Сноуборд

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот yavka » Чет Сеп 25, 2008 4:52 pm

Точно това е, че като се учиш на прави ски се учиш да завиваш с повече закантване и след това като се качиш на ска с по-малък радиус тие по-годско, защото както тръгнеш да завиваш и веднага ските ти поемат завоя и си викаш "бреей тия ски сами вървят"

П.С. Пример за това, че не трябва да се учи на ски с малък радиус е, че едно момче от моя клас си купи Атомик Метрон 9 миналия сезон, за да се учи и след тоя целия сезон неможеше да кара на рало, докато аз за 1 сезон с въпросните леки и почти прави ски вече без проблеми си карах на "стената" на Мальовица. Естествено има значение и това колко те е страх, колко бързо усвояваш и от човека, който те учи, макар че аз се научих само с 1 съвет - правилната стойка.

П.С. Айде по-добре да си отворим тема за ските, че бордерите много ни мразят :popcorn:
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот gurga4a » Чет Сеп 25, 2008 9:14 pm

Да Вилката е прав при моя случай не е проблем да се вземат първо ските защото автоматите се настройват тази система се казва x-type или нещо от сорта и в нета видях че на Atomic слагат такива автомати z12... Както и да е ските вече са у нас остана само обувки да взема.. Също така имам уговорка в магазина да ми настроят автоматите за обувките които ще си взема по-нататък. Купих си ги от Саломон-а на Патриарха близо до Попа е. Там има 2 момчета и двамата са скиори и си разбират от това което продават доста компетентни по въпроса.. В момента там има големи намаления и не е лошо да го посетите...
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот bozidar » Чет Сеп 25, 2008 11:06 pm

Вилката написа:Хм...
Търси ски, които са с 10 см по къси от теб(до носа). Радиус на завоя да е към 10-12м. Те ще са за ученето обаче. Фрирайда се кара с двойно по-големи като площ ски.
Ако зимаш стари трябва да гледаш най-вече дали кантът е цял и неповреден по цялата дължина. Гледай и дебелината на канта каква е(гледа се ската в профил). Ако е по-малко от 3 мм не го взимай. На ските втора ръка, за да докарат хубава повърхност отдолу, им свалят един слой от цялата долна повърхнина на нещо като абрихт за ски. Това обаче им съкращава живота. По дебелината на канта в профил личи колко пъти са минавани така.
М-у другото, в магазина на Саломон, който ти каза Skiman, имаше страхотна оферта за Streetracer Demo 8, добра ска на много хубава цена! Питай за тях. Но вече ще трябва да отделиш около 400 лв за ски+автомат. И обувките на Саломон са много добри!
Относно най-добрия момент за пазар на нови ски - не е сега! Ако съм на твое място ще изчакам април. Тогава всичко вече е намалено, а още не са изчерпани много размери и модели.

Първо ако ми намериш ски за 200лв със радиус 10м(175см) ще ти дам 50лв. Второ дебелината на ската зависи от производствената технология, т.е. пластова или отливка, т.е. пластовата ска е евтина и чуплива(не те грее осве при челен удар) и характеристиките и поведението и са по нестабилни, двупластовите ски са висок клас ски и са памравени от метални 2мм отливки, което предполага уникална здравина, но много високо тегло(12кила само ските примерно) и са по трудни за обръщане. Понейе бюджета те ограничава до първите ти предлагам да избереш някой от ези модели ски:
Salomon Foil
Rossignol scratch ghto
Zenith z1
Първите два модела ски са freestyle- същност не точно, но са с по- голяма талия(дебелината на ската под обувката) което означава че можеш да ги караш както на писта така и извън нея. Третите ски са пистови среден клас, много добри с които ще ти е трудо на караш освен по пистите. Като си избираш ски гледай талията да е от 65 до 80-85 по голяма ще ти пречи да се учиш. Марката е без значение чесно казано, мойте предпочитания са за роси, но които и да избереш няма да сбъркаш, като за първи ски.
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот pibsi » Чет Сеп 25, 2008 11:19 pm

12кила само ските примерно

Дай ски 12 кила ...
Salomon Foil

А що да не си вземе и Orion Freestyle .Най-готиното при тях е ,че става наистина екстремно ,особено когато разбереш ,че ски-те ти затъват в дълбокия сняг поради факта ,че са с формата на карвинг ски :popcorn: Другото е ,че като излезнеш на пистата и усещаш всяка камъче като удар в гърба ,поради липсата на "антивибрационни" ребра . И всъщност с тази си теза доказах ,че ска ,която според производителя става за всичко ,не става за нищо .
п.п. За това става въпрос http://www.orionski.com/07_08/en/p_ski_freestyle.htm
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот TOYAGA » Чет Сеп 25, 2008 11:42 pm

Като ви чета щуротиите... и като си спомня пиринките на баща ми (лека му пръст!) - масивен вАрен бук с външни кантове и тегло на железопътна траверса... почвам да се чудим как деба мама му не съм умрел или най-малкото не съм станал инвалид, докато се учех с тех навремето...

...антивибрационни ребра... удар в гръбначния кош... още малко и вибратор у гъза ше поискате, та да сглобите едно рало...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Вилката » Пет Сеп 26, 2008 12:22 am

Ми к'во да ти кажа, и сега едни от най-скъпите ски имат дървени сърцевини. Първите ми ски са комбинация от дърво и метална решетка. Т'ва са най-тежките ски които съм държал, ама добре, че не беха от 12 килограмовите, че тогава тежах 55 и щаха да ми дойдат като катамаран ;)

За учене с по-прави ски бих се съгласил, за да се избегнат малко мързеливи навици при началните уроци, но след 5-6 карания трябва да се мине на по-изрязани... а едва ли някой купува отделни ски за 5 урока. Техниката на каране днешно време няма нищо общо с тая преди 10 години и затова е добре още от начало да се почва с нея. Колкото по-рано се научиш да работиш с дъгата на ската, толкова по-бързо ще стане от теб скиор! Друго важно за скоростта на ученето е да не те е шубе от падането.

П.П. Май ще трябва да направим една байк-среща със ски :)
... и бира естествено :beer:
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Пет Сеп 26, 2008 7:23 am

Ми ти бая ми каза...

Са остава само да седнем да се учим по новата методА. И да фнимавам у работата с дъгата, щото ние дето си спомняме дъгите от бъчва кво ти разбираме от дървесни сърцевини и метални решетки...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bozidar » Пет Сеп 26, 2008 8:36 am

pibsi написа:
12кила само ските примерно

Дай ски 12 кила ...
Salomon Foil

А що да не си вземе и Orion Freestyle .Най-готиното при тях е ,че става наистина екстремно ,особено когато разбереш ,че ски-те ти затъват в дълбокия сняг поради факта ,че са с формата на карвинг ски :popcorn: Другото е ,че като излезнеш на пистата и усещаш всяка камъче като удар в гърба ,поради липсата на "антивибрационни" ребра . И всъщност с тази си теза доказах ,че ска ,която според производителя става за всичко ,не става за нищо .
п.п. За това става въпрос http://www.orionski.com/07_08/en/p_ski_freestyle.htm

Между ориона и фоила няма разлика, давам ти пример за ски 12кг- Zenith Z11, имам такива. Второ чети малко befsa.com и тогава давай мнение че фоила за нищо не става.Освен това човека вече си взе ски така че е безмислено да спорим.
Аватар
bozidar

Мнениеот Вилката » Пет Сеп 26, 2008 9:41 am

bozidar написа:...давам ти пример за ски 12кг- Zenith Z11, имам такива.

Да не ги теглиш с обувките? Не тежат повече от 7 кг!
Total weight: 14 lb. 6 oz. pr. (based on 162)
Аватар
Вилката

Мнениеот skiman » Пет Сеп 26, 2008 9:51 am

ФОЙЛ-а е велика ска. :)
Аватар
skiman

Мнениеот bozidar » Пет Сеп 26, 2008 12:00 pm

Вилката написа:
bozidar написа:...давам ти пример за ски 12кг- Zenith Z11, имам такива.

Да не ги теглиш с обувките? Не тежат повече от 7 кг!
Total weight: 14 lb. 6 oz. pr. (based on 162)

Изображение
Аватар
bozidar

Мнениеот skiman » Пет Сеп 26, 2008 12:28 pm

Тия ски ги изхвърли :D
Или изхвърли кантара по-скоро. Това е абсурд. Колелото ми тежи по-малко. :dunno:
Аватар
skiman

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 26, 2008 12:57 pm

:offtopic:
Не че разбирам много, ама с кантар предвиден да мери човешкото тегло, не би трябвало да се мерят неща, тежащи по-малко от 40кг (примерно). Ако не се лъжа почва да дава големи отклонения под определена стойност.
Все едно да ползваш, кантар за камион, за да премериш 150гр
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот skiman » Пет Сеп 26, 2008 1:06 pm

Принципно е така. Макар, че новите кантари ги правят и по-точни(с цел да се мерят малки деца и бебета).
Обаче това с тия 15 кила за ски е абсурд. Най-тежките ми ски бяха ТЕЗИ СКИ :bowdown: със състезателен автомат световна купа, целият желязо(ДИН 10-18 ) и тежаха 7.900 точно при височина 188см, премерено на електронен кантар. 15 кила е абсурд! Макар, че тоя Мутикс принципно е някакъв абсурд и .....не знам, за да го повярвам, трябва да го видя. Но ако реално е толкова, тия ски са за подпалки :popcorn:
:offtopic: Божидаре, с тебе не карахме ли на Боби мин. година? И ми дава да ги карам тези ски? Ако си ти, спокойно, не тежат толкова, изхвърли кантара.
Аватар
skiman

Мнениеот bozidar » Пет Сеп 26, 2008 6:13 pm

skiman написа:Принципно е така. Макар, че новите кантари ги правят и по-точни(с цел да се мерят малки деца и бебета).
Обаче това с тия 15 кила за ски е абсурд. Най-тежките ми ски бяха ТЕЗИ СКИ :bowdown: със състезателен автомат световна купа, целият желязо(ДИН 10-18 ) и тежаха 7.900 точно при височина 188см, премерено на електронен кантар. 15 кила е абсурд! Макар, че тоя Мутикс принципно е някакъв абсурд и .....не знам, за да го повярвам, трябва да го видя. Но ако реално е толкова, тия ски са за подпалки :popcorn:
:offtopic: Божидаре, с тебе не карахме ли на Боби мин. година? И ми дава да ги карам тези ски? Ако си ти, спокойно, не тежат толкова, изхвърли кантара.

Точно така обаче мерих 5пъти и пак толкова излиза, мерих се само аз и после заедно със ските и пак толкова излезе. Между другото ските са неечовешки на писта и според мен теглото в някаква сметка е оправдано. "Изхвърли ги тея ски"- аре изхвърли 1500лв. Ще ги внасят ли греховете на роси в България?
Аватар
bozidar

Мнениеот bozidar » Пет Сеп 26, 2008 6:13 pm

skiman написа:Принципно е така. Макар, че новите кантари ги правят и по-точни(с цел да се мерят малки деца и бебета).

Точно така обаче мерих 5пъти и пак толкова излиза, мерих се само аз и после заедно със ските и пак толкова излезе. Между другото ските са неечовешки на писта и според мен теглото в някаква степен е оправдано. "Изхвърли ги тея ски"- аре изхвърли 1500лв. Ще ги внасят ли греховете на роси в България?
П.С: Аз съм човека, но се казвам Георги.
Аватар
bozidar

Мнениеот skiman » Пет Сеп 26, 2008 9:58 pm

bozidar написа:Ще ги внасят ли греховете на роси в България?

О да, не видя ли на снимката, която пуснах с какво ще ме оборудват тази година "спонсорите":popcorn:

bozidar написа:П.С: Аз съм човека, но се казвам Георги.
Приятно ми е. Ама да дадеш 1,5К лв за тия ски си е престъпление от общ характер. На "Боби" изобщо не ме впечатлиха. :dunno:
Ама дай в темата за ски, че това си е друга тема.
Аватар
skiman

Мнениеот kikon » Вто Окт 28, 2008 10:21 pm

Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот skiman » Вто Окт 28, 2008 10:47 pm

Лека закачка: Сноубордисти гонят скиор....ма той много бяга :rofl:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот kikon » Вто Окт 28, 2008 11:16 pm

Еми ще бяга, те като го настигнаха и той почна да играе мръсно :D :beer:

Аватар
kikon

Мнениеот fall_out » Сря Окт 29, 2008 1:27 am

Шшшшш ейй :jump: тука май темата е за сноуборд. После сноубордистите били тъпи копелета :D :beer:

@kikon Караш ли?
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот kikon » Сря Окт 29, 2008 9:32 am

Карам от миналия сезон и не смятам да спирам :)
Миналата зима се зарибих, гледах филми, четях разни форуми, статии, карах, правих си кефа. После дойде пролетта и с нея колелото и позабравих борда. И сега като застудя, ми прещрака нещо и почват да ми се прокрадват мисли за зазимяване на байка :D
Е, поне веднъж ще се кача с колелото зимата на Витоша да видя какво е. Само не знам има ли разлика в цените за лифта зимата и лятото.

Аватар
kikon

Мнениеот ko3er » Сря Окт 29, 2008 10:44 am

Мен ми минават през акъла някви комбинирани качвания с колелото и борда.Връзвам го горе пред алеко примерно,карам си цял ден борд,после връзвам борда за раницата и тръгвам надолу.Верно ще стърчи нагоре доста ама ще внимавам,пък мога и хоризонтално да го сложа и да се завъртам на 90 градуса като се наложи :D Нека натрупа да става за каране пък ще го мисля.
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот THEZOGGO » Сря Окт 29, 2008 11:39 am

Колеги, имате ли представа от кога ще започне да работи битака за ски стоки пред стадион Юнак?
skiman написа:Работи от около месец. ;)

Ха, мерси за инфото. Мислих че редовно ще започне да работи сега от Ноември месец. А имате ли представа как вървят горе - долу цените на сноуборд обувките там?
Последна промяна THEZOGGO на Сря Окт 29, 2008 11:52 am, променена общо 1 път
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот skiman » Сря Окт 29, 2008 11:46 am

THEZOGGO написа:Колеги, имате ли представа от кога ще започне да работи битака за ски стоки пред стадион Юнак?

Работи от около месец. ;)
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот TheAnimal » Сря Окт 29, 2008 1:16 pm

THEZOGGO написа: А имате ли представа как вървят горе - долу цените на сноуборд обувките там?

На твое място не бих си купила обувки от там. Там съм виждала само соник и някви такива куче марки, които не си заслужават парите.
TheAnimal

Мнениеот nikudini » Сря Окт 29, 2008 1:47 pm

Аз от там си взех едни на Head за около 100 лева ако не ме лъже паметта, карал съм с тях 2 сезона и като цяло НЕ съм доволен. Пък и преди около 2 седмици като правех проверка на екипировката, видях, че са скъсани. Но като няма пари за по-добро.
Defeat your enemies with success.
Продавам Ram URBN
Аватар
nikudini

Рейтинг: 1629

Мнениеот TheAnimal » Сря Окт 29, 2008 2:47 pm

Малеее, те са те обрали посред бял ден бре човечее... за 100 лв без проблем можеш да си купиш нисък клас обувки когато има 50% офф в магазините и пак ще са ти по-добре от Хеда.
TheAnimal

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Окт 29, 2008 4:54 pm

TOYAGA написа:Абе тва прави ли кеф? :dunno: Щото отстрани винаги ми е изглеждало като безднадеждно суркане с подобие на обут накриво гигантски налъм... :)

един от най-големите :bowdown:

Мисля, че все пак има някаква надежда ;)

Лично мнение:
Ските са по-труден и по-техничен спорт! Карах ски откакто проходих до 14 годишна възраст. От тогава до сега (7 години) карам "гигантския налъм" ;) и определено ми доставя повече удоволствие.

Според мен и ските и сноуборда са невероятни спортове и хората, които обичат планината и я уважават не гледат много много кой какво кара. Респект за всички скиори и сноубордисти, които се уважават взаимно и не спорят безмислено!
:peace:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Quiz » Сря Окт 29, 2008 5:09 pm

Карам ски, карала съм и сноуборд за кратко. Определено мога да потвърдя казаното от IVO Jordanov, че ските са по-труден и по-техничен спорт.
А относно удоволствието, мисля, че е въпрос на лично усещане.
:) Сноуборда не успя да ме спечели...
Аватар
Quiz

ПредишнаСледваща

Назад към Други