Войната по пътищата

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Войната по пътищата

Мнениеот Mast3rm1nd » Пон Яну 12, 2009 7:11 pm

Здравейте. Започвам по същество. Днес най-добрия ми приятел беше блъснат от кола. За "радост" има "само" натъртвания по тялото и главата и леко мозъчно сътресение, можеше да е много по-зле. Ето как се случи: (аз не съм свидетел, разказаха ми)

Тръгвайки за училище, моя приятел тръгва пресича булеварда пред тях на пешеходна пътека. Дават му път от 1вата лента, и от 2рата лента с около 40км/ч излита кола и го блъска директно. После поне човека слиза от колата и го кара до Пирогов (то само това оставаше, да го зареже там).

Аз имам опит с "пешеходните пътеки" по булевардите, тъй-като всеки ден пресичам 1 да ходя до училище.Според мен там е по-опасно да се пресича именно заради възможността някой да спре, но от другата лента да фърчи някои, и нито пешеходеца да вижда колата, нито колата да вижда пешеходеца. От такава ситуация съм се измъквал на косъм доста пъти, но моя приятел нямаше опит, тъй-като наскоро се премести до булевард, и общо взето няма "опит" в пресичането по софийските булеварди.

Отправям молба към всички тук, които шофират, да не рискуват човешки живот за да стигнат 5 секунди по-бързо там, закъдето са тръгнали. Ако не се лъжа да не спреш на пешеходна пътека е достатъчно провинение, но да изпреварваш на пешеходна пътека вече е прекалено. Знам, че темата за войната по пътищата сигурно е много дъфкана, но аз само споделям конкретен случай, от който според мен никой не е застрахован.
Аватар
Mast3rm1nd

Рейтинг: 936

Re: Войната по пътищата

Мнениеот Dimchovsky » Пон Яну 12, 2009 7:15 pm

С тоя "опит"... :nono: То е до внимание и невнимание...
А в София не веднъж съм бил свидетел на блъснати... :crazy:
Lube....
Аватар
Dimchovsky

Рейтинг: 1170

Мнениеот pyle » Пон Яну 12, 2009 7:36 pm

а бе тука по наще улици си е е**ло майката :skull:
Аватар
pyle

Рейтинг: 1128

Мнениеот ico 1 » Пон Яну 12, 2009 7:41 pm

Винаги се оглеждайте.Не се доверявайте само на зелената светлина на светофара.Много изрУди почнаха да идват в големите градове и да карат както си карат на село,където няма светофари.Те просто бързат и не мислят,защото и да искат да мислят просто не могат-не им е в характера. :dunno:
Аватар
ico 1

Рейтинг: 2000

Мнениеот Mast3rm1nd » Пон Яну 12, 2009 8:09 pm

той се оглежда, проблема е че няма как да види, защото този който му е спрял, фактически пречи (не си правете изводи ако сте от малкото спиращи на пешеходни пътеки, да не спирате)
Аватар
Mast3rm1nd

Re: Войната по пътищата

Мнениеот contty » Пон Яну 12, 2009 8:14 pm

Mast3rm1nd написа:пешеходните пътеки ... Според мен там е по-опасно да се пресича именно заради възможността някой да спре, но от другата лента да фърчи някои, и нито пешеходеца да вижда колата, нито колата да вижда пешеходеца.

Да, мамка му, точно така е. По-опасно е да се пресича на зебра, разчитайки шофьорите да спазват правилата за движение.
Ами така ще бъде като няма наказани.
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Мнениеот Mast3rm1nd » Пон Яну 12, 2009 8:27 pm

по софийските булеварди няма полицаи... аз живея на булевард Шипченски Проход, и има 1 пешеходна пътека на 5 метра от 1во районно, където от 100 човека 1 ще спре... но никой не прави нищо
Аватар
Mast3rm1nd

Мнениеот papi007 » Пон Яну 12, 2009 8:48 pm

На Софииския университет маршрутка забърса и свали огледало на BMW от 88-а някъде година, полицайте на светофара си чоплят семки и се правят на невидяли... Некъф дебил преди време с мерцедес SLK с над 100 км/ч убива на зелен за пешеходците светофар и после минава с номера "аз от 6 месеца имам книжка, това да служи в съда за извинение" ... Да продължавам ли с АБСУРДИТЕ? Мутра кара чисто нов мерцедес с няква зверска скорост, убива дете на пешеходна пътека, идва следователя , тоя го пита, колко пари, ония ... никви, нека видим какво е станало... След няколко часа човека е отстранен от работа, мерцедеса е изкаран със спирачна сила , по малка от на жигула, мутрата- невинна! Човекът след месец- наръган и едвам уживял! още абсурди? Какво всички се хванаха за Ставийски? А, да , известен е , и ще стане медиина атракция цялата тази работа и държавата като го вкара в затвора , ще покаже че работи ... Уж! Като няма държава, като упражняващите контрол в само злоупотребяват с това (патрулка на червено без включен специален режим на движение, рушвети... к'во ли не) ще сме така ;) Просто в АНАРХИЯТА всеки оцелява както може. както и да е , не сме на маса, нема ракия , нема шоспка, приятеля ти е жив и здрав като за след случилото му се, здраве да е.
best wishes,papi007 :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот Mast3rm1nd » Пон Яну 12, 2009 8:52 pm

мерси :beer:
Аватар
Mast3rm1nd

Мнениеот Alpina » Пон Яну 12, 2009 8:58 pm

Аз за това понякога не спирам на пътеки, след като преди повече от година за малко да прегазят пресичаща пред мен майка с количка...
Ако спирам си играя със стоповете да почнат да мигат яко, за да се усетят някои кретени.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Пон Яну 12, 2009 9:08 pm

В тоя случай мисля, че приятеля ти също има някаква вина. Много катастрофи съм гледал във vbox-а и голяма част от тях е заради това, че пешеходците не се сещат, че и от другата лента може да бъдат блъснати. Аз винаги се старая да имам видимост към отделните платна, за да не изпадам в такива ситуации..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Alpina » Пон Яну 12, 2009 9:18 pm

hitar_potter, задължението на шофьор е, да не изпреварва в зона на пешеходна пътека т.е. ако има спрала кола и той трябва да спре. Сигурно вина имат и хората на спирка, че не гледат за летяща към тях кола.

Че трябав да се пазим - трябва, ама не може да кажеш че е имал вина.
Ако е бил на колело, когато я е пресичал - да има, но не и като пешеходец.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Пон Яну 12, 2009 9:31 pm

Винаги, когато някой ми спре, за да ми даде път, махвам/кимвам в знак на благодарност, след което дори и да е само с една лента платното, отделям частица от секундата, неколкократно животоспасяваща, за да надникна за засилил се да изпреварва джигит.
Не е хубаво, не би трябвало да е така, но закона за движение по пътищата може да бъде нарушен, тези на физиката - не. За това се съобразявам предимно с вторите, когато съм пешеходец/колоездач.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Unnamed » Пон Яну 12, 2009 10:20 pm

Може би аз имам късмет че не живея в голям град.
В нашия град(Ловеч) съшо е имало проишествия но леки и не толкова много колкото в София или другите големи градове.Даже и мен ме е блускала кола 2пъти
единия път по моя вина
втория по страшния по взаимна вина
Това доказва че никой не е застрахован от нищо никаде повсяковреме
Piratka Dh Team
Аватар
Unnamed

Рейтинг: 897

Мнениеот quickJO » Пон Яну 12, 2009 10:32 pm

Ами в Закона за движение по пътищата е казано, че водач на МПС трябва да се съобразява с пешеходците без значение дали спазват или не правилата за движение по пътищата. Принципно цялата отговорност пада в/у шофьора. Аз мисля че не може ти да седнеш на волана и да управляваш тон и половина желязо (една нормална кола е около тази тежест) и да караш със 90-100 в град, или не дай си боже да си пиинал или нещо от този род. Спирачният път дори при 50 км/ч може да ви се стори шокиращо дълъг. Но и колкото и отговорността да е на водача, за бога всички да се пазиме, защото докато "вълшебаната двайсетолевка" не загуби магическите си способности, докато не се спазва правилника и докато културата на българския шофьор е близка до тази на интелегентна маймуна в тази джунгла няма оцеляване... И аз карам кола и имам ясна представа какво е по пътищата (предимно в София)... Пазете се, защото 80% от шофьорите няма да гледат за вас...
Да се греши е човешко, но за да прецакаш тотално всичко ти трябва компютър.
Аватар
quickJO

Рейтинг: 1260

Мнениеот lanzz » Вто Яну 13, 2009 11:40 am

Alpina написа:Че трябав да се пазим - трябва, ама не може да кажеш че е имал вина.

вина има. не пред закона, а пред себе си. аз за това и когато съм пеша, и когато шофирам, внимавам много повече от колкото закона го изисква от мен. ако ме блъсне кола докато пресичам на зелено, аз пак ще съм пострадал (недай си боже и по-зле), въпреки че съм бил в правото си според закона. ако някой ми отнеме предимство и се натресе в мен докато шофирам, пак аз ще трябва да се занимавам със застраховки и ремонти, въпреки че не съм аз нарушил закона. предпочитам да оставям идиоти да ми отнемат предимството, да ми свирят на светофар защото не съм се изстрелял в момента в който е светнало зелено, и да се оглеждам и в обратната посока на еднопосочни улици и в насрещното движение, дори да има разделителна ивица между платната, и да забавям когато пресичам път когато съм с предимство, пък нека закона да не ги иска от мен тези неща. предпочитам да не ми се случват гадости, от колкото да се възползвам от законовите си права.
Аватар
lanzz

Назад към Бла - Бла