пак GPS-и малко ...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот TOYAGA » Сря Май 28, 2008 1:34 pm

PtD написа:A с какво мислиш да го замениш?

Aз го замених още преди да го продам. Colorado.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот M1010X » Сря Май 28, 2008 1:58 pm

@TOYAGA - точно в момента гледам Colorado 300 - доколкото разбрах от пича от Геотрейд, няма разлика в хардуера между 300 и различните вариации на 400.

Въпросът е - как ти се струва в сравнение с 60тицата? Като изработка, като действие, като издръжливост на батериите? Можеш ли да насложиш топографска информация върху jpeg карта? Малко ме притеснява също дали е удароустойчив, че с тоя дисплей огромен...

Благодаря.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот TOYAGA » Сря Май 28, 2008 3:26 pm

M1010X написа:@TOYAGA - точно в момента гледам Colorado 300 - доколкото разбрах от пича от Геотрейд, няма разлика в хардуера между 300 и различните вариации на 400.

Няма

Въпросът е - как ти се струва в сравнение с 60тицата?

По-удобен. И по-шарен.

Като изработка, като действие

Бомба

издръжливост на батериите,

ОК

Можеш ли да насложиш топографска информация върху jpeg карта?

Kaкво искаш да постигнеш?

Малко ме притеснява също дали е удароустойчив, че с тоя дисплей огромен...

Зависи. Трамвай ще го смачка.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот M1010X » Сря Май 28, 2008 3:48 pm

Резултатът би бил картите от topomaps.info върху руските карти от poehali - нещо, което май не може да се направи от 60CSx. Друг е въпросът дали това е оптималният вариант за получаване на "шарено" представяне и същевременно полезна от навигационна гледна точка информация.

Колкото до другите въпроси - благодаря ти все пак за времето, отделено да цитираш. Дано на някого му е полезно.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот did » Сря Май 28, 2008 4:00 pm

M1010X написа:Резултатът би бил картите от topomaps.info върху руските карти от poehali - нещо, което май не може да се направи от 60CSx. Друг е въпросът дали това е оптималният вариант за получаване на "шарено" представяне и същевременно полезна от навигационна гледна точка информация.

На практика не ти трябва това.

можеш да си правиш тракове и точки, чертаейки върху растерните карти с ОзиЕксплорър-а и после да си ги качиш в апарата и да ги следваш. Отнема няколко минути преди каране, но върши добра работа.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Сря Май 28, 2008 4:10 pm

M1010X написа:Резултатът би бил картите от topomaps.info върху руските карти от poehali - нещо, което май не може да се направи от 60CSx. Друг е въпросът дали това е оптималният вариант за получаване на "шарено" представяне и същевременно полезна от навигационна гледна точка информация.

Тцъ! Не е тва оптималният вариант.

Колкото до другите въпроси - благодаря ти все пак за времето, отделено да цитираш.

Нема нищо. Ела пак.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот nicky bike » Сря Май 28, 2008 9:00 pm

Toyaga; Качил съм на Top maps картата обаче имам сектори които не се виждат хоризонталите иначе с на Сабин офрод картата вървят заедно без проблем. Имам и един друг проблем на сабин картата не може да ми я отвори компа (не е пиратска дадох 150 лв.)
Благодаря ти предварително! :) :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот codename47 » Сря Май 28, 2008 9:47 pm

сложи си mapsource, ъпдейтни си го и инсталирай offroad картата-трябва да можеш да си я избереш после от падащото меню
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Overlorda » Чет Май 29, 2008 8:46 am

И аз бях пред дилемата GPSMAP 60 CSx или Vista HCx ( просто исках такава играчка и се бях спрял на Garmin). Наистина 60 CSx ми харесваше повече ама беше и по скъпичък, така че рших да си взема Вистата. Много много не съм си играл с нея досега но за мене си върши работата, вярно че малко повече време му трябва да си намери сателитите, но пък бързо рутира и намира правилния път. С него намерих едно geocache , а съм го карал да ме води между градовете (просто ме мързеше да мисля, пък и нали и за това съм го взел) на скала 80 или 120 метра ( не помна точно ) при 120 км/ч нямаше никакъв проблем така че съм доволен от него и съм щастлив :D
Едит: имам и двете карти и платената и topomaps-ката .
В името на добрата бира !
Аватар
Overlorda

Рейтинг: 1270

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 29, 2008 9:26 am

nicky bike написа:Toyaga; Качил съм на Top maps картата обаче имам сектори които не се виждат хоризонталите иначе с на Сабин офрод картата вървят заедно без проблем. Имам и един друг проблем на сабин картата не може да ми я отвори компа (не е пиратска дадох 150 лв.)
Благодаря ти предварително! :) :beer:

С mapsource трабва да се отвори, както е написал codename47. Проблемът при всички случаи не е в картата.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Чет Май 29, 2008 12:12 pm

A какво считаш за оптимален вариант, ако не предлаганото от M1010X overlay-ване на векторната с растерната карта (имайки предвид, че векторните още не са достатъчно пълни, докато растерните имат почти всички черни пътища с доволно голяма точност)?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 29, 2008 1:06 pm

"Дай да гепиме оттука и да лепиме там" не е оптимален вариант. Не е бил, няма и да бъде. Мда...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот did » Чет Май 29, 2008 1:23 pm

TOYAGA написа:"Дай да гепиме оттука и да лепиме там" не е оптимален вариант. Не е бил, няма и да бъде. Мда...

може да не е оптимален като време, което отнема, но е определено оптимален в много други отношения. въпрос на критерии и приоритети.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот codename47 » Чет Май 29, 2008 1:48 pm

Във форума на http://www.all4smartphone.com/forum/vie ... hp?t=28898 има една много готина карта на поребителя bufcuz(не знам на базата на коя е правена), не се инсталира а направо се копира на устройството. Трябва да пробвам да я инсталирам в MS, ако някой я има да сподели.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот PtD » Чет Май 29, 2008 2:21 pm

TOYAGA написа:"Дай да гепиме оттука и да лепиме там" не е оптимален вариант.

Ипотетично да предположим, че искаш събота и неделя да караш на планината Х, на която моторджиите още не са минавали, съответно тракове няма във векторната карта. От друга страна, имаш растерни карти като слънце.

Какво правиш?

а) гепиш и лепиш
б) чакаш Събин няколко месеца да пусне нови карти
в) отиваш без карта и ден и половина се увърташ в храсталаците
г) ?
Аватар
PtD

Мнениеот M1010X » Чет Май 29, 2008 3:34 pm

Не ходиш да караш. Бал си му майката...

В крайна сметка Колорадото може ли го, независимо дали на hardcore GPS феновете им харесва?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот TOYAGA » Чет Май 29, 2008 8:40 pm

Хм... RTFM!

@ did & PtD

Въпросът не е в това дали върши работа, а дали е оптимално. И да - всичко е въпрос на приоритети.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Чет Май 29, 2008 9:22 pm

:agree:
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Пет Май 30, 2008 7:48 pm

@M1010X:

Тука бая го обсъждат и сравняват Colorado-то -

http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=26170
Аватар
Harka

Мнениеот mulltex » Вто Юли 29, 2008 6:13 pm

Имам един малоумен въпрос по темата:

Възможно ли е да видя "Vertical Profile" чрез Mapsource на предначертан от мен маршрут върху топографска карта с надморската височина - и ако "Да" - как?

Или с други думи - как да ми се покаже този прозорец:

Изображение
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот airborneone » Сря Юли 30, 2008 1:43 pm

Да не отварям нова тема, искам да питам за този модел,:
Гармин Edge® 605 http://www.garmin.bg/?s=5&i=98
Ще се ползва предимно при спускане
Идеята е да се засичат и сравняват спусканията,
нещо като симулация на състезание.

Та цената/качество според вас отпимални ли са или си стува да се търси нещо друго?
За устойчивост на удар?
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот outfaced » Нед Авг 03, 2008 1:59 pm

@mulltex ... мен поне не ми е известен

евентуално някаква заигравка не с track a c route ... там засича височина, ама много грубо (през 100м)

това с мапсорса
евентуално някоя друга програмка дали може някви фатки в тая посока, не знам :dunno:

бих се радвал и аз на таква екстра :)

охо ... ОФРМ 5.о :bigeyes: ... и вече не е толкова "плоска" :)
а защо виждам само 4.6 като официална :dunno:
Аватар
outfaced

Мнениеот silvertm » Нед Фев 01, 2009 11:12 pm

@outfaced,
did ме прати при теб за питането ми, че си имал eTrex Vista.
Можеш ли да споделиш как му работи алтиметърът, а и въобще с каква точност работи реално този прибор?
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот outfaced » Нед Фев 01, 2009 11:31 pm

silvertm написа:@outfaced,
did ме прати при теб за питането ми, че си имал eTrex Vista.
Можеш ли да споделиш как му работи алтиметърът, а и въобще с каква точност работи реално този прибор?

амии .. можеше и на ПМ ;)

какво значи как и с каква точност :dunno: ... работи си, разделителна способност 1м и като всички други базирани на налягането дава леки отклонения чат пат (ако има резки промени в метеролигичната обстановка), но си има и читава калибрация. Иначе били сме на някои от ония геодезистките точки - къде са маркирани и се знае колко точно са високи ... ми познава си :)
Повече поне на мен не ми трябва ...

и още нещо ... той алтиметъра си работи нонстоп и показва и разлики от 1 метър, обаче като правиш трак си има честота на записване на точките и от там вече се получава, че в самия трак не се отбелязва всяко мръдване с метър нагоре/надолу.
Аватар
outfaced

Мнениеот PtD » Пон Фев 02, 2009 4:06 am

Tуй е вярно, само че си пази и записите с надморската височина отделно ;)
Аватар
PtD

Мнениеот silvertm » Пон Фев 02, 2009 4:27 pm

outfaced написа:амии .. можеше и на ПМ ;)

Знам, исках обаче информацията да си е във форума, та ако някой друг пита същото, защото май не е много популярен тоя GPS ;)

Благодаря ти. Мисля, че ще съм собственик на такова уредче в близките дни.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот outfaced » Пон Фев 02, 2009 4:57 pm

PtD написа:Tуй е вярно, само че си пази и записите с надморската височина отделно ;)

м? ... къде пък това :dunno:

иначе съм забелязал, че самия уред си калкулира денивилацията, но неточно (май е всеизвестен дефект) ... уж май в някой от последните фърмуери това беше оправено, но съм го проверявал от доста време. Грешката му е минус ... т.е. показва по малко от реалната денивилация сметаната по трак-а.

Знам, исках обаче информацията да си е във форума, та ако някой друг пита същото, защото май не е много популярен тоя GPS .
Благодаря ти. Мисля, че ще съм собственик на такова уредче в близките дни.

:agree:
то у нас тия уредчета са принципно екзотика ... ама взеха да им стават цените по човешки, та барем се пообзаведе народа ...

Иначе хубава джаджа е ... леко, компактно, четлив дисплей и на ярка светлина, удароустойчво (това даже и сам го установих по неволя), батериите карат поне по 2-3 дена. Единственото което е малко ограничаващо е резолюцията на дисплея ... ама свиква се.
Обхвата не мога да сравнявам, понеже не съм имал други. Но досега не съм имал проблеми, поради липса на такъв.
Аватар
outfaced

Мнениеот Admin » Пон Фев 02, 2009 6:00 pm

outfaced написа:иначе съм забелязал, че самия уред си калкулира денивилацията, но неточно (май е всеизвестен дефект) ... уж май в някой от последните фърмуери това беше оправено, но съм го проверявал от доста време. Грешката му е минус ... т.е. показва по малко от реалната денивилация сметаната по трак-а.

Това така и не мога да разбера как са го направили :) Не знам по какъв алгоритъм смята натрупванията във височината, но ги изкарва понякога с до 20-30 % по-малко. :bigeyes: Интересното е, че не се дължи на честотата на засичане, защото като се извади профила на маршрута и се сметне денивелацията по него, всичко си идва на мястото. С други думи, информацията я има, но уредът си я интерпретира доста фриволно :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот PtD » Пон Фев 02, 2009 6:17 pm

outfaced написа:
PtD написа:Tуй е вярно, само че си пази и записите с надморската височина отделно ;)

м? ... къде пък това :dunno:

По спомен в менюто, Altimeter или нещо такова. Не е в мен, а наизуст не помня.
Аватар
PtD

Мнениеот Bolverk » Пон Фев 16, 2009 6:57 pm

Здравейте,

Искам да питам какъв модел GPS (външен за телефон) може да ми препоръчате. Тръся го евтин, но все пак да върши работа. Просто не съм сигурен колко много ще го позлвам, че да ми трябва скъп и профисионален. Интересеува ме обаче точно тези модели (външни към телефони) имам подходящ телефон но..... хич не ми е ясно това с GPS-те.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум