Здравейте. Започвам по същество. Днес най-добрия ми приятел беше блъснат от кола. За "радост" има "само" натъртвания по тялото и главата и леко мозъчно сътресение, можеше да е много по-зле. Ето как се случи: (аз не съм свидетел, разказаха ми)
Тръгвайки за училище, моя приятел тръгва пресича булеварда пред тях на пешеходна пътека. Дават му път от 1вата лента, и от 2рата лента с около 40км/ч излита кола и го блъска директно. После поне човека слиза от колата и го кара до Пирогов (то само това оставаше, да го зареже там).
Аз имам опит с "пешеходните пътеки" по булевардите, тъй-като всеки ден пресичам 1 да ходя до училище.Според мен там е по-опасно да се пресича именно заради възможността някой да спре, но от другата лента да фърчи някои, и нито пешеходеца да вижда колата, нито колата да вижда пешеходеца. От такава ситуация съм се измъквал на косъм доста пъти, но моя приятел нямаше опит, тъй-като наскоро се премести до булевард, и общо взето няма "опит" в пресичането по софийските булеварди.
Отправям молба към всички тук, които шофират, да не рискуват човешки живот за да стигнат 5 секунди по-бързо там, закъдето са тръгнали. Ако не се лъжа да не спреш на пешеходна пътека е достатъчно провинение, но да изпреварваш на пешеходна пътека вече е прекалено. Знам, че темата за войната по пътищата сигурно е много дъфкана, но аз само споделям конкретен случай, от който според мен никой не е застрахован.