Центриране на гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Центриране на гума

Мнениеот L00P7R00P » Съб Ное 08, 2008 3:59 pm

Здравейте, знам че е тъп въпросът, но как точно да си центрирам гумата? 10 пъти ще я поставя, 10 пъти ще ми играе наляво-надясно. Има ли някаква тънкост или хитринка, за да си центрирам гумата?
Remember yesterday, when it all seemed to be so easy. Think about that today, when we all seem to worry so much. About tomorrow, what will follow, can we pick up the pieces of the puzzle. What a hustle this life is let's cherish the love.
Аватар
L00P7R00P

Рейтинг: 1220

Мнениеот Ozzie » Съб Ное 08, 2008 4:20 pm

Просто гледай като я стягаш разстоянието между шината и рамката от двете страни да е еднакво. Или поне приблизително еднакво, ако го мериш на око.
Виж, вече ако каплата ти е за центроване, нещата стават малко по- груби. Трябва ти стенд, едно такова, за да провериш симетрията на шината спрямо главината и естествено ноу- хау за всичко останало. :)
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Stancho » Съб Ное 08, 2008 4:31 pm

Ако е само гумата може да използващ сапунена вода. С нея намокри бордовете на гумата и при поставянето раздвижи гумата настрани спрямо шината, за да се приплъзне и да влезе. Иначе провери и каплата и ако тя е проблемна ... Ozzie ти е казал как става.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот nicky bike » Съб Ное 08, 2008 7:26 pm

А каква е гумата? И каплата?
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Рейтинг: 2000

Мнениеот L00P7R00P » Съб Ное 08, 2008 8:44 pm

Май не се изказах добре, говоря за цялото колело. Гумата си е добре, но когато тръгна да я слагам на рамката, не мога да уцеля как да я сложа така, че да не играе, когато я завъртя. Не знам дали можете да ме разберете.
Remember yesterday, when it all seemed to be so easy. Think about that today, when we all seem to worry so much. About tomorrow, what will follow, can we pick up the pieces of the puzzle. What a hustle this life is let's cherish the love.
Аватар
L00P7R00P

Мнениеот hitar_potter » Съб Ное 08, 2008 9:26 pm

Каплата ти е крива. Както и да я сложиш, няма начин да не бие, сещаш се, че ако каплата ти беше права и грешката беше в монтирането, то тогава просто каплата щеше да си остава неизменно крива - щеше да "под наклон", но нямаше да бие. Има теми, в които е обсъждано как се центроват капли, а ако не ти се занимава - иди на сервиз, ще ти я оправят :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот did » Съб Ное 08, 2008 9:28 pm

hitar_potter написа:Каплата ти е крива.

или главината му е с луфт.

поне да беше казал за какво колело става дума...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот individual » Съб Ное 08, 2008 10:30 pm

did написа:или главината му е с луфт.

Метровска Ultra, на 7 години, с главина на резба и издънена чашка от страната на зъбчатките :rofl: :rofl: :rofl:
... възможно е и в рамаката да опира :D
–––––––––––––––––––––––––––––––––
L00P7R00P@ я по-добре намери човек който знае какво да погледне, че аз като гладам как го обясняваш е сигурно, че на можеш и сам да си помогнеш (извинявай ако греша).

Най-лесно да ръзбереш какъв ти е проблема е, като провериш за луфт главината си както каза Did: разклати каплата настрани, после я завърти и погледни шината дали замята или гумата. Ако е шината, имаш ключе за спици и умения да я изправиш, давай. Но се съмнчвам, понеже нямаше да я има тази тема. Затова пак казвам . . да я види разбирач :look:
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот Stancho » Нед Ное 09, 2008 12:09 am

Много често се случва да се изкриви оста на този тип капали, провери и нея. ;)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот L00P7R00P » Нед Ное 09, 2008 12:16 am

individual написа:
did написа:или главината му е с луфт.

Метровска Ultra, на 7 години, с главина на резба и издънена чашка от страната на зъбчатките :rofl: :rofl: :rofl:
... възможно е и в рамаката да опира :D
–––––––––––––––––––––––––––––––––
L00P7R00P@ я по-добре намери човек който знае какво да погледне, че аз като гладам как го обясняваш е сигурно, че на можеш и сам да си помогнеш (извинявай ако греша).

Най-лесно да ръзбереш какъв ти е проблема е, като провериш за луфт главината си както каза Did: разклати каплата настрани, после я завърти и погледни шината дали замята или гумата. Ако е шината, имаш ключе за спици и умения да я изправиш, давай. Но се съмнчвам, понеже нямаше да я има тази тема. Затова пак казвам . . да я види разбирач :look:

Разбирам, че с неразбирането си от велосипеди звуча глупаво и смешно, но не прави изводи, без да имаш и най-малка представа за какво става въпрос.

Колелото е Raleigh Kansas, имам го от половин година, но съм го карал по-малко от месец, защото нямам време. Не струва 5000 лева, но не е "Метровска Ultra, на 7 години, с главина на резба и издънена чашка от страната на зъбчатките".

Интернет щеше да бъде много по-хубаво място, ако псевдо-гъзари като теб си мълчаха и се направеха на велики.

На останалите - благодаря за помощта, явно по-добре е да отида на майстор, на живо, където няма да му знае толкова устата...
Аватар
L00P7R00P

Мнениеот vlassadar » Нед Ное 09, 2008 7:50 pm

Щом не даваш повече подробности, не знам какво очакваш. Изразявай се по-прецизно от "Гумата ми играе" а то се оказва каплата, ама може и да е главината. Дотук това разбрах. Затова за да няма заяждания, или направи снимка, или се изрази по-точно, или най-добре ходи на майстор както си решил. Или се виж с някой, който разбира от това
Аватар
vlassadar

Назад към Веломеханик