Наредба 40

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Наредба 40

Мнениеот XeDoX » Нед Яну 25, 2009 10:15 pm

Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот k0cTaHeB » Нед Яну 25, 2009 10:32 pm

Ша си почакат,дори и техните деца и те ша почакат,и децата на техните деца и те ше умрът от старост преди това да стане факт.
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Рейтинг: 2000

Мнениеот Krismars » Нед Яну 25, 2009 11:09 pm

Изгледах го, самата наредба е абсурда, или по-скоро реализацията и, защото това количество данни би трябвало да е огромно, поне аз не виждам как някой квартален доставчик би успял да се сдобие с достатъчно техника, съответно той трябва да прекрати бизнеса си, което смятам би обърнало доста хора против тази заповед. Пази боже да не влиза в сила :bowdown:
Аватар
Krismars

Мнениеот HAMMER T » Нед Яну 25, 2009 11:14 pm

А и момента със "без законово право" направо избива рибата. Ще значи че който има достъп ще си гледка колкото и каквото иска, а от там ще тръгнат и доста злоупотреби, като тръгнем в този ред на мисли ще стигнем и до "черен пазар" за информация.
Изображение Кирилица ис нот дед
Аватар
HAMMER T

Рейтинг: 1256

Мнениеот agent_Jekov » Нед Яну 25, 2009 11:18 pm

Не е нужно да влиза официално в сила.С напредването на технологиите, "свободата на индивида" ще бъде все по-ограничавана.Имаше тема за Google Streets, в която бяха обсъждани тия неща.
Последна промяна agent_Jekov на Нед Яну 25, 2009 11:19 pm, променена общо 1 път
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Quasar » Нед Яну 25, 2009 11:19 pm

И да се стигне дотам което малко ми се вярва все ще намерим начин да го заобиколим....всичко си има тайна вратичка така че можете да сте спокойни нещо такова няма шанс да проработи поне докато сме живи :)
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот Krismars » Нед Яну 25, 2009 11:20 pm

Действителността все повече започва да прилича на вече поостарелите sci-fi филми, където индивидът е следен и няма никакво лично пространство, време и живот. Няма поведение outside the box, няма нещо различно :crazy:
Аватар
Krismars

Мнениеот Alpina » Пон Яну 26, 2009 1:44 am

Много се впрягате. Боли ме фара дали ме подслушват, дали ме снифят или ме наблюдават.

Аз не върша нищо нередно и не ме притеснява събираната от тях информация.

Личните ми данните от две седмици са достояние на целия свят и всеки желаещ може да ми види ЕГН, място на раждане, настоящ адрес, номера на личната ми карта, кога и къде е издадена, образец от подписа ми, GSM номера ми, e-mail-а и какво ли още не.

Дали това ме притеснява - НЕ
Единственото малко по-неприятно е, че сега ми се обаждат малко повече непознати лица, но не е болка за умиране.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот k0cTaHeB » Пон Яну 26, 2009 2:00 am

Alpina написа:Много се впрягате. Боли ме фара дали ме подслушват, дали ме снифят или ме наблюдават.

Аз не върша нищо нередно и не ме притеснява събираната от тях информация.

Личните ми данните от две седмици са достояние на целия свят и всеки желаещ може да ми види ЕГН, място на раждане, настоящ адрес, номера на личната ми карта, кога и къде е издадена, образец от подписа ми, GSM номера ми, e-mail-а и какво ли още не.

Дали това ме притеснява - НЕ
Единственото малко по-неприятно е, че сега ми се обаждат малко повече непознати лица, но не е болка за умиране.

Добре,а какво се случва ако някой недоброжелател си спретне фирма на твое име или и това не те притеснява?
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот PtD » Пон Яну 26, 2009 2:01 am

@Alpina, това че ти не можеш да си представиш как може да се злоупотреби с личните ти данни, въобще не значи, че няма как да стане. :idea:

@Костанев, това е само една от възможностите :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пон Яну 26, 2009 7:57 am

k0cTaHeB написа:Добре,а какво се случва ако някой недоброжелател си спретне фирма на твое име или и това не те притеснява?

Когато си спретне някой фирма на твой гръб (отнема по-малко от 32 часа) получаваш доста известия и предизвестия, че трябва да си напълно малоумен, за да не се усетиш. Системата по която става това вече е толкова елементарна и открита, че е въпрос на 15 секунди да провериш дали някой не го е направил и малко повече от това време да предприемеш нещо по въпроса. Още повече, че вече няма скрито покрито и служителя въвел данните ти е напълно ясен => гледат ти документите по 20 пъти на всяко ниво ;)

@PtD, повярвай ми - фантазията ми е повече от богата :) и сега даже се чувствам може би една идея по-сигурен, поради факта че в пъти по-лесно да докажеш, че дадено нещо не е подписано от теб.

Единственото притесняващо ме, е това че е написан домашния ми адрес, но едва ли ако някой е искал да го разбере е щяло да му отнеме много повече сили :) Всъщност ако нещата описани в клипчето на първия линк станат реалност ще ми е ощо по-спокойно, защото ще се знае кой и защо се е интересувал от личните ми данни (не че и сега е много трудно да се следи)

Когато дадено нещо се пази в тайна и се крие от публиката, има по-голями възможности да бъдат прикрити и други неща покрай него и те да останат в тайна. Когато то се изкара на яве - сритото покрай него лъсва ;)

Най-малкото което ще се случи в близко бъдеще покрай прилагането на някои от тези мерки е, ограничаването на определени видове престъпна дейност, станали много модерни последно време.

Всъщност, след като имате фантазията да си представите какво би станало, защо смятате, че това не се случва и в момента?
Защо не си представите, че това се използва не само от държавата и законно?
Защо не си представите, че ако бъде обявено официално че се случва, то злоупотребите ще станат също явни и ще намалеят?

Само ще спомена, че в момента е повече от елементарно да се сдобиеш с личните данни за някой, който те е нервирал на пъря или другаде и да му отидеш на гости да го "посъветваш" повече да не прави така, без той да разбере твойте такива :idea:
Дали не е по-добре ако се случи нещо с теб, да знаеш кой и защо се е ровил и търсил адреса ти?

Защо се взирате само от една гледна точка?

Всъщност ако това се случи, сещате ли се, че ще се спрат някой практики като това доброволно да предостъпваш определени неща, на други хора, като примерно договор за телефон на чужд човек и т.н...

Да ще има проблеми в началото, ще изгорят някои наивници или възрастни хора от отдалечени от големи градове села, но това не става ли и в момента? Дали ако е такова положението, то след 15-20 години дори и старите хора вече няма да знаят по-добре как да се защитят.

В първия момент, когато видях колко много информация може да бъде взета за мен свободно от всеки се стреснах, после обаче се замислих, че и аз мога да намеря такава за друг... замислих се какво може да се случи и колкото повече превъртах възможности, толкова по-спокоен ставах, ако Наредба 40 на МВР/ДАИТС влезе в пълна сила - то просто няма от какво да се притеснявам повече.

Всъщност ако си го поставите за цел и в момента съвсем необезпокоявани, със съвзем малко права и данни, можете да разберете много за даден човек в интернет.
Преди 3-4 години беше просто елементарно на този, който те напсува да му кажеш "пич, знам че си в еди кой си град, а не в този за който си написал, знам че си към еди кой си доставчик и кажи още нещо за майка ми и до час ще ти почукам на вратата" за да почне да ти се извинява или да изчезне моментално.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Daniel Panev » Пон Яну 26, 2009 9:23 am

`звинете, ама понеже това ми навлиза в професионалната област, та...
Ако си мислите, че тая информация ПРЕДСТОИ да бъде събирана, а не се събира в момента... Ми много се лъжете. Ако се опитате да се замислите - как ли мобилния ви оператор ви съставя фактурката всеки месец?
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот 25thframe » Пон Яну 26, 2009 9:35 am

Много, много глупости се изговориха в "това 22 минутно видео". Няма да се впускам в дълги размишления, защото и мен като Алпина ме боли фара. Незнам и не ме интересува кои "креативни умове" са сътворили "това 22 минутно видео" но ако смятат че с него, могат да променят и малка част от представата ми за това какво ни заобикаля, от какво трябва да се пазим и от какво не, или трябва да са на тежки барбитурати или просто това да е платена постановка, която има нещо определено за цел. Незнам защо си мислият че данните от мобилния оператор, интернет провайдъра и това къде ходиш на почивка са от толкова изключително важно заначение. "Орагнизация за защита на цифровите ни права" - по скоро "Организация за хора които ги е страх, от действителността". Данни се събират и в болницата в която ходиш след като имаш здравословен проблем. Данни се събират когато отидеш да регистрираш закупената от теб 3-та употреба Honda Civic. Данни се събират когато отидеш да подадеш документи за регистрация в учебно заведение. Незнам колко тъп трябва да си да говориш че предпатените мобилни услуги и достъпа до wireless мрежа ще е само след предоставянето на лична карта. Въобще това беше едно много полезно "22 минутно видео", с което показва до къде може да стигне човешката простотия.

Станете член на "Електронна граница" - Стъпка 1 - Регистрацията е много лесен процес и става по следния начин.:
Стъпка 3 - като задължителни са само данните за потребителско име и парола.
Стъпка 4 - След като сте се регистрирали, трябва да влезете с името си и паролата си и да попълните малко информация за себе си, за което ви молим много.
==Обща информация==
Тук напишете имената си, начини за контакт, блог или сайт ако имате и друго, което искате. Това си е вашата страница
==Описание==
Напишете няколко изречения за себе си
==Населено място==
От къде сте
==Снимка==
Място за снимка

"Включете се в работните групи и помагайте със знанията си в различни области. "

eProtect - Тази група се занимава с това да oсигури много TOR точки в България, както и други методи за анонимно сърфиране и криптиране на комуникациите.

- но за да може да бъдете включен в групата за анонимност трябва пред това да се регистрирате и да "попълните малко информация за себе си, за което ви молим много." - защото както и мобилните оператори и интернет провайдърите събираме информация за вас - но не се притеснявайте - за нас тази Наредба 40 от "това 22 минутно видео" не важи- и ние никога няма да предоставим данните за които "ви молим много."

Ай сиктир!
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот Alpina » Пон Яну 26, 2009 10:24 am

25thframe написа:Незнам колко тъп трябва да си да говориш че предпатените мобилни услуги и достъпа до wireless мрежа ще е само след предоставянето на лична карта.

Не знам дали си наясно, но карти за предплатени мобилни услуги вече ще се предоставят само срещу лична карта. Настоящите притежателите на безименни такива ще имат срок в който да "регистрират" ползвания от тях номер, иначе ще бъдат блокирани.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот 25thframe » Пон Яну 26, 2009 10:33 am

Не го знаех. :beer: :agree:
И все пак, цялата щуротия изложена от "Ел. граница" ми се струва налудничева, трудно ми е да си представя как някой може да накара определен тип корпорация да изложи данните на свойте клиенти. А дори да може, няма да бъде толкова лесно, колкото се опитват да внушат във филмчето.
Аватар
25thframe

Мнениеот Daniel Panev » Пон Яну 26, 2009 10:43 am

25thframe написа:Не го знаех. :beer: :agree:
И все пак, цялата щуротия изложена от "Ел. граница" ми се струва налудничева, трудно ми е да си представя как някой може да накара определен тип корпорация да изложи данните на свойте клиенти. А дори да може, няма да бъде толкова лесно, колкото се опитват да внушат във филмчето.

Може, може... Мога да ти разправям на дълго и на широко и как карат въпросния тип корпорация да си плащат за LIU (Lawful Interception Unit) и за много други неща, които на тия корпорации не им трябват. Че и после да ги съдят за misuse на въпросия LIU, който де факто е осъществен от същите тия служби...
Изобщо Държавата много лесно извива ръце - стига да поиска...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот agent_Jekov » Пон Яну 26, 2009 11:13 am

Остави 25thframe и Alpina наивно да си вярват. :D
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Alpina » Пон Яну 26, 2009 11:32 am

agent_Jekov, в какво да вярвам?

Сега се чувстваш защитен ли? Излез от матрицата!

Ако смяташ, че данните ти до този момент са били защитени, ще ти кажа съвсем убедено, че живееш в измислен свят :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот agent_Jekov » Пон Яну 26, 2009 12:00 pm

Alpina написа:agent_Jekov, в какво да вярвам?

Че ще си още по-защитен.Честно казано по ме е страх от такива дето законно уж ме пазят и могат да ме намерят и да ми **** мамата отколкото от неизвестни недоброжелатели.За това не искам да ме знае ни "приятел" ни враг.Друг е въпроса, че вече ме знае, именно поради незащитеността на данните, но ще става и по-зле.И въобще като за теб не е проблем да ти свети някой като ходиш до кенефа, помисли пък че на други може да не им харесва.

Едит: Ето, някой се опита да ми саботира поста и излязоха 3 наведнъж. :rofl:
Последна промяна agent_Jekov на Пон Яну 26, 2009 12:02 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Alpina » Пон Яну 26, 2009 12:10 pm

agent_Jekov, само ще ти спомена че за един най-обикновен пикльо (визирам себе си) преди повече от 6 години не представляваше особена трудност да се добере до "защитените" лични данни.

Представи си с каква информация са разполагали хората с връзки.
Това естествено остава скрито. Както това, ча аз съм получил данните на човек, така и за него, че е ровено в тях.

Не е ли по-добре да има прозрачност и тези неща да са ясни?

agent_Jekov написа:Едит: Ето, някой се опита да ми саботира поста и излязоха 3 наведнъж. :rofl:

:alien: Това е само началото :magnify:

Аз повече по темата няма да пиша. Казах си мнението и гледната позиция - когато живееш в прозрачна къща, не само ти си на показ, но и виждаш крадеца в съседната стая - през прозрачната ти стена ;)

:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пон Яну 26, 2009 12:16 pm

Докато се разправяте за глупости, основния момент явно остава незабелязан - българския вариант предвижда използването на информацията без съдебна санкция. Дребна подробност...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikezilla » Пон Яну 26, 2009 12:19 pm

Alpina, чувстваш се спокойно, защото не правиш нищо нередно... въпросът е, кой решава дали това, което правиш е редно или не ;) ?
Аватар
bikezilla

Мнениеот Alpina » Пон Яну 26, 2009 12:27 pm

Ех, няма да си спазя обещанието, а го дадох само преди 15 мин :crap:

bikerider написа:...българския вариант предвижда използването на информацията без съдебна санкция. Дребна подробност...

Пропускаш ли, че са под съдебна отговорност допускащите тя да се използва от друго лице ;) И че вече в повечето системи, където се подават документи, се знае и кой ги е приел. Т.е. кой не си е свършил работата :)

bikezilla написа:...въпросът е, кой решава дали това, което правиш е редно или не ;) ?
, законите, правилниците и т.н. и т.н. Естествено няма какво да ги коментираме до колко всичко в тях е правилно или не.
Аз не ги престъпвам, старая се да не престъпвам и неписаните такива. Т.е. не се държа така - "докажи че ти преча" "къде пише, че не може да ти дишам във врата" и те така :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот agent_Jekov » Пон Яну 26, 2009 12:44 pm

bikerider написа:Докато се разправяте за глупости, основния момент явно остава незабелязан - българския вариант предвижда използването на информацията без съдебна санкция. Дребна подробност...

Както в Щатите приеха закон за "легално" подслушване. :agree:

@bikezilla :agree: :agree:
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот bikerider » Пон Яну 26, 2009 12:49 pm

Отново повтарям за неразбралите - в българския вариант проблема не е в събирането, а в използването на тази информация.

Edit:
Директива 2006/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета
от 15 март 2006 година за запазване на данни, създадени или обработени, във връзка с предоставянето на обществено достъпни електронни съобщителни услуги или на обществени съобщителни мрежи и за изменение на Директива 2002/58/EО

...
(25) Настоящата директива не нарушава правомощията на държавите-членки да приемат законодателни мерки относно правото на достъп до и ползване на данни от националните органи, определени от тях. Въпросите за достъпа до данни, запазени в съответствие с настоящата директива, от националните органи за такива дейности, както са посочени в член 3, параграф 2, първо тире от Директива 95/46/ЕО, попадат извън обхвата на правото на Общността. Независимо от това те могат да бъдат предмет на националното право или да са обект на действия в съответствие с дял VI от Договора за Европейския съюз. Такива закони или действия трябва да зачитат напълно основните права, произтичащи от общите конституционни традиции на държавите-членки и гарантирани от ЕCHR. Според член 8 от ЕCHR, така както е тълкуван от Европейския съд за правата на човека, намесата на обществените органи в правата на лична неприкосновеност трябва да отговаря на изискванията за необходимост и съразмерност и следователно трябва да служи на определени, ясни и легитимни цели и да се осъществява по начин адекватен, съответстващ и не прекален по отношение на целта на намесата.
...
2. Настоящата директива се прилага за данни за трафик и данни за местоположението, както за юридически, така и за физически лица, и на свързаните с тях данни, необходими за идентифицирането на абонат или регистриран ползвател. Тя не се прилага по отношение съдържанието на електронните съобщения, включително и по отношение на информацията, ползвана за справка посредством използване на електронна съобщителна мрежа.
...

http://www.europe.bg/upload/docs/docbg2 ... 162144.pdf
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Вто Яну 27, 2009 1:24 pm

Това с Wi-Fi-я ми се вижда глупост обаче - навсякъде където има мрежа да ти искат лична карта. :crazy: Значи трябва да задължат всеки, който излъчва такъв сигнал да си сложи парола?В Германия от брат ми знам, че си е влизал от къде ли не без проблем, а там уж е в сила тая наредба.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот 25thframe » Вто Яну 27, 2009 3:16 pm

На мен много от нещата ми се виждат глупости. Нещата които говорят в началото за мобилните оператори най-вече. Визирам по-точно техническата част със клетките и тн. Защо мислиш Cell ID функцията (поне при Mtel) на Nokia не работи, от доста време. Оператора си пази данните. Не съм склонен да вярвам (поне докато не стане реалност) че ще изискват такава информация от оператора, и че той ще им я предоставя, но ако стане... :angfire:
Аватар
25thframe

Мнениеот bikezilla » Вто Яну 27, 2009 3:41 pm

Alpina написа:
bikezilla написа:...въпросът е, кой решава дали това, което правиш е редно или не ;) ?
, законите, правилниците и т.н. и т.н.

Законите, правилниците и т.н. са пасивни обекти. Те не решават.
Решават хората, които 1) приемат законите, 2) изпълняват законите.

В момента група 1) се опитва да разреши на група 2) да прави каквото си иска.
И на двете групи не им пука, че на хората им пука.

Жалко, че и на теб не ти пука.

http://svobodata.org/488
Аватар
bikezilla

Мнениеот did » Вто Яну 27, 2009 6:42 pm

agent_Jekov написа:Това с Wi-Fi-я ми се вижда глупост обаче - навсякъде където има мрежа да ти искат лична карта. :crazy: Значи трябва да задължат всеки, който излъчва такъв сигнал да си сложи парола?В Германия от брат ми знам, че си е влизал от къде ли не без проблем, а там уж е в сила тая наредба.

Влизал е в частни мрежи, които не са под контрола на никого, понеже за тях отговаря собственикът им. Тва че има некадърно защитени мрежи и незащитени мрежи говори зле за културата на собствениците им, не за законите там.

Ако ми посочиш поне един хотел, летище, библиотека... в Германия, където WiFi е анонимно, печелиш бира. Даже в университетите се влиза с личен ключ. В хотелите пък всеки човек, при настаняване, си получава ключ за достъп и се знае кой ползва в този момент мрежата през това IP.

В Германия отдавна също предплатените GSM карти се издават по същата процедура, като абонаментните. Даваш си данните, подписваш си декларациите...

Германия е най-лошия пример за свободен интернет! Там наистина WIFi без лична карта НЯМА! Има само некадърно администрирани мрежи, които постоянно намаляват.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Яну 27, 2009 8:10 pm

Директивите, за разлика от регламентите няма пряко действие в държавите-членки. Техните разрпоредби следва да бъдет отразени по подходящ начин в местното законондателство.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Следваща

Назад към Други