Нагласяне на седалката

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Нагласяне на седалката

Мнениеот CoBHC » Съб Яну 31, 2009 3:06 pm

До сега никога не съм обръщал внимание на стойката си върху колелото, но напоследък започнах да се замислям, защото започвам да използвам седалката все-повече и повече. Гледах ЧЗВ, но там нямаше нищо по въпроса. Ако можете да ми отговорите, какви са най-подходящите ъгъл на седалката и изтегляне напред-назад в шейната. Висок съм 180 см, а размера на рамката е 16,5 инча. Ясно ми е, че е въпрос на удобство, но има пози, които въпреки удобни са крайно нездравословни (все пак съм достатъчно гърбав и това ми е предостатъчно). Може даже да пускате снимки на вашите седалки придружени с една-две думи относно начина ви на каране и защо предпочитате точно тази нагласа на седалката :beer:
Ето я моята: Изображение Дайте някой съвет :)
Аватар
CoBHC

Рейтинг: 1024

Re: Нагласяне на седалката

Мнениеот did » Съб Яну 31, 2009 3:32 pm

CoBHC написа:До сега никога не съм обръщал внимание на стойката си върху колелото, но напоследък започнах да се замислям, защото започвам да използвам седалката все-повече и повече.

Похвално!

CoBHC написа:Гледах ЧЗВ, но там нямаше нищо по въпроса.

Търсил си в ЧЗВ в този форум и статиите в този сайт, или някъде другаде? Щото тук има цяла секция в ЧЗВ и даже има няколко статии в сайта по въпроса за напасването на геометрията. Който не ги е чел и не знае тия неща, по-добре да не пише тук и най-добре да не кара колело!

CoBHC написа:Ако можете да ми отговорите, какви са най-подходящите ъгъл на седалката и изтегляне напред-назад в шейната. Висок съм 180 см, а размера на рамката е 16,5 инча.

Първият въпрос е обречен да си виси без отговор.

Всъщност, с тази рамка няма как да ти е удобно да въртиш. Трябва ти по-голяма рамка.

Седалката ти трябва да е хоризонтална, с леки индивидуални корекции. Твоята е направена за рипане, късане на менискуси и мачкане на мъде.

CoBHC написа:Ясно ми е, че е въпрос на удобство, но има пози, които въпреки удобни са крайно нездравословни (все пак съм достатъчно гърбав и това ми е предостатъчно).

С този ръст и с тази рамка, ако наистина въртиш продължително, още по-гърбав ще станеш.

CoBHC написа:Може даже да пускате снимки на вашите седалки придружени с една-две думи относно начина ви на каране и защо предпочитате точно тази нагласа на седалката :beer:
Ето я моята: Изображение Дайте някой съвет :)

Добре си се ориентирал да дръпнеш седалката максимално назад спрямо колчето, щот си дълъг, ама с толкова ниска седалка, освен че ще ставаш все по-гърбав, скоро ще останеш и без колене.

Ако искаш да видиш други примери за машини за изтезание, чиито карачи, като станат на 35 години, няма да могат да ходят прави, виж тази тема:

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t ... highlight=

Извод:

Прочети статиите в сайта за геометрията на планинския велосипед. Ако това не ти стига, порови се в интернет. После приложи поне най-основните, азбучни правила.

Успех!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот CoBHC » Съб Яну 31, 2009 3:57 pm

"Седалката може да бъде регулирана и по отношение на наклона й. Това е строго индивидуален въпрос, но за крос-кънтри се препоръчва седалката да е във водоравно положение (нулев ъгъл спрямо земята), като са допустими малки отклонения, например съвсем леко накланяне на носа надолу."
Цитирано от ТУК!

Проблемът с тази формула е, че става неудобно когато тръгнеш надолу, но ще пробвам да я "хоризонтирам" и ще видя как е.
За размера - най-много да взема по-дълга лапа (тази е временна и без това)
П.С. Доколкото те познавам от форума, ДИД, понятието ти за продължително въртене се различава значително от моето, така че няма да има значителни проблеми.
Аватар
CoBHC

Мнениеот bikerider » Съб Яну 31, 2009 5:06 pm

CoBHC написа:Проблемът с тази формула е, че става неудобно когато тръгнеш надолу,

Няма универсални положения на седалката - като искаш да се спускаш и ти е неудобно ще променяш ъгъла. А дори и да има такова положение на седалката, то е строго индивидуално. Каквото ти каже твоя гъз, послушай го.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот codename47 » Съб Яну 31, 2009 6:17 pm

да, може би затова е добра идея вилка с променлив ход-когато на качване се смъкне предницата няма нужда да се променя наклона на седалката, а иначе: http://www.discovermountainbiking.com/e ... atpost.asp
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Съб Яну 31, 2009 8:52 pm

Като ти гледам колелцето. нещо стилът ти е траял, стрийт, джъмп, или нещо общо между тях. Първо си изясни за себе си какъв стил гониш, и после си задавай въпросите. По принцип като за твоя ръст, ти трябва рамка около 19 инча, 48см, или Л размер.От там нататък си правиш всичко като за теб. Тоест с кой компонент се чувстваш най удобно, лапа кормило, височина на седалка, и ъгъла съответно.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот did » Съб Яну 31, 2009 9:20 pm

Silvestroff Gabrovo написа:Като ти гледам колелцето. нещо стилът ти е траял, стрийт, джъмп, или нещо общо между тях.

CoBHC написа:започвам да използвам седалката все-повече и повече.

Темата е ясна. Човекът пита как се ползва седалка по предназначение, понеже досега я е ползвал за други работи. Сега остава да се научи да чете и да слуша.

@CoBHC: Не е неуобходимо да караш стотици километри със скапана геометрия на така нареченото "колело", за да останеш без стави и гръбнак.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот CoBHC » Съб Яну 31, 2009 10:02 pm

@Силвестроф: Нищо общо. Последното предназначение на тези гуми би било стрийт и дърт. Преди една седмица си купих обтегача - за какво ще ми служи (при това с дълго рамо) в тия стилове. Не се лъжи по сингъл спийд главината и липсата на предна спирачка - просто няма достатъчно пари. :agree:

Ок, разбрах каквото исках и оттук темата може само с офтопик да се пълни. Ако админа смята че няма да бъде полезна занапред, може спокойно да я праща в кофата.
Мерси за вниманието

П.С. Дид, наясно съм с нещата - ще гледам малко да се смаля (или рамката да папа нескуик), защото близките 3 години ще съм с нея - няма как :dunno:
Аватар
CoBHC

Мнениеот did » Съб Яну 31, 2009 10:09 pm

CoBHC написа:П.С. Дид, наясно съм с нещата

Надявам се да не съм прозвучал грубо.

Просто... толкова нелепи неща чета тук всекидневно, че не мога вече да преценя кой знае и кой не знае за какво и защо пита.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот URNEST » Съб Яну 31, 2009 10:16 pm

Първо бутни седалката малко напред. Да речем колчето да е по средата на релсите. Вдигни я поне на височината на кормилото и я направи успоредна на земата. Покарай я така и при нужда наведи носа или надолу или нагоре. Отначало може да ти малко неестествено, ако си свикнал с досегашното положение на седалката, но с времето ще свикнеш и ще видиш че наистина е по-добре и по удобно.
Аватар
URNEST

Мнениеот agent_Jekov » Съб Яну 31, 2009 10:21 pm

Важно е също да си изпъваш краката докрай докато въртиш седнал, но това ако си прочел статията трябва да ти е ясно вече. ;)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот did » Съб Яну 31, 2009 10:28 pm

URNEST написа:Първо бутни седалката малко напред. Да речем колчето да е по средата на релсите. Вдигни я поне на височината на кормилото и я направи успоредна на земата. Покарай я така и при нужда наведи носа или надолу или нагоре. Отначало може да ти малко неестествено, ако си свикнал с досегашното положение на седалката, но с времето ще свикнеш и ще видиш че наистина е по-добре и по удобно.

Не е ли по-лесно да направи някои измервания и сметки и да си нагласи нещата така, че да е гарантирано, че няма да се скапе докато върти?

Даването на всякакъв друг акъл е просто преоткриване на топлата вода.

Нищо не може да се каже повече за настройката на планинския велосипед от това, което вече е казано тук и навсякъде. Човешката анатомия не се променя всекидневно, както вече друг форумец беше писал преди време...

Който не иска да търси и да открива топлата вода с цената на собствените си кокали и стави, поне да направи опити да доближи това двуколесно нещо, което кара, до нещо, което прилича на велосипед.

Снимката в първия пост на тази тема не е на велосипед, който става за въртене!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот CoBHC » Съб Яну 31, 2009 10:45 pm

URNEST написа:Първо бутни седалката малко напред. Да речем колчето да е по средата на релсите. Вдигни я поне на височината на кормилото и я направи успоредна на земата.

Toва го направих още след като постнах снимката ;) От както съм с тази рамка се възползвам непрекъснато от бързото регулиране на височината, което предлага QR-а в зависимост от терена. (до преди повдигането на седалката, за мен, беше ужасно сложна операция и това сега е също нещо ново за мен)
did написа:Надявам се да не съм прозвучал грубо

Ни най-малко :beer:
Аватар
CoBHC

Назад към Общ форум