да е в темата за новия форум... дреме ми.
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Мнениеот КапитанПланета » Нед Дек 05, 2004 10:59 pm

Винаги съм бил отворен за всякакви предложения. Не ми се търси линк, но бях пуснал тема, до мен да пишат всички желаещи да съдействат по работата с форум скрипта. Тук има много разбирачи - с такива работи си вадят хляба а не са аматьори като мен. На призива се отзоваха... чакай да погледна... точно 0 (нула) желаещи. Явно сега те е осенило вдъхновението и ти се работи. Това е добре дошло за всички, понеже както се вижда аз си имам предостатъчно проблеми и задачи, и явно не мога да се справя. Очаквам РМ от теб с който потвърждаваш съгласието си за съдействие. Ще ти създам mirror в който можеш да правиш всичко каквото прецениш за добро. Като приключиш прехвърляме твоя скрипт и готво. Това според мен е добра схема на действие. Обаче високопарни изказвания от сорта [i]"Има скрипт за писане на кирилица" да се преименува на "няма скрипт за писане на кирилица"."до сега съм виждал само една програма която не прави подобни "грешки", т.е. измислена е", "Има и един куп недомислици, които за разлика от xtr (C_Mо) и MOD (в момента само за тях се сещам) няма да раздувам", "Разните дреболийки също са в изобилие, но няма да губя време за тях" [/i]
никак, ама никак не ми помагат. Както казах, ако искаш с нещо конкретно да помогнеш - благодаря. Ако искаш да покажеш колко ги цакаш нещата и искаш признание - евала, велик си.
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот PtD » Пон Дек 06, 2004 2:15 am

[quote]
игрнорирайки
Бълагри
руптаят
Ма какво е това отношения към нас?
започнете да пишета
Забелязъл съм,
да се пише на кирлица
[/quote]

Сега, както и да ме убеждаваш, не мога да повярвам че а/ъ и о/у са толкова близо на клавиатурата, че да ги сбъркаш по този начин...

Което ме навежда на мисълта за сламката и гредата, поради:

[quote]
Така като ви чета темите, имам чувството, че едвам-едвам сте завършили прогимназията
[/quote]

И ако искаш може да ми провериш всички постинги за правописни грешки :rofl:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Windstream » Пон Дек 06, 2004 3:30 am

[quote="GOA"]

reaper, кво се пениш бе, младеж ?
Като погледнеш форума не ти ли се струва неуместно писането на език различен от английски?
[/quote]

А на теб защо ти се струва така? Можеш ли да ми дадеш някаква логична обосновка за твърдението си?
[quote]
Аватари, Message Icons... или накратко: anti read filter. Не лоша идеята, ама по принцип. Колко хора ще се похвалят с бърз download от сървър извън България ?
[/quote]

Ми то затова си качваш аватарчето на някой BG сървър към който ти е добра връзката и си гледаш кефа. А ти като мрънкаш що твоя аватар е от галерията на форума, да не би да не знаеш че сървъра на който се хоства е в САЩ?
[quote]
После да не пеят пак модераторите и сайт администратора и разни възмУтени батковци.
[/quote]

Бе пак нали не лаем :(!:
[quote]
Това май трябваше да е в темата за новия форум... дреме ми.
[/quote]

Нали не очакваш след едно такова изказване някой да ти вземе "препоръките" насериозно?
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот reaper » Пон Дек 06, 2004 3:03 pm

[quote="PtD"]

[quote]
игрнорирайки
Бълагри
руптаят
Ма какво е това отношения към нас?
започнете да пишета
Забелязъл съм,
да се пише на кирлица
[/quote]

Сега, както и да ме убеждаваш, не мога да повярвам че а/ъ и о/у са толкова близо на клавиатурата, че да ги сбъркаш по този начин...

Което ме навежда на мисълта за сламката и гредата, поради:

[quote]
Така като ви чета темите, имам чувството, че едвам-едвам сте завършили прогимназията
[/quote]

И ако искаш може да ми провериш всички постинги за правописни грешки :rofl:
[/quote]

Добре! Признавам си, роптаят не знаех как точно се пише. Доволен?!
Follow the Reaper
пишете на кирилица!
reaper

Мнениеот MOD » Пон Дек 06, 2004 3:20 pm

препоръки ?!?
--------------------------------------------------------------------

MOD = Master Of Disaster :D:D:D
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
MOD

Рейтинг: 1715

Мнениеот TheEgoist » Пон Дек 06, 2004 4:41 pm

Да не забравяме, че има и потребители дето постват от чужбина - би могло да има проблем с кирилизацията.:crazy::peace: :uhh:
[img]"http://velo.hit.bg/emblema_3.gif"[/img]
TheEgoist

Рейтинг: 1205

Мнениеот Rankor » Вто Дек 07, 2004 1:21 am

[quote="TheEgoist"]

Да не забравяме, че има и потребители дето постват от чужбина - би могло да има проблем с кирилизацията.:crazy::peace: :uhh:
[/quote]

Точно така. Я споделете как да подкарам кирилица под ЛИНУКС. Не ми се отдажа тази работа нещо. Маи е липса на опит. Казете таината, че маи ще ме изядете в скоро време барабар с рамката и спирачките - ако продалзажам да използвам тези букжички, които маи не разчитате или поне не зачитате като букжи!
...
Mомчта златнисте. Хехеее, то пишело на Кирилица бе! Алилуя!:beer:
Да сте живи и здрави по този случаи!
Best Winds!
Rankor

Мнениеот GOA » Вто Дек 07, 2004 1:41 pm

[quote]Я споделете как да подкарам кирилица под ЛИНУКС.[/quote]

http://www.nmmm.nu/linux/cyr.htm
http://cyrcho.sourceforge.net/
http://www.download.bg/prg_view.php?id=17646

Не съм чел подробно. Дано ти помогне.
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Мнениеот Rankor » Вто Дек 07, 2004 4:44 pm

[quote="GOA"]

[quote]Я споделете как да подкарам кирилица под ЛИНУКС.[/quote]

http://www.nmmm.nu/linux/cyr.htm
http://cyrcho.sourceforge.net/
http://www.download.bg/prg_view.php?id=17646

Не съм чел подробно. Дано ти помогне.
[/quote]

Много благодариа. Тоава беше много ценна информациа.:thumb:
Вече влезна в употреба!:^:
Best Winds!
Rankor

Мнениеот M1010X » Нед Дек 12, 2004 7:52 pm

това са отношенията на буквите според bulgarian phonetic клавиатурните подредби:

a = а
b = б
c = ц
d = д
e = е
f = ф
g = г
h = х
i = и
j = й
k = к
l = л
m = м
n = н
o = о
p = п
[color=red]q = я[/color] (кирилският скрипт не го прави)
r = р
s = с
t = т
u = у
v = [color=red]ж[/color]
w = [color=blue]в[/color]
x = ь (ер [b]малък[/b])
y = ъ (ер голям)
z = з

остават
[ = ш
] = щ
\ = ю
` = ч

и това може да се добави към скрипта. или (което даже е по-добрият вариант) [color=blue]sh = ш, sht = щ, ch = ч[/color], както и [color=blue]q = ja = я[/color], за ю обаче на знам как ще е решен въпросът. примерно [color=blue]ju = ю[/color]

надявам се да съм помогнал с нещо. поне с идея :( съжалявам, обаче не съм разработчик... иначе с удоволствие бих ударил едно рамо (особено по темата с кирилицата :D)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Пон Дек 13, 2004 6:42 am

Честно казано, не мога да разбера каква е тая истерия с "Пишете на кирилица" :dunno:. Като не искате да четете постинги на латиница - ами не четете, бе! Никой не ви кара насила.

А пък за предложението да се трият постингите на латиница - това си граничи с леките форми на бавно развитие! :crazy: Защо тогава да не трием и постингите с правописни грешки? :?::bigeyes:

И изобщо - стига р[color=red][b]у[/b][/color]птахте на тая тема, всеки ще си пише, както си може. В края на краищата съдържанието на постинга е по-важно от глифовете, с които се предава на останалите.

За latin -> cyr конвертора няма просто решение, защото транслитерациите са твърде много. Пример:
[color=red]решавам уравнения често (най-много по 46) - и ги схващам[/color]
може да бъде
[color=red]reshavam uravneniq chesto (nai-mnogo po 46) - i gi shvashtam
re6avam uravneniq 4esto (naj-mnogo po 46) - i gi shva6tam
reshavam uravnenia chesto (nay-mnogo po 46) - i gi shvashtam
reshavam uravneniya chesto (nai-mnogo po 46) - i gi shvashtam
re6awam urawnenia 4esto (naj-mnogo po 46) - i gi shva6tam
[/color]

Та в тоя случай ми обяснете,
sh -> ш или сх ?
4 -> ч или 4 ?
6 -> ш или 6 ?
y -> й или ъ или част от ю/я?
j -> дж или й или част от ю/я?
и така нататък, при това стилът може да включва транслитерацията на едни букви по един начин, а на други - по друг. Мисля, че спокойно става за курсова работа по Computer Science. Ако някой има време и може - нека го направи, а не само да отваря голямата уста: "ИСКАМ!" и "ЗАКЛЕВАМ ВА!"
Аватар
PtD

Мнениеот M1010X » Пон Дек 13, 2004 1:31 pm

ETO ZA6TO ISKAME TOLKOVA NAROD DA SE PI6E NA LATINICA. VIJDA6 LI? MNOGO LI E PRIQTNO DA SE 4ETE TAKYV TEKST? MI NA MEN NE MI E. a da sre6tne6 podobno "pisanie" ne e rqdkost. hich daje.

ще се почудите защо го написах това? много просто. както казах и там, срещал съм го няколко пъти това. в този форум. да, беше (относително) отдавна, но просто защото много хора се разпищяха, че не искат да се пише на латиница, конкретните субекти (даже не си спомням кои са) се прехвърлиха на кирилица. колкото до самото писане на латиница (вече не говоря за вкл. caps lock)... за мен лично означава неуважение. не защото мисля, че всички трябва да ме уважават конкретно мен или някаква подобна изцепка. показват неуважение към всички останали, които са си направили труда (тук въобще не става дума за кирилизация на компютъра; говорим за постовете в този форум) да си кирилизират мнението. това, че скриптът не е перфектен, е вярно. но и това, че след това писанията няма да отидат на проверка пред комисия, съставена от преподаватели по български език и литература, също е така. т.е., предполагам, че е по-удобно за четене [color=red]ш[/color]ващам, пред shvashtam. трябва да вземете предвид, преди да кажете "бе ти луд ли си", че:
1) след като тази дума е на латиница, целият пост е на латиница. съответно ако тази дума е на кирилица, това ще важи и за мнението. е, по-удобно ли се чете на латиница?
2) не би трябвало да е трудно на всеки един българоговорящ, особено като роден език, че "шващам" е просто неправилно транскрибираната дума "схващам". на мен лично на такова ми прилича, ако някой смята, че е по-близко до шевна машина... :dunno:

смятам, че същото важи и за останалите примери на ptd (между другото, благодаря за идеята), които са свързани с образуванията от няколко съгласни. колкото до [i]в[/i] и [i]ж[/i] (съответно [i]w[/i] и [i]v[/i]), мисля, че няма нужда от коментар. така са на фонетичната клавиатура, така ги знаят сигурно 80% и отгоре от хората. 4 и 6, също с радост забелязвам, се срещат все по-рядко по постовете... даже смятам, че е по-бързо да се пише sh, отколкото 6. както знаете всяка клавиатурна подредба е създадена с цел да се пише максимално бързо на дадения език (не визирайте BP, тя е направено допълнително и то с цел да не се налага на човек да учи две подредби, за да може да пише и на български, и на английски език, да речем, достатъчно бързо). а забележете къде се намира шестицата? малко далеч от оснивния блок, а?
ако се наложи, ще направим една дискусия [b]конкретно[/b] за определяне на отговарящите букви кирилица - латиница. така или иначе темата е друга. идеята е да се убедят повече хора, че кирилицата е азбуката, на която трябва да се пише в един български форум, с български участници, чиято единствена официална азбука е славянската, и където не е невъзможно от техническа гледна точка да се използва тя. и затова, че някой го мързи да селектира текста и да цъкне два пъти точно под полето, в което набира текста, на практика всички участници във форума да си вадят очите... мисля, че не е нормално. и моля без съвети от типа "като не искате, не четете постове на кирилица". естествено, че не го правя. обаче ако всеки път, когато трябва да се направи нещо организирано, за удобството на всички, ние реагираме с "глей си работата, всеки да прави каквото си поиска"... май няма да я докараме доникъде. все пак, винаги един от въпросите по инервюта е "можете ли да работите в екип". е какво, [b]да[/b] ли да отговорим? при положение, че не можем да се разберем да пишем на български език в собсвената ни страна? ахахахахахахахах
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот PtD » Пон Дек 13, 2004 3:12 pm

[quote="M1010X"]

ETO ZA6TO ISKAME TOLKOVA NAROD DA SE PI6E NA LATINICA. VIJDA6 LI? MNOGO LI E PRIQTNO DA SE 4ETE TAKYV TEKST? MI NA MEN NE MI E. a da sre6tne6 podobno "pisanie" ne e rqdkost. hich daje.
[/quote]

Нали тъкмо това ти казвам - не ти е приятно, не четеш. Точка.

И на мен не ми е приятно да пушат цигари наоколо, обаче не ходя да дърпам фасовете от устите на хората. Схващаш ли приликата?
Аватар
PtD

Мнениеот M1010X » Пон Дек 13, 2004 3:32 pm

не четеш ли?

[quote="M1010X"]

и моля без съвети от типа "като не искате, не четете постове на кирилица". [u]естествено, че не го правя.[/u][/quote]

[quote="PtD"]
И на мен не ми е приятно да пушат цигари наоколо, обаче не ходя да дърпам фасовете от устите на хората. Схващаш ли приликата?[/quote]

да, затова от първи януари влиза в сила закон против пушенето на обществени места. а ти схващаш ли приликата?
всъщност, наистина не искам да те засягам, но разбра ли за какво именно говоря? примерно, че не става въпрос само за моето удобство. защото май не съм единствен. както и пушачите... според мен са над 50%. и въпреки това въведоха този закон. може и да има натиск [i]отвън[/i], даже съм сигурен, че има... обаче навсякъде, където има подобна забрана, процентът на пушачите е около 20-30%. според мен и при нас ще стане нещо такова. защото като ти забранят да пушиш на улицата, в офиса, в заведенията, в тоалетните... къде? в колата и вкъщи. да, само че работодателят няма да е съгласен ти на всеки половин-един (дори 2-3 часа) да слизаш до колата за по 5 мин. защото ако пушиш по четвърт кутия на ден (за 8-10 часов работен ден, на всеки 2 часа да слизаш), ти си щастливец. ще ги спреш без проблем. или поне няма да ти е толкова трудно. обаче не са много тия, които се ограничават дотам. и вече по едно излизане на час, че и по-често, ще доведат до скорошното ти освобождаване. бъркам ли? едва ли... преди 2 седмици уволниха така един съсед. просто шефът му бил с малко по-европейско мислене и не смятал, че 2-3 цигари на час за по 5 минути влияят продуктивно на работата му. и така...
колкото до кирилицата: написал съм го в горния пост. втория абзац, края. няма смисъл да го копирам, нали?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот PtD » Пон Дек 13, 2004 5:02 pm

[quote="M1010X"]

не четеш ли?
[/quote]

Чукчи не чь1татель, чукчи писатель!

Тук е моментът да видиш и разликата между пушенето/гълтането на дима и писането/четенето на латиница - от четене на латиница няма да ти се увреди здравето. :rofl:
Аватар
PtD

Мнениеот M1010X » Пон Дек 13, 2004 8:58 pm

[quote="PtD"]

И на мен не ми е приятно да пушат цигари наоколо, обаче не ходя да дърпам фасовете от устите на хората. Схващаш ли приликата?[/quote]

[quote="PtD"]

Тук е моментът да видиш и разликата между пушенето/гълтането на дима и писането/четенето на латиница[/quote]

а пък аз мисля, че тук е моментът [i]ти[/i] да забележиш противоречието в постовете си.

вь1дно, что чукчи писатель, но тоже и мь1слитель :D
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот reaper » Пон Дек 13, 2004 9:50 pm

M1010X, кво друго да кажа освен :beer::drunk::hbang2::thumb:;):peace:
Айде със здраве. Аз пък обещавам, че няма да допускам повече правописни грешки и ще продължавам да р[color=red]о[/color]птая срещу писането на латиница.
Follow the Reaper
пишете на кирилица!
reaper

Мнениеот GOА1 » Пон Дек 13, 2004 10:06 pm

Не е много по темата, ама тук не можах да се сдържа
[quote="M1010X"]

както знаете всяка клавиатурна подредба е създадена с цел да се пише максимално бързо на дадения език [/quote]

Ами аз знам че клавиатурната подредба е създадена така с цел да се пише по-бавно... за да не се удрят 1 в друго "чукчетата" на пишещите машини. И през телетайпите до ден днешен - все си е така.

[quote="PtD"]

от четене на латиница няма да ти се увреди здравето[/quote]

Аз не съм съвсем съгласен. Повечето хора (и за мен) латиницата изисква повече зяпане на монитора ("олеле очичките ми" :D ).
Е, аз (а може би и други) не се махам от компа докато не ми се преуморят очите, но през това време може да се прочете доста повече текст ако няма латиница. А последната я има на доста места в огромни количества. Добре че поне българските сайтове на лат. намаляха.

@КапитанПланета
Еми друго предложение нямам. Хавата на кредор май на всички допада... въпреки, че с повечето браузъри не се вижда. Другия вариант е кирилизация на операционната система, но който е пожалал го е направил вече.

@<s>V</s>
Има някои причини, поради които не е желателно такова пренебрежение към латиницата. Мнението ми е че е глупаво да се трият такива постове. А забраната им - ъпсуртна (щеш нещеш - пишеш някоя западна думичка в оригинал).
GOА1

Мнениеот M1010X » Пон Дек 13, 2004 10:19 pm

@GOA:
тук не става въпрос за пренебрежение към латиницата изцяло, защото е абсурд да пишем на английски на кирилица. както би трябвало и да е абсурд да пишем на български на латиница. но това го писах и по-горе... не ми се повтаря.
колкото до клавиатурните подредби - може би информацията ни е различна :) а може и да е и двете - максимално бързо, без чукчетата да заяждат едно в друго. на един приятел майка му е била републиканска шампионка по машинопис. сто четиресет и не-знам-колко удара в минута... на пишеща машина :) добре е хехе... сигурно с компютър прави един път и половина по толкова (изхождам от факта, че пишещата машина изисква сила при ударите). ще я питам :)

@reaper:
кога ;)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот КапитанПланета » Пон Дек 13, 2004 10:29 pm

[quote="GOА"]

@КапитанПланета
Еми друго предложение нямам. Хавата на кредор май на всички допада... въпреки, че с повечето браузъри не се вижда. Другия вариант е кирилизация на операционната система, но който е пожалал го е направил вече.
[/quote]

Ами когато навремето инсталирахме Кредора, разбира се пак имаше недоволни, и дойдоха няколко предложения да го заменим със скрипт от сорта на този който е сега. Като добавим караницата на Кредор с инсталираната системна кирилизация и с несъвместимостта му с някои браузъри, реших да сложа този вариант. Опитът ми показва че каквото и да направим все ще има недоволни, та сега трябва да решим как да подходим щото същите да са по-малко. Това че Кредор не ми отговориха на мейла не е проблем - ако преценим че е по-добрия вариант все някак ще ги накараме да го активират.
За мен нещата като плюсове и минуси стоят така :
Кредор :
+ работи като "истинска" кирилизация
- не работи на някои браузъри
- кара се със инсталираната на компа кирилизация което дразни добросъвестните родолюбци, които са се погрижили да имат такава

Сегашния :
+ ако си с кирилизиран ОС не ти пречи
+ може да се конфигурира според предпочитанията на всеки
- работи адекватно само в 95% от текста което дразни
- изисква малко повече движения в китката

Та като се вземе предвид горесподеленото, какво е вашето мнение ? Админ, Модс, ол ?

П.П.: Абе така като гледам, каквото и да направим винаги ще си има фенове на 6ljokavicata... Хубавото е че тези дълги и горещи дискусии в крайна сметка доста увеличиха кирилицата във форума.
:beer:
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Следваща

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта