ETO ZA6TO ISKAME TOLKOVA NAROD DA SE PI6E NA LATINICA. VIJDA6 LI? MNOGO LI E PRIQTNO DA SE 4ETE TAKYV TEKST? MI NA MEN NE MI E. a da sre6tne6 podobno "pisanie" ne e rqdkost. hich daje.
ще се почудите защо го написах това? много просто. както казах и там, срещал съм го няколко пъти това. в този форум. да, беше (относително) отдавна, но просто защото много хора се разпищяха, че не искат да се пише на латиница, конкретните субекти (даже не си спомням кои са) се прехвърлиха на кирилица. колкото до самото писане на латиница (вече не говоря за вкл. caps lock)... за мен лично означава неуважение. не защото мисля, че всички трябва да ме уважават конкретно мен или някаква подобна изцепка. показват неуважение към всички останали, които са си направили труда (тук въобще не става дума за кирилизация на компютъра; говорим за постовете в този форум) да си кирилизират мнението. това, че скриптът не е перфектен, е вярно. но и това, че след това писанията няма да отидат на проверка пред комисия, съставена от преподаватели по български език и литература, също е така. т.е., предполагам, че е по-удобно за четене [color=red]ш[/color]ващам, пред shvashtam. трябва да вземете предвид, преди да кажете "бе ти луд ли си", че:
1) след като тази дума е на латиница, целият пост е на латиница. съответно ако тази дума е на кирилица, това ще важи и за мнението. е, по-удобно ли се чете на латиница?
2) не би трябвало да е трудно на всеки един българоговорящ, особено като роден език, че "шващам" е просто неправилно транскрибираната дума "схващам". на мен лично на такова ми прилича, ако някой смята, че е по-близко до шевна машина...
смятам, че същото важи и за останалите примери на ptd (между другото, благодаря за идеята), които са свързани с образуванията от няколко съгласни. колкото до [i]в[/i] и [i]ж[/i] (съответно [i]w[/i] и [i]v[/i]), мисля, че няма нужда от коментар. така са на фонетичната клавиатура, така ги знаят сигурно 80% и отгоре от хората. 4 и 6, също с радост забелязвам, се срещат все по-рядко по постовете... даже смятам, че е по-бързо да се пише sh, отколкото 6. както знаете всяка клавиатурна подредба е създадена с цел да се пише максимално бързо на дадения език (не визирайте BP, тя е направено допълнително и то с цел да не се налага на човек да учи две подредби, за да може да пише и на български, и на английски език, да речем, достатъчно бързо). а забележете къде се намира шестицата? малко далеч от оснивния блок, а?
ако се наложи, ще направим една дискусия [b]конкретно[/b] за определяне на отговарящите букви кирилица - латиница. така или иначе темата е друга. идеята е да се убедят повече хора, че кирилицата е азбуката, на която трябва да се пише в един български форум, с български участници, чиято единствена официална азбука е славянската, и където не е невъзможно от техническа гледна точка да се използва тя. и затова, че някой го мързи да селектира текста и да цъкне два пъти точно под полето, в което набира текста, на практика всички участници във форума да си вадят очите... мисля, че не е нормално. и моля без съвети от типа "като не искате, не четете постове на кирилица". естествено, че не го правя. обаче ако всеки път, когато трябва да се направи нещо организирано, за удобството на всички, ние реагираме с "глей си работата, всеки да прави каквото си поиска"... май няма да я докараме доникъде. все пак, винаги един от въпросите по инервюта е "можете ли да работите в екип". е какво, [b]да[/b] ли да отговорим? при положение, че не можем да се разберем да пишем на български език в собсвената ни страна? ахахахахахахахах