смяна на маслото на вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

смяна на маслото на вилка

Мнениеот Mazoratti » Чет Дек 04, 2008 4:24 pm

здравейте,
интересува ме на колко време си сменяте маслото на вилката. четох в ЧЗВ, но не открих нещо конкретно. маслото се налива в патрон в единия крак на вилката, но защо е необходима смяната му? ако е двигател на автомобил, например, от горещината се изпича и се нуждае от смяна, но при колелото няма външни фактори, които влияят на качествоата на маслото или бъркам? патронът на вилката си е капсулован и уплътнен, нали така? маслото няма откъде да се замърси...
на колко време си сменяте маслото и защо?
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
Аватар
Mazoratti

Рейтинг: 1195

Мнениеот siriospepi » Чет Дек 04, 2008 4:44 pm

Аз го сменям веднъж в сезона, като се има в предвид че се качвам на Витоша веднъж седмично, честно да ви кажа и аз незнам защо точно, но това което забелязвам е че излиза цялото черно (което значи че се замърсява), а и както на всяко масло при работа в тежки условия му се изменят характеристиките. Извинете ме ако съм подвел някой :)
Силните намират решения, а слабите оправдания!
siriospepi

Рейтинг: 1077

Мнениеот Вилката » Чет Дек 04, 2008 4:44 pm

Мени се според предписанията на производителя. Ако нямаш книжка с упътване, влез в официалния му сайт.

Причини за смяна:
- маслото си мени характеристийите с времето, без да е на горещо даже;
- през уплътненията (маншони, семеринги...) неминуемо влиза мърсотия;
- при триенето м-у отделни части се отделят прашинки от метала (особено докато е нова и се разработва), които правят беля също.
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Чет Дек 04, 2008 4:59 pm

Освен това при съвременните вилки маслото обикновено не е "само едно", т.е. масло има на различни места и с различно предназначение, така че и причините и интервалите за смяна могат да са различни.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик