въпрос за спреи

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

въпрос за спреи

Мнениеот Delta » Нед Яну 11, 2009 8:20 pm

Абе четох в ЧЗВ обаче нищо не намерих относно този спреи http://screambikes.eu/product_info.php? ... cts_id=783 та виждам че става за верига,но става ли за напръскване на вилката,омекотява ли семерингите ии става ли за напръскване навътре в броните.

Моля без минуси
Delta

Рейтинг: 998

Мнениеот edinmilion » Нед Яну 11, 2009 8:38 pm

от отзивите в същата страница която си посочил в коментара на Емил Иванов пише, че не е подходящ за вилки, защото бързо изсъхва.
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stancho » Нед Яну 11, 2009 8:44 pm

Аз откакто чистя и смазвам прахоуловителите на сегашната ми вилка с това спрейче, всичко е на 6. Даже на старата ми TORA 289 повлия много добре и с редовно чистене, дори толкова дървена вилка, работеше добре. За движението нямам забележки. Аз лично много я харесвам и не мисля да я сменям скоро.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот kotka12 » Пон Яну 12, 2009 10:01 am

тефлоновите спрейове не са особено подходящи за вилки
защото са доста лепливи
и събират доста прах
според мен е по-добре да се смазва с малко силиконов спрей
или малко масло за вилки
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот SpoileR » Пон Яну 12, 2009 11:18 am

kotka12 написа:силиконов спрей...

+1 :agree: :agree: :agree:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Admin » Пон Яну 12, 2009 12:34 pm

За смазване на вилката ползвам масло за вилки. Все се каня да си купя и силиконов спрей, защото с него ще е по-лесно, ама още не съм.

Като цяло не бих ползвал за подобна цел смазка, на която не пише изрично, че е подходяща именно за такова приложение. А на тази не го пише (имам един флакон от нея), така че я ползвам само за веригата и другите споменати приложения, но не и за вилката.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Яну 12, 2009 12:36 pm

Някои модели на Сънтър се смазват с тефлонов спрей.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пон Яну 12, 2009 12:39 pm

...при използване на фабричната грес...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hamak » Пон Яну 12, 2009 1:43 pm

kotka12 написа:тефлоновите спрейове не са особено подходящи за вилки
защото са доста лепливи
и събират доста прах
според мен е по-добре да се смазва с малко силиконов спрей
или малко масло за вилки

Не е подходящ за каквото и да е било смазване по колелото...правилно доста са лепкави и събират и прах и мръсотия и каквото още се сетите. При вилките употребата на тези спрейове водят до влошаване работата на вилката в следствие на всичките "боклуци" , които са се намърдали вътре благодарение на лепнещия спрей :)

А що се отнася до това , че ставал за вериги ..... категорично нестава :) Едно , че става лепкава и събира яко прах и второ - запича . Пробвай да раздвижеш някоя верига след употреба на въпросния спрей :D

П.С. : Бих ти препоръчал да не го използваш за каквото и да е било по колело. :beer:

Поздрави !
Аватар
hamak

Рейтинг: 1323

Мнениеот Motorola » Пон Яну 12, 2009 5:10 pm

Аз пръскам мойта верига с това... Не съм останал недоволен, почиства и смазва, добро е(Става и за печката в къщи :rofl: )
Motorola

Рейтинг: 1208

Мнениеот hamak » Пон Яну 12, 2009 5:18 pm

Незнам колко често го употребяваш и какво каране правиш , но аз съм свидетел на не един случай , в които спрея така е спекъл веригата , че едвам се раздвижва после. Може да има някво значение каква е веригата ... незнам , но от това което съм видял и чул е че не са особено добри тези спрейове :)

Поздрави :beer:
Аватар
hamak

Мнениеот bikerider » Пон Яну 12, 2009 5:25 pm

hamak написа:аз съм свидетел на не един случай , в които спрея така е спекъл веригата , че едвам се раздвижва после.

Само по себе си това нищо не говори за спрея. Говори за други неща... :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hamak » Пон Яну 12, 2009 5:34 pm

bikerider написа:
hamak написа:аз съм свидетел на не един случай , в които спрея така е спекъл веригата , че едвам се раздвижва после.

Говоря за вериги подържани с такъв спрей. Какво почиства или смазва този спрей ? При условие , че като напръскаш в началото всичко е наред , но след това става лепкава веригата и на едно каране из планината и веригата е леж ...

П.С. : Ако има "фенове" на тези спрейове мога да подаря един :D :beer:
Аватар
hamak

Мнениеот did » Пон Яну 12, 2009 6:08 pm

hamak написа:
bikerider написа:

Говоря за вериги подържани с такъв спрей. Какво почиства или смазва този спрей ? При условие , че като напръскаш в началото всичко е наред , но след това става лепкава веригата и на едно каране из планината и веригата е леж ...

П.С. : Ако има "фенове" на тези спрейове мога да подаря един :D :beer:

Чак фенове не сме, но не е вярно, че тефлоновите смазки не стават за верига. Напротив, най-добрите смазки за верига са с тефлон.

Просто трябва да се спазват правилата за приложение на тези смазки:

1. Идеално обезмасляване и почистване на веригата до блясък.
2. Прилагане на тефлоновите смазки поне 12 часа преди каране (най-добре вечерта)
3. Сутринта, или ПОНЕ след 12 часа, а може и повече, се избърсва със сух парцал ВСИЧКАТА смазка, която може да се избърше. Веригата отново трябва да изглежда като суха.

Така тефлонът остава само там, където му е мястото.

За мен тефлонът е незаменим за вериги, но предпочитам да не е под форма на спрей, понеже пръска твърде много. Едно капкомерче върши по-добра работа.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Stancho » Пон Яну 12, 2009 6:16 pm

@hamak с такъв спрей лятото раздвижих на един стар познат спеклия преден дерайльор, мойта верига един сезон в прах и мръсотии е като нова пак заради този спрей и също така не мога да се оплача от тонове боклуци.

А относно вилките - след като я пръсна със въпросния спрей, раздвижвам вилката да излязат боклуците и след забърсване вече няма какво да лепи отново прахта. На Витоша лятото като не се виждаше пътеката от прах, този спрей не ми е пълнил вилката с боклук...

Извода: Зависи кой и как го използва, защото не всеки начин е правилен. Или както казва дядо ми: "Всичко си има чалъм!"
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Delta » Вто Яну 13, 2009 9:40 pm

благодаря ви за отговорите а може ли да ми кажете какъв силиконов спреи да си взема.Тези от оръжеините магазини стават ли или някъкъв друг да си взема. :)
Delta

Рейтинг: 998

Мнениеот DarKFate » Сря Яну 14, 2009 2:58 pm

Delta написа:благодаря ви за отговорите а може ли да ми кажете какъв силиконов спреи да си взема.Тези от оръжеините магазини стават ли или някъкъв друг да си взема. :)

Аз имам на Loctite и съм доста доволен. :)
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Назад към Общ форум