Две запитвания/проблема с предницата...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Две запитвания/проблема с предницата...

Мнениеот WesTBounD » Вто Яну 20, 2009 6:26 pm

Здравейте,
Имам два проблема с предницата на моето колело (твърдак е).
Първият проблем е с обирането на луфта в чашките - не можеше да се обере до край. Купих си нови лагери и пеперудка и им направих обстойна профилактика (на чашките). Луфтът когато на лапата (Tioga Cube DH 286) болтовете й са разхлабени се обира перфектно(затягам болта на тутурутката около половин/един оборот след обирането му), но обаче като затегна лапата има луфт... :V: Той не е голям - около два-три милиметра, ама си го има! Последният път като обирах гадният луфт затегнах пеперудата много след обирането му (на луфта) и се оправи... до някаква степен... :V: Като казвам "до някаква степен" имам предвид, че като натисна рязко спирачката лапата пак си мърда с 2-3 мм напред! Вече съм съкрушен и не знам какво да правя, така че разчитам на вашата помощ! Чашките са VP A71 и те са нови. Стерженът е с 3 не е дълъг и не е от него... Първия ми въпрос е дали е нормално като натисна рязко спирачка да се осеща луфт, като си сложа ръката на лапата и конуса на чашките. Вторият е дали е нормално да се обира луфта след толкова голямо натягане на пеперудката. Знам че ще ми кажете, че чашките не стават и са за смяна, но сега искам да изкарам поне месец-два с тях и после ще бъдат сменени с по-горен клас.
------------------------------------------------------------------------------------
Вторият проблем ми е че, когато съм седнал на колелото и въртя кормилото се чува пукане, но не знам от къде... :crap: Интересното е, че само това припукване се чува, когато колелото не се движи и когато съм седнал на него. Като стана си се върти тихомълком.
Вилката е XCR, а главината е куча марка- в най-скоро време възнамерявам да сменя и нея с нещо пи-истинско.

Това ми бяха проблемите, надявам се да ми помогнете!
Благодаря предварително на отзовалите се !
П.П Извинявам се за естетичеството на текста - повторенията.
Не можах да намеря достатъчно думи синоними на - "луфт" "чашки" и "пеперудка".
Също се извинявам, ако има пунктуационни и правописни грешки!
:beer:
WesTBounD

Рейтинг: 1369

Мнениеот SlowDown! » Вто Яну 20, 2009 8:58 pm

Значи преди време аз имах същите проблеми като теб.
Когато стягаш горният болт на лапата (т.е капачето) другите два, или три болта които се пристягат директно към стержена трябва да са отвити.
Преди това най - добре е да погледнеш като затягаш самата тапа на за пеперудката, трябва да има известно разстояние от стержена и самата тапа, т.е стержена да не е точно на нивото на лапата, това разстояние може да се постигне с 1н малък спейсър например. При стягането на тапата както казах другите болтове които се стягът за към стержена трябва да са отвити. При самото затягане за да се обере луфта трябва да дадеш предницата оптимално напред т.е натискаш предната спирачка и буташ напред то се усеща как цялата предница отива напред. Тогава затягаш тапата към пеперудката, но не много за да не гръмнеш самата пеперудка (да не изкривиш зъбците и) и след затягането стягаш и двата болта на лапата за към самия стержен. След това мисля че няма да имаш проблем с луфта и пукането. :agree:
Дано да си рабрал какво искам да кажа :D
:beer:
SlowDown!

Рейтинг: 1240

Мнениеот WesTBounD » Вто Яну 20, 2009 9:32 pm

SlowDown! написа:...

Колега, сега се върнах от гаража и много ти благодаря!
Всичко за сега стана, но пукането си продължи (ще го преживея все някак).
Не се бях сещал за това... Сега няма луфт (да чукна на дърво).
я? Не знам как да ти благодаря и ти оставам адски задължен... Проблема ми се оправи сега (дано и да е завинаги)... Моля те @SlowDown моля отговори ми на въпроса, дали не се е появавал луфт след направената от теб манипулация (затягането му) т.е дали по посоченият от теб начин има дълготраен ефект и луфт не се появява, докато някой лагер или нещо друго сдаде багажа. :)
Още веднъж ти благодаря и те заливам с бира! :beer:
WesTBounD

Мнениеот SStoeV » Вто Яну 20, 2009 9:51 pm

За това пукане може да е от накрайниците на броните,пробвай да хванеш броните и завърти кормилото.Ако е от накрайниците може да им капнеш по една капка масълце и пукането трябва да изчезне.
Аватар
SStoeV

Рейтинг: 2000

Мнениеот SlowDown! » Вто Яну 20, 2009 10:02 pm

Еми по принцип не би трябвало да се получи пак луфт. При мен също така първо пукаше само после отвих леко тапата от звездата защото мислех че е нещо от спейсърите. Тогава пукането се оправи и луфт нямаше, но при едно по рязко натискане на предната спирачка веднага се усети луфта то не точно луфт ми някакво разместване при спейсърите.
След тва направих всичко наново и този път натегнах бая здравичко пеперудката даже гръмнах една, след тва като затегнах новата нямах никакви проблеми(бая я натегнах). И от около половин година нямам никакви проблеми нито луфт нито пукане :)
Просто натегни малко повече звездата при отвити др-те болтове на лапата и при избутване предницата напред, но внимавай много защото почне ли да пука звездата не е на добре. При самото натягане трябва да се натегне здравичко, но не прекалено здраво. Например ся както нямаш луфт, но ти пука от някаде, затягаш малко звездата, пробваш пак ако не стане още малко я затегни, но само внимавай да не стане по лошо :)
SlowDown!

Рейтинг: 1240

Мнениеот WesTBounD » Вто Яну 20, 2009 10:15 pm

Благодаря Ви още веднъж и на двамата! За предложението на @SStoeV не мога да кажа нищо засега, но определено ще го изпробвам утре и ще напиша резултатите!
Още един тъп въпрос-сега например, както нямам луфт и съм го затегнал, дали има опастност пак да се появи? Преди ми ставаше така...
Мерси още веднъж и се чувствайте обляни във виртуална бира... :beer:
Дано и пукането и луфта да се оправят!
За пореден път се убеждавам, че MTB форумът е едно прекрасно място и всички тук са отзивчиви, услужливи и приятелски настроени...
Благодаря още веднъж на отзовалите се и на форума, че е такова прекрасно място, където сме се събрали само хубави хора... Ех разчувствах се! :)
Лека нощ, че утре ме зове училището! :)
WesTBounD

Мнениеот dido85 » Вто Яну 20, 2009 10:39 pm

@WesTBounD а има ли вероятност, да си обърнал някой от лагерите (или и 2-та) на обратно ???
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот Дизел » Сря Яну 21, 2009 12:05 pm

Пичове, ще се пречукате бе... Да не говорим, че хабите и материала.
Много ви моля, минете през някой велосипеден магазин или сервиз да прегледат какви сте ги свършили, че като чета ми настръхва косъма...
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 21, 2009 8:14 pm

Пукане, може да се чува от средното движение, от курбелите или от седалката, но обикновено тези от курбелите и средното се чуват при въртене винаги. Аз например имах подобно пукане, което го докарваше на звук някак алуминиево и мислех, че може да съм пукнал рамката някъде, но се оказа недобре стегнато колче на седалката. Предполагам, че щом се чува само когато караш седнал, може и да има подобен характер. Пукане може да се чува и от капсите на задната капла(ако имаш капла с такива), но то е по-тихо и ритмично и също се чува най-много като седнеш на седалката, защото се увеличава натоварването на каплата. То се оправя, като впръскаш малко смазка вътре в шината или на всяка от капсите по капка.
Аватар
taurus13

Мнениеот WesTBounD » Сря Яну 21, 2009 8:52 pm

Мерси много!
@Дизел-май нещата на там отиват...
Гадна работа ще се ходи към сервиза май...
Наздраве! :)
WesTBounD

Мнениеот Foxy_FR » Сря Яну 21, 2009 10:14 pm

Доста вероятно е, просто да си обърнал сепараторите.Когато това стане движението се усложнява.Най-добре отиди в сервиз.
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Foxy_FR

Мнениеот WesTBounD » Чет Яну 22, 2009 6:26 pm

Проблемът се реши с нови чашки! ;)
На мойте и ме липсвало онази втулчица, която се поставя на стержена, над горния конус на чашките, за да обере луфта.
Вече мисля, че проблеми с луфт няма да имам! (Дай Боже!) :bowdown:
Надявам се да съм помогнал на някой други хора, които имат същия или подобен проблем.
----------------------------------------------------------------------------------------
Пукането, обаче си остана! Сега ще събирам пари за нова предна капла, защото пукането след смяната на чашките си мисля, че е от главината.
Те и двете капли са боклуци, ама.... :)
Това е от мен за сега! Надявам се скоро да не пиша тема във В подраздел Веломеханик. Чао! :beer:
WesTBounD

Мнениеот SStoeV » Чет Яну 22, 2009 6:28 pm

Ако пука в движение,провери спиците дали са добре натегнати.Ако са хлабави те може да пукат.Завърти си каплата на място и чуй дали от главината пука.Върви до един велосервиз хората знаят какво да направят и ще разрешат проблема. :beer:
Аватар
SStoeV

Мнениеот WesTBounD » Чет Яну 22, 2009 6:49 pm

Ще отида, когато мога. Благодаря още веднъж за съветите! Нека бъдете живи и здрави.
П.П Модераторите могат вече да заключват/трият темата! ;)
WesTBounD

Назад към Веломеханик