Проблем с веригата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с веригата

Мнениеот Sasho_snegorina » Съб Яну 17, 2009 11:11 pm

Здравейте, колеги, имам проблем с веригата на колелото. Нямам power link (съединително разглабяемо звено), и за това ми се наложи да я разглобявам 3-4 пъти поради подмяна на компоненти, та разглобяването го правя с машинка за верига ето тази (клик), избивам клинчето на звеното (не цялото) и след вкарването му обратно на мястото едната страна остава изцяло гладка, следователно лесно уязвима и веригата ми се разглобява сама след определено време каране. Видях една машинка (малко по-скъпичка), която има предвидено точно за тази цел допълнение в конструкцията си, а именно контра, която служи за заплескването на страните на пина и следователно предотвратява самостойното разглобяване на веригата. Ето за този модел говоря (click), та какъв е начина на "заплескването" на пиновете без да имам професионална машинка? Единственото, което ми идва на ум е да се използва чук и нещо за опора (грубо нали), скоро ще си сложа power link звено, но искам да оправя "старите грешки"... Благодаря предварително!
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Рейтинг: 1998

Мнениеот nicky bike » Съб Яну 17, 2009 11:35 pm

Пич, машинаката която ползваш е същата с която ние работим и нали се сещаш по колко веригина ден разнитваме и нитим (работя в магазин - работилница). не мисля ,че веригата се разнитва от каране.
Единия вариянт е занитването е лошо направено занитване и прешлена е крив и за това се разнитва другия ввариянт който за тебе е по лош "износена верига".

Ако желаеш свържи се с мен да поговорим в скайп (той ми е същия) и каквото мога ще помогна. :beer:

П. П. нямам много време за компа бъди търпелив :)
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Рейтинг: 2000

Мнениеот Capoeira » Нед Яну 18, 2009 12:51 am

Ако не се лъжа при неколкократно премахване на един и същ пин то той се заменя, даже в Shimano веригите си идва един пин който се слага и остатъка се отчупва, предполагам ,че и при по-чест демонтаж се сменя с нов. Т.е. проблема не ти е в машинката а в липсата на консумативи
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот PtD » Нед Яну 18, 2009 1:26 am

A защо остава изцяло гладка едната страна?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Sasho_snegorina » Нед Яну 18, 2009 1:38 am

Ами пинчето като излезе през прешлена и след това като отново влезе в него се заглажда. Точно там е проблема, че след това няма какво да го държи да не излезе отново самò. Мисля, че най-добрият вариант си остава чук и наковалня.
Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.
Аватар
Sasho_snegorina

Мнениеот bobiracing059 » Нед Яну 18, 2009 1:51 am

Sasho_snegorina написа:Ами пинчето като излезе през прешлена и след това като отново влезе в него се заглажда. Точно там е проблема, че след това няма какво да го държи да не излезе отново самò. Мисля, че най-добрият вариант си остава чук и наковалня.

Този проблем и аз съм го имал с верига Шимано,решението е да не я разглабяш много или да си купиш съединително звено.В комплекта с веригата Шимано имаше и едно пинче,което беше двойно по-дълго,с по заострена предна част и обикновена задна част,като на останалите от веригата.То е направено,точно с тази цел,за да се предотврати скъсването на веригата при по-голямо усилие(когато преди това си я разглабял и си използвал въпросното пинче за да я сглобиш) ;) :beer:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот Wizzard » Нед Яну 18, 2009 11:17 am

то едно съединително звено (Power link) явно струва цяло състояние, за да не си сложил досега такова...
ама нейсе, важно е да се пусне тема за проблем който можеш и сам да решиш
Аватар
Wizzard

Рейтинг: 1363

Мнениеот Sasho_snegorina » Нед Яну 18, 2009 11:24 am

the Wizzard написа:то едно съединително звено (Power link) явно струва цяло състояние, за да не си сложил досега такова...
ама нейсе, важно е да се пусне тема за проблем който можеш и сам да решиш

Ами не е скъпо, около 4-5лв. са, това не е проблем, проблемът е че в моя град няма веломагазин, а когато правя поръчка от някой сайт все не се сещам да го добавя. И да те попитам, когато се нуждаеш от удължаване на веригата пак ли ще ползваш съединително звено?
Аватар
Sasho_snegorina

Мнениеот Wizzard » Нед Яну 18, 2009 11:55 am

Sasho_snegorina написа:...когато се нуждаеш от удължаване на веригата пак ли ще ползваш съединително звено?

Всяка нова верига идва достатъчно дълга.
При правилен монтаж (разбирай определяне на оптималната дължината преди да бъде свързана) не би следвало да има нужда от удължаване.
P.S. Как се определя колко трябва да е дълга веригата е писано често. Освен това има и теми в ЧЗВ-то.
Анадънмо?
Аватар
Wizzard

Рейтинг: 1363

Мнениеот Pirate » Нед Яну 18, 2009 1:33 pm

Ами не е скъпо, около 4-5лв.
- В Сф съм си купувал от веломагазин съединително звено разглобяемо KMC за 3лв. /звената които съм виждал са за 7 и 8 скоростна верига/, а после видях, че в близкия ТСМ имаше същите звена даже опаковани в кутийка по 2лв. Та ако имате ТСМ погледни и там, аз случайно го залебязах при нас докато си ровех из щандовете да разглеждам.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот Sasho_snegorina » Нед Яну 18, 2009 2:11 pm

Pirate написа:
Ами не е скъпо, около 4-5лв.
- В Сф съм си купувал от веломагазин съединително звено разглобяемо KMC за 3лв. /звената които съм виждал са за 7 и 8 скоростна верига/, а после видях, че в близкия ТСМ имаше същите звена даже опаковани в кутийка по 2лв. Та ако имате ТСМ погледни и там, аз случайно го залебязах при нас докато си ровех из щандовете да разглеждам.

Проблема хич не ми е до парите, по-скоро проблема е да се сетя да го поръчам заедно с другите части, които купувам. TCM в град Монтана нямаме, срещал съм такива съединителни звена на пазара (обикновени) но не искам да експериментирам със здравината им на моето колело ;)
Аватар
Sasho_snegorina

Мнениеот pld » Пон Яну 26, 2009 10:00 pm

аз лично ползвам саштата машинка ;) и сам доволен от нея но каде според мен ти е проблема от това което е споменато малко по горе сагласен сам :) да не разнитваш едно и сашто пинче
pld

Рейтинг: 1108

Назад към Веломеханик