Относно снимка на седмицата

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Мнениеот Admin » Сря Яну 14, 2009 1:51 pm

Такаа... днес верно е ден на всенародни протести! :rofl:

ОК, простете ми шегата, не се отнасям несериозно към темата и не искам никого да обидя с първия ред, но и не можах да се сдържа.

Първо една добра новина. След време секцията за снимки ще бъде направена така, че за всяка снимка ще може да е гласува от регистрирани потребители. Работи се по въпроса, но ще отнеме време, не смея да се ангажирам колко точно, но целта е до пролетта промяната да е факт. Така всеки потребител ще може да гласува за снимките, които са му харесали.

После една лоша новина. Снимките на седмицата ще се избират измежду снимки, които са получили повечко гласове от читателите. Но ще се избират от мен (а в бъдеще се надявам и от други хора, но това са по-дългосрочни планове). Така че отново няма гаранция, че всеки, който иска, ще види снимката си като СС, дори за нея да са гласували много хора. В този смисъл разликата от сегашното положение ще е, че аз просто ще мога да кажа "ОК, за тази снимка са гласували ХХ души, значи не ми харесва само на мен". Но до положение, при което СС се избира само на базата на гласуване от потребителите няма да се стига, поне засега.

Причината за това, което е в удебеления текст горе, е следната: МТБ-БГ е медиа и като такава си има редакционна политика, някакви цели, стремежи и т.н. Специално за рубриката Снимка на седмицата многократно съм казвал какви са някои от целите й. Не мога да ги изброя изчерпателно, най-малкото защото не съм ги фиксирал твърдо, но в повечето случаи СС се определя по един или повече от следните критерии:
- актуалност - да е във връзка или със сезона, или с някакво събитие, или с някаква статия. Понякога за читателят е трудно да направи връзката веднага, както е в случая с тазседмичната снимка - тя има за цел да подготви читателите за предстояща статия, която ще излезе чак през месец февруари. Обаче от редакционна гледна точка снимката трябва да се появи преди статията, а не след нея, когато вече ще има статия + галерия. Друга цел на настоящата снимка е просто да накара някои хора (не всички) да си спомнят лятото, или да си кажат "Ей, догодина какви карания съм намислил" и т.н. Ясно е, че не може да предизвика такава реакция у всеки. Както е ясно, че снимките със спускане, скокове и т.н. на други хора могат да изглеждат еднообразни.
- понякога е много важно за СС да показва нещо ново - ново място за каране (особено важно от моя гл.т.), нов трик, нов ракурс и т.н. Пак ще дам пример - мога да получа 100 снимки от Южния парк и всички те да са добри снимки - и като качество, и като композиция, и като каране. Обаче "Южният парк" е малко поизтъркан, поне за мен, така че шансът такива снимки да стигнат до СС е много малък, защото за мен те не носят нещо съвсем ново. Въпреки това шанс има - днес един човек (същият, който е правил снимките, дадени за пример от jeep) ми изпрати двайсетина снимки от Южния парк и една от тях ще стане СС, а други няколко ще бъдат публикувани в галерия. (За протокола, решението бе взето преди да видя тази тема, така че не е повлияно от нея). Причината е не само в това, че са хубави снимки, а и че са зимни - от една страна, показват южния парк в нова светлина, от друга страна, показват, че дори и в студа е по-добре човек да излезе и да се пораздвижи, макар и в парка.
- разнообразие - свързано е и с горното изискване, но не само. Има хора, които биха били напълно доволни, ако има само снимки със спускане. За други пък може само снимките с ХС да са достатъчни и т.н. Редакционната политика на МТБ-БГ е да представя планинското колоездене във всичките му форми и мисля, че TeDo_BaPHa чудесно илюстрира това.

Мога да изброявам и още, но едва ли има смисъл, защото мисля, че схванахте общата идея. Най-важното е, че като цяло Снимка на седмицата е отражение на определена редакционна политика. Знам, че няма как всички снимки в рубриката да се харесат на всеки от читателите, нито пък си го поставям за цел. С тези снимки обикновено искам да кажа нещо, само че не с думи, а с други средства. Това нещо може да не се хареса от всеки, може и да не бъде разбрано от всеки, но не виждам причина да правим трагедия от тези нормални неща. :agree:

Що се отнася до забавянето на снимки в общите галерии, това наистина е проблем и аз не го крия и съм се извинявал за него на засегнатите, а също така обикновено предупреждавам още при получаване на снимките, че положението е такова. Като цяло става дума отново за редакционна политика + остаряло структуриране на секцията снимки. От една страна, в последните години повече се набляга на тематичните галерии, т.е. те са с предимство. От друга страна, все още не мога да си позволя да публикувам всеки готов материал в момента, в който е готов. Това важи и за статиите, и за снимките, т.е. не винаги, когато са се събрали 10 снимки за обща галерия, моментът за публикуването й е подходящ. Пак пример: в момента имам готови за публикуване два теста, две големи статии за карания, три тематични галерии (две от тях са към статиите), 2-3 новинарски статии и снимки за поне две общи галерии. Ако изсипя всичко това наведнъж, през следващия месец сайтът ще трябва да стои без обновяване - нещо, което не мога да си позволя. За радост на всички, включително и моя, с планираните промени по отношение на снимките, този проблем ще отпадне - ще може да се публикуват на момента всякакъв брой снимки, дори да е само една, и на момента да започне оценяването й от потребителите.

Като обобщение отново ще кажа: разберете, че сайтът е медиа с определена редакционна политика. Благодарен съм за всяка помощ, изпратена снимка и т.н., но няма как да публикувам всичко и да удовлетворя желанията на всеки, защото задачата, която съм си поставил, е да търся баланса - това се пречупва и през моите разбирания. Аз самият съм се отказвал многократно от мои снимки, които смятам за хубави, но съм преценил, че за целите на МТБ-БГ като медиа е по-добре да побликувам друга снимка. Така че обвиненията, че публикувам само мои и на приятелите ми снимки, не мога да ги приема. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Яну 14, 2009 2:16 pm

Любо, можеш и по-дълго. :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 14, 2009 2:36 pm

Но не може по-тъпо. Струва ми се.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот SpoileR » Сря Яну 14, 2009 3:35 pm

TOYAGA написа:Но не може по-тъпо. Струва ми се.

Ми да, т'ва да не си ти? :^: 'фащаш Тоягата и бой наред... :nono::dgrin: Без приказки...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот yahutu » Пет Яну 30, 2009 11:37 am

PtD написа:
yahutu написа:ми много ясно.. докато не се направи ние да гласуваме за снимка на седмицата (не че го следя и не че ще се направи да се гласува), този който ги слага ще слага негови снимки и на приятелите му.. съвсем нормално е :dunno:

Винаги се чудя, възможно ли е наистина да съществуват толкова тъпи парчета, или просто някой си прави майтап? :dunno:

Тва е щот си малоумен и цял живот има да се чудиш разни работи... :D
Flesh Bike Team :finger:
Аватар
yahutu

Рейтинг: 1089

Мнениеот Holz » Пон Фев 02, 2009 8:48 pm

Омръзна ми да гледам пейзажи.Трябва да има ръчка,жега !
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Re: Относно снимка на седмицата

Мнениеот Backflip_Motor » Пон Фев 02, 2009 9:35 pm

agent_Jekov написа:
Jeep написа:Разбирам че ви допада този стил на каране и тн

Тук е разковничето. :D Мен, какво да правиш като "този стил на каране" носи най-хубавите снимки?

Айде айде.....
Т'ва е много субективно,щото ако мен пиаш от снимките от дъртове по харни няма...
Backflip_Motor

Рейтинг: 1066

Мнениеот An1MaL » Пет Фев 06, 2009 9:40 pm

Holz написа:Омръзна ми да гледам пейзажи.Трябва да има ръчка,жега !

:thumb:
Bogdan Andreev - RAM BIKES N4
Аватар
An1MaL

Рейтинг: 1942

Мнениеот O.K » Вто Фев 24, 2009 11:05 pm

явно докато всеки не види снимката която той желае да е СС /това би било невъзмижно/ все ще има недоволни, но в крайна сметка това е факт... :agree: :agree: :agree:
Правилник на потребителите на форума:
т. 1 Администраторът и модераторът никога нямат право!
т. 2 Ако админ-ът и мод-ът са прави, виж точка 1!
Аватар
O.K

Рейтинг: 1067

Мнениеот Holz » Пон Мар 23, 2009 10:44 am

http://www.mtb-bg.com/photos/wphoto212_big.jpg

Страхотно каране!
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Мнениеот Admin » Пон Мар 23, 2009 10:58 am

Снимката е страхотна, наистина! :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот t.kyosev » Пон Мар 23, 2009 1:31 pm

Като гледам тази снимка ме хваща яд, че съм в офиса. Така ми се приисква да карам, че не е истина... Поздравления за фотографа :) .
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот agent_Jekov » Сря Мар 25, 2009 6:57 pm

t.kyosev написа:Като гледам тази снимка ме хваща яд, че съм в офиса. Така ми се приисква да карам, че не е истина... Поздравления за фотографа :) .

:agree: Много яка снимка. :beer:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Предишна

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта