средно движение(ос касета)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

средно движение(ос касета)

Мнениеот mit4o » Сря Дек 24, 2008 10:53 pm

Имам проблем със свалянето на единия курбел(десния). Свалил сам всички болтове и чудесий и пак не мога да го сваля. Предполагам че е набит много силно на средната ос и това може би е проблема. Някой знае ли как мога да се справя. Има ли някакъв специализиран инструмент за тая работа?
mit4o

Рейтинг: 1200

Мнениеот Wizzard » Сря Дек 24, 2008 11:53 pm

Има.
Ако не ти се занимава с on-line поръчка, "Веломания" имат дистрибутори в повечето големи градове.
Аватар
Wizzard

Рейтинг: 1363

Мнениеот roshko » Чет Дек 25, 2008 12:25 am

Освен с инструмента от предния отговор, можеш да свалиш курбела с подходяща (с нужния размер) скоба за сваляне на лагери. Разбира се, по-добре е да работиш със съответния инструмент, но и скобата ще свърши работа... ако ти е под ръка. Нужна е само малко сръчност и повече съобразителност.
Успех! и Весела Коледа!
Аватар
roshko

Рейтинг: 1262

Мнениеот ico 1 » Чет Дек 25, 2008 8:00 pm

Има и по-евтини инструменти за сваляне на курбели.Аз си купих за 8 лв. от едно магазинче във Варна.Потърси, такива инструменти има във всеки свестен вело магазин.
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот mit4o » Нед Дек 28, 2008 9:31 pm

някой да знае тоя инструмент за каква ос е квадрат или звезда или
става и за двете
http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=310
mit4o

Рейтинг: 1200

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 28, 2008 9:43 pm

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот CoBHC » Вто Яну 27, 2009 11:42 pm

При средните движения със звезда няма нужда от подобен инструмент (говоря за ИСИС и Пауър Сплайн). Ако възнамеряваш да купуваш по-висок клас курбели и средно (базиращи се на гореспоменатите стандарти) този ключ ще ти е безполезен занапред и ако наблизо има велосервиз, спести си поръчката и излишните пари. Просто се отбии до там, пък хората си знаят работата :beer:
Аватар
CoBHC

Рейтинг: 1024

Мнениеот XeDoX » Чет Яну 29, 2009 1:11 pm

CoBHC написа:При средните движения със звезда няма нужда от подобен инструмент (говоря за ИСИС и Пауър Сплайн). Ако възнамеряваш да купуваш по-висок клас курбели и средно (базиращи се на гореспоменатите стандарти) този ключ ще ти е безполезен занапред и ако наблизо има велосервиз, спести си поръчката и излишните пари. Просто се отбии до там, пък хората си знаят работата :beer:

Не съм съгласен...аз съм на PowerSpline и имам нужда от екстрактора.Не,че немога да извадя курбелите с друг инструмент,но по-удобно и лесно с екстрактора.

btw инструмента става и за двете.
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот kpax » Пет Яну 30, 2009 10:18 am

Принципно при PowerSpline го няма елемента на "заклиняване" като при квадрата, и понякога курбелите си излизат сами, без екстрактор. А понякога не :)
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот CoBHC » Пет Яну 30, 2009 10:39 am

При мен (на гигапайп-а) пада само с развиване на болта. :beer:
Аватар
CoBHC

Рейтинг: 1024

Мнениеот f5 » Пет Яну 30, 2009 10:47 am

и аз имах същия проблем и свалянето не стана само със спецялния клиуч.В сержиза които бях човека ми даде една щанга и аз напъвам със щангата а тои развива с клиуча и така излезнаха.Каза ми че се получавала химична реакция между алуминия на курбела и стоманата на средното,затова като слагаме курбелите трябвало обилно да намажем оста на средното с грес за да излезнат по лесно когато се наложи.
f5

Рейтинг: 1060

Мнениеот nicky bike » Пет Яну 30, 2009 9:09 pm

Глупости на търкалета.

Курбелите се вадят със скоба предназначена за това.

Когато резбата е развалена се вади пак със скоба, но с по стегната резба. Ако и така не стане ... лошо (клиента не е желателно да присъства) с чук и нещо по меко което да се удря като алумин, по твърдо трупче или подобен по мек метал за да не се нарани (много) курбела....

По добре идете на механик това е неговата работа. :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Рейтинг: 2000

Мнениеот някой » Пет Фев 06, 2009 4:02 pm

roshko написа:Освен с инструмента от предния отговор, можеш да свалиш курбела с подходяща (с нужния размер) скоба за сваляне на лагери. Разбира се, по-добре е да работиш със съответния инструмент, но и скобата ще свърши работа... ако ти е под ръка. Нужна е само малко сръчност и повече съобразителност.
Успех! и Весела Коледа!

Скобата върши идеално работа, но:
1. Не може само с нея, защото няма къде да се опре винта. Ако го опреш в отвора на болта, след това резбата ще се смачка и средното трябва да го хвърлиш. Ако е скапано - става, ако не - аз използвам един център (направен от клапан), който влиза точно в отвора на болта (в оста).
Става перфектно, но трябва да се направи нещо такова.
2. Хубавата скоба е мнооого по-скъпа от този инструмент за курбели. Има разни китайски скоби, по 5-6 лв. по пазарите - някой са толкова примитивни, че даже не са със стъпкова, ами с метрична резба на винта и се скапват лесно!
Ако ще трябва да си купува човек скоба и няма да я използва за друго, по добре да си купи инструмента за курбели.
3. Челюстите на скобата са от твърда стомана и може да надраскат курбела (макар, че е от вътрешната страна и няма да се вижда). Затова който иска да няма такъв ефект (дефект) да сложи там някаква подложка.
В страната на слепците едноокия е цар!
някой

Рейтинг: 1155

Назад към Веломеханик