GPS

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

GPS

Мнениеот Dimchovsky » Пон Яну 12, 2009 4:47 pm

Пиша тук и сега за да бъда информиран от вас "кой Жи Пи Ес" би било най-добре да закупя и за най-малко пари...търся съотношение -ценаХкачество.Защото има по 1000лв и то си е лудост да дам толкова.Трябва ми нещо с което да си маркирам пътеките....
Цена до 400 лв
Lube....
Аватар
Dimchovsky

Рейтинг: 1170

Мнениеот bluskanie » Пон Яну 12, 2009 5:08 pm

Има теми за GPS-и...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Пон Яну 12, 2009 5:21 pm

bluskanie e прав, потърси някоя от тези теми, за да не повтарят хората отново куп неща. После, ако не си успял да се ориентираш и имаш по-конкретни въпроси, питай. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 13, 2009 10:29 am

Виж форума на офроудърите -http://forum.offroad-bulgaria.com/forumdisplay.php?f=17 - там има доста информация
Аватар
taurus13

Мнениеот FireFoXa » Вто Яну 13, 2009 11:14 am

Garmin 255, 255W имат offroad карта на България в комплекта. Зависи за какво ще го ползваш реши с колко голям дисплей ти трябва. Ноември месец купувахме на баща ми GPS, и се спряхме на Garmin 250W с подробна карта на България и Европа за 469лв от Техномаркет. Избрахме 4,3" дисплей, защото се използва в 95% от случаите в колата, където е доста по-удобен големия дисплей. Ако ще го вземаш за колоездене, мисля че 3,5" дисплей ще ти е достатъчен, + това е и по-евтин. В момента говоря по памет затова най-добре разгледай сайта на Гармин, има подробна информация за всичките им модели. Като купуваш GPS гледай какви инсталирани карти има, защото картите са доста скъпи, и понякога си заслужава да дадеш 100 тина лева повече и да имаш инсталирана карта на Европа, отколкото да дадеш 100 лв по-малко и ако ходиш в чужбина да трябва да даваш 300 лева за оригинална такава.
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот Дизел » Вто Яну 13, 2009 12:22 pm

FireFoXa написа:Garmin 255, 255W....

Garmin nüvi серията ли имаш предвид?! Стига бе, това не е сериозно! Това са навигационни системи за автомобил. Вярно, имат велосипеден и пешеходен режим, но се има предвид по-градско каране/ходене.
За МТБ си има много по-подходящи други модели на Гармин, които са водо- ударо- и прахо- устойчиви. Ако GPS-a ще е само за записване на тракове, става и най-простия модел от тези серии, като eTrex H, Gecko или дори Foretrex 101. Стават и за навигация, макар и без карта.
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Мнениеот jd » Вто Яну 13, 2009 2:07 pm

:offtopic:
Някой знае ли някакъв начин от Nuvi да се свали маршрута?
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот papi007 » Вто Яну 13, 2009 3:06 pm

FireFoXa написа: Като купуваш GPS гледай какви инсталирани карти има, защото картите са доста скъпи...

Попринцип и дефакто :rofl:

Ако желаеш да даваш пари и да ти е чиста съвестта , че не е "пиратска" картата на GPS-a ти (като под пиратска се разбира оригиналната карта, но вместо гармин да ти дадат кода, една програмка ти отключва картите), ще дадеш доста кеш. Но аз с помощта на чичко гугле , си изтеглих това, с което имам поне 90% от европата подробно, както и едни мпс-та дето да избираш да ти излизат на екрана.линк към мястото от където дръпнах някой от тези торенти. Четете инструкциите ВНИМАТЕЛНО! Защото аз поне 2-3 часа си късах нервите, а то първо трябва да се откючат картитте , после да "отключите" и самия GPS. Ако нещо не се оправите, може да питате и ако мога ще ви помогна.
п.с. сега се сетих че номера на GPS-а - не е на гърба му или отдолу, ами е в менютата и е РАЗЛИЧЕН .

Моделът който сте взели firefox, го имам и аз , като съм категоричен че не става за колело защото
1.Малко му държи батерията с големия дисплей (пък и с малкия нямам много надежди
2.Корпуса не е никак добре оплътнен и защитен за да го ползваш извън града, където прах, вода и влага, евентуални падания (то няма компонент който да не се троши, но това просто не ми вдъхва абсолютно никакво доверие) биха му бръкнали в здравето
3. Няма Маршрути! Нито да запишеш маршрут по който пътуваш, нито да зададеш маршрут от MapSource-а откъде искаш да минеш. :dunno:
4. Незнам дали точно моя е някакъв бъгав, но понякога и по 20 минути не намира сателит :(!:

Ето този Edge® 205 мисля че ще ти влезе в употреба. Съобразено е с бюджета ти. Пък и все пак е проектирано малко или много за велосипедисти :^:
Може да намериш и нещо по-удачно от някоя друга фирма, но поне за гармин със сигурност може да се възползваш от пиратски софтуер, докато за другите незнам.

Best wishes, papi007 :beer:

П.с. Нещо ми се бъгна нета за това е излязло 2 пъти, моля единия пост да бъде изтрит. :popcorn:

п.с. Още един - jd, виж линкът към програмата, инсталирай, и Recieve from device. Enjoy :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот badeff » Вто Яну 27, 2009 10:21 pm

Papi,

Прав си, но донякъде. Nuvi серията наистина не става - много е удобна за кола, но без захранване държи 2-3 часа, после трябва да търсиш ел. контакт в гората. Иначе тракове може да записва с малко пинизи - фърмуеърът трябва да е под определена версия, после свалянето също е досадно - но не е невъзможно.

Edge® 205 пак не е вариант - явно е правен за тренировки, но не ти помага грам в непозната местност: карти нема и не могат да се слагат. Въртиш си по познатите пътечки, записваш си постиженията и се кефиш колко си задобрял от миналия месец - но толкова.

При всички случаи марката е Гармин - а) правят го това нещо от сто години, и б) само за тях става офроуд-картата на БГ с доста черни пътища и пътечки, освен шосетата и градовете. А и отключването може да си го намериш от много места.

Dimchovsky, според мен най-добре е да се огледаш за Garmin ETrex или за Garmin Vista 60CSx втора ръка. ETrex е по като за ходене, понеже бутоните са му отстрани и е неудобен на стойка - но струва 380 кинта в магазина (http://www.garmin.bg/?s=5&i=69). За 400-450 можеш да си намериш и много запазен 60CSх с картата барабар (http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=49962).

Изобщо, по гарминската навигация следете офроудския форум - има и много инфо, ако задълбаете, и излизат много оферти за навигации.

Успех!
badeff

Рейтинг: 1238

Мнениеот jd » Сря Яну 28, 2009 9:14 am

:offtopic: @papi: ами не става нещо с тази гарминската. Имам един маршрут от последното ми ходене до Гърция, дето искам да го сваля (през едни гори минавахме, за да заобиколим дебилите с тракторите) и ми се искаше да го сваля и да го споделя ;) Ти с какво сваляш от твоето устройство?
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот papi007 » Сря Яну 28, 2009 8:01 pm

:offtopic:

@badeff Аз съм се съобразил с последните 2 изречения:

Трябва ми нещо с което да си маркирам пътеките... Цена до 400 лв

Ще се радвам да споделиш тези пинизи и дали ще станат за моя модел - 200W

@jd Аз с програмата MapSource сега ще ти покажа как според мен би трябвало да стане.
1. Стартиране на програмата
Изображение

2. Gps-а е вързан към PC-то (или ако е на SD картата, съответно тя е в четец), Цък на магическото копче
Изображение

3. Тук е мястото за маркиране какво желаеш да свалиш от устройството си, както и да избереш от къде да свалиш информацията (GPS-a Или четеца за карти)
Изображение

4. Всичко е свалено (но немога да ти кажа по default къде)
Изображение

качването пък на маршрути е същото като само си избирате маршрута по картата, и Send to device.

Ако нещо не е така, моля да бъда извинен, максимум 5 пъти съм я стартирал тази програма и не съм много наясно с нея :peace:

Best wishes, papi007 :beer:
Аватар
papi007

Мнениеот ELMANIFICO » Чет Яну 29, 2009 4:13 pm

Някой ползвал ли е гпс на телефона си . Има някои нокии с такъв приемник.Дали са точни?
ELMANIFICO

Рейтинг: 1200

Мнениеот SStoeV » Чет Яну 29, 2009 4:47 pm

Аз имам GPS на телефона.Немога да намеря хубава карта да му сложа да пробвам,иначе изтеглих една от сайта на Нокия като я включа ми се показва само една улица на Габрово.Иначе големите градове си ги има по-подробно,но не съм го тества и какви отклонения дава..
ПП-Ако някой знае някаква читава карта като за телефон или си е сложил такава на неговия,да сподели от къде.. :beer:
Аватар
SStoeV

Мнениеот FireFoXa » Чет Яну 29, 2009 5:04 pm

Зависи с каква операционна система ти е телефона. Щом е нокиа, 100% си със Симбиан, някоя си версия(9,1-9,2). За тях незнам как стоят нещата, но имам преки наблюдения към PDAта с Windwos. За тях има доста богат избор на ГиПиЕс софтуер - Garmin, iGo, TomTom и т.н.
Отностно Symbian, Гармин имат софтуер за N95.

Има предостатъчно информация във форумите за телефони/смартфони.
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 29, 2009 5:06 pm

SStoeV написа:Аз имам GPS на телефона...изтеглих една от сайта на Нокия като я включа ми се показва само една улица на Габрово.

:rofl: :bowdown:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот badeff » Пет Яну 30, 2009 3:19 am

papi, доколкото знам, записването на тракове става с фърмуеър 3.40 - в по-старите го няма, а в по-новите са се усетили и са отрязали тая опция. За доста подробно инфо виж: http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... A%EE%E2%E5

С Nuvi 2х5 моделите май също не става, с твоя може и да тръгне.

Моят е стар Nuvi 200, като му качих фърмуеъра до 3.40, записването тръгна. Не съм си играл да свалям траковете още - не ми остава време да се забавлявам с играчката.

N.B.: записът на трак тръгва, като ПЪРВО влезеш в екрана с трип-компа, и ТОГАВА задържиш натиснат скоростомера. Ако натискаш скоростомера на екрана с навигиращата карта, не се случва нищо - това не са го обяснили като хората на http://www.gpspassion.com/forumsen/topi ... C_ID=98909
badeff

Рейтинг: 1238

Мнениеот jd » Пет Яну 30, 2009 9:10 am

Аз съм с nuvi250 - така че като ги разглеждах тези линкове, ще има материали за уикенда за занимавка. 10х :)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот picco » Пет Яну 30, 2009 9:39 am

Аз имам гармин на ТЕЛЕФОНА и си работи доста добре, въпроса е, че батерията пада за 3-4 часа
Аватар
picco

Рейтинг: 1198

Мнениеот lanzz » Пет Яну 30, 2009 10:29 am

ми то и устройствата на garmin държат по 3-4 часа, не е чудно :)
Аватар
lanzz

Мнениеот PtD » Пет Яну 30, 2009 11:56 am

Бааа. Не съм съгласен. Моят Гармин кара 20-24 часа. Имам и независими свидетели ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот jivkonik » Пет Яну 30, 2009 1:52 pm

За Нокията съОС Симбиян си намери Garmin Mobile XT версията за Симбиян и ще имаш възможност да ползваш карти правени за Гармин.

Повече инфо можеш да намериш в този форум:
http://forum.pocketbulgaria.com/viewfor ... 7a79c153fe

Потърси теми за Garmin Mobile XT и ще се ориентираш от къде и какво да си дръпнеш.
Успех!
Аватар
jivkonik

Мнениеот lanzz » Пет Яну 30, 2009 2:06 pm

PtD написа:Моят Гармин кара 20-24 часа.

на дизел или на биндзин? :)
Аватар
lanzz

Мнениеот did » Пет Яну 30, 2009 4:29 pm

lanzz написа:
PtD написа:Моят Гармин кара 20-24 часа.

на дизел или на биндзин? :)

На 2 зарядни NiMH или обикновени алкални АА батерии.

С Литиеви батерии държи и по 48 часа без проблем, а с един комплект ми е издържал и 3-4 дни.

Говоря за 60CSX.

Обсъжданите в темата NUVI-та нямат нищо общо с реално използваем в планината GPS. Същото се отнася и за телефоните с подобна функция.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот nicky bike » Пет Яну 30, 2009 9:38 pm

Имам Colorado 300 и батерии никел метал хидрид вече на година заредени предната вечер ме карат цял ден и за другия ден остава (ако е студено е по малко).
Относно траковете още не съм особено в час ... така и не ми осастава време да седна и да си играя с дни... :D
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот silvertm » Нед Фев 01, 2009 10:18 pm

Не успях да разбера от предишната тема за GPS дали все пак някой е изпробвал eTrex Vista?
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот did » Нед Фев 01, 2009 10:21 pm

silvertm написа:Не успях да разбера от предишната тема за GPS дали все пак някой е изпробвал eTrex Vista?

питай outfaced.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот binx » Сря Фев 25, 2009 3:19 am

GARMIN etrex legend - здрав, с батерии от 1,5 волта, екрана му е монохромен, но се вижда добре, под 300 лв. е.
binx

Рейтинг: 1200

Мнениеот codename47 » Сря Фев 25, 2009 10:17 am

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот milestone » Пет Фев 27, 2009 6:58 pm

Нувита-та са наистина много привлекателни като отношение цена/екстри, но вече достатъчно хора са обяснили защо не стават за ползване извън автомобил. Преди около месец си взех Etrex Vista HCx от тук - http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&item=370150220807#ebayphotohosting, за всеки който е склонен да жертва гаранцията и има регистрация в eBay (то и курса на лирата тогава беше по-друг де). Ползвам популярните руските военни топографски карти калибровани и векторизирани - http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/. Благодарности на Ведрин и хората, които са свършили тая работа. За всеки който мисли да ползва такива карти (и не само) наличието на слот за допълнителна карта памет е задължително условие при избора на апарат. http://www.gpsenjoy.com/index.php тук има още едни хора, които са се захванали с правенето на карта за планините.
Нямам още кой знае какви впечатления доколко полезни екстри са барометъра и електронния компас, но казват че барометъра увеличава точността на измерване на надморската височина пък и полезно е да се знае накъде отива времето. Компаса предполагам ще ми свърши работа ако се наложи движение по азимут като тръгна по непознати места. Икономичността откъм захранване в сравнение с другите модели също беше причина да избера този.
Утре заминавам за Странджа и ако се върна жив предполагам ще мога да споделя още впечатления.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот PtD » Пет Фев 27, 2009 7:28 pm

Голямо благодаря за линка към векторизираните руски карти! :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри