проблем rockshox dart2

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

проблем rockshox dart2

Мнениеот buckster » Съб Окт 25, 2008 3:14 pm

здравейте,

преди време смених дарт1 с дарт2 и май-май съжалявам. Още като я взех и липсваше едната тапичка (където се закача дискова спирачка). Но от известно време като вдигна предница или просто ако мина през нещо високо и после е ниско издрънчава лошо (ДРЪН) - все едно няма ограничение отгоре и опира метал в метал. Отделно дарт1 беше много по-мека от тази. Карах същата дарт2 и няма такива проблеми

Моля дайте съвет какво да я правя - дали е възможно да е изтекло маслото?
buckster

Рейтинг: 1220

Мнениеот fall_out » Съб Окт 25, 2008 4:57 pm

Здравей,и аз имам същата вилка. И при мен се беше появил същия проблем след като реших,че мога да я карам на едно даста "известно" място в тоя форум не по предназначение. Най-вероятно е изпуснала масло и ще и трябва профилкатика,аз лично я изпратих в БАС по куриер и след 3 дни ми беше върната и работеше по-добре от преди(пък тя си е дръвче). Най-вероятно това е проблема във всеки случай според мен е най-добре да отидеш в сервиз,даже е задължително.

Тук искам да попитам,някой ако може да ми каже каква грес която може да се използва за тази вилка защото в мануал-а пише само за силиконов спрей,но от БАС я бяха смазали с някаква грес и беше по-добре от спрея. И да кажа,че в ЧЗВ не открих нищо конкретно освен "виж в ЧЗВ" или "прочетете ги тея упътвания вече"
Литиева? :dunno:
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот subritual » Съб Окт 25, 2008 5:59 pm

При мен литиевата грес май не се отрази добре на гумените уплътнения.Не съм разбирач ама се светнах, че ще трябва да си купя подходяща, но и аз незнам от къде и каква :dunno: във Веломания и на още няколко места нямаха
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот Вилката » Съб Окт 25, 2008 6:25 pm

Тия вилки (J1, J2, J3, Dart...) са си дръвца, да. Опитай да забавиш малко връщането(врътката от долната страна на десния ботуш), по твоето описание мисля, че тва може да подобри картинката. Опитай за начало със настройка по средата, а после донагласи както ти е кеф.
Тврдостта се оправя с друга пружина, за съжаление. Фабрично излизат с твърди, не знам какъв е тоя стандарт техния, явно средно-статистическия американски колоездач е над 90 кила...

А за мазането на горните тръби - не бих заменил спрея с грес(поне аз де, не казвам, че съм прав). На мен идеята при мазането ми е да вкарам смазка м-у семерингите и тръбите чрез помпане, а после със сух парцал да махна качилата се по тръбите смазка и мърсотия... до сухо. :beer:

Edit: jayblack :agree: Сега видях в сайта им, че тая екстра е optional за Dart 2. Е все пак има някакъв шанс вилката му да има такава врътка (май е малък)...
...а аз се мъча с J3...
Последна промяна Вилката на Съб Окт 25, 2008 6:59 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
Вилката

Мнениеот jayblack » Съб Окт 25, 2008 6:41 pm

Вилката написа: Опитай да забавиш малко връщането(врътката от долната страна на десния ботуш).

:offtopic: Не знам дали си карал Дарт 2(най-вероятно-не),защото Дарт 2-то няма врътка за ребаунд.Виждал съм поне още 4 без врътки. :offtopic:
Аватар
jayblack

Мнениеот bokicha » Съб Окт 25, 2008 7:09 pm

jayblack написа:защото Дарт 2-то няма врътка за ребаунд

Има.
/може би просто някои от по първите модели нямат :dunno: /
Аватар
bokicha

Мнениеот Delta » Съб Окт 25, 2008 8:04 pm

врътките се предлагат като опция.Може да си я поръчаш с врътки но е по скъпа.
Delta

Рейтинг: 998

Мнениеот fall_out » Съб Окт 25, 2008 8:59 pm

Така,така. 1-во незнам за другите ама моята няма,сигурно защото ребаунда е "optional" каквото и да значи това.

