За зимните курорти и лифтовете...?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Sky_Knight » Пон Ное 17, 2008 2:19 pm

Вилката написа:
PtD написа:Аз, дето карам супер-предпазливо, изпреварвам 99.9% от скиорите. Представи си по-агресивните карачи какво правят!

П.П. Спомням си зимата на 2006-та едни надъхани скиори се пробваха срещу Пупинатора. Пупи ги прегази брутално :)

Явно аз не съм наясно с възможностите на МТБ в-у сняг :dunno:

Не са малки принципно. Но ски пистите определено не са мястото за изяви. PtD & Co. sucks. :bouncy:
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот Вилката » Пон Ное 17, 2008 2:24 pm

@skiman: Отклони още повече темата, не че не я пооспамихме задружно ;) Питах за трасе (обработена писта) и време за спускане по него с МТБ.
Аз карам повече от 14 дни, но мога да намеря скиори с горе-долу такъв стаж, които ще преминат отсечката от горна станция на Тодорка до бъндеришка поляна за 5-6 минути. Надявам се да видя колоездач по тая отсечка някога и да му засека времето (ако ми издържат нервите да го чакам ;) )
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Ное 17, 2008 4:10 pm

@Вилката: Въпроса опира до контактна площ, триене и прочие. Проблема за велосипедиста е в края на отсечката където скиора до последно лети и заковава на финала с кант, а с колелото се спира отдалееече и полееееека и се губи време.

В чист спринт надолу 80% от скиорите нямат никакъв шанс дори с летни гуми (ако задкормилното устройство си знае работата). А ако гумите са зимни и спират добре на утъпкан сняг...

Sky_Knight написа:Но ски пистите определено не са мястото за изяви. PtD & Co. sucks. :bouncy:

Обикновено така говорят хора, които не са пипвали колело на ски-писта :bouncy:

skiman написа:Защото и аз карам там предимно, докато се придвижа до лифта за да избягвам ски училищата, които се вият по средата на пистата.

:agree::agree::agree:

Ски-училищата са единственото нещо, което може да ме откаже да се пусна по писта.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Вилката » Пон Ное 17, 2008 4:34 pm

На теория си прав, но на практика ще си прав само при специалните писти за чупене на рекорди за скорост. Реалните писти не са равни и не са прави. Основният проблем на байкъра ще е контролът при неравности и завои със скорост над 60-70 км/ч. Неминуемо ще минава през насипи от изринат от начинаещи сняг, бабуни, буци, лед, завои, учещи се, разхождащи се, лежащи (бордисти ;) ) снимащи (хамстери например :D ) и т.н.
Аватар
Вилката

Мнениеот Sky_Knight » Пон Ное 17, 2008 4:48 pm

bikerider написа:Обикновено така говорят хора, които не са пипвали колело на ски-писта :bouncy:

Няма и да стъпя. Има си предостатъчно пътеки за целта. Миналата година като се сетя как се опитвахме да следваме C_Mо при една случайна среща в посока Бай Кръстьо :D Там е истината. И твърдя, че Вилката ще ви скъса в посока надолу. Без да го знам как кара. Ако не той, тогава ще домъкна банда скиори и ако не ви скъсат и те, ще ви чакам долу с моторната шейна да видя аджеба дали и от нея сте по-бързи...
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот naso » Пон Ное 17, 2008 4:53 pm

зимата не е за колела ;)! :^:

п.с. разликата е в тва че с другите работи се пързаляш и е кеф да се пързаляш различно е усещането а с колелото едно и също цяла година няма разнообразие :) а и изпускаш яката пудра която е много по яка от квото и да е каране на колело ;)!
Последна промяна naso на Пон Ное 17, 2008 4:58 pm, променена общо 2 пъти
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот Quiz » Пон Ное 17, 2008 4:54 pm

Sky_Knight написа: И твърдя, че Вилката ще ви скъса в посока надолу. Без да го знам как кара. Ако не той, тогава ще домъкна банда скиори и ако не ви скъсат и те, ще ви чакам долу с моторната шейна да видя аджеба дали и от нея сте по-бързи...

