Възможно ли е да съм човек?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Възможно ли е да съм човек?

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Яну 01, 2009 9:17 pm

Ставах си таа сутрин, приятели, тръгвах към кенефа рефлекторно, да пикам и пътьом фиксирах пулсомера до джиесема (исках да вида дали некой се е сетил да ме поздрави по случай така омразните празници, не се учудих, че никой не беше, явно хората знаят, че ги мраза). Мина ми неква бегла мисъл относно него (пулсомера, джиесема вече установих, че е напълно девствен откъм есемеси), но реших да действам по приоритети и се изпиках, премисляйки идеята да стъпна на кантара след тва (отложих го за по-късно, ако можех да се изсеръ преди тва). Та, довлекох се обратно до леглото, придърпах дистанцьонното от под масата със съвсем девствения ми почти чисто нов компютор и замислено се почесах по мадете. Добре де, кво става с човека около празниците, не съм карал две седмици, изкарах некъф шибан грип, по цел ден само лежим (седим) пред компютора (телевизора), плюскам и ... ъъъ, ми май друго не съм правил в последните дни. Та, изпаднах в некви екзистенциални размишления, напълно подходящи за тва време на годината и реших почти импулсивно да си премера пулса. Турнах каишката, закопчах я (кака Мара несправедливо ме упреква, че съм тренирал сваляне на сутиени и затва мога да махам нейния само с една ръка, докато с другата превключвам каналите на елсидито, сичко за теа неща го знам самчо от подаръка на бате Любо за последния ми рожден ден!), поех дълбоко въздух и погледнах часовника (на него му требват двайсетина секунди да отлепи). 38!!! Ъ? Ъ! Я, пак! Тоа път не поех въздух - 42. Аха!!! Тва е, 42, ясно. Нов опит с поемане на въздух - 39. Ебаси, я пак без да зимам въздух ... играх си така десетина минути, докато обмислях дали шибаната мъгла ше се дигне или ше откривам сезона така (в крайна сметка, мъглата се дигна само колкото да ме изкара от нас и после пак се спусна). Както и да е, приятели, искам да отвора дискусия относно некви такиви показатели и как се променят зимъска, навити? :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 01, 2009 9:40 pm

42. :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Shady™ » Чет Яну 01, 2009 11:22 pm

:bigeyes: :crazy:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Рейтинг: 2000

Мнениеот Teodor40 » Чет Яну 01, 2009 11:37 pm

:rofl: :agree: Силно :D А за пулса, идея си нямам. Тренирал ли си нещо наистина активно?
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот eMcKu » Чет Яну 01, 2009 11:45 pm

Найстина пулса е странен, но ако всичко е точно (относно верността на пулсомера) нямам представа за обяснение. Ако си тренирал нещо найстина активно значи не е толкова ненормален тоя пулс. :)
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Quasar » Пет Яну 02, 2009 1:22 am

моя е към 45 след сън даже на моменти по малко...сърцето ми прави големи удари ама на рядко :) може и ти да си така..ако си активен много от малък
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Яну 02, 2009 8:22 am

45
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Анелия » Пет Яну 02, 2009 10:44 am

Абе човека иска да се похвали, не че се е притеснил толкова нормално ли е, не е ли :)
Не е задължително да си активен "от малък". Само няколко месеца тренировки са достатъчни значително да се повиши аеробната издържливост и всичките й екстри като да се изморяваш по-трудно, да тичаш там където останалите едва се мъкнат и т.н.
Аватар
Анелия

Мнениеот Antares » Пет Яну 02, 2009 12:47 pm

Пил съм едно кафе вече, малко кола и... 79 удара в минута...