@Вилка мисля,че за да му удря на метал няма абсолютно никакво смекчаване при връщането => най-вероятно маслото му е отишло по дяволите или е останало на някоя пътека.

@buckster Преди колко време си я взел? Нова или втора ръка?
Аватар
fall_out

Re: проблем rockshox dart2

Мнениеот bikerider » Съб Окт 25, 2008 10:17 pm

buckster написа:Моля дайте съвет какво да я правя - дали е възможно да е изтекло маслото?

Нищо не я прави - най-вероятно няма top-out пружина и при разгъване докрай удря метал в метал. Ако толкова те притеснява си забави връщането (реглаж или вискозитет на масло). Не мисля, че ти е изтекло маслото, щеше да усетиш в китките...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Re: проблем rockshox dart2

Мнениеот fall_out » Съб Окт 25, 2008 10:29 pm

bikerider написа:Нищо не я прави

:bowdown:

1-ви вариант - Караш я в сервиз и не се занимаваш с глупости.
2-ри вариант - Хвърляш я някъде и си купуваш свястна вилка за около 5 мин. работни заплати.

П.П. За тоя "анонимния" със засегното его дет ми цъкна минус-че :finger:
Аватар
fall_out

Мнениеот buckster » Съб Окт 25, 2008 11:21 pm

значи вилката я купих новичка и я има 100км я няма. Отделно карам само градско така, че не мисля, че съм и направил нещо. Има ли някакво значение, че ми няма втората гумичка (запушваща дупката за дисковите)?
buckster

Мнениеот Вилката » Нед Окт 26, 2008 12:23 am

Тапата няма значение. Кажи все пак дали я има въпросната врътка в твоя вариант на Дарт 2?
Аватар
Вилката

Мнениеот buckster » Нед Окт 26, 2008 9:08 am

Няма има само една врътка, с която се регулира колко да е мека вилката и понеже (явно) пружината вътре е за по-тежки хора (аз съм 70 кила) я държа развита до край на плюс, т.е на най-меко
buckster

Мнениеот jayblack » Нед Окт 26, 2008 9:24 am

buckster написа:Няма има само една врътка, с която се регулира колко да е мека вилката и понеже (явно) пружината вътре е за по-тежки хора (аз съм 70 кила) я държа развита до край на плюс, т.е на най-меко
Вилката става по-мека когато е на минус. :agree:
Аватар
jayblack

Мнениеот axelmax » Нед Окт 26, 2008 8:32 pm

в крака дето е пружината отдолу под нея има една пласмаса с един О-пръстен,които действа като бутало и нагнетява малко или много въздуха

не съм го пробвал на моята ,но и това може да се премахне,но истината е по мека пружина

дргия начин както казаха по горе е чрез смяна визкозитета на маслото

маслото на вилката се сменя много лесно

0.разглобете вилката от двата болта отдолу като ги развиете 3-4 мм,ще се наложи да ги чукнете с гумен гук (като удряте инструмента ,с който развивате болта)колкото да се освободят шишовете и после ги отвивате напъллно

1.маха се врътката на lock out-а(маха се тая металната "скобичка")
2.отвива се тапата на десния крак
3.издъпвате шиша на десния крак
4.обръща се вилката изтича маслото,налива се ново масло
5.завивате тапата на десния крак за да не истече амслото и всичко в обратен ред
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот axelmax » Вто Окт 28, 2008 10:22 pm

махнах този "нагнетител" и вилката е драстичнои по мека

утре ще направя вилката само с въздушна пружина ,ще пиша как е минало
Аватар
axelmax

Мнениеот fall_out » Чет Окт 30, 2008 12:41 am

@axеlmax
Какво стана с вилката,че на мен ми стана интересно как така с въздушна пружина.
Аватар
fall_out

Мнениеот axelmax » Чет Окт 30, 2008 8:41 pm

за сега няма възможност да я направя,ще пак нещо си направих на здарвето(аман тая година най-шибаната ,а не есвършила дано искарам до нова година :crap: )

сега ,което напарвих е просто да обърна пружината такаче синята пласмаса с О-прастена да отидето отгоре и вилката стана много по чувствителна ,напрво коренно различна( янма нисто общо с предишното дърво)
Аватар
axelmax

Назад към Веломеханик