Абе важното е да ви скъсат...
:rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
Quiz

Мнениеот skiman » Пон Ное 17, 2008 5:04 pm

naso написа: яката пудра която е много по яка от квото и да е каране на колело ;)!

О даааааа......а и тя идва :bowdown:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Вилката » Пон Ное 17, 2008 5:13 pm

Дойде ми хубава идея (и на друго място я бях подхвърлял)! На Безбог няма да е много зле за колоездачи зимата. Първо - няма патрули и лифтаджии, които да се заяждат, второ - пистите са по-малко натоварени с навалица. Дайте да направим там някоя байк-среща зимата. А който има други средства за придвижване, да ги носи. Тъкмо ще направим тестове (ще тестваме скорости, контрол, бира, вино и др.). Аз имам големия проблем, че не съм виждал МТБ (в движение) на писта, а каращите МТБ по писта май не са виждали бързо движещи се (и ниско летящи ;) ) индивиди...
...Па Насо може да си набави още неколко шишарки...
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пон Ное 17, 2008 5:25 pm

Вилката написа:Основният проблем на байкъра ще е контролът при неравности и завои със скорост над 60-70 км/ч.

Най-добре остави теоретичните разсъждения и първо виж какво може да се прави с подходящо колело на ски-писта.
Аватар
bikerider

Мнениеот vlassadar » Пон Ное 17, 2008 5:31 pm

Вилката написа:Дойде ми хубава идея (и на друго място я бях подхвърлял)! На Безбог няма да е много зле за колоездачи зимата. Първо - няма патрули и лифтаджии, които да се заяждат, второ - пистите са по-малко натоварени с навалица. Дайте да направим там някоя байк-среща зимата. А който има други средства за придвижване, да ги носи. ......

Подкрепям с 2 ръце :) Ще си взема и ските, в случай че не става с колелото по някаква причина. Само чух, че наклоните на пистите там са от най-стръмните, което не е много приятно, но празните писти със сигурност са.
Иначе пътечките от Голи Връх надолу са върха. Както и "пистата" под лифта. Нека леко позамръзне и се пробвай със ските. От станция до станция. На тесни участъци колелцето си е рай. Или Симеоновската.
И който каза че е еднакво с каране на кал: :nono: явно не е карал на хубав сняг.
Между другото, чух че цените на Драгалевци скачат двойно за зимата, от 1.12. Мамка им и печалбари. Не знам дали не може да се предизвика проверка от някоя комисия по ценообразуването, но май в случая нямат правомощия да се бъркат...
Аватар
vlassadar

Мнениеот Вилката » Пон Ное 17, 2008 5:44 pm

Относно Безбог - стръмна е само стената, но има обиколен път, по който качват ратраците и спускат начинаещите. А може и да не се стига до нея а да се кара до средата (до междинна станция).
Аватар
Вилката

Мнениеот ZmD » Пон Ное 17, 2008 6:28 pm

И който каза че е еднакво с каране на кал: :nono: явно не е карал на хубав сняг.

Не казвам че е еднакво.Опитах се да кажа, че принципа е ПОЧТИ един и същ.Ако си карал в хубава не отъпкана кал неможеш да кажеш, че е кои знае колко по различно.Както каза Насо защо да изпускаме пудрата. :beer:
Изображение
Аватар
ZmD

Рейтинг: 1352

Мнениеот PtD » Пон Ное 17, 2008 7:03 pm

Aре пак се почна меренето на пишки... Тц, тц. Порастнете малко бе. Мен ме кефи да си карам колело, който иска да си кара ски, сноускут, шейна... Какво сте седнали да ми давате наклон на ****.

@skiman, respect :)

П.П. Досега не съм сгазил никой скиор за няколко години зимно суркане... Сигурно не е толкова страшно :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пон Ное 17, 2008 7:20 pm

Всъщност работата можеби идва от "мастърсите" по пистите както на ски, така и на колела... след това всички знаем колко лесно се обобщава, дори по един случай.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот TOYAGA » Пон Ное 17, 2008 7:38 pm

Не хвърляйте фасове в писоарите, ако не искате да ви пикаят в пепелниците...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот PtD » Пон Ное 17, 2008 8:03 pm

TOYAGA написа:Не хвърляйте фасове в писоарите, ако не искате да ви пикаят в пепелниците...

E, що бе. Който иска да кара ски през лятото по байкърските пътечки... аз не съм против. :^:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пон Ное 17, 2008 8:10 pm

Сигурен ли се, че си го представям :rofl: :rofl: :rofl:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bozidar » Пон Ное 17, 2008 8:10 pm

Вилката написа:Дойде ми хубава идея (и на друго място я бях подхвърлял)! На Безбог няма да е много зле за колоездачи зимата. Първо - няма патрули и лифтаджии, които да се заяждат, второ - пистите са по-малко натоварени с навалица. Дайте да направим там някоя байк-среща зимата. А който има други средства за придвижване, да ги носи. Тъкмо ще направим тестове (ще тестваме скорости, контрол, бира, вино и др.). Аз имам големия проблем, че не съм виждал МТБ (в движение) на писта, а каращите МТБ по писта май не са виждали бързо движещи се (и ниско летящи ;) ) индивиди...
...Па Насо може да си набави още неколко шишарки...

Повярвай(явно не си карал с байкъри зимата) колелото е много по бързо от 90% от скиорите, но останалите 10%, които могат да карат много добре, могат да скъсат който и да е байкър.
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот PtD » Пон Ное 17, 2008 8:53 pm

По мои наблюдения процентите са различни, но принципно разбира се, че със ски може да се стигне по-бързо.

Само не разбирам, това какво отношение има към карането на колело?
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Ное 17, 2008 9:00 pm

Ако си карам сам - няма никакво.

Ако кара дъщеря ми с мен, вбесява ме всеки, който кара опасно. Има такива вбесяващи скиори, има такива бордисти, има и такива колоездачи. Ама процентите опасни карачи от тия три групи са различни.

От скиорите опасно за другите карат 20-30%.

От колоездачите безопасно за другите карат 20-30%.

Тва е, което ме дразни леко, иначе нямам нищо против колелата.

и... да, наистина не виждам смисъл да се врем там, дето не ни е мястото. има стотици други възможности. мястото ни е по пътеките и пътищата. ако някой кара по пистите, нека това си е негова отговорност, но поне да забрави за гуми с шипове, щото иначе... :(!:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vpravov » Пон Ное 17, 2008 9:22 pm

TOYAGA написа:Не хвърляйте фасове в писоарите, ако не искате да ви пикаят в пепелниците...

:agree:

@did
:agree: За съжаление не са много хората, които ценят усмивката на пешеходеца по пътеката, когато му кажат "добър ден", след като са намалили скоростта до минимум, за да преминат покрай него :dunno:

Преди няколко години почти бях готов да се сбия с момче, което помете с байк скиор на "Лалето". Единствената причина заради която не го направих беше, че самия аз бях минавал по същия начин от там много пъти с колело. От тогава НЕ КАРАМ КОЛЕЛО ПО ПИСТА ЗИМНО ВРЕМЕ. Много е кофти да го видиш наживо. :V:
Аватар
vpravov

Мнениеот n3k01 » Пон Ное 17, 2008 11:47 pm

ZmD написа:................. :D

А ся тогава кажи кога ще направим едно кално и какво за снолбордиститееее :popcorn: :D
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот bikerider » Вто Ное 18, 2008 8:44 am

Хората по пистите не се делят според екипировката.
Делят се на идиоти и нормални.
Аватар
bikerider

Мнениеот skiman » Вто Ное 18, 2008 8:57 am

bikerider написа:Хората по пистите не се делят според екипировката. Делят се на идиоти и нормални.

Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Crimson » Вто Ное 18, 2008 4:57 pm

bikerider написа:Хората по пистите не се делят според екипировката.
Делят се на идиоти и нормални.

