от stanko » Вто Яну 06, 2009 9:53 pm
Днес разказах на- две на- три какво ни се е случило на една по-възрастна колежка, демек човек с опит и мъдрост. И тя ме изгледа все едно съм наивник. Вика ми, мина времето, когато чая беше безплатен по хижите и държавата се грижеше за всички. Човекът си гледа бизнеса и личния интерес.
Не съм съгласен с нея. Тук не става въпрос за държавата и за социализма. Хижите си имат собственик и това е БТС - обществена организация. Не държавна, има разлика. То и ако се замислите - колко от нас дето сега се ядосваме от подобни истории сме членове на БТС и плащаме членски внос. Аз не съм. Въпреки, че у мен е възпитана представата, че хижите са от планинари за планинари - гостоприемни, съпричастни, закрилящи.
Но да се върна на това, защо не съм съгласен че онзи просто си гледа частния интерес:
Първо, в планината всички са уязвими. Хижите са замислени като острови на спасението, а хижарите трябва да са като лекарите с хипократова клетва - да са длъжни да помагат в беда. И това морално задължение не се вписва, ама никак, към нрава на въпросния управител на хижа.
Второ, ако приемем, че вече всичко и навсякъде се е обърнало на безмилостен келепирджилък, то този хижар въобще не си ръководи бизнеса правилно. Той отблъсква клиенти. Превръща ги в хора, които никога няма да повторят, не само това, ама и ще разкажат на още 30 човека да на се нахендрят да влизат там. Тоя човек не си е дал сметка, че днес може да съм за един чай, утре да сме трийсе човека за три дена там. Просто този човек не разбира от работата си.
Дори.., заначи, дори да има съвсем резонно обяснение да си гони оборотите, може да има такъв - примерно драконовски наем, не може да върже сметките и пр.... Та дори да е така, има много по-интелигентни и елегантни начини да съобщиш на хората, че това място което е означено с изключително социалното име "хижа", не е това което те очакват. Може да сложиш достатъчно ясни указания на видно място. Дори една табела отгоре "Ресторант" би променила магически възприемането на мястото в което влизаш.
А аз влязох в хижа и очаквах да видя съдържанието на думата "хижа". За съжаление чичото дебилно предпочита да изненадва всеки като му казва ехидно в лицето "сбъркал си адреса". Някакво си извратено удоволствие от чувството за власт което си вдъхва с това свое господарстване.
Истината е че не ние, а хижарят е сбъркал адреса и БТС също. Не е това начина за решаване на стопанските проблеми на хижите. Те могат да са много успешни икономически предприятия единствено и само благодарение на уважението на туристите към институцията "хижа".