DStupid, баце жив и здрав да си, много каранье, ебанье и се убави раоти ;]
Ти заместим джиесемо :D
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот DstupidBastarD » Пет Яну 02, 2009 1:09 pm

ЧНГ, приятели! Благодарим за активността по темата! Чесно да ви кажем, докато бате Любо не ми подари пулсомер за РД (в края на лятото), не бех се замислял особено къф е физическия смисъл на тоа показател. Аз и сега не съм наясно, де. Имам идея, че ниския пулс в бездействие е некакъв добър показател, ма умрелите съвсем добре требва да са тогава. Лятото пробвах обратния вариант, да си мерим максималния, ма се некакси шубеливо подхождах и повече от 173 така и не докарах. В тоа ред на мисли, знам простата формулка с "220-Х" (шибаното Х става се по-големо), знам и че за по-голема точност требва измерване в "лабораторни условия" (ковото и да значи тва), но ако некой има представа за друг метод на замерване на максимален пулс (индивидуалния), ше съм му много благодарен да го сподели с мен, нас и целия интернет, разбира се! Абе, темата е неква такава, може да споделяте свои показания, слухове (аз например чух мнение, че краката ми немат сила, в сравнение с капацитета на сърцето, щом не мога да кача пулса над тоа максимум, който вече споделих). Такива работи, приятели, сега е зима, аз още не съм си събрал тренажора, навънка е мокро и гадно, даже и реденето на пъзела не върви, само кака Мара радва сетивата ми в теа мрачни празнични дни! Аре, да идва лято или поне пролет! :bowdown:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот bokicha » Пет Яну 02, 2009 3:07 pm

DstupidBastarD написа:....ако некой има представа за друг метод на замерване на максимален пулс (индивидуалния), ше съм му много благодарен ....:bowdown:

...ако можех да карам колкото теб щех да ти го мерим в движение....баце!
...да проверим дали ти е верен уреда... :D ...в реални условия..

измерване в "лабораторни условия"

...надморската височина оказва ли влияние???...на пулса :look:
Аватар
bokicha

Мнениеот Teodor40 » Пет Яну 02, 2009 5:28 pm

Анелия написа:Не е задължително да си активен "от малък". Само няколко месеца тренировки са достатъчни значително да се повиши аеробната издържливост и всичките й екстри като да се изморяваш по-трудно, да тичаш там където останалите едва се мъкнат и т.н.

Това няма нищо общо с пулса на тренирал активно дълги години човек. За да ти се развие сърцето осезаемо е нужно доста повече от няколко месеца тренировки... каквото и да значи това "тренировки".
Иначе всеки има оклонения в пулса поради някакви странични фактори- алкохол, напрежение, недоспиване, прекалено спане, ядене и т.н. Въпроса е, дали е в нормите това 39-42, но на мен ми се вижда доста, доста ниско 39.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Анелия » Пет Яну 02, 2009 8:22 pm

Темата ми е интересна и едно от нещата, които прочетох:
Some values to compare with (don’t do it…)
There are great deviations in normal resting heart rates. Many well trained cyclists normally have a resting heart rate in the 40’s, some in the high 30’s and few in the low 30’s or lower. There are also well trained cyclists or even professionals in the high 40’s or low 50’s. And as I said previously: Don’t compare values with others’…

Мой превод:
Някои стойности за сравнение (не го правете)
Има много отклонения от нормата за пулс в покой. Много добре тренирани колоездачи обикновено имат пулс в покой 40-50. Някои имат над 38, и малко 32 и дори по-нисък. Също така много добре тренирани колоездачи и дори професионалисти могат да имат 48 или 52. Както казах преди това: не се сравнявайте с другите.

Е, аз утре сутринта ще си го измеря ;)
Аватар
Анелия

Мнениеот thegmin » Пет Яну 02, 2009 8:34 pm

Аз нещо не схванах пулса е бил 42, така ли?
Аватар
thegmin

Рейтинг: 1150

Мнениеот Анелия » Нед Яну 04, 2009 9:18 am

52.
Аватар
Анелия

Мнениеот chrome » Нед Яну 04, 2009 3:00 pm

така като гледам тука тея малки цифри и се чудим дали няма да се появи и някои двойник на Мигел и да обяви 28 хаха, на мен поне ми се виждат малко малки тия цифри но не и невъзможни, но преди време по спомен мигел беше с наи-уникалното сърце, на ромингер мисля че беше някъде около 34
Just Be!
chrome

Мнениеот papi007 » Пон Яну 05, 2009 1:19 am

Така преди да съм забравил, накратко за надморската височина - според зависи на къде отиваш.. Аз имам опит с нагоре, който после ми обясниха и теоритично.. С няколко думи - докато седиш на едно място - няма разлика. Разликата се появява когатозапочне натоварването, по-бързо се вдига пулс, и по-дълго се държи. Обяснението е че въздухът е с по-ниско налягане, т.е. по-разреден, съответно молекулите въздух, които попринцип дишаме са с по-голям размер, и седейки на едно място - няма разлика, но когато тръгнем да се натоварваме, ни трябва повече кислород. Проблемът е че малките аероли (или "дупчиците" на белия дроб, през който минава кислородът за да се завърти през кръвта, не съм сигурен че така се казваха обаче) не са достатъчно отворени, за да могат да минат през тях по-големите молекули въздух, като организма усещайки тази липса на въздух, и се опитва да я компенсира с по-голям пулс.. А защо спортистите ходят на високо преди състезания - защото им се отварят белите дробове , и защото организма започва да произвежда и повече бели кръвни телца (за тях ще си призная че съм забравил с какво точно помагаха).
Относно моя пулс, най-ниско съм падал на 41. Ходих на кардиоложка, защото ми се налагаше с пълна упойка да ме оперират, та трябваше да ме прегледат , и тя каза че за спортистите това сеполучава , защото сърцето е мускул, който помпа кръв.. като се тренира , става по-силно, и с един удар помпа повече кръв, околкото на някой кретен, който с години не си става от гъза и рупа само чипс (хм, това последното май не го каза тя :rofl: ) Като бях пък в болницата решиха да пробват първо сместна упойка да ме режат , та като ме сложиха на операционната маса, и ме "вързаха" към машините , загото бях гладен бях с пулс някъде 48, обаче като не дишам дълго и поема после дълбок дъх, стигах до 59-62 ... и едната от сестрите почна да ми се кара да не съм си бил играел със сърцето, че било опасно :rofl: :rofl: то пък все едно нарочно го правих ...
А максималния пулс съм го вдигал 100% на витоша докато катеря, ама нямам уред за измерване , за това на велоаргометър съм се пробвал, там до 183, като съм сигурен че в планината ми е бил и по-висок.. утре съм на фитнес , ако не пиша , значи съм загинал в името на науката! :rofl:
Best wishes, papi007
Аватар
papi007

Мнениеот emil_a626 » Пон Яну 05, 2009 9:02 am

На мене машинката ми прави по 55 удара в минута , след сън не съм мерил
Аватар
emil_a626

Рейтинг: 1225

За пулса

Мнениеот Митко Ruse » Пон Яну 05, 2009 1:49 pm

Здравейте приятели и за много години / километри /. Преди време се опитах да започна тема по този въпрос /пулса/ но нещо не се получи. Много се интересувам от него и затова реших да се намеся.
Минималния пулс е много показателен за подготовката /сърдечносъдовата система/ на човека при положение, че когато се измерва не вземаш някакви медикаменти за неговата промяна. Мери се сутрин в покой преди кафетата или някакви по силни упражнения в леглото. Моя при най-добра форма е слизал до 44 удара в минута като се смята, че 60-70 за нормално при мъжете /при жените са повече/. Вярно е че с Мигел Индураин има най-голямото сърце /1800мл./ от колоездачите. Много тренировки и талант е имал този пич и се е старал нали е нямало тогава ЕПО. За да си намалиш пулса /увеличиш обема на сърцето/ от 600мл. с 20% трябва да тренираш по 6-8 часа на седмица в диапазон 60%-70% от Макс. Пулс. При 50% по 10-12ч.до професионалистите 50-60ч.. или да вземеш някои медикаменти. Височината влияе на пулса в покои и при натоварване. Сърцето се развива много по-лесно при младия организъм при 6г.-7г. годишните и после по време на пубертета 12г.-15г..Как се измерва Макс. Пулс по нататък, че сега съм все пак на работа.
Митко Ruse

Re: За пулса

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Яну 07, 2009 4:18 pm

Митко Ruse написа:Здравейте приятели и за много години / километри /. Преди време се опитах да започна тема по този въпрос /пулса/ но нещо не се получи. Много се интересувам от него и затова реших да се намеся.
Минималния пулс е много показателен за подготовката /сърдечносъдовата система/ на човека при положение, че когато се измерва не вземаш някакви медикаменти за неговата промяна. Мери се сутрин в покой преди кафетата или някакви по силни упражнения в леглото. Моя при най-добра форма е слизал до 44 удара в минута като се смята, че 60-70 за нормално при мъжете /при жените са повече/. Вярно е че с Мигел Индураин има най-голямото сърце /1800мл./ от колоездачите. Много тренировки и талант е имал този пич и се е старал нали е нямало тогава ЕПО. За да си намалиш пулса /увеличиш обема на сърцето/ от 600мл. с 20% трябва да тренираш по 6-8 часа на седмица в диапазон 60%-70% от Макс. Пулс. При 50% по 10-12ч.до професионалистите 50-60ч.. или да вземеш някои медикаменти. Височината влияе на пулса в покои и при натоварване. Сърцето се развива много по-лесно при младия организъм при 6г.-7г. годишните и после по време на пубертета 12г.-15г..Как се измерва Макс. Пулс по нататък, че сега съм все пак на работа.

Абе, страна работа с тоа тренажор, баце, или "ом-треньор" както ти му викаш. Начи, карам го на най-тегава предавка 51/18 (тва на равно го права само като си правим расодка или като се лигава да карам каданс 110-120) и пулса ми не пада под 150-155 (досега най-много съм дигал 164, ма още след час ше го подобрим тва постижение). От тук ми идва идеята, че явно максимален пулс се мери на нещо подобно (вероятно на статично колело, щото тука не можеш да се напънеш съвсем яко, без да полетиш напреде или по-вероятно настрани). Ше видим, планирам да дигна поне 180 пулс до две седмици (още ме е шубе да завъртим съвсем яко педалите). :crazy:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот brumbar » Сря Яну 07, 2009 9:57 pm

За много години и от мене.
Моя max пулс съм го докарвал до 197, ама знам, че можеше и повече /т.е в момента на натоварването не се бях вложил на max/.
На последното изкачване на Бузлуджа средния ми пулс бе 177 за 48 минути изкачване, а максималния стигна 185.
При изкачване на баирчета, когато съм в игриво настроение не ми е проблем да подържам пулс от порядъка на 184-185 в продължение на 10-на минути. След това просто не ми стига въздуха да продължа със същото темпо.
Забелязах и нещо друго. По принцип рядко се запъхтявам. По време на натоварванията не дишам много учестено, както другите с които съм карал /става дума за добре подготвени хора - балкански шампион по триатлон Найден Цанков и моя спаринг партньор в продължение на години - Николай Костадинов - шампион крос кънтри и тренировки на шосе /. По рано си бях правил изследвания на кръвта и докторката се чуди на високите ми нива на хемоглобин, та това може би обяснява този факт, че достатъчно добре усвоявам кислород и не ми се е налагало да пъхтя като локомотив при големи натоварвания.
Та тази есен се опитах да се науча да дишам по-учестено при изкачванията. В предвид слабата ми обща форма през година резултатът беше много добър. Можех да катеря на по-тежка предавка, пулса ми не се качваше толкова и се изморявах по-бавно.
Чакам с нетърпение да се постопли и да продължа с експериментите - смятам да наблюдавам пулс и средна скорост на изкачване при различен каданс, при различни предавки, прав /стил тексаска тарантела/ и без да ставам от седлото и да открия най-оптималния вариант за мене.
Хайде да идва лято вече...
Аватар
brumbar

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Чет Яну 08, 2009 11:43 am

Ади да идва лятото, че и на мен ми се докара на въздух. За максималния пулс да не превеждам дословно от професор Полищук доктор на Ленинградския Физкултурен институт /повечето от нещата дето пиша тук са от негови книги и статии/.Но как да се прави измерването на мах.пулс? Избираш си място дето не те притесняват светофари или голям трафик. Започваш със загрявка и постепенно засилваш като държиш един каданс от 100об./м. на три минути сваляш на по-тежка предавка докато вече си скапан, тогава за последно ставаш и спринтираш като за последно. Каквото се получи на пулсомера това е за момента. Това е най-точния начин за измерване а и приз годината зависимост от това как караш пулса варира. Като караш на по-нисък каданс пулса по-бавно се дига, когато тренираш по-дълги дистанции с по- умерено темпо също. Тренираш ли за сила и спринтове мах.пулс се дига. Тънкостта е да имаш нисък пулс при покои и висок мах. Обаче като тренираш за едното разваляш другото и за това казват, че не може да се подържа висока форма дълго време. Абе шибана работа но ако се съобразяваш с тези неща за определено време можеш да караш много по-добре отколкото обикновено.
Митко Ruse

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Яну 08, 2009 2:13 pm

Преди малко проведох днешното въртене на тренажора. Направих го след щангите, та затва имах достатъчно висок начален пулс (още като се метнах беше 145 на 51/24). На 51/21 вече дигнах до 165, а като резнах едно умерено едноминутно спритнче (доколкото ми позволява техниката на пазене на равновесие на тва чудо) на 51/18 и дигнах 181. Тва засега ми е максимално регистрирания компюторно максимум за пулс. Вервам, че мога да го дигна и на 185-190, но нема да е за повече от половин минута, че не ми се ше да си изплювам големото сърце на пода, мама ше се сърди, че правим боклук тука. :crap:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот BluE_Magic » Чет Яну 08, 2009 10:01 pm

моя макс пулс е 205 направо немога да повярвам че имате такъф малък пулс ,аз обаче много бързо го вдигам ,но и много бързо свалям
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот tanya » Пет Яну 09, 2009 9:23 am

Максималният пулс, който съм вдигала е около 192 в края на някой баир, ако наистина си дам много зор. Иначе на пулсомера съм задала като макс 187. И аз като brumbar, обаче съм забелязала, че доста време мога да си карам с пулс над 180 без да се задъхвам особено. Сега като погледнах записките си, на вело-ралито в Средна гора през 2007първият ден, за 43км по черно с преобладаващи изкачвания пулсът ми е бил 88% от времето в power зоната (пулс 159+). В чисто време това е 3 часа. Средният ми пулс за трасето е бил 171, а дори не се изморих особено. Всъщност за мен това е проблем. Няма логика да карам дълго време с висок пулс и да се чувствам добре. Опитвам се да тренирам с по-нисък за да правя обем, ама трудно се получава. От една страна нямам време за всекидневни тренировки, а от друга не ми издържат нервите да карам по-леко и с по-нисък пулс. Да не говорим, че в района всички пътища почти са баири.
Митко, аз четох за още един начин за определяне на макс пулс. Направо го копвам тук, че ме мързи да превеждам:
The most accurate way to determine MHR is to have it clinically tested. If you do not have access to this kind of facility, you may want to try the following:

Find a long hill (2-3km) and after warming up for 20 minutes, start at the bottom relatively fast. Increase your speed progressively until your heart rate readings no longer rise and you approach exhaustion. The number you see on the screen of your monitor, is your MHR. Without a monitor, when you reach the point of exhaustion, take your heart rate (at the wrist or neck) for 6 seconds and simply add a zero.

Tip!
If you are not too tired from this effort, repeat the exercise. Sometimes the body just does not want to be pushed so hard initially and the second reading may be more accurate.
Имам подходящо изкачване в района - точно 3км с около 10% среден наклон, обаче все още не съм го пробвала на макс
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Нед Яну 11, 2009 10:31 am

Ади ако имаш време нататък моля те да го преведеш.Аз използвам по-скоро този начин, че имам подходящ баир около къщи.Малкия Блу да не се чуди, че му е висок пулса нали е на 16г. и /220-годините/ важи.Не може да се кара с натоварване 90% повече от 1 до 3мин. ако го караш значи не е 90% а по-малко.Не меже да караш с висок пулс и да си добре.Аз като карам с над 90% почвам да правя връзка с извънземните трудно мисля камо ли да говоря.За мен това са над 170удр.. но аз съм на 51 години.
Митко Ruse

Мнениеот tanya » Нед Яну 11, 2009 12:17 pm

Митко, ето ти превод на кратко:
"Избираш си дълго изкачване (2-3км). Загрявка 20мин. Стартира се по баира в относително бързо темпо. Скоростта се увеличва прогресивно, докато пулсът престане да се увеличва и се почувства изтощение. Това, което се вижда на монитора, е максималният пулс.
Ако не се чувстваш много уморен от това усилие, упражнението се повтаря, т.е. предполага се, че не си успял да накараш тялото си да даде всичко на което е способно."

И аз знам, че по принцип не може да се кара дълго време с висок пулс и да се чувстваш добре. Обаче като гледам по записките си, при колко карания с преобладаващи изкачвания съм била със среден пулс около 170 и то в продължение на часове, си мисля, че най-вероятно максималният ми пулс не е 187, а трябва да е по-висок, иначе няма логика. Ама пак казвам, че то в цялата тази история няма нищо хубаво. Добре тренираното сърце трябва да може да работи на по-нисък пулс.
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот axelmax » Нед Яну 11, 2009 1:19 pm

преди време имаше едно предаване "Столът",брат ми беше учатник там и постигна най-високият пулс 183

а видимо му нямаше нищо иу тои сподели,че не е чуствал такова напрежение,щото 183 не си е шега ,при положение ,че седиш в един удобен стол

бяха му спуснали един питон за да го изкоркат ,но тогава пулсат му леко спадна(занимавал се с змии едно лято,по морето)

има такива аномалии,но е добре да се проследят ,може и да са опасни

хора спортувайте за да имаме нормало кръвно налягане
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот notty » Вто Яну 13, 2009 11:03 pm

Хайде сега като е станало въпрос за пулсомери, я предложете нещо така като за начинаещ до 30лв? Еи и да се похваля от коледа вече сам с ново колело и чакам само снега да се стопи и излизам да паля гумите с който е навит ;)
Аватар
notty

Рейтинг: 1270

Мнениеот ioioioto » Сря Яну 14, 2009 7:14 am

Митко Ruse от каде ги взимаш тия статистики професионалистите карали 50 - 60 часа на седмица :rofl: ? Не знам може и да е вярно пада се по 7-9 часа на ден но ми е чудно какво трябва да ядеш за да поддържаж едно тегло . Не знем за другите но аз тренирам по 1 час на ден и свалям доста бързо килограми . Преди сам тренирал само фитнес (3 години) и тогава свалях много бързо килограми или изобщо не помръдвах от 60кг докато не си купих сурватачен протеин и за 1 месец качих 5 кг . Отскоро карам шосейка и имам още един въпрос като карам по 1 час и ми изтръпват слабините . Пробвах да сложа кърпа - горе долу става но пак леко изтръпва отвреме на време дали моде да се получи некакъв проблем за в бъдеще от това изтръпване ?
Аватар
ioioioto

Рейтинг: 1230

Следваща

Назад към Други видове колоездене