If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот saitov » Пет Ное 21, 2008 8:55 pm

Аз съм състезател по ски . Имам не един медал по скускане, гигантски слалом и слалом. Има разлика между нормален човек , който кара бързо , но знае точно какво прави на ските и просто си има контрол постоянно и такъв идиот дето си мисли ,че с 14 дни каране ще може да кара ..... това далеч не е така. Аз на пистите си карам доста бързо , защото хотела ни е на Шилигарника на Банско и като стана рано съм първи на пистита. Цяла година чакам за тези първи едно, две спускания..... пистата подравнена и празна. ЕБАСИ КЕФА! Като се понапълни почвам да мачкам бабунки и дълбок сняг под лифта или извън пистата. Проблема с колелото по бг пистите са ски карачите. Малко са хората като мен ,който като карат бързо могат да се контролират. Българинът е за фукня. Много карачи карат на писти . неотговарящи на опита им, което води до мн падания и проблеми.Не веднъж хора ,който нямат способностите нужни да ме изпреварат се опитват и почти 100% завършват с падане, на което не се отзовавам. Той се дръпнал на зад , изправен и очаква да не падне .... както и да е . Е да ама ще кажат,че спускат Томба примерно ..... Простотиятата е на макс. Хора дето карат на рао нямат място по пистите за по-сериозни карачи. Карал съм много в Алпите. Е от там няма по-голям кеф. Първо че всички съоръжения са на по-високо ниво но това не е причината за кефа. На трудните писти карат само добри карачи. Просто има това разпределение , което в бг го няма . И то като човека знае кво прави си е просто кеф да се кара. По-отпуснато е и не се притесняваш за някой, който може да се изръси пред теб . Е то винаги трябва да си нащтрек ама си е различно.
Мтб карач по пистата съм засичал само в Чепеларе преди 3-4 години. Нямаше мн хора тогава и този карач не създаваше проблеми. Както и да е силно съветвам колегите ми (колеоездачи) да карат минимално по пистите, а да търсат по-самотни пътеки и тн. Примерно бабуните под лифтовете ми се струват ебаси кефа за каране.Успех !

Ще ме извинявате за грешки и може да прозвучи като фукня , но си имам покритието и доказателства.
Аватар
saitov

Рейтинг: 1225

Мнениеот Admin » Пет Ное 21, 2008 10:11 pm

saitov написа:Примерно бабуните под лифтовете ми се струват ебаси кефа за каране.Успех !

Под лифтовете рядко е достатъчно твърдо и утъпкано, за да може да се кара колело. А има и други особености, които пречат.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот saitov » Чет Ное 27, 2008 11:00 pm

Сигурно е така . Още нямам снежен опит с колело и даже не знам на какъв сняг да карам :rofl: . Ама кво да се прави за тва чета из форума и задавам тъпи въпроси, ако имам такива. Та ето още един : Какъв трябва да е снега за каране? Колко дълбок?Киша/лед? Просветлете ме . Благодаря предварително! :popcorn:
Аватар
saitov

Рейтинг: 1225

Мнениеот Admin » Чет Ное 27, 2008 11:45 pm

Всеки си има предпочитания, разбира се, тъй че мога да говоря само за моите ;)
Кишата и мекият тежък сняг са гадни, даже отвратителни, и поне за мен доста опасни.
Ледът също не е приятен, но когато е малко, се трае. Когато е заледен сняг, се трае още повече. Поне докато не се изтърсиш баш на него :D
За мен идеалните условия са когато снегът е твърд и стегнат, добре утъпкан, но без да е заледен. Тогава гумите потъват съвсем малко (не повече от 5см), контролът като цяло е добър и постоянен, скоростта е висока. Случвало се е да карам и в малко по-дълбок сняг (гумата потъва около 5-10см примерно) и пак да е било идеално, стига той да е стегнат от студа и да има стабилна и твърда основа отдолу.
В дълбок и недобре утъпкан сняг е мъка, трябва да имаш по-голям наклон, за да можеш изобщо да се движиш, ама пък тогава е лесно да направиш някоя грандиозна човка, ако предната ти гума затъне повечко.
В пудра не съм пробвал и не мисля, че има смисъл :D
Всичко казано дотук се отнася най-вече за пътеките, и то за тези, по които минават хора със ски и шейни, за да ги утъпкват.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум