[red]ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА!!![/red]

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Мнениеот M1010X » Пон Дек 13, 2004 10:58 pm

ще си позволя да изразя мнение:
може би и двете? във форума на датабг (съжалявам, че пак го цитирам, но наистина там в най-голяма сила важи правилото "пишете на кирилица") има и различни подредби, и скрипт (конвертор). единственото, което може би трябва да се пипне по скрипта, е да се оправят онези букви, за които говореше и ptd по-горе. дали ще е по начина, предложен от мен, или по някой друг - няма значение. важното е да се стигне до резултат. както казах и преди - ако се налага, ще направим една тема специално за такива предложения.
нека чуем и други мнения
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот КапитанПланета » Пон Дек 13, 2004 11:29 pm

[quote="M1010X"]

ще си позволя да изразя мнение:
може би и двете? ...
[/quote]

Абе май си прав... Нищо не пречи да ги има и двете... Еуементарно, ма нали требва малко акъл за да се сетиш ;). Е, няма как, ще трябва да се примиря с "несъвместимостта" на Кредор с Windows кирилизацията... Нека все пак видим какво мислят и другите, но като гледам лошо няма да се направи и по този начин... Кредор + конвертор.
Four wheels move the body, Two wheels move the soul.
КапитанПланета

Рейтинг: 1705

Мнениеот Admin » Вто Дек 14, 2004 10:36 am

Май наистина с двете ще има най-малко недоволни :thumb:
Що се отнася до Kredor, на мен лично той доста рядко ми правеше проблеми със системната кирилазация, не знам дали при другите е било по-често.
Но с двете заедно всеки потребител ще има няколко опции:
- ако е с кирилизирана ОС, си пише на кирилица
- ако не, но иска да пише правилно и грамотно, ползва Kredor
- ако изобщо не пише на кирилица, но иска да прояви уважение към останалите потребители и предпочита постовете му да бъдат четени от повече хора (защото е факт, че все повече хора не четат шльокавицата), ще се примири с правописните грешки и ще ползва скрипта за превод
- ако държи, ще продължи да си пише на шльокавица, което все пак е негово право, но ще трябва да търпи съответното негативно отношение към постовете му, изразяващо се в не-четене, пренебрежение, и т.н.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Вто Дек 14, 2004 8:06 pm

[quote="Admin"]

Май наистина с двете ще има най-малко недоволни :thumb:
Що се отнася до Kredor, на мен лично той доста рядко ми правеше проблеми със системната кирилазация, не знам дали при другите е било по-често.
[/quote]

Не знам дали съм прав, ама имам чувството, че Кредор работи само на Internet Exploder. Със сигурност не работи на Mozilla 1.6/1.7, което значи, че и на Netscape не работи. Затова Кредорът не винаги е опция.

От друга страна, както дискутирахме и по-рано, да си инсталираш кирилица на машината не винаги е възможно (например ако не си администратор на машината си, което се случва все по-често и по-често в по-големите организации).

Трябва да се имат и тези неща предвид :uhh:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот M1010X » Сря Дек 15, 2004 2:53 pm

че то ако е в България не би ли трябвало да има качена кирилица (от какъвто и да е тип; дори и flex type)? а и ако админът се е занимавал дотолкова, че да маха Internet Explorer-а (очевидно най-съвместимият браузър) и да качва алтернативни, защо не е качил и някаква бг клавиатура (това при положение, че е на win, де)?

а какъв е ефектът, като не работи на други браузъри? форумът е недостъпен или просто не можеш да се възползваш от наличието на кредор?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот PtD » Чет Дек 16, 2004 12:34 am

[quote="M1010X"]

че то ако е в България не би ли трябвало да има качена кирилица (от какъвто и да е тип; дори и flex type)?
[/quote]

Не сме всички в България, нали?

[quote]

а и ако админът се е занимавал дотолкова, че да маха Internet Explorer-а (очевидно най-съвместимият браузър)
[/quote]

Най-съвместим е със себе си. :bawling:

[quote]
и да качва алтернативни, защо не е качил и някаква бг клавиатура (това при положение, че е на win, де)?
[/quote]

Ами ходи му обяснявай на админа, че е идиот, задето не ти е сложил БГ клавиатурa, че ти искаш да пишеш насам-натам в разни форуми на кирилица от служебното PC :crazy: :rofl:

Предполагам, ще ти обърне внимание, като:
а) Веднага се обади на шефа
б) Веднага ти блокира IP-то на форума

Или пък друг случай: питаш го защо, по дяволите, на тая Sun станция няма Internet Explorer, най-съвместимия браузър? :nuke: Барем една кирилица да бяхте турили, да мога да си пиша из форумите!

[quote]

а какъв е ефектът, като не работи на други браузъри? форумът е недостъпен или просто не можеш да се възползваш от наличието на кредор?
[/quote]

Познай.

Edit: една мъъъъничка запетайчица... Кво да се прави, професионална деформация - иначе няма да мине компилацията :nono:
Аватар
PtD

Мнениеот Extremna » Чет Дек 16, 2004 8:17 am

Pe6aBaM YpaBHeHua 4ecTo (Hau` - MHoro no 46) - u ru CxBa"',aM
Extremna

Рейтинг: 1200

Мнениеот M1010X » Чет Дек 16, 2004 10:54 am

[quote="PtD"]

[quote="M1010X"]

че [color=red]то ако е в България[/color] не би ли трябвало да има качена кирилица (от какъвто и да е тип; дори и flex type)?
[/quote]

Не сме всички в България, нали?

[quote]

а и ако админът се е занимавал дотолкова, че да маха Internet Explorer-а (очевидно най-съвместимият браузър)
[/quote]

Най-съвместим е със себе си. :bawling:

[quote]
и да качва алтернативни, защо не е качил и някаква бг клавиатура ([color=red]това при положение, че е на win[/color], де)?
[/quote]

Ами ходи му обяснявай на админа, че е идиот, задето не ти е сложил БГ клавиатурa, че ти искаш да пишеш насам-натам в разни форуми на кирилица от служебното PC :crazy: :rofl:

Предполагам, ще ти обърне внимание, като:
а) Веднага се обади на шефа
б) Веднага ти блокира IP-то на форума

Или пък друг случай: питаш го защо, по дяволите, на тая Sun станция няма Internet Explorer, най-съвместимия браузър? :nuke: Барем една кирилица да бяхте турили, да мога да си пиша из форумите!

[quote]

[/quote]

Познай.

Edit: една мъъъъничка запетайчица... Кво да се прави, професионална деформация - иначе няма да мине компилацията :nono:
[/quote]

искам само да погледнеш нещата, които съм [color=red]оцветил[/color]. само това. и после да си помислиш дали постът ти има някакъв смисъл или си е само поредното заяждане. загледай се хубаво. защото на мен ми омръзна да се занимавам с някой, на който му се пишат глупости и се чуди за какво да се хване. ако не можеш да кажеш нищо смислено по темата, просто не казвай нищо. аз спирам, защото казах всичко, което имах да кажа. това е.

п.с. :rofl: кирилицата само по форуми ли се ползва? :thumb:
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот PtD » Чет Дек 16, 2004 7:56 pm

[quote="M1010X"]

п.с. :rofl: кирилицата само по форуми ли се ползва? :thumb:
[/quote]

В моята професия, например - да.
Аватар
PtD

Мнениеот mih » Нед Дек 19, 2004 1:13 pm

Не съм спец, затова ще питам пак:
какво пречи да се напише скрипт, който при влизане във формата за писане на мнение да включва директно на кирилица, пък после ако иска човек, вече да си превключва на шльокавица когато го кефи? Като идея ли не става, или като изпълнение? Щото за мен като идея е добре.
(btw > не че има значение, но се казва транслитерация, а не транскрибция (при която се използват доста по-различни графични знаци)... наистина няма значение всъщност, ама :spin:).
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот Windstream » Нед Дек 19, 2004 9:58 pm

@mih
Хората се чудят как да изпонаизключат половината автоматични простотии на Windows, ти предлагаш да си въведем наша си такава и то точно във форума. Според така ще стане доста объркващо - хем си гледаш индикатора в taskbar-а че пише US/En и във всичко не-форумно наистина си пишеш на английски, хем същевременно във форума тракаш на кирилица, и ако ти се наложи бързо да смениш езика няколко пъти ще стане каша. Така аз съм твърдо [b][color=red]против[/color][/b] предложението ти, sorry.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот mih » Нед Дек 19, 2004 10:26 pm

@Windstream,
ми не знам, мен не би ме притеснявало :dunno: :8D:
ама и затова казах, че не съм спец, просто ми се стори читаво като идея :crazy:
дон'т сори :rofl:
:peace:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот PtD » Пон Дек 20, 2004 3:28 am

[quote="mih"]

@Windstream,
ми не знам, мен не би ме притеснявало :dunno: :8D:
ама и затова казах, че не съм спец, просто ми се стори читаво като идея :crazy:
[/quote]

Принципно потребителите (на компютърни и други интерфейси) ненавиждат когато нещо им се *налага*. Почти всички предпочитат да могат да си изберат. Затова автоматичното включване на кирилица ще раздразни доста потребители (вкл. и мен :uhh:). Друг е въпросът, ако в настройките на профила може да се избере опцията, като е изключена по подразбиране.

Не виждам обаче какъв е смисълът - ако човек е решил да напише 50-100 символа за самия постинг, дали ще се поскъпи да натисне 2 в повече, за да мине от латиница на кирилица?:hypnoti:
Аватар
PtD

Мнениеот Rankor » Пон Дек 20, 2004 2:14 pm

Лично аз съм против каквото и да било пипане по Кирилизатора, които в момента е на разположение. На мене ми върши страхотна работа, имаики предвид, че съм на Линукс и не трябва да си сменям постоянно режима на писане. Ще усложни работата, а това не ми харесва.
Нещо което работи е по добре да не се пипа докато не се появи наистина по-добра алтернатива.
Също като при колелата: ако една рамка е предвидена за 118мм ос защо да я преправяме за 150мм? Просто няма да е същото и ще дава дефекти или поне ще бъде дразнещо...
Такаче пръстите далече от Кирилизатора!!!:irked:
Best Winds!
Rankor

Рейтинг: 1705

Мнениеот matiosoft » Сря Мар 05, 2008 12:03 am

знам че темата е яко стара ама ми се наби на очи идеята на замунда да съобщят на потребителите че писането на кирилица е задължително... това просто няма начин да не бъде видяно
Изображение
идеята може да е била давана и обсъждана ама уж търсих и не намерих из темите..
:fire: no adrenaline no fun :fire:
matiosoft

Рейтинг: 1280

Мнениеот PtD » Сря Мар 05, 2008 4:10 am

Надявам се тук да не пишат такива ПЪЛНИ идиоти, че да трябват чак такива напомняния. :idea:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Сря Мар 05, 2008 7:28 am

Излишно е, защото обикновенно само едно подсещане е достатъчно. А и това не спасява от неграмотно писане на кирилица ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Мар 05, 2008 8:50 am

Alpina написа:Излишно е, защото обикновенно само едно подсещане е достатъчно. А и това не спасява от неграмотно писане на кирилица ;)

:D:agree:

@matiosoft: и?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Poison » Пет Окт 24, 2008 5:42 pm

Пишете на кирелица .. БЪЛГАРИ сте бе ! СРАМОТА ! :offtopic:
Poison

Рейтинг: 996

Мнениеот bluskanie » Пет Окт 24, 2008 7:48 pm

:V: