HG верига и SG курбели

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

HG верига и SG курбели

Мнениеот XTR » Нед Окт 26, 2008 9:56 am

Здравейте,
Купих си почти всичко по движението на колелото - касета LX , верига - HG Shimano XT, обтегач и команди. Все още нямам главина да ги монтирам и чак сега се замислих за курбелите - само те не са нови. Стар модел са LX Exage 300 Biospace се води модела - като тези http://i17.ebayimg.com/02/i/001/03/11/3a40_1.JPG
На самите курбели пише SG - което съкращение незнам какво значи и дали ще се бърка много да се карат с HG верига? Тази оранжевата лепенка която е на курбелите пише - For narrow chain only т.е. си мисля че няма да има проблем? Помагайте, че никак не ми е до сменяне на курбели сега :beer:
Точно по този въпрос не намерих нищо в ЧЗВ :agree:
Изображение
Аватар
XTR

Рейтинг: 1395

Мнениеот did » Нед Окт 26, 2008 10:35 am

Няма да има проблеми, освен ако самите плочи на курбелите не са износени и не се нуждаят от смяна.

Като сложиш веригата, то ще си покаже.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот XTR » Нед Окт 26, 2008 11:21 am

did написа:Няма да има проблеми, освен ако самите плочи на курбелите не са износени и не се нуждаят от смяна.

Като сложиш веригата, то ще си покаже.

Никакво износване нямат самите плочи, преди малко ходих наложих само веригата на едната плоча, вижда ми се добре, ама кой знае като я сложа и повъртя малко.. :dunno:
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот individual » Нед Окт 26, 2008 3:48 pm

Съкращението SG доколкото се сещам означаше SuperGlade. За оранжевата лепенка (narrow chain only), тогава, когато ги слагаха по курбелите си от Shimano, нямаше техни зъбчатки в повече от 7а, което означава, че Narrow веригите им не са били по-тесни от 7,3мм, а сегашните тесни за 9ки вериги са със широчина 6,6мм. Ако ще имаш проблем, според мен той ще се изразява в по-трудното качване от малка към по-голяма плоча отпред. Biospace надписите не зная защо но съм го запомнил като байпас (но това няма значение), се слагаха на курбели с елипсовидни плочи, които по-късно доколкото знам ги забраниха. Ако наистина са такива виж дали са все още читави зъбите им в издадената част на плочите, понеже за тях е характерно да се износват доста бързо в тази си част, което ще допренесе за прескачането на веригата.
Та проблеми ако имаш, мисля разбра какви ще са: или по-трудно качване на веригата по горните венци, или прескачане на веригата.
Съветвам те за най-оптимално използване на новите ти части да забавиш слагането им докато не сложиш и нови курбели. Колкото и да е старите ти са не по-нови от 12 годишни, това до колко са карани е друг въпрос, но все пак...
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот roshko » Нед Окт 26, 2008 7:33 pm

Колегата individual е абсолютно прав за някои неща:
1.
Biospace надписите не зная защо но съм го запомнил като байпас...

Шимано използват наименованието BIOPACE, а не BIOSPACE
2.
...се слагаха на курбели с елипсовидни плочи...

Съгласен!
3.
...виж дали са все още читави зъбите им в издадената част на плочите, понеже за тях е характерно да се износват доста бързо в тази си част...

Както и по-горе, нямам какво да добавя.

Но ще си позволя да не се съглася със следното:
Съветвам те за най-оптимално използване на новите ти части да забавиш слагането им докато не сложиш и нови курбели.

Ако (както сам твърдиш) състоянието на плочите е отлично, няма никакъв проблем да караш с тези курбели и другите (нови) компоненти! Но дори и зъбците на плочите да са износени неравномерно, пред теб стои прекрасната възможност да смениш само плочите. Все пак, центровете на отворите за захващане на плочите към рамото (дясното) на курбела НЕ СА разположени на елипса, а на ОКРЪЖНОСТ... Нещо повече, когато и да ти се наложи да смениш плочите заради износване на зъбците им, ще можеш спокойно да се "разминеш" със смяната на самите курбели и на "средното", ако последните са в добро състояние. В твоя случай - можеш да караш курбели с по-стар тип зацепване към оста (квадрат) и чисто нови плочи.
Поздрави!

П.П.
Струва ми се, че твоите курбели са още по-стари от посоченото от колегата (12 години). Серията компоненти Exage 300 LX води към началото на 90-те години:

http://datenbanken.freepage.de/cgi-bin/ ... IMANO.html
Аватар
roshko

Рейтинг: 1262

Мнениеот XTR » Нед Окт 26, 2008 8:41 pm

Благодаря ви на всички.
Относно смяната на плочи, ако не са съвместими с веригата или правят някакви проблеми не бих сменял само плочите,а целите курбели защото само 1 плоча по сносна върви ~20-25 лв. Таа бих си купил направо нови курбели.
Наименованието на модела на курбелите са Biospace, наистина са елипси и нямат износване на изпъкналата част.
Модела наистина е поне на 10-15 години и може да тежат малко повечко но не съм имал проблеми с изкривени зъби и така нататък, а не малко пъти са срещали камъни. Като цяло имах и пак от този модел но други части на Шимано и мога да твърдя че доста кадърно и здраво са направени сравнение с новите (Пример - имам декланшор Deore LX просто незнам от къде се разлуфти и то за отрицателно време, движещата глава точно ... ) При старите модели съм нямал подобен проблем. Също така приятел с курбели мисля, че Аливио мина през голям бордюр и веднага изкриви най-голямата плоча, но по стечение на обстоятелстата бях точно зад него и минах от същото място а мойта плоча остана непокътната :agree:

Таа да.... малко се забравих :D

Благодаря ви още веднъж фелассс ;)
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот XTR » Сря Ное 05, 2008 8:37 pm

Информативно се прецаках, и си прескача маата си бало :bowdown:
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот individual » Сря Ное 05, 2008 9:05 pm

XTR написа:Информативно се прецаках, и си прескача маата си бало :bowdown:

Какво стана с цялата схема сега, къде е прескачането, отпред ли?
Изображение
Аватар
individual

Мнениеот bobeca » Чет Ное 06, 2008 6:15 am

XTR написа:...

Смени си плочите на курбелите с нови.Щом всичко друго ти е ново значи е от тях.
bobeca

Рейтинг: 1850

Мнениеот XTR » Чет Ное 06, 2008 2:21 pm

individual написа:
XTR написа:Информативно се прецаках, и си прескача маата си бало :bowdown:

Какво стана с цялата схема сега, къде е прескачането, отпред ли?

:agree: Ще се сменят курбели явно
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот trix » Чет Ное 06, 2008 4:01 pm

Препоръчвам ти новото Deore Hollowtech II за 125лв.
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот XTR » Чет Ное 06, 2008 4:32 pm

Насочил съм се към Shimano SLX Hollowtech ІІ
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот trix » Чет Ное 06, 2008 4:39 pm

Да разбира се че SLX са по-добри,само дето не ги видях в BG.
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот XTR » Чет Ное 06, 2008 4:42 pm

Ами да, май ги няма още, но ще се поръчват от чужбина :agree:
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот individual » Чет Ное 06, 2008 8:08 pm

Докато се появят в чужбина и пристигнат до милата ни Родина, ще ги има и тук мисля.
Виждам, че тук-таме го има, но все пак, малко търпение и ще си го вземеш малко по-лесно...
Изображение
Аватар
individual

Мнениеот XTR » Чет Ное 06, 2008 8:33 pm

individual написа:Докато се появят в чужбина и пристигнат до милата ни Родина, ще ги има и тук мисля.
Виждам, че тук-таме го има, но все пак, малко търпение и ще си го вземеш малко по-лесно...

С адската надценка от нашите мошеници? Не благодаря. Пък и не се чака толкова - 1 седмица е нормално според мен:) Пък и пазаруването от навън е доста по сигурно, пример от тук си бях взел една седалка от вело-магазин да не споменавам имена известен е ... обадиха ми се след 3-4 дена чак и казаха, че в момента я нямат налична и я поръчваха ии дълги и широки... пък инъче в сайта си пише, че е налична всичко 6.. т.е. с 2 думи искам да кажа - българска работа..
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот bokicha » Чет Ное 06, 2008 8:48 pm

XTR написа:... пример от тук си бях взел една седалка ... обадиха ми се след 3-4 дена чак и казаха, че в момента я нямат налична ....- българска работа..

:bigeyes: :dunno:
Аватар
bokicha

Мнениеот nicky bike » Чет Ное 06, 2008 8:49 pm

А бе пич ти касетата нова ли я купи заедно с веригата ,че много майстори в тая тема???
Ако ти е износен оборота се вижда като се износи зъбите стават остри с посока напред. Като диск на цирколяр. Ако обаче касетата е стара не можеш да сложеш верига нова защото прескача там където е карана най много. Пиши ми ако имаш въпроси... :)
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот XTR » Чет Ное 06, 2008 9:33 pm

Главина, касета, обтегач, верига т.е. цялото движение без курбели са нови.
@bokichaa - за електронни магазини говоря, подразбира се :agree:
Изображение
Аватар
XTR

Назад към Веломеханик